Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου δεν έχει ακριβή αιτία και παραμένει άγνωστο στους γιατρούς. Ωστόσο, κάποια μέτρα μπορούν να μειώσουν τους κινδύνους.
Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου ονομάζεται επίσης θάνατος στην κούνια . Δεν είναι ούτε ασθένεια ούτε νόσος. Οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται όταν ένα παιδί κάτω του ενός έτους πεθαίνει ξαφνικά χωρίς να μπορεί να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία.

Για τους γονείς, το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι ένα πολύ ανησυχητικό ζήτημα, επειδή υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θέτουν το μωρό σε κίνδυνο. Επιπλέον, δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα που να μπορεί να σας προειδοποιήσει. Δυστυχώς, μπορεί να συμβεί, ακόμη και όταν το μωρό λαμβάνει την καλύτερη γονική φροντίδα.

Η προέλευση αυτής της κατάστασης παραμένει άγνωστη στην ιατρική κοινότητα. Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου. Παρακάτω, θέλουμε να εξετάσουμε τα πιο σημαντικά από αυτά που πρέπει να έχετε κατά νου.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου;

Ένας συνδυασμός περιβαλλοντικών παραγόντων και παραγόντων ύπνου αυξάνει την πιθανότητα ένα βρέφος να υποστεί σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Αυτοί οι πιθανοί παράγοντες διαφέρουν από παιδί σε παιδί και δεν είναι πλήρως κατανοητοί σε κάθε περίπτωση.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να ξέρετε ποιοι είναι, καθώς ορισμένοι μπορούν να “τροποποιηθούν” μέσω της φροντίδας και των υγιεινών συνηθειών. Ομοίως, κάθε αναγνωρίσιμος παράγοντας κινδύνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο μωρό από τη γέννηση.

Φυσικοί παράγοντες κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου:

 • Εγκεφαλικά ελαττώματα: Σε μια έρευνα του 2014 σε βρέφη που πέθαναν από αιφνίδιο θάνατο, διαπιστώθηκε ότι “το 40% αυτών των βρεφών είχαν κάποια ανωμαλία στον εγκέφαλό τους”. Το πρόβλημα αυτό επηρέασε τον υποθάλαμό τους, μια περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζει την αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό και τη θερμοκρασία του σώματος.
 • Χαμηλό βάρος γέννησης: Ο πρόωρος τοκετός, οι πολλαπλές γεννήσεις και άλλες αιτίες χαμηλού βάρους γέννησης συνδέονται επίσης με αυτή την κατάσταση.
 • Λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος: Ορισμένα μωρά που πέθαναν από αυτό το σύνδρομο είχαν κρυολογήσει τις προηγούμενες ημέρες. Ως εκ τούτου, μερικές φορές συνδέεται με αναπνευστικά προβλήματα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες ύπνου:

Η θέση ύπνου και τα στοιχεία μέσα στην κούνια μπορούν να συνδυαστούν με τα σωματικά προβλήματα του βρέφους, αυξάνοντας τον κίνδυνο στο υψηλότερο επίπεδο. Έτσι, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες ύπνου που παίζουν ρόλο είναι οι εξής:

 • Ύπνος μπρούμυτα
 • Ύπνος σε μαλακή επιφάνεια
 • Κοινή χρήση κρεβατιού
 • Υπερβολική θερμότητα (πολλή ζεστή)

Άλλες σχετικές αιτίες του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες που αυξάνουν τον κίνδυνο. Ενώ κάθε μωρό μπορεί να έχει αυτό το πρόβλημα, το να ανήκει σε μία από τις ακόλουθες ομάδες αυξάνει τις πιθανότητες:

 • Φύλο: Τα αρσενικά βρέφη είναι πιο επιρρεπή στο σύνδρομο.
 • Ηλικία: Υπάρχει μεγαλύτερη ευπάθεια μεταξύ του δεύτερου και του τέταρτου μήνα της ζωής.
 • Φυλή: Τα παιδιά που προέρχονται από άλλες εθνοτικές ομάδες πλην των λευκών κινδυνεύουν περισσότερο.
 • Οικογενειακό ιστορικό: Εάν ένα αδελφάκι ή ένας ξάδελφος πέθανε από την ίδια αιτία, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί.
 • Έκθεση σε παθητικό κάπνισμα: Όταν το μωρό ζει με καπνιστή ή εκτίθεται με οποιονδήποτε τρόπο στον καπνό, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
 • Η ηλικία της μητέρας: Οι μητέρες ηλικίας κάτω των 20 ετών, ιδίως εκείνες που δεν λαμβάνουν προγεννητική φροντίδα, είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν παιδί που κινδυνεύει από αυτή την πάθηση.

