Κόμμι χαρουπιού: Διατροφική αξία και οφέλη

Το κόμμι χαρουπιού έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Θα σας πούμε ποια είναι αυτά και πώς μπορεί να συμβάλει στη ζωή σας.
Κόμμι χαρουπιού: Διατροφική αξία και οφέλη
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Φεβρουαρίου, 2023

Το κόμμι χαρουπιού, όπως υποδηλώνει το όνομά του, προέρχεται από τους σπόρους του χαρουπιού ( Ceratonia siliqua). Είναι ένα πρόσθετο τροφίμων φυσικής προέλευσης που χρησιμοποιείται ως πυκνωτικό και σταθεροποιητικό μέσο σε τρόφιμα όπως το παγωτό, το γιαούρτι και το τυρί κρέμα.

Και, αν και δεν είναι τόσο γνωστό, συχνά αναμιγνύεται με κόμμι ξανθάνης ή καραγενάνη για να επιτευχθεί ένα πιο πυκνό τρόφιμο. Σε ζαχαρούχα προϊόντα ενισχύει το αποτέλεσμά τους- επιπλέον, σε κατεψυγμένα προϊόντα, βοηθά στην καθυστέρηση του σχηματισμού παγοκρυστάλλων. Ποια είναι η διατροφική του αξία; Ποια είναι τα οφέλη του; Μάθετε εδώ!

Διατροφική αξία από το κόμμι χαρουπιού

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) αναφέρει ότι το κόμμι χαρουπιού περιέχει τα εξής:

 • Θερμίδες: 94,1 kcal.
 • Λιπαρά: 0,135 γραμμάρια.
 • Νάτριο: 35,4 χιλιοστόγραμμα.
 • Πρωτεΐνη: 1,3 γραμμάρια.
 • Φυτικές ίνες: 21,9 γραμμάρια.
 • Σάκχαρα: Κανένα.

Αυτές οι μετρήσεις αφορούν τα 28 γραμμάρια του προϊόντος. Συνήθως, αντί για γραμμάρια, χρησιμοποιούμε μία ή δύο κουταλιές της σούπας, ακόμη και τρεις για το παγωτό.

Carob bean gum is used in cakes.
Λόγω των πηκτικών ιδιοτήτων του, το κόμμι χαρουπιού περιλαμβάνεται σε μεγάλη ποικιλία βρώσιμων προϊόντων.

Οφέλη από το κόμμι χαρουπιού

Το κόμμι χαρουπιού είναι γνωστό ότι έχει πηκτική δράση, αν και λίγοι γνωρίζουν τα οφέλη του για την υγεία. Θα σας πούμε περισσότερα για το τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό.

Θα μπορούσε να ρυθμίσει τα λιπίδια του αίματος

Το κόμμι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται “πολυσακχαρίτες γαλακτομαννάνης”, η οποία είναι ένας τύπος διαλυτών φυτικών ινών. Αυτή είναι που επιτρέπει στα προϊόντα να γίνονται πιο πυκνά όταν προστίθεται σε αυτά. Επιπλέον, είναι μια ίνα που συνδέεται με τη μείωση της κακής χοληστερόλης του αίματος (LDL).

 • Μελέτες σε ανθρώπους

Σε έρευνα σε ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη, παρατηρήθηκε ότι η καθημερινή λήψη 15 γραμμαρίων ινών χαρουπιού, για 6 εβδομάδες, μείωσε την “κακή” χοληστερόλη ή LDL κατά 12% και τη συνολική χοληστερόλη κατά 7%.

Υπάρχουν 2 μηχανισμοί που εξηγούν αυτό το αποτέλεσμα. Πρώτον, συμβαίνει άμεσα, όταν οι ίνες του χαρουπιού που μοιάζουν με βλεννώδη ουσία σχηματίζουν ένα τζελ στο έντερο που παγιδεύει τη χοληστερόλη, η οποία παράγεται μέσα στο ίδιο το σώμα. Στη συνέχεια αποβάλλεται με τα κόπρανα.

Η έμμεση μορφή εμφανίζεται όταν το κόμμι αποβάλλει τα χολικά άλατα που απελευθερώνονται για την πέψη των λιπών. Αυτά παράγονται από τη χοληστερόλη στο ήπαρ. Έτσι, όσο περισσότερη χολή αποβάλλεται, τόσο περισσότερη χοληστερόλη θα χρειαστεί για να παραχθούν ξανά, δημιουργώντας έναν κύκλο μεταξύ του εντέρου και του ήπατος. Στο τέλος, μειώνεται και η LDL χοληστερόλη στο αίμα.

