Λόγοι για να συμπεριλάβετε τη μεθειονίνη στη διατροφή σας

Τα αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη, δεν είναι σημαντικά μόνο ως μέρος των πρωτεϊνών του σώματος, αλλά έχουν επίσης συγκεκριμένες λειτουργίες. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.
Λόγοι για να συμπεριλάβετε τη μεθειονίνη στη διατροφή σας
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η μεθειονίνη στη διατροφή είναι σημαντική. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορείτε να λάβετε μόνο αυτό το αμινοξύ που παίζει τόσο θεμελιώδη ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη μέσω της τροφής που τρώτε.

Πράγματι, μια ανεπάρκεια μεθειονίνης είναι σπάνια, αν και μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση ανάπτυξης, μυϊκή ατροφία, ηπατική βλάβη, λήθαργο και δερματικές βλάβες. Το σημερινό άρθρο θα συζητήσει τις λειτουργίες της και τις καλύτερες πηγές τροφίμων.

Τι είναι η μεθειονίνη;

Είναι ένα αμινοξύ που περιέχει θείο – τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, το πιο σημαντικό δομικό συστατικό στο σώμα.

Επιπλέον, η μεθειονίνη είναι ένα από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα για ενήλικες. Κανένα από αυτά δεν είναι πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα και το σώμα τα χρειάζεται όλα για να μπορέσει να σχηματίσει τις δομές του και να εκτελέσει ορισμένες λειτουργίες.

Ωστόσο, τα απαραίτητα αμινοξέα διαφέρουν από τα υπόλοιπα επειδή μπορείτε να τα πάρετε μόνο μέσω της διατροφής σας. Το σώμα δεν είναι ικανό να τα συνθέσει και θα οδηγήσει σε ανεπάρκεια σε όσους δεν τρώνε τις απαραίτητες ποσότητες.

Οι καλύτερες πηγές μεθειονίνης στη διατροφή

Οι τροφές ζωικής προέλευσης είναι οι κύριες πηγές μεθειονίνης επειδή οι ζωικές πρωτεΐνες είναι ολόκληρες. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις απαραίτητες ποσότητες. Έτσι, η ασφαλής και υψηλότερη συνεισφορά της μεθειονίνης θα είναι από:

Ωστόσο, οι ζωικές τροφές δεν είναι οι μόνες πηγές. Στην πραγματικότητα, ορισμένα τρόφιμα όπως η σόγια, τα ρεβίθια, η κινόα, τα φιστίκια και ο αμάραντος μπορούν να παρέχουν ολόκληρη πρωτεΐνη.

Η μεθειονίνη υπάρχει σε υψηλότερες ποσότητες σε ρύζι, κινόα, βρώμη, ξηρούς καρπούς Βραζιλίας και σουσάμι και σε μικρότερες ποσότητες σε όσπρια όπως τα φασόλια.

Έτσι, οι vegan θα πρέπει να τρώνε τη σωστή ποσότητα δημητριακών ολικής αλέσεως, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς για να την αποκτήσουν.

Ένα μεσογειακό πιάτο μπορεί να αλληλεπιδράσει καλά με τη μεθειονίνη.
Οι χορτοφάγοι μπορούν να αποκτήσουν μεθειονίνη μαθαίνοντας να συνδυάζουν τροφές φυτικής προέλευσης.

Τρόποι εισαγωγής της μεθειονίνης στο καθημερινό σας μενού

Η μεθειονίνη πρέπει να υπάρχει στην καθημερινή διατροφή, όπως όλα τα άλλα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα. Ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη είναι να συμπεριλάβετε καλές πηγές πρωτεΐνης σε κάθε κύριο γεύμα της ημέρας.

Αυτό το αμινοξύ έχει πολλές θετικές επιδράσεις στο σώμα αλλά κανένα θρεπτικό συστατικό δεν είναι μαγικό από μόνο του. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι υπάρχει με ισορροπημένο τρόπο και μέσω μιας υγιεινής καλά ισορροπημένης διατροφής.

Όπως μπορείτε να δείτε, πολλά άλλα τρόφιμα είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και μπορείτε να τα προσθέσετε σε μια κανονική ισορροπημένη διατροφή. Έτσι, η λήψη των συνιστώμενων ποσοτήτων μεθειονίνης δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα για υγιή άτομα με δίαιτες προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

Με τη σειρά της, μια περίσσεια μεθειονίνης είναι επιβλαβής και οδηγεί σε κακές παρενέργειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα εκτός εάν τα συνταγογραφήσει γιατρός.

Πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία συνδέονται με την εμφάνιση της ομοκυστεΐνης, η οποία είναι ένα άλλο αμινοξύ που εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του μεταβολισμού της μεθειονίνης.

Επιπλέον, υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονώδη βλάβη που σχετίζεται με αγγειακές και νευρολογικές παθήσεις. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους.

Κύριες λειτουργίες αυτού του αμινοξέος στο σώμα

Ως συστατικό που αποτελεί μέρος των πρωτεϊνών, η μεθειονίνη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία πολλών από τις κύριες δομές του σώματος, όπως οστά, ιστούς, μύες. Επίσης, αποτελεί μέρος ενζύμων, ορμονών και μεμβρανών και είναι απαραίτητο ως πρόδρομος των βιταμινών.

Μια σειρά από πηγές τροφής βιταμίνης Β.
Τα αμινοξέα είναι οι ελάχιστες δομές των πρωτεϊνών, τόσο στο φαγητό όσο και στο σώμα.

Οι άλλες λειτουργίες από τη μεθειονίνη

 • Έχει αντιοξειδωτική δράση καθώς μπορεί να μετατρέψει τη μεθειονίνη σε κυστεΐνη. Η κυστεΐνη, με τη σειρά της, είναι ένας πρόδρομος της γλουταθειόνης, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Επιπλέον, η γλουταθειόνη μπορεί να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνει τη ζωή ορισμένων αντιοξειδωτικών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε.
 • Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα επειδή τα αμινοξέα θείου, όπως η μεθειονίνη και η κυστεΐνη, παίζουν σημαντικό ρόλο στην αποδόμηση των λιπιδίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και στην πρόληψη του σχηματισμού αρτηριακής πλάκας.
 • Υποστηρίζει τη φυσιολογική δράση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια τακτική κανονική διατροφική πρόσληψη κυστεΐνης και μεθειονίνης είναι απαραίτητη για τη σύνθεση αυτών των πρωτεϊνών.
 • Η μεθειονίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο. Επιπλέον, αυτό το ιχνοστοιχείο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ορισμένων ιστών του σώματος, όπως το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σε καλή κατάσταση.
 • Έχει επίσης αποτοξινωτική δράση και μπορεί να αποβάλει επιβλαβείς ουσίες όπως τα βαρέα μέταλλα χάρη στην περιεκτικότητά του σε θείο.

Επαρκείς ποσότητες στη διατροφή και από καλές πηγές

Συμπερασματικά, η μεθειονίνη έχει σημαντικές λειτουργίες στο σώμα καθώς αποτελεί συστατικό μέρος των πρωτεϊνών. Έτσι, πρέπει να υπάρχει στην καθημερινή διατροφή επειδή είναι ένα μόριο που το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει από μόνο του.

Μια διατροφή πλούσια σε ποιοτικές πρωτεϊνικές τροφές εγγυάται τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες. Πράγματι, μια περίσσεια μεθειονίνης θα μπορούσε να οφείλεται σε πρόβλημα υγείας, αν και είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε τις ασφαλείς ποσότητες μόνο μέσω τροφής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Brosnan J.T. The Sulfur-Containing Amino Acids: An Overview. The Journal of Nutrition . Junio 2006. 136(6):1636S-1640S.
 • Garlick P.J. Toxicity of Methionine in Humans. The Journal of Nutrition . Junio 2006. 136(6):1722S-1725S.
 • Martínez Y et al. The role of methionine on metabolism, oxidative stress, and diseases. AminoAcids. Setiembre 2017. 49:2091-2098.
 • Oda H. Functions of Sulfur-Containing Amino Acids in Lipid Metabolism. The Journal of Nutrition. Junio 2006. 136(6):1666S-1669S.
 • Peng L. et al. Amino acids and immune function. British Journal of Nutrition. Enero 2007. 98:237-252.
 • Pintó Sala X. La homocisteína como factor de riesgo cardiovascular. Medicina Integral. Setiembre 2000. 36(5):179-185.
 • Wu G, et al. Glutathione metabolism and its implications for health. Journal of Nutrition . Marzo 2004. 134(3):489-92.
 • García, José Mendoza. “Restricción de la metionina en la dieta y aumento de la longevidad.” Encuentros en la Biología 3.131 (2010): 61-63.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.