7 λύσεις για να μειώσετε τους μυϊκούς σπασμούς

Αν υποφέρετε από μυϊκούς σπασμούς ή πόνο στις αρθρώσεις, θα σας πούμε πώς μπορείτε να ανακτήσετε την υγεία και την κίνησή σας με αυτές τις σπιτικές θεραπείες. Μάθετε τα πάντα γι' αυτές σε αυτό το άρθρο!
7 λύσεις για να μειώσετε τους μυϊκούς σπασμούς
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Paula Heidemeyer

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Ο μυϊκός πόνος ή οι σπασμοί μπορεί να έχουν πολλές αιτίες. Αν και συχνά γνωρίζουμε γιατί υποφέρουμε από αυτούς τους ενοχλητικούς μυϊκούς σπασμούς, μερικές φορές δεν γνωρίζουμε τους ακριβείς λόγους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το στρες, η μυϊκή ένταση, οι πτώσεις, η άσκηση, η κακή κίνηση, ακόμα και η γρίπη μπορούν να προκαλέσουν μυϊκή βλάβη, δυσφορία και λήθαργο.

Ανεξάρτητα από την αιτία, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να ανακουφίσουμε τους μυϊκούς πόνους, επειδή επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα της ζωής μας. Άλλωστε, δυσκολεύουν την ημέρα μας και συχνά σκεφτόμαστε μόνο τον πόνο. Με τη σειρά του, ο μυϊκός πόνος σχετίζεται άμεσα με τους σπασμούς, που είναι ακούσιες κινήσεις που εμφανίζονται ξαφνικά στο σώμα μας και είναι ενοχλητικές έως και επώδυνες.

Σπιτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των μυϊκών σπασμών

Τα φυσικά προϊόντα είναι ιδανικά για τη φροντίδα ορισμένων παθήσεων στο σώμα μας. Αν θέλετε να μάθετε τις καλύτερες θεραπείες ή λύσεις για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του μυϊκού πόνου και των μυϊκών σπασμών, συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο!

Μπορεί να σας αρέσει: Ανακουφίστε τον πόνο στην πλάτη

1. Ζεστό νερό για τους μυϊκούς σπασμούς

Το ζεστό είναι ιδανικό για τη χαλάρωση ενός μυός. Στην πραγματικότητα, είναι μια από τις πιο διαδεδομένες σπιτικές θεραπείες, χάρη στην απλότητα και την αποτελεσματικότητά της.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Εφημερίδα της Αθλητικής Επιστήμης έδειξε ότι η εφαρμογή θερμότητας ή ζεστού νερού βοηθά στη μείωση των μυϊκών σπασμών. Αυτή η τεχνική, γνωστή ως θερμοθεραπεία, προάγει τη μυϊκή χαλάρωση, αυξάνει την κυκλοφορία, μειώνει τη φλεγμονή και ανακουφίζει τον πόνο.

 • Ιδανικά, θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια θερμοφόρα ή υφασμάτινες κομπρέσες εμποτισμένες με ζεστό νερό. Εφαρμόζοντας την στην πληγείσα περιοχή, θα βοηθήσει στην τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία θα βοηθήσει στην εξαφάνιση της μυϊκής έντασης και της φλεγμονής.
 • Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από ένα ντους ή ένα μπάνιο για να εφαρμόσετε θερμότητα τοπικά.

2. Δενδρολίβανο

Στη συνέχεια, το δενδρολίβανο είναι ένα πολύ ευεργετικό βότανο για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη από το Universidade Estadual Paulista (Βραζιλία). Σε αυτή την περίπτωση, ένα έγχυμα μπορεί να βοηθήσει στην εξαφάνιση της φλεγμονής: απλά βρέξτε ένα πανί με αυτό και εφαρμόστε το στην περιοχή που θέλετε να θεραπεύσετε.

 • Εάν προμηθευτείτε έλαιο δεντρολίβανου, μπορείτε επίσης να το εφαρμόσετε μέσω μαλακού και σταθερού μασάζ για να βελτιώσετε την κατάσταση.

3. Αυξήστε την πρόσληψη καλίου για να αντιμετωπίσετε τους μυϊκούς σπασμούς

7 λύσεις για να μειώσετε τους μυϊκούς σπασμούς

Η έλλειψη καλίου μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς μυϊκούς σπασμούς, σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που διεξήχθη από το νοσοκομείο Necker στο Παρίσι. Γι’ αυτό είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό που μπορεί επίσης να αποτρέψει τις κράμπες στα άκρα μας.

Για να αποτρέψετε τους μυϊκούς σπασμούς, αυξήστε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο. Οι μπανάνες είναι μια από τις καλύτερες επιλογές εδώ. Ωστόσο, αν δεν σας αρέσει η γεύση της μπανάνας, μπορείτε να την καμουφλάρετε σε έναν χυμό ή ένα smoothie με άλλα φρούτα. Αναζητήστε πάντα φρούτα που είναι στην εποχή τους και κάντε τον καλύτερο συνδυασμό για εσάς.

4. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει θαυμάσιες ιδιότητες, εκτός από πολλές άλλες οικιακές χρήσεις. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Μαλαισίας, είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη του πόνου και των μυϊκών σπασμών στο σώμα. Το μηλόξυδο είναι επίσης ένα ιδανικό φάρμακο για την καταπολέμηση της μυϊκής έντασης.

 • Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του, μπορείτε να βυθίσετε την πληγείσα περιοχή σε ένα δοχείο με μείγμα νερού και δύο φλιτζάνια ξύδι (500 ml).
 • Μια άλλη επιλογή είναι να εφαρμόσετε γάζες ή κομπρέσες εμποτισμένες με το μείγμα και να τις αφήσετε για 30 λεπτά.

5. Πάγος για τους μυϊκούς σπασμούς

Κάθε φορά που σκεφτόμαστε τις μυϊκές ενοχλήσεις, σκεφτόμαστε αμέσως τα παγάκια. Εξάλλου, είναι ένα από τα σπουδαία φυσικά αντιφλεγμονώδη που έχουμε πάντα στο σπίτι!

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Υποβραχιόνιο αναφέρει ότι η εφαρμογή του κρύου, ή κρυοθεραπεία, βελτιώνει τον πόνο και τον μυϊκό σπασμό σε διάφορους τραυματισμούς. Επιπλέον, εξασφαλίζει τη σωστή ροή του αίματος στην περιοχή, ώστε να μην επηρεάζεται ο μη τραυματισμένος γειτονικός ιστός.

 • Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή τη θεραπεία απλά τυλίγοντας μερικά παγάκια σε μια πετσέτα. Ωστόσο, αποφύγετε την απευθείας εφαρμογή του πάγου, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή βλάβη στο δέρμα.
 • Στη συνέχεια, αφήστε τον πάγο να δράσει για 15 λεπτά στην περιοχή. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη θεραπεία δύο με τρεις φορές την ημέρα, όποτε το χρειάζεστε.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να το βρείτε ενδιαφέρον: Οι καλύτερες φυσικές θεραπείες για τη φλεγμονή

6. Έγχυμα βαλεριάνας για τους μυϊκούς σπασμούς

Ένα από τα πιο χαλαρωτικά φυτά που υπάρχουν είναι η βαλεριάνα. Χάρη στις αναλγητικές της ιδιότητες, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα έγχυμα βαλεριάνας για να χαλαρώσετε το σώμα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σιράζ (Ιράν).

Συστατικά

 • 1 φλιτζάνι νερό (250 ml)
 • Μία κουταλιά της σούπας βαλεριάνα (15 γραμμάρια)

Πώς να το φτιάξετε

 • Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας βαλεριάνα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το να εμποτιστεί για 5 έως 10 λεπτά.
 • Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, στραγγίστε το και πιείτε το.

Η καλύτερη επιλογή είναι να το λαμβάνετε το βράδυ πριν πέσετε για ύπνο, έτσι ώστε ο οργανισμός να ανακάμπτει κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών.

7. Έλαιο λεβάντας

Το έλαιο λεβάντας μπορεί πλέον να είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας για την καταπολέμηση των μυϊκών σπασμών! Όπως και η βαλεριάνα, η λεβάντα έχει πολύ χαλαρωτικές ιδιότητες (όπως εξηγείται σε αυτό το άρθρο του Shefa Neuroscience Research Center), γι’ αυτό και χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά αποσμητικά χώρου.

 • Για να το χρησιμοποιήσετε, προμηθευτείτε έλαιο λεβάντας από ένα κατάστημα βοτάνων (ωστόσο, αν θέλετε, μπορείτε να το παρασκευάσετε μόνοι σας).
 • Στη συνέχεια, απλώστε το στην πληγείσα περιοχή και κάντε μασάζ μέχρι να απορροφηθεί.

Όπως είδατε, αυτές οι συστάσεις είναι πολύ βασικές. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές στη θεραπεία και την εξάλειψη των μυϊκών σπασμών. Αναμφίβολα, είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να αποφύγετε τον πόνο και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Εκτός από τις συνιστώμενες θεραπείες, μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα απαλό μασάζ στον τραυματισμένο μυ και να τον τεντώσετε σταδιακά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να έχετε γρήγορη ανακούφιση. Ωστόσο, εάν ο πόνος είναι πολύ έντονος και δεν υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Apolo Arenas M; López Fernández  E.; Caballero Ramos T. Utilización de la termoterapia en el ámbito deportivo. Revista de Ciencias del Deporte. 2006; 2 (1): 29-36.
 • De Oliveira JR, Camargo SEA, de Oliveira LD. Rosmarinus officinalis L. (rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. J Biomed Sci. 2019 Jan 9;26(1):5.
 • Joly D. Hipopotasemia. EMC – Tratado de Medicina. 2003;7(2):1-3.
 • Beh BK, Mohamad NE, Yeap SK, Ky H, Boo SY, Chua JYH, Tan SW, Ho WY, Sharifuddin SA, Long K, Alitheen NB. Anti-obesity and anti-inflammatory effects of synthetic acetic acid vinegar and Nipa vinegar on high-fat-diet-induced obese mice. Sci Rep. 2017 Jul 27;7(1):6664.
 • Arenas J. Crioterapia y termoterapia en las lesiones del aparato locomotor. Offarm. 2002; 21 (2): 106-111.
 • Zare A, Khaksar Z, Sobhani Z, Amini M. Analgesic Effect of Valerian Root and Turnip Extracts. World J Plast Surg. 2018 Sep;7(3):345-350.
 • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.