Η Lisa Marie Presley πέθανε από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 54 ετών

Καρδιακή ανακοπή ήταν η αιτία θανάτου της Lisa Marie Presley, της μοναχοκόρης του ροκ σταρ, η οποία πέθανε σε ηλικία 54 ετών.
Η Lisa Marie Presley πέθανε από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 54 ετών
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου, 2023

Η Lisa Marie Presley απεβίωσε λόγω καρδιακής ανακοπής σε ηλικία 54 ετών, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τα επόμενα γενέθλιά της. Στις 12 Ιανουαρίου 2023, βρέθηκε αναίσθητη στο σπίτι της στην Καλιφόρνια, αλλά ο θάνατός της επιβεβαιώθηκε τελικά στο νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε.

Οι τραυματιοφορείς που την βρήκαν στην κατοικία της ανέφεραν ότι δεν ανέπνεε, οπότε ξεκίνησαν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Η Πρίσλεϊ ανέκτησε τους σφυγμούς της και μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο.

Οι γιατροί την αντιμετώπισαν όπως θα έκαναν σε κάθε περίπτωση, αλλά δεν μπόρεσαν να αναστρέψουν την κατάσταση.

Η μοναχοκόρη του Elvis Presley άφησε πίσω της μια ταραγμένη ιστορία από πολλές απόψεις. Έπρεπε να διαχειριστεί την τεράστια περιουσία του πατέρα της, παντρεύτηκε τέσσερις φορές και υπέστη την αυτοκτονία ενός από τους γιους της το 2020.

Τι είναι η καρδιακή ανακοπή που υπέστη η Lisa Marie Presley;

Μια καρδιακή ανακοπή, όπως αυτή που υπέστη η Lisa Marie Presley, συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά να αντλεί κανονικά αίμα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των Ηνωμένων Πολιτειών, η προέλευση βρίσκεται συνήθως σε μια ηλεκτρική βλάβη που οδηγεί σε αρρυθμία.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που συμβαίνει είναι ότι το άτομο αναπτύσσει κοιλιακή μαρμαρυγή. Πρόκειται για έναν εντελώς αποδιοργανωμένο παλμό των κοιλιών, οι οποίες είναι οι θάλαμοι που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση του αίματος από την καρδιά στην κυκλοφορία στις αρτηρίες και τις φλέβες.

Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι μία από τις συχνότερες αιτίες αιφνίδιου θανάτου. Όταν αναφέρεται ότι ένας ασθενής πέθανε “ξαφνικά” επειδή σταμάτησε η καρδιά του, αρκετά συχνά θα έχει προηγηθεί μια σοβαρή αρρυθμία.

Οι αποδιοργανωμένες συσπάσεις των μυϊκών ινών στις κοιλίες σημαίνουν ότι το αίμα δεν ρέει προς το υπόλοιπο σώμα. Αντί για μια συντονισμένη συστολή για κάθε παλμό, η μαρμαρυγή είναι μια αποδιοργάνωση της διαδικασίας συστολής που θα έπρεπε να είναι επαρκής για να μεταφέρει αίμα σε όλα τα κύτταρα του σώματος.

Αυτό θα οδηγήσει σχεδόν πάντα σε θάνατο. Σε τέτοιο βαθμό που οι στατιστικές δείχνουν ότι η κοιλιακή μαρμαρυγή (και άλλες παρόμοιες αρρυθμίες) ευθύνονται για το 85% των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων.

Δεν είναι το ίδιο με την καρδιακή προσβολή

Όταν ακούμε τις εκφράσεις καρδιακή ανακοπή και καρδιακή προσβολή μπορεί να νομίζουμε ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Παρόλο που η καρδιακή προσβολή μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή, δεν συμβαίνει πάντα με αυτόν τον τρόπο.

Ομοίως, η ανακοπή δεν είναι πάντα συνέπεια μιας καρδιακής προσβολής

Η καρδιακή προσβολή είναι ένας τρόπος στην καθομιλουμένη για να αναφερθούμε στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, όπως ορίζεται από το Το Ινστιτούτο Υγείας του Τέξας. Η καρδιακή προσβολή είναι ο θάνατος μιας ομάδας κυττάρων, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο καρδιακός μυς να καθίσταται ανίκανος να ολοκληρώσει το έργο της συστολής του.

Με την κατάλληλη και άμεση φροντίδα, οι καρδιακές προσβολές εξελίσσονται ευνοϊκά σε πολλούς ασθενείς. Οι τεχνικές εξελίξεις και τα ειδικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σήμερα έχουν βελτιώσει την επιβίωση σε αυτές τις περιπτώσεις.

A heart attack.
Μια καρδιακή προσβολή μπορεί να καταλήξει σε καρδιακή ανακοπή. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Καρδιακή ανακοπή της Lisa Marie Presley: Αιτίες

Επιστρέφοντας στην καρδιακή ανακοπή, η οποία ήταν η τελική αιτία θανάτου που αναφέρθηκε στην περίπτωση της Lisa Marie Presley, πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν υποκείμενες καταστάσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες να υποστεί κανείς κοιλιακή μαρμαρυγή. Εδώ αναφερόμαστε σε συνθήκες, παράγοντες και προβλήματα υγείας που αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστεί κάποιος αιφνίδιο θάνατο.

