Ο μακρύτερος μυς του σώματος: Ο ραπτικός μυς

Ο ραπτικός μυς μάς επιτρέπει να κάνουμε βασικές κινήσεις με το πόδι, όπως να το λυγίζουμε και να κάνουμε εσωτερική περιστροφή. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε περισσότερα και θα αναφέρουμε ποιοι τραυματισμοί μπορούν να επηρεάσουν αυτή την ανατομική δομή η οποία είναι μέρος του επονομαζόμενου "χήνειου πόδα".
Ο μακρύτερος μυς του σώματος: Ο ραπτικός μυς

Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιουνίου, 2021

Ο ραπτικός μυς είναι μέρος του μηρού. Παρότι πολλοί άνθρωποι δεν τον έχουν ακούσει ποτέ, είναι ο μακρύτερος μυς του σώματος. Πολλοί πιστεύουν ότι ο μακρύτερος μυς είναι ο μηριαίος, όμως η αλήθεια είναι ότι ο ραπτικός έχει μεγαλύτερο μάκρος.

Μία από τις κύριες λειτουργίες του είναι η κάμψη. Η διάταξή του επιτρέπει την εκτέλεση συγκεκριμένων στάσεων, όπως το σταύρωμα των ποδιών όταν καθόμαστε. Το πρόβλημα είναι ότι, όπως και με άλλους μυς, μπορεί να τραυματιστεί. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κίνηση των κάτω άκρων.

Τι είναι ο ραπτικός μυς;

Ο ραπτικός μυς, όπως αναφέραμε ήδη, είναι ένας από τους μύες που απαρτίζουν τον μηρό. Ειδικότερα, προέρχεται από την περιοχή της άνω πρόσθιας λαγόνιας άκανθας. Από εκεί, περνά μέχρι να φτάσει στο άνω μέρος της κνήμης.

Στην κνήμη, εισέρχεται στο πιο εσωτερικό και άνω τμήμα. Με αυτόν τον τρόπο, κάνει ένα είδος μανούβρας κατά μήκος του μηρού περνώντας πίσω από το μέσο κόνδυλο του μηριαίου οστού μέχρι να φτάσει στο σημείο εισαγωγής. Το τελευταίο κομμάτι είναι ένας τένοντας.

Αποτελεί μέρος του επονομαζόμενου χήνειου πόδα. Αυτό σχηματίζεται από τους περιφερικούς τένοντες του ημιτενοντώδη, τον εσωτερικό ορθό και τον ραπτικό μυ. Σε αυτή την περιοχή προκαλούνται τραυματισμοί που ακινητοποιούν το άτομο.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν διαφορές στη φυσιολογική θέση του ραπτικού μυ. Αυτό δηλώνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Chilean Magazine of Anatomy. Οι ειδικοί θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους αυτό, ειδικά όταν εκτελούν κάποιο χειρουργείο ή μια θεραπεία.

Πρόκειται για τον μακρύτερο μυ του σώματος. Όταν πηγαίνει από την λεκάνη στο γόνατο, με μια συγκεκριμένη καμπύλη, μετριέται συνήθως στα 55 εκατοστά στους ενήλικες με μέσο ύψος. Μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 60 εκατοστά.

Το μηριαίο νεύρο είναι υπεύθυνο γι’ αυτή τη νεύρωση. Επιπλέον, η μηριαία αρτηρία περνά μέσα από αυτό και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγονωμένου αίματος στα περιφερικά τμήματα του ποδιού.

Ανατομία ραπτικού μυ
Με μήκος 55-60 εκατοστά, αυτός είναι ο μακρύτερος μυς στο σώμα μας.

Ραπτικός μυς – Ποιες είναι οι λειτουργίες του;

Όπως εξηγεί η Βασιλική Ισπανική Ακαδημία, η λέξη “ραπτικός” προέρχεται από τη Λατινική λέξη sartor που σημαίνει “ράπτης”. Αυτός ο μυς δεν πήρε το όνομά του τυχαία. Το έλαβε από το γεγονός πως μία από τις λειτουργίες του μας επιτρέπει να σταυρώνουμε τα πόδια μας σε μια τυπική στάση του σώματος για τους αρχαίους ράπτες.

