Παραμορφωτική πλαγιοκεφαλία: Πρόληψη και θεραπεία

Η παραμορφωτική πλαγιοκεφαλία είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση του μωρού σας όταν μεγαλώσει, επηρεάζοντας την παιδική ηλικία και την εφηβεία του.
Παραμορφωτική πλαγιοκεφαλία: Πρόληψη και θεραπεία

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η παραμορφωτική πλαγιοκεφαλία είναι η πιο κοινή κρανιοπροσωπική ανωμαλία. Αποτελείται από μια ασύμμετρη παραμόρφωση του κρανίου ενός μωρού. Με αυτήν την κατάσταση, το κρανίο φαίνεται επίπεδο στην οπίσθια (ινιακή) περιοχή και έχει ρομβοειδές σχήμα.

Αυτή η διαταραχή είναι καθαρά αισθητική και δεν επηρεάζει την πνευματική ανάπτυξη ενός μωρού. Υπάρχει μεγάλη συχνότητα εμφάνισης αυτής της πάθησης και οφείλεται κυρίως στη στάση στην οποία κοιμάται ένα μωρό. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί εάν το μωρό κοιμάται πάντα στην πλάτη του ή με το κεφάλι να κλίνει πάντα στην ίδια πλευρά.

Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί επίσης να υπάρχει κατά τη γέννηση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να οφείλεται σε στένωση της λεκάνης της μητέρας ή ακόμη και σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Στο σημερινό άρθρο, θα εξηγήσουμε πώς να το αποτρέψουμε και να το αντιμετωπίσουμε.

Γιατί συμβαίνει η παραμορφωτική πλαγιοκεφαλία;

Η πλαγιοκεφαλία οφείλεται στην πίεση που ασκείται στο κρανίο του μωρού. Μπορεί να συμβεί κατά την ανάπτυξη του εμβρύου, κατά ή μετά τον τοκετό.

Οι περιπτώσεις της πλαγιοκεφαλίας αυξήθηκαν σημαντικά σε τέτοιο σημείο που οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να τοποθετούν το μωρό στην πλάτη του όταν κοιμάται. Αυτή η θέση είναι κατάλληλη ώστε να αποφευχθεί το σύνδρομο ξαφνικού θανάτου βρεφών ενώ κοιμούνται. Ωστόσο, ασκεί συνεχή πίεση στην ίδια την περιοχή του κρανίου που καταλήγει να την παραμορφώνει.

μητέρα φιλά το μωρό της

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε πλαγιοκεφαλία είναι:

  • Πρόωρος τοκετός
  • Ραιβόκρανο. Αναγκάζει το μωρό να στηρίζεται πάντα στην ίδια περιοχή του κρανίου του.
  • Ακατάλληλη θέση μέσα στη μήτρα
  • Τραύμα κατά τον τοκετό

Συμπτώματα για την παραμορφωτική πλαγιοκεφαλία

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, αυτή είναι μια καθαρά αισθητική κατάσταση και δεν θέτει σε κίνδυνο την πνευματική ανάπτυξη του μωρού. Στην χειρότερη περίπτωση, οδηγεί σε ασυμμετρία προσώπου και κρανίου, οπότε μπορεί να είναι αρκετά ορατή. Μπορεί επίσης να αλλάξει την ευθυγράμμιση των αυτιών και να δημιουργήσει μια διόγκωση στο μέτωπο.

Η πλαγιοκεφαλία μπορεί να καθορίσει αποφασιστικά τη μελλοντική αυτοεκτίμηση ενός μωρού. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για να μπορέσουμε να την προλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε εγκαίρως.

Δείτε ακόμα: 4 κόλπα ώστε τα παιδιά να μην πιπιλάνε τον αντίχειρά τους

Πώς μπορώ να την αποτρέψω;

Επειδή τα μωρά πρέπει να κοιμούνται στην πλάτη τους, είναι σημαντικό να τα μετακινείτε έτσι ώστε να αλλάζει η στάση του κεφαλιού τους. Στην ιδανική περίπτωση, αλλάξτε την πλευρά στήριξής τους μια προς τα δεξιά μια προς τα αριστερά όταν κοιμούνται.

