Πυκνομετρία των οστών: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Η πυκνομετρία των οστών καθιστά δυνατή την εκτίμηση του κινδύνου κατάγματος λόγω απώλειας της οστικής πυκνότητας. Το σημερινό άρθρο θα εξηγήσει τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτό το διαγνωστικό τεστ και τις μεθόδους παρακολούθησης.
Πυκνομετρία των οστών: Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Τελευταία ενημέρωση: 21 Ιουλίου, 2021

Η πυκνομετρία των οστών είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη εξέταση για τον προσδιορισμό της ορυκτής πυκνότητας των οστών και για να μάθετε αν έχουν υποστεί φθορά.

Αυτή η διαδικασία είναι επίσης γνωστή ως απορροφητικομετρία ακτίνων Χ διπλής ενέργειας. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι παρόμοια με μια κανονική εφαρμογή ακτίνων Χ. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη διάγνωση και παρακολούθηση της εξέλιξης της οστεοπόρωσης.

Είναι ένα απλό τεστ που συνήθως συνταγογραφείται για ηλικιωμένες γυναίκες. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη ένδειξη.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πυκνομετρία των οστών, τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί ερμηνεύουν τα αποτελέσματά της.

Πώς λειτουργεί η πυκνομετρία των οστών;

Η πυκνομετρία των οστών (γνωστή με το ακρωνύμιο DEXA ή DXA) είναι μια εξέταση για τον προσδιορισμό της οστικής πυκνότητας. Βοηθά να προσδιοριστεί εάν υπήρξε απώλεια ακεραιότητας ή ανοργανοποίησης στον οστικό ιστό.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο RadiologyInfo.org, χρησιμοποιεί μια μικρή δόση ιονίζουσας ακτινοβολίας. Ως αποτέλεσμα, καθιστά δυνατή τη λήψη εικόνων από τα οστά. Το τεστ είναι γρήγορο, απλό και μη επεμβατικό.

Επικεντρώνεται συνήθως στα οστά του ισχίου, της σπονδυλικής στήλης και του αντιβράχιου. Ωστόσο, μπορούν επίσης να εξετάσουν άλλα μέρη όπως η φτέρνα, τα δάχτυλα ή ο καρπός.

Ένας τεχνικός απεικόνισης είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή της διαδικασίας και στη συνέχεια ένας γιατρός την αναλύει. Η κύρια χρήση της είναι να εκτιμήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει κατάγματα που σχετίζονται με την οστεοπόρωση.

Οι γιατροί την χρησιμοποιούν επίσης για να προσδιορίσουν εάν ένας ασθενής χρειάζεται θεραπεία για οστεοπόρωση. Είναι επίσης καλό για την παρακολούθηση των επιπτώσεων της ίδιας της θεραπείας. Τα αποτελέσματα μιας πυκνομετρίας των οστών θα βελτιωθούν κατά τη διάρκεια των μηνών εάν λειτουργεί.

Επιπλέον, έχει το πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει ίχνη ακτινοβολίας σε έναν ασθενή. Επιπλέον, δεν οδηγεί σε ανεπιθύμητες ενέργειες αν και δεν υποδεικνύεται πάντα. Για παράδειγμα, υπάρχει κάποια αντένδειξη στην περίπτωση εγκύων γυναικών.

πυκνότητα οστών
Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας καθιστά δυνατή τη διαπίστωση της παρουσίας της οστεοπόρωσης και της αποτελεσματικότητας των θεραπειών που εφαρμόστηκαν

Γιατί να κάνετε αυτό το τεστ;

Η πυκνομετρία των οστών μπορεί να προσδιορίσει εάν υπάρχει απώλεια της πυκνότητας των οστών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά η απώλεια πυκνότητας αυξάνει σίγουρα τον κίνδυνο να υποστεί κάταγμα.

Για το λόγο αυτό, η μελέτη είναι χρήσιμη για την εκτίμηση του κινδύνου κατάγματος. Αυτή η διαδικασία απευθύνεται κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με άρθρο του Centro Diagnóstico de Granada. Ειδικά εκείνες με σοβαρά συμπτώματα που δεν ακολουθούν ορμονική θεραπεία.

Αυτό συμβαίνει επειδή η εμμηνόπαυση είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση. Στην πραγματικότητα, η πυκνομετρία των οστών είναι ακόμη πιο απαραίτητη εάν η γυναίκα είναι καπνίστρια ή κάπνιζε στο παρελθόν.

Αυτό το τεστ είναι επίσης για άτομα που παίρνουν ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τα οστά. Κορτικοστεροειδή. Ο υπερπαραθυρεοειδισμός είναι μια άλλη ένδειξη για παράδειγμα. Είναι μια παθολογία που αποτελείται από αυξημένη έκκριση παραθυρεοειδούς ορμόνης (PTH).

Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου και του φωσφόρου. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά είναι δύο από τα πιο σημαντικά μέταλλα στη δομή και την πυκνότητα των οστών. Επομένως, η ύπαρξη οικογενειακού ή προσωπικού ιστορικού κατάγματος ισχίου ή σπονδυλικής στήλης είναι ένας άλλος λόγος για να κάνετε το τεστ.

Πώς να προετοιμαστείτε για την πυκνομετρία των οστών

Η πυκνομετρία των οστών είναι μια απλή εξέταση που δεν απαιτεί προηγούμενη προετοιμασία. Δεν προκαλεί δυσφορία και δεν απαιτεί πολύ χρόνο. Η Clínica Universidad de Navarra δηλώνει ότι η δοκιμή διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Ιδανικά, φορέστε άνετα ρούχα και χωρίς αξεσουάρ ή κοσμήματα. Πρέπει να αφαιρέσετε οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο πριν από τη δοκιμή. Ο ασθενής πρέπει να παραμείνει ακίνητος κατά τη διαδικασία

Μπορείτε να φάτε ως συνήθως την ημέρα πριν από την εξέταση. Ωστόσο, πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου 24 ώρες πριν.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτή η διαδικασία δεν είναι καλή ιδέα για έγκυες γυναίκες. Επομένως, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό εάν υπάρχει πιθανότητα συνεχιζόμενης εγκυμοσύνης. Ενημερώστε τους επίσης αν έχετε υποβληθεί σε πρόσφατο τεστ με μέσο αντίθεσης, όπως αξονική τομογραφία.

Τι μπορούν να δείξουν τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης

Οι γιατροί συνήθως ερμηνεύουν τα αποτελέσματα της πυκνομετρίας των οστών. Η Sociedad Española de Geriatría Gerontología περιγράφει ότι λαμβάνετε μια σειρά ψηφιοποιημένων και έγχρωμων εικόνων. Πρέπει να τις συγκρίνουν με τις τιμές που ορίζονται ως φυσιολογικές για την ηλικιακή ομάδα και το φύλο στο οποίο ανήκει ο ασθενής.

Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν δύο τιμές ή βαθμολογίες.

  • Η πρώτη είναι η βαθμολογία Τ, η οποία αναφέρει την ποσότητα της οστικής πυκνότητας σε σύγκριση με έναν ενήλικα του ίδιου φύλου που έχει τη μέγιστη οστική ικανότητα. Η βαθμολογία Τ κάτω από -1.1 είναι χαμηλή, δηλαδή οστεοπενία. Η βαθμολογία Τ πρέπει να είναι κάτω από -2,5 για να υπάρχει οστεοπόρωση.
  • Η άλλη βαθμολογία που μπορούν να λάβουν είναι το Ζ. Αυτό συγκρίνει τον ασθενή με μια ομάδα ατόμων της ίδιας ηλικίας, φύλου και παρόμοιας φυσικής κατάστασης. Τους επιτρέπει να παρακολουθούν την πορεία της θεραπείας.
γυναίκα σε γιατρό
Η παρακολούθηση της οστεοπόρωσης με πυκνομετρία καθιστά δυνατή την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με ασβέστιο και στερεωτικά φάρμακα.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για την πυκνομετρία των οστών;

Πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε πριν από τη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να νηστεύετε, αλλά θα πρέπει να έχει περάσει τουλάχιστον μία μέρα χωρίς να πάρετε ασβέστιο. Εκτός από κοσμήματα και μεταλλικά αντικείμενα, θα πρέπει να αφαιρέσετε γυαλιά και οδοντοστοιχίες.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η πυκνομετρία των οστών δεν μπορεί να προβλέψει ποιος θα έχει κάταγμα. Ωστόσο, παρέχει οδηγίες σχετικά με τον σχετικό κίνδυνο ενός.

Οι αναλύσεις στη σπονδυλική στήλη ή το ισχίο είναι χρήσιμες για τον έλεγχο της απόκρισης στη θεραπεία. Ωστόσο, αυτές που εκτελούνται στη φτέρνα ή στον καρπό δεν είναι χρήσιμες για το σκοπό αυτό. Είναι σίγουρα χρήσιμες για την πρόβλεψη του κινδύνου κατάγματος.

Η πυκνομετρία των οστών είναι μια απλή ακίνδυνη εξέταση

Αυτό το είδος εξέτασης καθιστά δυνατή τη μελέτη της οστικής πυκνότητας καθώς χρησιμοποιεί ακτίνες Χ. Σας βοηθά να ελέγξετε αν υπάρχει πρόβλημα με την οστεοπόρωση και παρακολουθεί ακόμη και τη θεραπεία της.

Χάρη σε αυτήν, είναι δυνατό να προβλεφθεί ο κίνδυνος κατάγματος ενός ατόμου. Γι ‘αυτό, εκτός από το γεγονός ότι είναι ασφαλής και απλή, οι γιατροί τη χρησιμοποιούν τακτικά στις μέρες μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.