Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τη γήρανση των κυττάρων

Είναι σημαντικό να μειώσετε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα ώστε να μειωθούν τα τρανς λιπαρά και οι τοξίνες που λαμβάνετε. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τη γήρανση των κυττάρων
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Σύμφωνα με μελέτες, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τη γήρανση των κυττάρων. Η σπάνια συνεισφορά τους με μικροθρεπτικές ουσίες και το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο συμβάλλουν στην προαγωγή οξειδωτικών διεργασιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει και στον κίνδυνο ανάπτυξης ασθενειών.

Μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να βασίζεται στην κατανάλωση φρέσκων τροφών. Τα λαχανικά, παραδείγματος χάρη, έχουν μεγάλες ποσότητες φυτοχημικών τα οποία προλαμβάνουν την εμφάνιση ελευθέρων ριζών. Αυτές οι μικροθρεπτικές ουσίες είναι επίσης ικανές να μειώσουν τη βλάβη που προκαλείται με τον καιρό στα κύτταρα.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε τι θα πρέπει να αφαιρέσετε, ή τουλάχιστον να μειώσετε, από τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα στην καθημερινή σας διατροφή.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα

Το σώμα σας χρειάζεται λιπίδια (λιπαρά). Αυτά συμμετέχουν σε πολλές φυσιολογικές αντιδράσεις. Είναι υπεύθυνα, μεταξύ άλλων, για την ορμονική αιμόσταση και τη μεταφορά και αποθήκευση των λιποδιαλυτών βιταμινών.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι λιπιδίων:

  • Μόνο- και πολυακόρεστα λιπαρά: Οι ειδικοί τα θεωρούν τα πιο υγιεινά και συνιστούν την κατανάλωσή τους.
  • Κορεσμένα λιπαρά: Υπάρχουν διαφωνίες γύρω από αυτά τα λιπαρά. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για τη σωστή αξιολόγησή τους.
  • Τρανς λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι βλαβερά. Η συχνή κατανάλωση αυτού του τύπου λιπιδίων αυξάνει τις φλεγμονώδεις διαδικασίες και τη γήρανση των κυττάρων, όπως αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition.
Τηγανιτές πατάτες σε φριτέζα
Τα τρανς λιπαρά σχετίζονται με φλεγμονές και παραπανίσιο βάρος. Γι’ αυτόν τον λόγο, σας προτείνουμε να μειώσετε την πρόσληψή τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το ακρυλαμίδιο εντοπίζεται στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Πέραν των λιπιδίων που επηρεάζουν τις φλεγμονώδεις διεργασίες, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν και άλλες ουσίες που βλάπτουν την υγεία σας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ακρυλαμίδιο, ένα απόβλητο προϊόν το οποίο προέρχεται από την υποβολή των αμύλων σε υψηλές θερμοκρασίες.

Αυτή η ουσία μπορεί να επιταχύνει τις διεργασίες βλάβης και γήρανσης των κυττάρων. Η τακτική κατανάλωση ακρυλαμιδίου σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης πολύπλοκων ασθενειών, όπως του καρκίνου, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer.

Γι’ αυτόν τον λόγο, σας προτείνουμε να μειώσετε την κατανάλωση των τροφών που περιέχουν αυτή την ουσία. Τα υπερ-επεξεργασμένα, τα τηγανητά, και τα παναρισμένα τρόφιμα πιθανόν να περιέχουν αυτή την τοξίνη.

Για να αποφύγετε τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου, σας προτείνουμε να μαγειρεύετε τα αμυλώδη τρόφιμα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η καλύτερη επιλογή είναι να τα βράζετε σε νερό για να μειώσετε την τερατογόνο δράση τους.

Δύο άτομα τρώνε χάμπουργκερ- υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε λιπαρά και σάκχαραΑυτό αυξάνει την ενεργειακή τους πυκνότητα ενώ χειροτερεύει τους δείκτες που σχετίζονται με την υγεία του μεταβολισμού.

Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων και τρανς λιπαρών είναι ικανή να προκαλέσει ζημιά στο μικροβίωμα. Αυτό μπορεί να αλλάξει την ποικιλομορφία του, και κατ’ επέκταση να δημιουργήσει προβλήματα στην πέψη και στην αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, σας συνιστούμε να μειώσετε την κατανάλωση τέτοιων τροφών. Θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα σε φρέσκα τρόφιμα, όπως είναι τα ψάρια και τα λαχανικά. Είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε την προμήθεια αντιοξειδωτικών για να βοηθήσετε το σώμα σας να καταπολεμήσει τη γήρανση.

Μειώστε την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων

Όπως αναφέραμε ήδη, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή θερμιδική πυκνότητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικές ουσίες. Είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα, ουσίες που σχετίζονται με τη φτωχή υγεία του μεταβολισμού.

Επίσης, περιέχουν τρανς λιπαρά τα οποία προκαλούν φλεγμονή και προάγουν τη γήρανση των κυττάρων. Ακόμη, περιέχουν απόβλητα προϊόντα όπως ακρυλαμίδιο. Αυτά προάγουν την εμφάνιση καρκίνου και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης πολύπλοκων ασθενειών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μειώσετε την πρόσληψή τους. Όμως, γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να τα βγάλετε πλήρως από τη ρουτίνα σας. Γι’ αυτό, είναι αρκετό να μειώσετε την κατανάλωσή τους όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει ν’ αυξήσετε την κατανάλωση φρέσκων τροφών.

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε την πρόσληψη λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ουσίες που καταπολεμούν τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών και τη γήρανση των κυττάρων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Oteng AB., Kersten S., Mechanisms of action of trans fatty acids. Adv Nutr, 2020. 11 (3): 697-708.
  • Pelucchi C., Bosetti C., Galeone C., La Vecchia C., Dietary acrylamide and cancer risk: an updated meta analysis. Int J Cancer, 2015. 136 (12): 2912-22.
  • Rodríguez Hernández, C. (2018). ¿ Consumo de alimentos ultraprocesados?.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.