Καρκίνος του μαστού: 9 συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε

Το να γνωρίζετε τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα που προκαλεί ο καρκίνος του μαστού είναι κρίσιμο για έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση.
Καρκίνος του μαστού: 9 συμπτώματα που πρέπει να ξέρετε
María Belén del Río

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιολόγο, γιατρό María Belén del Río.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις γυναίκες. Μάλιστα πρόκειται για τη δεύτερη αιτία θανάτου σε όλον τον πληθυσμό.

Αν και οι θεραπείες και οι μέθοδοι διάγνωσης έχουν προοδέψει πολύ, ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο επιθετικά είδη καρκίνου λόγω της εύκολης εξάπλωσής του.

Τα κακοήθη κύτταρα μπορούν να μετακινούνται μέσα στο σώμα ταξιδεύοντας μέσω των αιμοφόρων αγγείων και του λεμφικού συστήματος, προσβάλλοντας και άλλα σημεία του σώματος.

Για αυτόν τον λόγο είναι θεμελιώδες να γνωρίζετε πώς εκδηλώνεται ο καρκίνος του μαστού στα αρχικά του στάδια και πότε είναι καλό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή και να κάνετε διαγνωστικές εξετάσεις.

Σε αυτό το άρθρο θέλουμε να σας αποκαλύψουμε εννέα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραβλέπονται, καθώς αποτελούν πιθανά σημάδια καρκίνου του μαστού.

Μάθετε ποια είναι!

1. Εξογκώματα στο στήθος και ο καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του μαστού και εξογκώματα στο στήθος

Η ξαφνική εμφάνιση όγκων ή εξογκωμάτων στο στήθος και στις μασχάλες σας είναι ένα σύμπτωμα που πρέπει να διερευνάται διεξοδικά, κατά προτίμηση από κάποιον ειδικό.

Το σύμπτωμα αυτό είναι συνηθισμένο σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νόσος επηρεάζει τη φλεγμονώδη διαδικασία και τις δραστηριότητες του λεμφικού συστήματος.

Ωστόσο, ευτυχώς πολλές φορές πρόκειται για καλοήθη οζίδια που προκαλούνται από κάποια λοίμωξη ή κύστη.

2. Μη φυσιολογική αιμορραγία και ο καρκίνος του μαστού

Η ασυνήθιστη αιμορραγία αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα σε όσες υποφέρουν από ορμονικές ανισορροπίες. Παρά το γεγονός αυτό, είναι θεμελιώδες να το έχετε υπόψη, ειδικά αν η αιμορραγία δεν είναι φυσιολογική.

Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, πολλές γυναίκες παρουσιάζουν ελαφριά αιμορραγία από τη μία ή και από τις δύο θηλές.

Σε αυτήν την περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πραγματοποιήσετε μια ιατρική εξέταση.

3. Αλλαγές στο δέρμα του στήθους

Καρκίνος του μαστού

Όταν ο καρκίνος αρχίζει να γίνεται πιο σοβαρός, το δέρμα που καλύπτει το στήθος παρουσιάζει κάποιες αλλαγές, οι οποίες αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό στις εξής περιπτώσεις:

  • Το δέρμα του στήθους μοιάζει κοκκινωπό.
  • Εμφανίζονται έλκη ή μη φυσιολογικές αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.
  • Το δέρμα θυμίζει “φλούδα πορτοκαλιού” ή κυτταρίτιδα.

4. Βυθισμένες θηλές

Όλες οι γυναίκες πρέπει να εξετάζουν και να παρατηρούν τακτικά τους μαστούς τους. Οι θηλές πρέπει επίσης να εξετάζονται για τυχόν ανωμαλίες.

Η απόσυρση ή η βύθιση της μίας ή και των δύο θηλών αποτελεί συχνά ορατό σύμπτωμα της παρουσίας όγκων στο στήθος.

5. Πόνος και ευαισθησία

Καρκίνος του μαστού και πόνος

Στα αρχικά στάδια του καρκίνου του μαστού, είναι πολύ σπάνιο να υπάρχει πόνος ή ευαισθησία στο άγγιγμα του στήθους.

Ωστόσο, καθώς τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, το σύμπτωμα αυτό αρχίζει να εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα.

  • Πρέπει επίσης να έχετε υπόψη ότι ο πόνος στο στήθος αποτελεί συνηθισμένο σύμπτωμα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, της μαστίτιδας και των ξαφνικών ορμονικών αλλαγών.
  • Ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοήσετε την παρουσία πόνου, εφόσον συνδέεται με τον καρκίνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζετε το σώμα σας.

6. Ασυνήθιστες εκκρίσεις

Εκκρίσεις από το στήθος μπορεί να εμφανιστούν κατά τον θηλασμό ή μετά από κάποια μόλυνση στις θηλές.

Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με καρκίνο του μαστού παρουσιάζει αυτό το σύμπτωμα καθώς εξελίσσεται η νόσος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί μια λευκή ή κιτρινωπή διάφανη έκκριση, που συχνά έχει δυσάρεστη οσμή.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 λόγοι για τον πόνο στο στήθος.

 

7. Αλλαγές στο μέγεθος του μαστού

Καρκίνος του μαστού και αυτοεξέταση

Ο πολλαπλασιασμός των μη φυσιολογικών κυττάρων στους μαστικούς ιστούς μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο μέγεθος του ενός ή και των δύο μαστών.

Αν προσέξετε φλεγμονή στους μαστούς ή κάποια μη φυσιολογική διαφορά μεγέθους, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

8. Ξαφνική απώλεια βάρους

Οι γυναίκες που ξαφνικά και χωρίς εξήγηση χάνουν βάρος, πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή στο γεγονός αυτό.

Αν και πολλές μπορεί να χαρούν, πίσω από την ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να κρύβεται κάποια σοβαρή διαταραχή.

Η παρουσία κακοήθων κυττάρων επηρεάζει τη μεταβολική δραστηριότητα του σώματος, προκαλώντας κατά συνέπεια διατροφικές ελλείψεις και ανησυχητική απώλεια βάρους. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο των Δρ. Yakoub et. al. εδώ.

Μάθετε ακόμα: Ο καρκίνος του μαστού: είδη, συμπτώματα και αντιμετώπιση

9. Αδυναμία και κόπωση

Η αίσθηση αδυναμίας και κόπωσης είναι φυσιολογική για τις γυναίκες που δουλεύουν πολλές ώρες ή επιδίδονται σε σωματική δραστηριότητα υψηλής έντασης.

Η αίσθηση αυτή παύει να είναι φυσιολογική όταν συμβαίνει ξαφνικά και επαναλαμβανόμενα, ακόμα και με έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Όταν η αίσθηση αυτή είναι συνεχής, αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα και ότι η ενέργειά του πιθανώς χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της νόσου.

Αναγνωρίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα; Αν ναι, αναζητήστε ιατρική συμβουλή για να δεχτείτε την κατάλληλη φροντίδα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Να θυμάστε ότι όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης.

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.