Λαγομηλιά: Ενεργά συστατικά και οφέλη

Τα συμπληρώματα από τη λαγομηλιά είναι δημοφιλή για τις επιδράσεις τους στη φλεβική ανεπάρκεια. Επιπλέον, πιστεύεται ότι έχουν άλλα οφέλη για την υγεία. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τα οφέλη αυτού του φυτού και τις πιθανές παρενέργειες.
Λαγομηλιά: Ενεργά συστατικά και οφέλη
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η λαγομηλιά (Ruscus aculeatus), γνωστή και ως «πουρνάρι» ή «άγρια μυρτιά», είναι ένας μικρός αειθαλής θάμνος που αναπτύσσει αρκετά δύσκαμπτα κλαδιά. Στην πραγματικότητα, είναι γνωστή και σκούπα του κρεοπωλείου, αφού τα παλιά χρόνια οι κρεοπώλεις ένωναν τα κλαδιά της για να σκουπίσουν τις σανίδες κοπής τους.

Το φυτό προέρχεται από τη Δυτική Ευρώπη, αν και βρίσκεται επίσης στη Βόρεια Αφρική και την Ασία. Σήμερα, οι ρίζες του χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα καθώς οι δραστικές ουσίες του σχετίζονται με πολλά πιθανά οφέλη για την υγεία.

Τι λέει η έρευνα;

Μάθετε εδώ!

Ενεργά συστατικά από τη λαγομηλιά

Λόγω της ευρείας χρήσης της στη φυσική ιατρική, η λαγομηλιά αποτέλεσε την πηγή πολλών ερευνών.

Έτσι, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι πολλές από τις ενεργές βιοχημικές ενώσεις της δικαιολογούν τη χρήση της ως φυσικού φαρμάκου. Φυσικά, οι μελέτες είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν ακόμα αξιόπιστα στοιχεία για να θεωρηθεί ως θεραπεία πρώτης επιλογής. Ακόμα, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει τις φαρμακολογικές της ουσίες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι λαμβάνουμε τις ενεργές ουσίες της από τη ρίζα. Πρέπει να αποκλείσουμε άλλα μέρη, όπως τα φρούτα, καθώς περιέχουν τοξικές ενώσεις. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecules, οι πιο σημαντικές ενώσεις είναι οι ακόλουθες:

 • Ρωσκογενίνη και νεορουσκογενίνη (στεροειδείς σαπωνίνες), που έχουν αντιφλεγμονώδεις και φλεβοτονικές ιδιότητες, σύμφωνα με μια έρευνα
 • Τα φλαβονοειδή, όπως η ρουτοσίδη και η εσπεριδίνη, αποδίδονται σε διουρητικό και αντι-οιδηματώδες αποτέλεσμα
 • Τριτερπένια
 • Ορυκτά άλατα, ιδιαίτερα κάλιο
 • Ρητίνες
 • Ίχνη αιθέριου ελαίου

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Γιατί η πικραλίδα κάνει καλό στο συκώτι σας.

Χρήσεις και οφέλη από την λαγομηλιά

Λόγω της ιδιαίτερης σύνθεσής της, η λαγομηλιά θεωρείται αντιφλεγμονώδες, διουρητικό και φλεβοτονικό φάρμακο. Ωστόσο, πολλές από τις εφαρμογές της προέρχονται από την παραδοσιακή πρακτική και οι τελικές επιστημονικές μελέτες δεν τα υποστηρίζουν. Προς το παρόν, ορισμένες έρευνες έχουν καταλήξει σε πολύ υποσχόμενα ευρήματα.

Αντιφλεγμονώδης δράση

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών και  πρέπει να τις ελέγχουμε για να αποφύγουμε την επιδείνωση της υγείας μας.

Υπό αυτή την έννοια, η λαγομηλιά φαίνεται να έχει πιθανά οφέλη. Η έρευνα που αναφέρεται στο περιοδικό Journal of Pharmacological Sciences υπογραμμίζει ότι η ρουσκογενίνη, μία από τις δραστικές της ενώσεις, μειώνει τους δείκτες φλεγμονής.

Ομοίως, μια μελέτη στο Archives of Pharmacal Research υποστηρίζει αυτούς τους μηχανισμούς. Συγκεκριμένα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ρουσκογενίνη βοηθά στη διακοπή της παραγωγής ενός ενζύμου που προκαλεί υποβάθμιση του χόνδρου σε αρθριτικές διαταραχές.

