Αρρυθμία και πρόσληψη αλατιού: Πώς συνδέονται;

Ορισμένα άτομα με προδιάθεση για αρρυθμία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία τους εάν ακολουθούν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι ή νάτριο.
Αρρυθμία και πρόσληψη αλατιού: Πώς συνδέονται;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού θεωρείται επιβλαβής επειδή αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμίας και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, αυτό επιδεινώνεται από την πρόσληψη αλατιού κακής ποιότητας, υψηλής επεξεργασίας και σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση σε αυτές τις διαταραχές. Στο σημερινό μας άρθρο θα εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ αρρυθμίας και πρόσληψης αλατιού.

Παρά τους κινδύνους του υπερβολικού αλατιού, το νάτριο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για τον έλεγχο πολλών φυσιολογικών διεργασιών. Δεν είναι ζωτικής σημασίας μόνο για τη σωστή μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, αλλά και για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Εξαιτίας αυτού, η ιδέα δεν είναι να το εξαλείψουμε εντελώς από τη διατροφή, αλλά απλώς να μετριάσουμε την πρόσληψή του. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο θέμα.

Ποια τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι;

Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι είναι τα βιομηχανικά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Τα προϊόντα αυτά κατασκευάζονται για να είναι εθιστικά, γεγονός που οδηγεί στην επιθυμία υπερκατανάλωσής τους. Αυτό είναι πιθανό να μας προκαλέσει πολλά διαφορετικά προβλήματα υγείας.

Το γεγονός είναι ότι δεν συγκεντρώνουν μόνο νάτριο στο εσωτερικό τους, αλλά και απλά σάκχαρα και τρανς λιπαρά σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το αλάτι υπάρχει σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που καταναλώνονται σε τακτική βάση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το αλάτι είναι επιβλαβές για την υγεία. Αντιθέτως, είναι απαραίτητο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι προσλαμβάνεται σε επαρκείς ποσότητες. Το αλάτι που βρίσκεται στα φρέσκα τρόφιμα δεν αποτελεί συνήθως πρόβλημα μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, δεν είναι ραφιναρισμένο, οπότε θα μιλούσαμε σε αυτή την περίπτωση για αλάτι υψηλής ποιότητας.

Μπορούμε μάλιστα να τονίσουμε ότι ορισμένες πρόσφατες μελέτες συνιστούν συνολική πρόσληψη νατρίου περίπου 5 γραμμάρια την ημέρα, πολύ πάνω από τις τρέχουσες συστάσεις των κυριότερων διεθνών οργανισμών.

Έχει αποδειχθεί ότι η δόση αυτή είναι αποτελεσματική στη μείωση της θνησιμότητας από οποιαδήποτε αιτία και στη βελτίωση της λειτουργίας της φυσιολογίας του οργανισμού. Ακόμα κι έτσι, είναι επίσης βασικό να αυξήσουμε την πρόσληψη καλίου.

Αρρυθμία και πρόσληψη αλατιού: Πώς συνδέονται;
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Καλό είναι, λοιπόν, να μετριάζουμε την πρόσληψή τους.

Πρόσληψη αλατιού και αρρυθμία

Αν και το αλάτι είναι απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή, η κατανάλωσή του σε υπερβολικές ποσότητες τείνει να οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα εσωτερικά. Συγκεκριμένα, η αλλοίωση της φυσιολογίας των διαύλων νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμία, όπως αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances and Pharmacology.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ανεπαρκής πρόσληψη αλατιού ή νατρίου θα οδηγήσει σε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με αυτό.

Αυτό που υποστηρίζουν πολλοί συγγραφείς είναι ότι η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων αλατιού μπορεί πράγματι να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Εάν η πρόσληψη καλίου δεν είναι επαρκής ή εάν μιλάμε για συνεχή καθιστική ζωή, τότε μπορεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η πρόσληψη αλατιού και νατρίου πρέπει να αυξηθεί.

Ένα παράδειγμα είναι η περίπτωση των αθλητών που δραστηριοποιούνται σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας. Εδώ είναι απαραίτητο να αντισταθμιστεί το νάτριο που χάνεται μέσω της εφίδρωσης, οπότε καλό είναι να εξασφαλίζεται σημαντική πρόσληψη κατά τα γεύματα. Διαφορετικά, αυξάνεται ο κίνδυνος υπονατριαιμίας και προβλημάτων υγείας.