Ο ραπτικός μυς είναι ένας σκελετικός μυς γραμμωτού τύπου. Δηλαδή, συστέλλεται κατά βούληση, σε αντίθεση με τους λείους μυς. Οι τελευταίοι ανήκουν στο πεπτικό σύστημα και συστέλλονται ασυναίσθητα.

Η κύρια λειτουργία είναι η κάμψη του ποδιού. Αν οπτικοποιήσουμε τη φύση του, θα το καταλάβουμε πιο εύκολα. Όταν συστέλλεται, τραβά το κάτω πόδι προς τον γοφό. Επίσης, επιτρέπει άλλες κινήσεις, όπως την περιστροφή του γοφού προς τα έξω, ή το λύγισμα των γονάτων. Ομοίως, είναι μέρος της εσωτερικής περιστροφής του ποδιού ή της ανύψωσής του.

Κύριες αιτίες πόνου του ραπτικού μυ

Ο πόνος στον ραπτικό μυ, όπως και σε άλλες μυϊκές ομάδες, είναι αποτέλεσμα, συνήθως, κάποιου τραυματισμού ή υπερκόπωσης. Επιπλέον, ίσως εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, όπως πρήξιμο, ερυθρότητα, ή αυξημένη ευαισθησία.

Οι τραυματισμοί προκαλούνται από απευθείας χτύπημα του μυ. Οποιοδήποτε χτύπημα στην περιοχή της λαγόνιας άκανθας ή του κεντρικού ή έσω μηρού μπορεί να προκαλέσει αυτόν τον πόνο. Το ίδιο συμβαίνει όταν υπάρχει ο χήνειος πόδας.

Όταν το τραύμα επηρεάζει τον χήνειο πόδα, μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε άλλες κινήσεις καθώς προσβάλλει γειτονικούς μυς. Η αλήθεια είναι ότι, ο πόνος και η βλάβη από το τραύμα, όπως αυτό που περιγράψαμε παραπάνω, δεν είναι τόσο συχνά όσο οι τραυματισμοί που συνδέονται με την τενοντίτιδα ή την ορογονοθυλακίτιδα.

Τενοντίτιδα και ορογονοθυλακίτιδα του χήνειου πόδα

Η τενοντίτιδα αποτελείται από τη φλεγμονή ορισμένων τενόντων. Μπορεί να προκαλέσει χωλότητα, πόνο στο εσωτερικό, και ανικανότητα κίνησης του ποδιού αν ο πόνος είναι πολύ έντονος.

Η ορογονοθυλακίτιδα, από την άλλη, είναι η φλεγμονή του θύλακα. Πρόκειται για μια κοιλότητα γεμάτη υγρό, όμοια με την αρθρική μεμβράνη σε άλλες αρθρώσεις. Αυτό επιτρέπει την απορρόφηση της τριβής μεταξύ των οστών και των τενόντων για να μειωθεί η ζημιά που προκαλείται κατά την κίνηση.

Και οι δύο τραυματισμοί είναι πολύ συχνοί σε αθλητέςΕιδικά στους δρομείς ή σε όσους εκτελούν ασκήσεις με μεγάλη πρόσκρουση στα γόνατα.

Τραυματισμοί λόγω υπερκόπωσης ή έλλειψης προπόνησης

Στην υπερκόπωση, το άτομο κουράζει τους μύες, ή δημιουργεί πολύ μεγάλη ένταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να σπάσουν ορισμένες ίνες. Αυτή η υπερκόπωση σχετίζεται συχνά με την έλλειψη προπόνησης.

Άλλες αιτίες πόνου του ραπτικού μυ

Παρότι σπάνια, ο πόνος στον ραπτικό μυ μπορεί να προκληθεί από την παρουσία ασβέστωσης. Αυτό εξηγεί μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Semergen-Family Medicine. Αυτή η ασβέστωση, με τη σειρά της, προέρχεται από προηγούμενο τραύμα.

