Πώς ανιχνεύεται ο καρκίνος των ωοθηκών;

Για να μπορέσει να διαγνωσθεί εγκαίρως ο καρκίνος των ωοθηκών και για να προληφθούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι πολύ σημαντικό να κάνετε εξετάσεις κάθε χρόνο, ή ακόμα συχνότερα, αν έχετε οικογενειακό ιστορικό αυτής της πάθησης.
Πώς ανιχνεύεται ο καρκίνος των ωοθηκών;
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 17 Νοεμβρίου, 2022

Πώς ανιχνεύεται ο καρκίνος των ωοθηκών; Σοβαρές νόσοι όπως ο καρκίνος τείνουν να παρουσιάζουν ορισμένα σημάδια τα οποία συχνά δεν συνδέουμε με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Ωστόσο θα πρέπει να δίνουμε προσοχή σε αυτά προκειμένου να μπορέσουμε να ανιχνεύσουμε εγκαίρως τη νόσο και να την καταπολεμήσουμε.

Οι παρακάτω συστάσεις μπορούν να φανούν χρήσιμες, αν υπάρχει καρκίνος των ωοθηκών, προκειμένου να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Το να ανιχνευτεί ο καρκίνος των ωοθηκών σε αρχικό στάδιο αποτελεί κλειδί για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η νόσος χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.

Περίπου το 20% των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών ανιχνεύονται σε αρχικό στάδιο. Αυτό μεταφράζεται σε πιθανότητες επιβίωσης της ασθενούς της τάξης του 94% τουλάχιστον.

Στάδια του καρκίνου των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών έχει τέσσερα στάδια, ανάλογα με το πόσο έχει εξαπλωθεί στο σώμα:

 • Στο πρώτο στάδιο περιορίζεται στη μία ή και στις δύο ωοθήκες.
 • Δεύτερο στάδιο: περιορίζεται στη λεκάνη.
 • Τρίτο στάδιο: υπάρχει όγκος πέρα από τη λεκάνη, αλλά μόνο στην περιοχή της κοιλιάς, ή στους λεμφαδένες, αλλά όχι στο εσωτερικού του συκωτιού.
 • Τέταρτο στάδιο: ο όγκος κάνει μετάσταση στο συκώτι ή έξω από την περιοχή της κοιλιάς.

 

 

Πώς ανιχνεύεται ο καρκίνος των ωοθηκών

1. Τακτικές προληπτικές εξετάσεις

ωοθήκες σε γυναίκα, ο καρκίνος των ωοθηκών

Πρώτα από όλα, φροντίστε να κάνετε προληπτικές εξετάσεις όποτε χρειάζεται για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει. Δεν υπάρχει τίποτα σαν την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση κάποιου πιθανού προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο/η γιατρός θα ψηλαφήσει τις ωοθήκες και τη μήτρα για να διαπιστώσει το μέγεθος, το σχήμα και την υφή τους.

Έτσι, οποιοδήποτε είδος καρκίνου συνδέεται με το αναπαραγωγικό σύστημα μπορεί να εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο.

 • Επιπλέον υπάρχει και μια εξέταση που ονομάζεται τεστ Παπανικολάου. Είναι αποτελεσματική για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου. Ωστόσο δεν ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών.
 • Δυστυχώς το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών μόνο σε προχωρημένο στάδιο.

2. Προσοχή με τον γενετικό παράγοντα

Γενικά, για περίπου το 10% των γυναικών που υποφέρουν από καρκίνο των ωοθηκών, η αιτία βρίσκεται σε γενετικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν περιστατικά της νόσου στο οικογενειακό ιστορικό τους.

 • Φυσικά, έπεται ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες θα πρέπει να κάνουν ανάλυση των μεταλλάξεων στα γονίδια BRCA1 και BRCA2.
 • Το τεστ περιλαμβάνει μια απλή ανάλυση αίματος και μπορεί να προσδιορίσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η ασθενής για καρκίνο. Μπορεί επίσης να προσδιορίσει αν πάσχει ήδη από καρκίνο σε αρχικό στάδιο.

3. Τεστ διάγνωσης σε προχωρημένα στάδια

γυναίκα σε γυναικολόγο, ο καρκίνος των ωοθηκών

Αν έχει ήδη γίνει διάγνωση, υπάρχουν αρκετές διαδικασίες που μπορούν να ακολουθήσουν οι γιατροί για να δουν πόσο έχει προχωρήσει ο καρκίνος των ωοθηκών και την πιθανή φάση στην οποία βρίσκεται:

 • Υστερεκτομή.
 • Αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων.
 • Βιοψία ή ανατομή των αορτικών και των πυελικών λεμφαδένων.
 • Βιοψία στο επίπλουν.

Στην περίπτωση που ο/η γιατρός διαπιστώσει ότι ο καρκίνος των ωοθηκών βρίσκεται στο τέταρτο στάδιο (δηλαδή, έχει κάνει μετάσταση έξω από την περιοχή της κοιλιάς και μέσα στο συκώτι), υποβάλλει την ασθενή σε χημειοθεραπεία πριν την πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης.

Πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου των ωοθηκών

Γενικά, τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών τείνουν να έχουν λιγότερες παρενέργειες από ό,τι άλλα φάρμακα χημειοθεραπείας.

Υπάρχουν δύο τρόποι χορήγησης των φαρμάκων της χημειοθεραπείας: ενδοφλεβίως ή με εφαρμογή απευθείας στην περιοχή της κοιλιάς.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η ενδοπεριτονιακή χημειοθεραπεία αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη μέθοδο μετά από τη βέλτιστη λύση της κυτταρομειωτικής χειρουργικής επέμβασης.

 

 

Υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός τρόπος να προληφθεί ο καρκίνος των ωοθηκών;

γυναίκα σε κρεβάτι με πόνο στις ωοθήκες, ο καρκίνος των ωοθηκών

Πέρα από τις περιοδικές εξετάσεις, δεν υπάρχει γνωστός τρόπος να προληφθεί ο καρκίνος των ωοθηκών.

Με την αφαίρεση των σαλπίγγων και των ωοθηκών θα μπορούσε να προληφθεί η νόσος. Ωστόσο πρόκειται για μια ιδιαίτερα παρεμβατική χειρουργική επέμβαση. Έχει σοβαρές αντενδείξεις.

Επιπλέον, αν μια γυναίκα παίρνει αντισυλληπτικά χάπια για περισσότερα από δέκα χρόνια, ο κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος των ωοθηκών μειώνεται σημαντικά.

Επίσης το δέσιμο των σαλπίγγων μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης όγκου στις ωοθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπαμε, μην ξεχνάτε να κάνετε ετήσιους προληπτικούς ελέγχους ή βιοψίες, για να αναλυθούν τα κύτταρα και να εξασφαλιστεί ότι όλα είναι εντάξει.

Έτσι θα παραμείνετε ήρεμες, ενώ επίσης αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να εντοπίσετε εγκαίρως κάποιο πρόβλημα.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.