Συμβουλές για τη μείωση του κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακριβής αιτία αυτού του σπάνιου συνδρόμου, δεν υπάρχει επίσης εγγυημένος τρόπος πρόληψής του. Ωστόσο, τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να παρθούν. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Παρακολούθηση της εγκυμοσύνης σας

Οι έγκυες γυναίκες που παραλείπουν τους προγεννητικούς ελέγχους εκθέτουν τα μωρά τους σε υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Ως εκ τούτου, το πρώτο μέτρο για την πρόληψή του θα είναι να έχετε επαρκή ιατρικό έλεγχο κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ή όταν το συστήσει ο γιατρός σας .

Αποφύγετε τις κακές συνήθειες για να μειώσετε τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Η διατήρηση κακών συνηθειών, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή η λήψη ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εκθέτει το μωρό σε πάρα πολλούς παράγοντες κινδύνου. Αυτοί όχι μόνο πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, αλλά πυροδοτούν επίσης σοβαρά προβλήματα στο βρέφος.

Ενθαρρύνετε την επαφή δέρμα με δέρμα

Η μέθοδος δέρμα με δέρμα μετά τη γέννηση μπορεί να μειώσει το στρες του μωρού και, με τη σειρά του, τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η ιδέα είναι να τοποθετήσετε το νεογέννητο μωρό στο στήθος της μητέρας, αλλά κατά προτίμηση υπό την επίβλεψη ενός άλλου ατόμου.

Θηλασμός του μωρού

Ο θηλασμός αποτελεί πηγή άμυνας για το μωρό και έχει να κάνει πολύ με την ανάπτυξή του. Επιπλέον, ο θηλασμός προστατεύει κατά του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, καθώς ο κίνδυνος μειώνεται κατά 50-70% στα μωρά που θηλάζουν.

Η τοποθέτηση του μωρού ανάσκελα μπορεί να αποτρέψει το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Σύμφωνα με τις τρέχουσες μελέτες, η τοποθέτηση του μωρού στο πλάι είναι πέντε φορές ασφαλέστερη από την τοποθέτησή του στο στομάχι. Ωστόσο, η τοποθέτηση του μωρού για ύπνο ανάσκελα είναι δύο φορές πιο ασφαλής, κάτι που συνιστάται πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θέση.

Φυσικά, το κεφάλι του μωρού πρέπει να κοιτάζει εναλλάξ προς τη μία ή την άλλη πλευρά για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι λόγω αναγωγών και να προλαμβάνονται οι παραμορφώσεις (πλαγιοκεφαλία).

Αποφύγετε τα περιττά στοιχεία στην κούνια

Αν και τα μαξιλάρια και τα λούτρινα ζωάκια χρησιμεύουν για τη διακόσμηση της κούνιας του μωρού, καλό είναι να τα αποφεύγετε. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να επηρεάσουν την αναπνοή του μωρού, αν για κάποιο λόγο το πρόσωπό του πιέζεται πάνω τους. Ομοίως, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα σταθερό στρώμα και να αποφεύγονται τα παχιά γεμίσματα.

Μην ντύνετε υπερβολικά το μωρό σας για να κοιμηθεί

Η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος του μωρού είναι επίσης πολύ σημαντική. Επομένως, μη χρησιμοποιείτε παπλώματα που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία στο μωρό. Μια καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιείτε υπνόσακο ή ρούχα που δεν απαιτούν επιπλέον κουβέρτες.

Να μοιράζεστε το δωμάτιο με το νεογέννητο

Όταν το νεογέννητο κοιμάται εκτός του δωματίου των γονέων αυξάνεται ο κίνδυνος αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Έτσι, για λόγους ασφαλείας, το μωρό θα πρέπει να κοιμάται κοντά στους γονείς για τουλάχιστον έξι μήνες.

Μην καπνίζετε κοντά στο μωρό για να αποφύγετε το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Κατά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής, ο καπνός είναι ένας πολύ ισχυρός δυνητικός εχθρός της υγείας των μωρών. Λόγω των ουσιών που περιέχει, αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου έως και εννέα φορές. Οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται όταν ο καπνιστής κοιμάται μαζί με το μωρό.

Ομοίως, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι εάν το κάπνισμα γίνεται κοντά στο παιδί ή στους χώρους όπου αυτό κοιμάται. Ο καπνός του τσιγάρου αποτελεί σημαντική αιτία αναπνευστικών επιπλοκών και χαμηλής άμυνας στα παιδιά.

Εν ολίγοις, παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα που να εγγυάται την πρόληψη του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, είναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη σας κάποιες προφυλάξεις. Επιπλέον, είναι σημαντικό οι έγκυες γυναίκες να ακολουθούν τακτικό ιατρικό έλεγχο, ειδικά αν ανήκουν σε κάποια ομάδα κινδύνου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.