 • Μελέτες σε ζώα

Τα πειράματα σε ζώα φαίνεται επίσης να υποστηρίζουν αυτά τα αποτελέσματα. Μια μελέτη που ανέλυσε την επίδραση των ινών χαρουπιού στην πέψη του λίπους σε υγιείς αρουραίους διαπίστωσε ότι η ουσία αυτή ευνοεί τη μείωση των λιπιδίων του αίματος. Και η επίδραση αυτή παρατηρήθηκε μετά την πέψη και την απορρόφηση των λιπών.

Μια άλλη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σε κουνέλια έδειξε ότι οι αδιάλυτες διαιτητικές ίνες του χαρουπιού που είναι άφθονες σε πολυφαινόλες θα μπορούσαν να μειώσουν την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ίνες χαρουπιού είναι σε θέση να μειώσουν τη μικτή δυσλιπιδαιμία αυξάνοντας τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί η επίδραση του χαρουπιού σε ασθένειες που σχετίζονται με διαταραχές των λιπιδίων του αίματος.

Προστατεύει και τροφοδοτεί το έντερο

Το κόμμι χαρουπιού περιέχει γαλακτομαννάνες, έναν τύπο διαλυτών φυτικών ινών που ευνοεί την ανάπτυξη της εντερικής μικροχλωρίδας. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων το έχει επιβεβαιώσει. Η ίνα αυτή μειώνει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες, ενώ αυξάνει τα ωφέλιμα βακτήρια, που ονομάζονται γαλακτοβάκιλλοι.

Στο ισπανικό περιοδικό NutriNews εξηγούν ότι οι γαλακτομαννάνες δεσμεύονται στα εντερικά βακτήρια, εμποδίζοντάς τα να κολλήσουν στα τοιχώματα του εντέρου και, κατά συνέπεια, εμποδίζοντας την υπερανάπτυξή τους. Βακτήρια όπως η Salmonella και το E. coli μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, ενώ η υπόλοιπη μικροχλωρίδα διατηρεί τις εντερικές λειτουργίες ανέπαφες.

Επιπλέον, αυτή η διαλυτή ίνα έχει πρεβιοτική δράση, τρέφει τους γαλακτοβακίλους και προάγει την ανάπτυξή τους. Με τον τρόπο αυτό, δρουν άμεσα στη λειτουργία του εντερικού φραγμού υπό κανονικές συνθήκες και κατά την έκθεση σε επιβλαβή για τον οργανισμό βακτήρια.

Έχει αντιρροπιστική δράση

Η παχυντική δράση του χαρουπιού βελτιώνει τη σίτιση βρεφών με προβλήματα παλινδρόμησης. Έχει διαπιστωθεί ότι τα βρέφη μείωσαν την παλινδρόμηση κατά τουλάχιστον 50%.

Μια άλλη μελέτη συνέκρινε την αποτελεσματικότητα του βρεφικού γάλακτος με και χωρίς χαρούπι. Συγκεκριμένα, 56 βρέφη, ηλικίας μεταξύ 1 και 6 μηνών, έλαβαν τυχαία φόρμουλα με διαφορετικές συγκεντρώσεις γαλακτομαννάνης για δύο εβδομάδες.

Αποδείχθηκε ότι μόνο τα βρέφη που έλαβαν το γάλα φόρμουλας με 0,33 γραμμάρια γαλακτομαννάνης ανά 100 χιλιοστόλιτρα, αραιωμένο ενώ ήταν κρύο, μείωσαν την παλινδρόμηση, κέρδισαν βάρος και βελτίωσαν την ανοχή. Ενώ αναλογίες 0,45 γραμμαρίων ανά 100 χιλιοστόλιτρα γάλακτος, αραιωμένα τόσο κρύα όσο και ζεστά, δεν βελτίωσαν τα συμπτώματα.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, 0,33 γραμμάρια ανά 100 χιλιοστόλιτρα γαλακτομαννάνης κρύα ήταν αποτελεσματικά στη μείωση των ποσοστών παλινδρόμησης. Επιπλέον, ήταν καλά ανεκτά από τα βρέφη.

Περαιτέρω έρευνα σε βρέφη που κατανάλωσαν φόρμουλες με 0,35 γραμμάρια χαρούπι, μια άλλη με 0,450 γραμμάρια και μια άλλη ομάδα χωρίς το προϊόν ανέφερε ότι μόνο εκείνα που κατανάλωσαν χαρούπι είχαν βελτίωση με τη γαστρική παλινδρόμηση.