Ακολουθούν οι αιτίες που συνδέονται περισσότερο με μια σοβαρή αρρυθμία που καταλήγει σε καρδιακή ανακοπή:

  • Στεφανιαία νόσος: Εδώ μιλάμε για αθηροσκλήρωση στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον καρδιακό μυ. Ο σχηματισμός αθηρωματικών πλακών μειώνει την ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνουν τα καρδιακά κύτταρα, με αποτέλεσμα να αποτύχουν.
  • Κληρονομικά σύνδρομα: Ορισμένες δυσπλασίες και ελαττώματα που μεταδίδονται από τους γονείς στα παιδιά ευθύνονται για αρρυθμίες που είναι δύσκολο να επιλυθούν και να αντιμετωπιστούν. Αξίζει να αναφέρουμε ενδεικτικά το σύνδρομο Brugada.
  • Εθισμός στα ναρκωτικά: Οι χρήστες κοκαΐνης έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας. Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη από τη Βραζιλία υπάρχουν τουλάχιστον 16 ανιχνεύσιμες αλλαγές σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα σε τακτικούς χρήστες αυτού του ναρκωτικού. Και όλες αυτές μπορούν να εξελιχθούν σε θανατηφόρες ηλεκτρικές μεταβολές.
  • Αρτηριακή υπέρταση: Οι ασθενείς που ζουν με υψηλή αρτηριακή πίεση για πολλά χρόνια θα υποστούν μια αλλαγή στο σχήμα της καρδιάς τους, ειδικά εάν δεν υπήρξε επαρκής θεραπεία ή η θεραπεία καθυστέρησε. Αυτή η αλλαγή στον καρδιακό μυ αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης αρρυθμιών.
Problems in the heart.
Το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς συντονίζει τον καρδιακό παλμό. Οποιαδήποτε περίσταση που το μεταβάλλει μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμία.

Ο ρόλος της ΚΑΡΠΑ στην καρδιακή ανακοπή της Lisa Marie Presley

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση ή ΚΑΡΠΑ είναι το κλειδί κατά τη θεραπεία ενός ατόμου που παθαίνει καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανακοπή, όπως συνέβη στη Lisa Marie Presley. Ωστόσο, η πρόσβαση σε απινιδωτή είναι ο τελικός τρόπος για να σωθεί η ζωή και να ολοκληρωθεί η ανάνηψη. Σύμφωνα με ειδησεογραφικές αναφορές, οι τραυματιοφορείς έκαναν ΚΑΡΠΑ στην Presley και κατάφεραν να αποκαταστήσουν τον σφυγμό της και να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο. Η μεταφορά αυτή ήταν απαραίτητη για να αποκτήσει πρόσβαση σε απινιδωτή για την αναστροφή της κοιλιακής μαρμαρυγής.

Η διαθεσιμότητα αυτών των συσκευών είναι τόσο απαραίτητη για την επιβίωση που πολλές χώρες έχουν νομοθετήσει την υποχρεωτική εγκατάσταση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε χώρους μαζικής προσέλευσης. Μάλιστα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αναλύσεις για να πιστοποιηθεί η αποδοτικότητά τους. Ωστόσο, πάντα θα υπάρχουν ασθενείς που δεν θα ανταποκρίνονται θετικά. Η καρδιακή ανακοπή της Lisa Marie Presley αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Παρά τη συντονισμένη δράση των γιατρών, η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση δεν ήταν επαρκής.

Αυτό που πρέπει να είναι προφανές είναι ότι η επιτάχυνση των ενεργειών και των αντιδράσεων σε κάποιον που είναι αναίσθητος μπορεί να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Άνθρωποι εκπαιδευμένοι στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, σωστές διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και πρόσβαση σε απινιδωτές αποτελούν τους πυλώνες μιας καλής στρατηγικής.

Με μεγάλη θλίψη πρέπει να μοιραστώ την οδυνηρή είδηση ότι η πανέμορφη κόρη μου Lisa μας άφησε

~ Δήλωση της Priscilla Presley, μητέρας της Lisa ~


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Abad, A. M. D., Aparicio, L. G., Lahoza, E. L., Gracia, A. F., Bergasa, J. C., & Traid, J. R. (2022). Síndrome de Brugada. Revista Sanitaria de Investigación3(10), 14.
  • Borrayo-Sánchez, G., Alcocer-Gamba, M. A., Araiza-Garaygordobil, D., Arias-Mendoza, A., Aubanel-Riedel, P., Cortés-Lawrenz, J., … & Reyes-Terán, G. (2020). Guía práctica interinstitucional para el tratamiento del infarto agudo de miocardio. Gaceta médica de México156(6), 569-579.
  • de Oliveira, P. P. C., Bertholucci, G. P., Dantas, K. M., Rezende, H. T., Carrijo, A. V., Silva, C. H. H., & Junior, A. D. S. M. (2021). Alterações eletrocardiográficas relacionadas ao consumo de cocaína que são preditores de morte súbita cardíaca: revisão sistemática. Brazilian Journal of Development7(3), 29979-29995.
  • Osorio-Cuevas, D. I., Avellaneda-Lozada, P., Mejía-Mejía, A., Cañón, L., Navarro-Vargas, J. R., Orjuela-Guerrero, A., … & Matiz, H. (2019). Costo-efectividad de la reanimación cardiopulmonar con el uso del desfibrilador externo automático, comparado con reanimación cardiopulmonar básica, para personas con pérdida de conciencia en espacios de afluencia masiva de público. Revista Colombiana de Cardiología26(1), 17-23.
  • Rodríguez-Reyes, H., Muñoz Gutiérrez, M., Márquez, M. F., Pozas Garza, G., Asensio Lafuente, E., Ortíz Galván, F., … & Mariona Montero, V. A. (2015). Muerte súbita cardiaca. Estratificación de riesgo, prevención y tratamiento. Archivos de cardiología de México85(4), 329-336.
  • Sepúlveda, J., Jofré, M. L., Lira, G., Veas, N., Lindefjeld, D., & Pardo, J. (2021). Muerte Súbita Cardíaca por Fibrilación Ventricular… Revista Chilena de Cardiología40(1).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.