Οι γιατροί συστήνουν επίσης ότι το παιδί να ξοδεύει λίγο χρόνο μπρούμυτα ενώ είναι ξύπνιο. Το λεγόμενο “Tummy time” ή αλλιώς μπρούμυτα είναι μια μέθοδος για την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας. Πρέπει να το κάνετε μόνο όταν το μωρό είναι ξύπνιο. Η μέθοδος αφορά την τοποθέτηση του μωρού μπρούμυτα. Οι γονείς μπορούν είτε να βάλουν το μωρό στο στήθος τους, στο κρεβάτι ή σε οποιαδήποτε άλλη άνετη επιφάνεια. Στην ιδανική περίπτωση, αφιερώστε λίγο χρόνο παίζοντας μαζί τους σε αυτήν τη θέση. Ωστόσο, πρέπει να τα προσέχετε συνέχεια. Η μυϊκή ικανότητα του μωρού ενισχύεται επίσης μέσω αυτών των δραστηριοτήτων.

Κυρίως, πρέπει να αποφεύγετε την εκτεταμένη στήριξη του κεφαλιού σε μία μόνο στάση. Για να το κάνετε, μπορείτε να κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας ή να το τοποθετήσετε σε καρέκλες που δεν ασκούν πίεση στο κρανίο τους. Επομένως, μην χρησιμοποιείτε καθίσματα που διατηρούν το μωρό στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως καθισματάκια αυτοκινήτου. Εάν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε, κάντε διαλείμματα και βοηθήστε τα να αλλάξουν θέσεις.

Επίσης, μπορείτε να πάρετε άλλα διαδραστικά μέτρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τοποθετήσετε παιχνίδια στην άλλη πλευρά της κούνιας τους. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό θα πρέπει να γυρίσει το κεφάλι του. Ένας άλλος τρόπος είναι να σηκώσετε ελαφρώς το στρώμα για να το γείρετε λίγο.

Θεραπεία για την παραμορφωτική πλαγιοκεφαλία

μωρό σε αυτοκίνητο

Αυτή η θεραπεία είναι μόνο για περιπτώσεις όπου τα προηγούμενα μέτρα δεν λειτούργησαν.

Πρώτον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κράνη διαμόρφωσης, καθώς αυτά ασκούν μέτρια πίεση στο κρανίο. Επίσης, εμποδίζουν το κεφάλι να μην κλίνει στην ήδη παραμορφωμένη πλευρά. Τα κράνη αποτελούν ένα δυναμικό ορθοτικό σύστημα κρανιοπλαστικής και τα μωρά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν από τον τρίτο μήνα. Πρέπει να τα ελέγχετε συχνά.

Οι γιατροί καταφεύγουν σε χειρουργική επέμβαση μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, καταφεύγουν σε αυτήν μόνο ως τελευταίο μέτρο αφού όλα τα άλλα αποτύχουν.

Συμπερασματικά

Πρέπει να λάβετε μέτρα πρόληψης για να αποτρέψετε την εμφάνιση αυτής της παραμόρφωσης στο μωρό σας. Αυτές είναι απλές ασκήσεις και μέτρα που θα αποτρέψουν το μωρό σας από την ανάπτυξη αυτού του σημαντικού προβλήματος.

Ομοίως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή αντιληφθείτε τυχόν ανωμαλίες. Θα σας συμβουλεύσουν σίγουρα για το τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε το μωρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Deformidades de la cabeza: la plagiocefalia postural | EnFamilia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/plagiocefalia-postural
  • PLAGIOCEFALIA. Tratamiento niños de Plagiocefalia, braquicefalia y escafocefalia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from http://www.plagiocefalia.es/
  • Vergara-Acevedo, S. E., & Criales-Cort??s, J. L. (2001). Plagiocefalia. Gaceta Medica de Mexico, 137(4), 371–372.
  • Esparza, J., Hinojosa, J., Muñoz, M., Romance, A., García-Recuero, I., & Muñoz, A. (2014). Diagnóstico y tratamiento de la plagiocefalia posicional. Protocolo para un Sistema Público de Salud. Neurocirugía, 18(6), 457–467. https://doi.org/10.1016/s1130-1473(07)70252-x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.