7 συνήθειες που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το να μην αφιερώνετε αρκετό χρόνο για να μασήσετε καλά την τροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση οξέος. Αν και πολλοί το παραβλέπουν, αυτό είναι το πρώτο βήμα για μια βέλτιστη πεπτική διαδικασία.
7 συνήθειες που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Αρκετές κακές συνήθειες προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό είναι ένα πεπτικό πρόβλημα που αναπτύσσεται όταν το οξύ του στομάχου επανέρχεται στον οισοφάγο και το στόμα, προκαλώντας ερεθισμό.

Εμφανίζεται συνήθως μετά την κατανάλωση πιάτων που είναι πολύ βαριά, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω ορισμένων ασθενειών. Το κύριο σύμπτωμα είναι ένα αίσθημα καύσου στο στήθος, το οποίο συχνά συνοδεύεται από πόνο στο στήθος και προβλήματα κατάποσης.

Σε μερικούς ανθρώπους, αυτή η κατάσταση εμφανίζεται σποραδικά, ενώ άλλοι την υποφέρουν μέτρια ή σοβαρά, ακόμη και πολλές φορές την εβδομάδα. Η λήψη αντιόξινων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχό του. Ωστόσο, γενικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τα αίτια για να την καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά.

Ως εκ τούτου, σήμερα θέλουμε να μιλήσουμε για τα συμπτώματά της και μερικές συνήθειες που σχετίζονται με την εμφάνισή της, ώστε να μάθετε πώς να την προλάβετε φυσικά.

Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Οι κλινικές εκδηλώσεις της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να διαφέρουν σε κάθε άτομο, ανάλογα με την αιτία της. Συχνά περιγράφεται ως αίσθημα καύσου στο επίπεδο του στέρνου ή η αίσθηση ότι έχετε ένα εξόγκωμα στο λαιμό σας.

Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να βιώσετε:

 • Αυξημένη σιελόρροια
 • Αναγωγή ξινής τροφής ή υγρών
 • Χρόνιος βήχας
 • Προβλήματα αναπνοής
 • Ροχαλητό και προβλήματα ύπνου
 • Κοιλιακό πρήξιμο και ρέψιμο

Συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η ανάπτυξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνεπάγεται ανισορροπία μεταξύ των επιθετικών και αμυντικών παραγόντων του βλεννογόνου του οισοφάγου. Επιπλέον, υποδηλώνει εξασθένηση των σφιγκτήρων που ρυθμίζουν τη διέλευση των όξινων χυμών.

Οι παρακάτω συνήθειες προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ή, μάλλον, είναι οι πιθανοί πυροδοτητές της).

1. Κατανάλωση ερεθιστικών τροφών

7 συνήθειες που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Το πρόχειρο φαγητό μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τα συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος.

Η σύνθεση κάποιων τροφών ή ο κακός συνδυασμός τους στο ίδιο πιάτο μπορεί να είναι η αιτία επεισοδίων με αυτό το πρόβλημα. Συνολικά, αυτά προκαλούν μια αλλαγή στην παραγωγή όξινων χυμών στο στομάχι, αποδυναμώνοντας τους βλεννογόνους.

Τα πιο συνηθισμένα είναι τα ακόλουθα:

 • Εξευγενισμένο αλεύρι
 • Γεμιστά κρέατα
 • Τηγανητά και συσκευασμένα σνακ
 • Πικάντικα καρυκεύματα
 • Βιομηχανικό ψωμί και αρτοσκευάσματα
 • Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
 • Σάλτσες και σάλτσες
 • Παστά τυριά
 • Καφές και προϊόντα με καφεΐνη

2. Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το καθημερινό κάπνισμα είναι μια από τις κακές συνήθειες που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πρώτον, οι τοξίνες στον καπνό διαταράσσουν την παραγωγή σάλιου. Αυτό βοηθά στην εξουδετέρωση της δράσης των οξέων για την πρόληψη της καούρας. Επομένως, αυτή η διαδικασία παρεμποδίζεται.

Από την άλλη, αυτή η κακή συνήθεια προκαλεί αφυδάτωση στο στόμα και στο λαιμό. Με τη σειρά του, αυτό διευκολύνει τον ερεθισμό παρουσία οξέων. Επομένως, για να ελέγξετε πραγματικά αυτό το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να σταματήσετε το κάπνισμα.