Πώς μπορεί να δυναμώσει ο ραπτικός μυς;

Η ενδυνάμωση του ραπτικού μυ είναι σημαντική. Αρχικά, επειδή οι ασκήσεις ενδυνάμωσης παρέχουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, όχι μόνο σε αισθητικό επίπεδο. Παραδείγματος χάρη, επιταχύνει τον μεταβολισμό και βοηθά στην καύση θερμίδων κατά την ξεκούραση.

Επιπλέον, οι μυς του ποδιού υποστηρίζουν όλο το βάρος του σώματος. Μας επιτρέπουν να περπατάμε και να κινούμαστε φυσικά. Ο ραπτικός μυς είναι υπεύθυνος για την κάμψη των ποδιών και την εκτέλεση περιστροφικών κινήσεων. Αυτή η κίνηση είναι απαραίτητη όταν θέλουμε να σκύψουμε.

Γι’ αυτό, σε υγιείς ανθρώπους, οι γιατροί συνιστούν ασκήσεις ενδυνάμωσης του κάτω σώματος. Είτε στο γυμναστήριο, είτε στο σπίτι, υπάρχουν πολλές ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να δυναμώσετε αυτόν τον μυ. Τα καθίσματα είναι μία από αυτές.

Οι εκτάσεις είναι ένας ακόμη θεμελιώδης πυλώνας. Στην περίπτωση του ραπτικού μυ, για να κάνετε την έκταση θα πρέπει να φέρετε το πόδι σας στην αντίθετη θέση. Για να γίνει αυτό, σας προτείνουμε να ξαπλώσετε στο πλάι σε μια ασφαλή επιφάνεια. Θα πρέπει να εκτείνετε το άνω πόδι και να περιστρέψετε προς τα μέσα τον γοφό.

Γυναίκα πιάνει το πόδι της
Ένα τραύμα στον ραπτικό μυ μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και πόνο στην περιοχή.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν έχετε δυσφορία σε οποιονδήποτε μυ

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οποιαδήποτε δυσφορία εμφανιστεί στον ραπτικό μυ, όπως και σε κάθε άλλο μυ, απαιτεί έλεγχο από ειδικό. Αν αφήσετε τον πόνο ή τη δυσφορία στη μοίρα τους, μπορεί να εξελιχθούν σε κάποια παθολογία, όπως σε τενοντίτιδα.

Χρησιμοποιώντας έναν μικρό πλαστικό σωλήνα κάτω από τον μηρό μπορείτε να εξαλείψετε την ένταση. Αυτό το χρήσιμο εργαλείο μπορείτε να το βρείτε σε πολλά καταστήματα αθλητικών ειδών. Η ιδέα είναι να τον τοποθετήσετε στο πάτωμα και να τον κυλήσετε πιέζοντάς τον με τον μηρό σας.

Τέλος, καλό είναι να τονίσουμε ότι θα πρέπει να κάνετε τακτικά ασκήσεις ενδυνάμωσης και εκτάσεις για τον ραπτικό μυ. Έτσι, θα αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς που μπορούν να εμφανιστούν από την υπερκόπωση ή την έλλειψη προπόνησης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sánchez, J. Á. S., González, E. B., Alonso, J. G., & Martín, L. S. (2007). Post-traumatic dystrophic calcification isolated from the sartorius muscle. Semergen, 33(6), 315–317. https://doi.org/10.1016/S1138-3593(07)73903-5
  • sartorio | Definición | Diccionario de la lengua española | RAE – ASALE. (n.d.). Retrieved November 21, 2020, from https://dle.rae.es/sartorio
  • Garbelotti, J. S., Rodrigues, C. F. S., Nobeschi, L., Seiji, F., & Olave, E. (1999). VARIACION ANATOMICA DEL MUSCULO SARTORIO. Revista Chilena de Anatomía, 17(1), 95–97. https://doi.org/10.4067/s0716-98681999000100014
  • Rodríguez, Álvaro López, and Federico del Castillo González. “Anatomía e histología de músculos y tendones.” lesiones músculo-tendinosas: 11.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.