Κοτόπουλο και γαλοπούλα: Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε τις διαφορές ανάμεσα στο κρέας του κοτόπουλου και της γαλοπούλας, αλλά και το πώς να τα μαγειρεύετε σωστά. Παρότι είναι παρόμοια, υπάρχουν μικρές διαφορές που τα κάνουν να ξεχωρίζουν.
Κοτόπουλο και γαλοπούλα: Ποιες είναι οι διαφορές τους;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Κοτόπουλο και γαλοπούλα, δύο υγιεινά κρέατα τα οποία μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση και των δύο για τη βελτίωση της γενικής υγείας, ανεξάρτητα από την ηλικία σας.

Και τα δύο κρέατα θεωρούνται λευκά κρέατα. Αυτά έχουν καλύτερη φήμη από τα κόκκινα κρέατα τα οποία σχετίζονται με έναν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών όταν τα καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες. Επιπλέον, θα πρέπει ν’ αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα καθώς περιέχουν επικίνδυνα πρόσθετα τα οποία επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας.

Κρέας κοτόπουλου

Αυτό το τρόφιμο ξεχωρίζει για την υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα θρεπτικά στοιχεία είναι αναντικατάστατα και απαραίτητα για τη διασφάλιση της υγείας των μυών. Αυτές οι ουσίες χαρακτηρίζονται από υψηλή βιολογική αξία επειδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και είναι ιδιαίτερα εύπεπτα.

Ακόμη, το κρέας κοτόπουλου έχει μικρό ποσοστό λίπους. Είναι αλήθεια ότι το λιπιδικό του προφίλ αποτελείται από κορεσμένα λιπαρά, αλλά δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Από επιστημονικής πλευράς, η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, όπως έχει φανεί από μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Από την άλλη, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το τρόφιμο ξεχωρίζει και για το περιεχόμενό του σε βιταμίνες της ομάδας Β. Αυτές οι μικροθρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για το σώμα μας και έχουν ρόλο κλειδί σε πολλαπλές αντιδράσεις του μεταβολισμού οι οποίες σχετίζονται με την απόκτηση ενέργειας. Παραδείγματος χάρη, η βιταμίνη Β12 είναι μια θεμελιώδης ουσία για την αποτροπή της αναιμίας.

Άτομο κρατά κοτόπουλο στο σούπερ μάρκετ
Το κοτόπουλο είναι ένα λευκό κρέας που περιέχει συμπλέγματα βιταμινών Β και πρωτεΐνες.

Κρέας γαλοπούλας

Και το κρέας γαλοπούλας περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο για τη συγκεκριμένη θρεπτική ουσία είναι ιδιαίτερα μικρή. Το μόνο πράγμα που μπορείτε να ξεχωρίσετε είναι, ανάλογα με το μέρος του ζώου που θα καταναλώσετε, ότι μπορεί να διαφέρει η ποσότητα της πρωτεΐνης που θα λάβετε.

Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο λίπος που περιέχουν. Το κρέας γαλοπούλας δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά. Για την ακρίβεια, η συνολική ποσότητα λίπους είναι μικρότερη από αυτή του κοτόπουλου. Επιπλέον, τα επίπεδα χοληστερίνης είναι αξιοσημείωτα λιγότερα.

Παρόλα αυτά, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές για την υγεία. Τα κορεσμένα λιπαρά δε θεωρούνται βλαβερά, αρκεί να είναι cis και όχι τρανς.

Τέλος, πρέπει ν’ αναφέρουμε ότι το κρέας γαλοπούλας περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου απ’ ό,τι του κοτόπουλου, σχεδόν τριπλάσια. Αυτό το δεδομένο είναι ενδιαφέρον όταν χτίζετε μια διατροφή με στόχο την αποτροπή σκελετικών παθήσεων. Υπάρχουν αποδείξεις που επιβεβαιώνουν πως η τακτική κατανάλωση ασβεστίου μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης αργότερα.