3. Φοράτε στενά ρούχα

Αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην το γνωρίζουν αυτό, το να φοράτε ρούχα που είναι πολύ στενά επηρεάζουν την επανεμφάνιση αυτού του συμπτώματος.

Ρούχα όπως παντελόνια, ζώνες ή μπλουζάκια μπορεί να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση. Αυτό μπορεί να προωθήσει την εκκένωση οξέων στον οισοφάγο.

4. Η υιοθέτηση κακής στάσης μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Το να τρώτε ξαπλωμένοι ή να υιοθετείτε μια κακή στάση μετά το φαγητό είναι παράγοντες που σχετίζονται με την παλινδρόμηση. Αυτό αυξάνει τις κοιλιακές συσπάσεις και διευκολύνει την επιστροφή των όξινων χυμών στο πάνω μέρος του σώματος.

Συνιστάται να διατηρείτε μια καλή στάση τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τα γεύματα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Χοληστερίνη και ζάχαρο: μειώστε τα επίπεδά τους με μηλόξυδο.

5. Δεν μασάτε καλά

Μία από τις κύριες συστάσεις για την αποφυγή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι να μασάτε καλά την τροφή σας πριν την καταπιείτε. Αν και είναι εύκολο να το παραβλέψουμε, είναι το πρώτο βήμα για μια βέλτιστη διαδικασία πέψης.

Η κατανάλωση ολικής τροφής επιβραδύνει τις λειτουργίες του στομάχου. Ως αποτέλεσμα, η έκκριση όξινων χυμών αυξάνεται και, ως εκ τούτου, προκαλεί καούρα.

6. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Οι συνήθειες που προκαλούν ΓΟΠΝ περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ.
Μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μια άλλη συνήθεια που προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι αναμφίβολα η κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βλαβερές ενώσεις των αλκοολούχων ποτών υπερφορτώνουν την εργασία του ήπατος και επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης.

Από την άλλη, εμποδίζουν επίσης τη λειτουργία της μονόδρομης βαλβίδας που είναι υπεύθυνη για την αποτροπή της ανόδου του γαστρικού περιεχομένου προς τον οισοφάγο.

Για το λόγο αυτό, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει την παλινδρόμηση και ερεθίζει το βλεννογόνο του στομάχου. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι χειρότερα εάν υπάρχει ιστορικό γαστρίτιδας ή έλκους.

7. Η έκθεση σε υπερβολικό άγχος

Τα άτομα που εκτίθενται συνεχώς σε καταστάσεις στρες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στον έλεγχο των επεισοδίων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτή η επιβλαβής συναισθηματική κατάσταση πυροδοτεί αντιδράσεις στο νευρικό σύστημα που μεταβάλλουν αρκετές από τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο πεπτικό σύστημα.

Επιπλέον, αυξάνει επίσης την έκκριση διεγερτικών ουσιών όπως η αδρεναλίνη. Αυτό, με τη σειρά του, συνδέεται με την αύξηση της παραγωγής όξινων χυμών.

Οι τεχνικές χαλάρωσης, τα μασάζ και η αρωματοθεραπεία μπορούν όλα να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε το άγχος.

Προσοχή σε αυτές τις κακές συνήθειες

Έχετε μόλις εντοπίσει κάποια από αυτές τις συνήθειες που προκαλούν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στον εαυτό σας;

Προσπαθήστε να τα αποφύγετε τώρα για να διευκολύνετε την ανακούφιση από αυτό το πρόβλημα. Εάν εξακολουθεί να επιμένει, επισκεφθείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν οφείλεται σε άλλη πάθηση και να λάβετε τη συμβουλή του ειδικού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Clínica Universidad de Navarra. Reflujo gastroesofágico. Disponible en: cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/reflujo-gastroesofagico
 • Personal de la Clínica Mayo. Enfermedad por reflujo gastroesofágico. (2018). Disponible en: mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/gerd/symptoms-causes/syc-20361940
 • NIH. Biblioteca Nacional de Medicina de los EE. UU.Enfermedad por reflujo gastroesofágico. Disponible en: medlineplus.gov/spanish/ency/article/000265.htm

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.