Διατροφικές στρατηγικές για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

Εκτός από τη βελτιστοποίηση της πρόσληψης αλατιού, υπάρχουν και άλλες στρατηγικές που μπορούν να είναι αποτελεσματικές στη βελτίωση της λειτουργίας του καρδιαγγειακού συστήματος. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να αποφεύγονται δίαιτες υψηλών θερμίδων στο πλαίσιο ενός καθιστικού τρόπου ζωής. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών διαταραχών.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγονται τοξικές συνήθειες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να προκαλέσουν μεσοπρόθεσμα αρτηριακή δυσκαμψία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης.

Η κατανάλωση αντιοξειδωτικών είναι επίσης ευεργετική, καθώς βοηθά στην εξουδετέρωση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών και της επακόλουθης συσσώρευσής τους στους ιστούς. Τέλος, δεν πρέπει να παραμελείται η άσκηση σωματικής δραστηριότητας.

Η συνήθεια αυτή αυξάνει την καρδιακή απόδοση και αυξάνει την ικανότητά της να αντλεί αίμα. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής και αποτρέπει αλλοιώσεις όπως η συσσώρευση αιμοπεταλίων.

Ποια είναι η σωστή ποσότητα αλατιού που πρέπει να καταναλώνουμε;

Όσον αφορά τη μέγιστη κατανάλωση αλατιού, υπάρχουν αρκετές διαφωνίες προς το παρόν. Οι πιο κλασικοί συγγραφείς θεωρούν ότι το βέλτιστο θα ήταν να διατηρείται η ημερήσια πρόσληψη νατρίου κάτω από 2 γραμμάρια, ενώ πρόσφατα στοιχεία υποστηρίζουν ότι έως και 5 γραμμάρια ημερησίως είναι ασφαλή.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό στο οποίο συμφωνούν οι ειδικοί είναι η ανάγκη να διατηρείται ισορροπία μεταξύ της πρόσληψης νατρίου και καλίου, καθώς έχουν αντίθετες επιδράσεις στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Ομοίως, οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν σε αθλητές ή στην περίπτωση ατόμων που ζουν σε μέρη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σε αυτά τα πλαίσια, είναι σκόπιμο να προσαρμόζεται η διατροφή ξεχωριστά για την αποφυγή προβλημάτων στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Αρρυθμία και πρόσληψη αλατιού: Πώς συνδέονται;
Η μέτρια κατανάλωση αλατιού συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας.

Η πρόσληψη αλατιού μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη αρρυθμίας

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, ιδίως σε άτομα με προδιάθεση. Υπάρχει επίσης λόγος να συσχετίζεται με την ανάπτυξη διαφόρων καρδιαγγειακών διαταραχών.

Ωστόσο, το νάτριο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τον οργανισμό. Συνεπώς, πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή σε επαρκείς ποσότητες. Ιδανικά, θα πρέπει να αποφεύγονται τρόφιμα όπως τα υπερ-επεξεργασμένα βιομηχανικά τρόφιμα, καθώς οι ποσότητες αλατιού και άλλων πρόσθετων ουσιών που περιέχουν είναι αρκετά υψηλές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Mente, A., O’Donnell, M., Rangarajan, S., McQueen, M., Dagenais, G., Wielgosz, A., Lear, S., Ah, S., Wei, L., Diaz, R., Avezum, A., Lopez-Jaramillo, P., Lanas, F., Mony, P., Szuba, A., Iqbal, R., Yusuf, R., Mohammadifard, N., Khatib, R., Yusoff, K., … Yusuf, S. (2018). Urinary sodium excretion, blood pressure, cardiovascular disease, and mortality: a community-level prospective epidemiological cohort study. Lancet (London, England)392(10146), 496–506. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31376-X
  • Miller, D., Wang, L., & Zhong, J. (2014). Sodium channels, cardiac arrhythmia, and therapeutic strategy. Advances in pharmacology (San Diego, Calif.)70, 367–392. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-417197-8.00012-2
  • Alpert, M. A., Omran, J., & Bostick, B. P. (2016). Effects of Obesity on Cardiovascular Hemodynamics, Cardiac Morphology, and Ventricular Function. Current obesity reports5(4), 424–434. https://doi.org/10.1007/s13679-016-0235-6

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.