Κοτόπουλο και γαλοπούλα – Ο τρόπος παρασκευής έχει σημασία

Όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο ή γαλοπούλα, θα πρέπει να έχετε ορισμένα πράγματα κατά νου. Το πρώτο είναι πως οι καλύτερες μέθοδοι παρασκευής είναι στη σχάρα, στο φούρνο, ή βραστά. Με αυτόν τον τρόπο τα λιπαρά οξέα δεν υπόκεινται σε αλλαγές και έτσι εξασφαλίζετε πως παραμένουν σχετικά υγιεινά.

Θα πρέπει να αποφύγετε το τηγάνισμα, καθώς και το πανάρισμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να δημιουργήσετε στοιχεία τα οποία είναι βλαβερά, ακόμη και τοξικά, για την ανθρώπινη υγεία, όπως τα τρανς λιπαρά και το ακρυλαμίδιο. Και οι δύο ουσίες είναι ικανές να προκαλέσουν συστημική φλεγμονή επηρεάζοντας όργανα, ιστούς, και κύτταρα.

Από την άλλη, ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε το κρέας είναι να το συνοδεύσετε με λαχανικά. Έτσι, θα εξασφαλίσετε ότι θα λάβετε επαρκή ποσότητα μικροθρεπτικών και αντιοξειδωτικών.

Αν θέλετε να βάλετε και υδατάνθρακες στο πιάτο σας, η καλύτερη επιλογή είναι οι βολβοί, τα όσπρια, και το καστανό ρύζι. Είναι σημαντικό ν’ αποφύγετε τα ζυμαρικά και το ψωμί όσο το δυνατόν περισσότερο λόγω του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τους. Αυτός μπορεί να βλάψει τον μεταβολισμό των ζαχάρων γενικά.

Λευκό κρέας σε σανίδα κοπής
Το κρέας γαλοπούλας έχει παρόμοιο θρεπτικό περιεχόμενο με αυτό του κοτόπουλου. Η διαφορά είναι στην περιεκτικότητα λίπους.

Κοτόπουλο και γαλοπούλα – Δύο υγιεινά κρέατα

Μπορείτε να εισάγετε και τα δύο είδη κρέατος σε μια υγιεινή διατροφή. Θα πρέπει να τα καταναλώνετε τακτικά καθώς είναι οι καλύτερες πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, αποτελούν καλύτερη εναλλακτική του κόκκινου κρέατος.

Γενικά, οι μέθοδοι μαγειρικής θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα αυτών των προϊόντων και υπάρχουν ελάχιστες σημαντικές διαφορές ανάμεσά τους. Ο καλύτερος τρόπος παρασκευής είναι στη σχάρα ή το φούρνο, αλλά μπορείτε και να τα βράσετε. Έτσι, τα λιπαρά οξέα θα παραμείνουν υγιεινά.

Μην ξεχνάτε ότι η βάση μια υγιεινής διατροφής είναι η ποικιλία, και, γι’ αυτόν τον λόγο, η εναλλαγή αυτών των προϊόντων με άλλα τρόφιμα με υψηλό πρωτεϊνικό περιεχόμενο, όπως αβγά, ψάρι, και γαλακτοκομικά είναι επίσης μια καλή ιδέα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance of systematic reviews and meta analysis. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.
  • Cano A., Chedraui P., Goulis DG., Lopes P., et al., Calcium in the prevention of postmenopausal osteoporosis: EMAS clinical guide. Maturitas, 2018. 107: 7-12.
  • González, María Isabel Castro. “Ácidos grasos omega 3: beneficios y fuentes.” Interciencia 27.3 (2002): 128-136.
  • Manuzza, Marcela Alejandra, et al. “Índice glucémico y carga glucémica: su valor en el tratamiento y la prevención de las enfermedades crónicas no transmisibles.” Diaeta 36.162 (2018): 29-38.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.