Διαταραχή της άρθρωσης της σκούπας του χασάπη
Η λαγομηλιά θα μπορούσε να είναι ένα καλό αντιφλεγμονώδες για διαταραχές στις αρθρώσεις.

Επικουρικό φάρμακο κατά των φλεβικών διαταραχών

Μία από τις κύριες χρήσεις της είναι για την κυκλοφορία του αίματος. Η άφθονη περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή σχετίζεται με οφέλη σε αγγειακό επίπεδο. Για την ακρίβεια, το φυτό περιέχει ουσίες που διεγείρουν τους άλφα-αδρενεργικούς υποδοχείς που προκαλούν τη συστολή των φλεβών.

Σε έρευνα που μοιράστηκε η International Angiology, διαπιστώθηκε ότι ένα συμπλήρωμα λαγομηλιάς με ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων και του οιδήματος σε ασθενείς με χρόνιες φλεβικές διαταραχές. Συγκεκριμένα, μείωσε τον πόνο στα πόδια, το βάρος και την αίσθηση του πρηξίματος.

Πρόληψη αιμορροΐδων

Στην παραδοσιακή ιατρική, η λαγομηλιά ήταν ένα προληπτικό συμπλήρωμα κατά των αιμορροΐδων. Μερικοί πιστεύουν ότι βοηθά στη μείωση του οιδήματος και στην τόνωση της σύσπασης των φλεβών. Από την άλλη πλευρά, μια μελέτη Εναλλακτικών και Συμπληρωματικών Θεραπειών διαπίστωσε ότι το 69% των ατόμων που έπαιρναν συμπληρώματα από λαγομηλιά είχαν λιγότερα συμπτώματα αιμορροΐδων, όπως πόνο και ερεθισμό.

Άλλα πιθανά οφέλη από τη λαγομηλιά

Αρκετά οφέλη της λαγομηλιάς προέρχονται από ανέκδοτα δεδομένα και τις χρήσεις της στη φυσική ιατρική. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα συμπληρώματά της με φειδώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αμερικανική εταιρεία WebMD, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τα ακόλουθα:

 • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Κιρσοί
 • Οίδημα των χεριών λόγω λεμφοιδήματος
 • Δυσκοιλιότητα
 • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
 • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο
 • Κατάγματα
 • Κατακράτηση υγρών
 • Ουρική αρθρίτιδα ή υπερουριχαιμία
 • Πέτρες στα νεφρά
 • Οσφυϊκός πόνος

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 λόγοι για να πίνετε έγχυμα πικραλίδας.

Πιθανές παρενέργειες από τη λαγομηλιά

Οι ειδικοί θεωρούν τα συμπληρώματα λαγομηλιάς ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους όταν λαμβάνονται από το στόμα για έως και 3 μήνες. Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις, όπως καούρα, ναυτία, έμετο και διάρροια.

Σε μια περίπτωση που αναφέρεται στο Journal of Emergency Medicine, μια γυναίκα με διαβήτη ανέπτυξε κετοξέωση μετά τη λήψη αυτού του φυτού. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν γνωρίζουν εάν η υποκείμενη αιτία ήταν η λαγομηλιά ή άλλοι παράγοντες.

Δεν πρέπει να την παίρνετε ταυτόχρονα με φάρμακα για την αρτηριακή πίεση ή τη νεφρική νόσο, καθώς μπορεί να υπάρξουν πιθανές αλληλεπιδράσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε πρώτα έναν γιατρό. Τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει επίσης να μιλήσουν με το γιατρό τους.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι σαπωνίνες αυτού του φυτού λειτουργούν ως αντι-θρεπτικά συστατικά. Επομένως, η κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει την απορρόφηση βασικών μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος.

Σκούπα κρεοπωλείου για το σύνδρομο κιρσών
Η χρήση σκούπας κρεοπωλείου για κιρσούς είναι αμφιλεγόμενη. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι λειτουργεί, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Δοσολογία και συστάσεις

Προς το παρόν, οι ειδικοί δεν έχουν καθορίσει μια ακριβή δοσολογία για την κατανάλωση της λαγομηλιάς. Η συνιστώμενη ποσότητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό, μεταξύ άλλων παραγόντων. Επομένως, πρέπει να τηρείτε τη δοσολογία που προτείνεται στην ετικέτα του συμπληρώματος.