Πιθανή αντιδιαβητική δράση

Το 2015, μια μελέτη σε προϊόντα που παρασκευάστηκαν με χαρουπάλευρο αποκάλυψε ότι όλα είχαν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο. Η υψηλή περιεκτικότητα αυτού του αλεύρου σε αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνει το χρόνο εντερικής διέλευσης, αυξάνει τον κοπρανώδη βλωμό και επιβραδύνει την απορρόφηση σακχάρων και τη διάσπαση του αμύλου. Με αυτόν τον τρόπο, το σάκχαρο απορροφάται προοδευτικά στο αίμα.

Από την άλλη πλευρά, σε έρευνα σε αρουραίους, παρατηρήθηκε ότι το κόμμι χαρουπιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να αυξήσει την περιεκτικότητα του ήπατος σε γλυκογόνο. Μια άλλη παρόμοια μελέτη διαπίστωσε ότι το προϊόν αυτό είναι σε θέση να μειώσει την πείνα και το σάκχαρο στο αίμα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σε ανθρώπους που να επιβεβαιώνουν αυτά τα αποτελέσματα.

Carob bean gum.
Το κόμμι χαρουπιού σημειώνεται για την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες.

Αντενδείξεις από το κόμμι χαρουπιού

Προς το παρόν, το κόμμι χαρουπιού θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε την επαφή με αυτή την ουσία μόνο σε περιπτώσεις αλλεργιών. Ωστόσο, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αλλεργίας λόγω της κατάποσής της. Θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες, καθώς τείνει να προκαλεί μετεωρισμό.

Και για να συνοψίσουμε…

Το κόμμι χαρουπιού δεν είναι ένα απλό πρόσθετο τροφίμων. Εκτός από τη συνοχή που μπορεί να δώσει σε συνταγές, φαίνεται επίσης να έχει θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση από την παλινδρόμηση και στη μείωση της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι απαιτούνται μόνο μικρές ποσότητες για να επιτευχθούν τα αποτελέσματά του. Για παράδειγμα, μόνο μια μερίδα των 0,33 γραμμαρίων είναι ικανή να έχει αντιρροπιστικά αποτελέσματα στα βρέφη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Macho-Gonzalez A, Garcimartin A, Naes F, Lopez-Oliva ME, Amores-Arrojo A, Gonzalez-Munoz MJ, et al. Efectos del extracto purificado de fibra de algarrobo sobre la digestión de grasas y la lipemia posprandial en ratas sanas. J Química alimentaria agrícola. 2018;66(26):6734–41.
 • Valero-Munoz M, Ballesteros S, Ruiz-Roso B, Perez-Olleros L, Martin-Fernandez B, Lahera V, et al. La suplementación con una fibra insoluble obtenida de la algarroba ( Ceratonia siliqua L.) rica en polifenoles previene la dislipemia en conejos a través de la vía SIRT1/PGC-1alfa. Eur J Nutr. 2017;58(1):357–66.
 • Wang LH, Zhang J, Yang YL, Chun LI, Da-Li XU, Chen WL. Efecto de la goma de algarrobo sobre el glicometabolismo en ratones. Acta Nutrimenta Sínica. 2009.
 • USDA. Locous beam gum. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169045/nutrients
 • Forestieri AM, Galati EM, Trovato A, Tumino G. Efectos de las gomas de guar y algarrobo sobre los niveles plasmáticos de glucosa, insulina y colesterol en ratas. Phytother Res. 2010;3(1):1–4.
 • Zavoral JH, Hannan P, Fields DJ, Hanson MN, Frantz ID, Kuba K, et al. El efecto hipolipidémico de los productos alimenticios de goma de algarrobo en adultos y niños con hipercolesterolemia familiar. Soy J Clin Nutr. 1983;38(2):285–94.
 • HABER, B.. Fibra de Algarroba: mucho más que fibra alimentaria. En: Alimentación Equipos y tec-nología. Vol 22, N° 183, (2003); p. 95-99
 • Alzate Tamayo, Luz María;Arteaga González, Diana María;Jaramillo Garcés, Yamilé. Propiedades farmacológicas del Algarrobo (Hymenaea courbaril Linneaus) de interés para la industria de alimentos. Revista Lasallista de Investigación, Vol. 5, Núm. 2, julio-diciembre, 2008, pp. 100-111
 • Efectos protectores de los β-galactomananos vegetales sobre la función barrera intestinal. Revista NutriNews Junio 2016. Disponible en: https://nutrinews.com/efectos-protectores-de-los-%CE%B2-galactomananos-vegetales-sobre-la-funcion-barrera-intestinal/
 • Luciana Milek dos Santos, Lindamir Tomzack Tulio , Leticia Fuganti Campos , Marcelo Ramos Dorneles and Cláudia Carneiro Hecke Krüger. Glycemic response to Carob (Ceratonia siliqua L) in healthy subjects and with the in vitro hydrolysis index. Nutr Hosp. 2015;31(1):482-487.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.