Σε γενικές γραμμές, εδώ είναι μερικές βασικές οδηγίες:

 • Αποξηραμένη ρίζα: Από 1,5 έως 3 γραμμάρια την ημέρα
 • Δισκία: Έως 200 χιλιοστόγραμμα, 2 ή 3 φορές την ημέρα
 • Βάμματα ή εκχυλίσματα: 3 έως 6 χιλιοστόλιτρα την ημέρα

Ομοίως, υπάρχουν αλοιφές, σιρόπια και άλλα προϊόντα που περιέχουν αυτό το φυτό.

Τι να θυμάστε για τη λαγομηλιά

Τα συμπληρώματα από λαγομηλιά είναι γνωστά για τις επιδράσεις τους στην κυκλοφορία του αίματος και τις σχετικές διαταραχές. Μπορείτε να τα βρείτε σε φυτικά καταστήματα ή φαρμακεία, μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλα φυτά και ουσίες. Αν και ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη της, θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν αντικαθιστά την ιατρική θεραπεία.

Σε οποιαδήποτε από τις μορφές της, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το φυτό με φειδώ, σύμφωνα την ετικέτα του προϊόντος. Εάν υπάρχει κάποια υποκείμενη ασθένεια ή εάν παίρνετε φάρμακα, θα πρέπει πρώτα να ρωτήσετε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Ruscus aculeatus (butcher’s broom). Monograph. Altern Med Rev. 2001 Dec;6(6):608-12. PMID: 11804550.
 • Masullo M, Pizza C, Piacente S. Ruscus Genus: A Rich Source of Bioactive Steroidal Saponins. Planta Med. 2016 Dec;82(18):1513-1524. doi: 10.1055/s-0042-119728. Epub 2016 Nov 8. PMID: 27825178.
 • Rodrigues JPB, Fernandes Â, Dias MI, et al. Phenolic Compounds and Bioactive Properties of Ruscus aculeatus L. (Asparagaceae): The Pharmacological Potential of an Underexploited Subshrub. Molecules. 2021;26(7):1882. Published 2021 Mar 26. doi:10.3390/molecules26071882
 • Lopez-Candales A, Hernández Burgos PM, Hernandez-Suarez DF, Harris D. Linking Chronic Inflammation with Cardiovascular Disease: From Normal Aging to the Metabolic Syndrome. J Nat Sci. 2017 Apr;3(4):e341. PMID: 28670620; PMCID: PMC5488800.
 • Huang YL, Kou JP, Ma L, Song JX, Yu BY. Possible mechanism of the anti-inflammatory activity of ruscogenin: role of intercellular adhesion molecule-1 and nuclear factor-kappaB. J Pharmacol Sci. 2008 Oct;108(2):198-205. doi: 10.1254/jphs.08083fp. PMID: 18946195.
 • Lim H, Min DS, Kang Y, Kim HW, Son KH, Kim HP. Inhibition of matrix metalloproteinase-13 expression in IL-1β-treated articular chondrocytes by a steroidal saponin, spicatoside A, and its cellular mechanisms of action. Arch Pharm Res. 2015 Jun;38(6):1108-16. doi: 10.1007/s12272-015-0581-z. Epub 2015 Feb 25. PMID: 25712888.
 • Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Butcher’s broom. September 11, 2015
 • Kakkos SK, Allaert FA. Efficacy of Ruscus extract, HMC and vitamin C, constituents of Cyclo 3 fort®, on improving individual venous symptoms and edema: a systematic review and meta-analysis of randomized double-blind placebo-controlled trials. Int Angiol. 2017;36(2):93-106. doi:10.23736/S0392-9590.17.03815-9
 • MacKay D. Hemorrhoids and varicose veins: a review of treatment options. Altern Med Rev. 2001 Apr;6(2):126-40. PMID: 11302778.
 • Abascal, K., & Yarnell, E. (2005). Botanical Treatments for Hemorrhoids. Alternative and Complementary Therapies, 11(6), 285–289. https://doi.org/10.1089/act.2005.11.285
 • Vanscheidt W, Jost V, Wolna P, Lücker PW, Müller A, Theurer C, Patz B, Grützner KI. Efficacy and safety of a Butcher’s broom preparation (Ruscus aculeatus L. extract) compared to placebo in patients suffering from chronic venous insufficiency. Arzneimittelforschung. 2002;52(4):243-50. doi: 10.1055/s-0031-1299887. PMID: 12040966.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.