Μαλτοδεξτρίνη: Τι είναι και ποιες είναι οι χρήσεις της

Γνωρίζετε τι είναι η μαλτοδεξτρίνη; Ξέρετε τι επιπλοκές προκαλεί η κατανάλωσή της στην υγεία; Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε τα πάντα για τη μαλτοδεξτρίνη και τις χρήσεις της.
Μαλτοδεξτρίνη: Τι είναι και ποιες είναι οι χρήσεις της
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένας υδατάνθρακας που βρίσκεται συνήθως σε αθλητικά συμπληρώματα και επεξεργασμένα προϊόντα. Ανήκει στην ομάδα ζαχάρων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ορισμένες φορές, μπορεί να έχει πηκτική λειτουργία.

Είναι ένα συχνό συστατικό στα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να γνωρίζετε την επίδρασή της στο σώμα σας και αν η κατανάλωσή της είναι ασφαλής για την υγεία σας. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε τη μαλτοδεξτρίνη και τις χρήσεις της ώστε να έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε την επόμενη φορά που θα τη δείτε σε μια ετικέτα τροφίμων.

Πού χρησιμοποιείται η μαλτοδεξτρίνη;

Αυτό το συστατικό έχει διάφορες χρήσεις, ανάλογα με το προϊόν στο οποίο βρίσκεται. Στα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα λειτουργεί ως πηκτικό μέσο. Αυτό το συστατικό βελτιώνει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά πολλών τροφίμων.

Αυτό το σάκχαρο εντοπίζεται κυρίως σε αθλητικά ροφήματα προκειμένου να καθυστερήσει την έναρξη της κόπωσης. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Strength and Conditioning Research, η κατανάλωση μαλτοδεξτρίνης κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης διεγείρει την επανασύνθεση του γλυκογόνου.

Η διατήρηση επαρκών επιπέδων αυτής της ουσίας μειώνει την κούραση και βελτιώνει την απόδοση. Το γλυκογόνο είναι ένας τύπος αποθέματος γλυκόζης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει το συκώτι όταν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή ενέργειας.

Πώς λαμβάνεται η μαλτοδεξτρίνη

Κύβοι ζάχαρης σε κουτάλι
Η μαλτοδεξτρίνη είναι ένας τύπος ζάχαρης. Έτσι, ανήκει στην κατηγορία των υδατανθράκων.

Γενικά μιλώντας, η μαλτοδεξτρίνη είναι μια άσπρη διαλυτή σκόνη. Μπορεί να παρασκευαστεί από διάφορα τρόφιμα. Ορισμένα από αυτά είναι το ρύζι, το καλαμπόκι, και το σιτάρι.

Για να φτιαχτεί αυτό το συστατικό, τα τρόφιμα που αναφέραμε θα πρέπει να υποβληθούν σε μια βιομηχανική διεργασία η οποία αλλάζει τις θρεπτικές τους ιδιότητες. Τα άμυλα μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έπειτα, οι κατασκευαστές προσθέτουν ένζυμα για να επιταχύνουν την αποσύνθεσή τους. Τέλος, εκτελούν υδρόλυση η οποία δημιουργεί τη μαλτοδεξτρίνη.

Το τελικό προϊόν έχει ενεργειακή πρόσληψη 4 χιλιοθερμίδων ανά γραμμάριο, όπως κάθε άλλος υδατάνθρακας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που διαφοροποιεί ορισμένα σάκχαρα είναι ο γλυκαιμικός τους δείκτης. Αυτός υποδηλώνει την ικανότητα ενός τροφίμου να αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Υπό αυτή την έννοια, η μαλτοδεξτρίνη έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την απλή ζάχαρη. Έτσι, η κατανάλωσή της προκαλεί στρες στο πάγκρεας. Η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση το όργανο και σε προβλήματα που σχετίζονται με την ινσουλίνη.

Είναι ασφαλής για την υγεία;

Παρότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θεωρεί ασφαλή τη μαλτοδεξτρίνη, η αλήθεια είναι ότι η επίδρασή της σε άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής έχει προκαλέσει διαφωνίες. Αρκετές επιστημονικές αποδείξεις δηλώνουν ότι η υπερβολική πρόσληψη υδατανθράκων αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικών νοσημάτων.

Επιπλέον, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients συνδέει την πρόσληψη μαλτοδεξτρίνης και άλλων πρόσθετων τροφίμων με τις αλλαγές στο εντερικό μικροβίωμα. Αυτή η διαδικασία αυξάνει τη συστημική φλεγμονή του σώματος και την παρουσία πολύπλοκων και χρόνιων νοσημάτων.

Όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά στους αθλητές. Οι ειδικοί συνιστούν στους αθλητές να καταναλώνουν υδατάνθρακες συχνά για να εξασφαλίσουν την αναπλήρωση των θρεπτικών ουσιών που χάνουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Αυτή η πρακτική μειώνει τους τραυματισμούς των μυών.

Ένας από τους στόχους της διατροφής των αθλητών είναι η αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό Nutrientsοι αθλητές θα πρέπει να καταναλώνουν υδατάνθρακες για να το επιτύχουν αυτό.

Αντενδείξεις της μαλτοδεξτρίνης

Τα άτομα με διαβήτη ή προβλήματα μεταβολισμού θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση σακχάρων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να επηρεαστεί η υγεία τους. Σύμφωνα με ειδικούς, οι ασθενείς με αυτά τα προβλήματα υγείας αντιδρούν καλύτερα σε διατροφές με χαμηλούς υδατάνθρακες απ’ ότι σε όσες υπάρχει κατανάλωση υδατανθράκων με ελεγχόμενο τρόπο.

Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα άτομα που υποφέρουν από εντερική δυσθυμία δε θα πρέπει να καταναλώνουν τακτικά πρόσθετα όπως μαλτοδεξτρίνη. Καθώς μπορούν να αλλοιώσουν το εντερικό μικροβίωμα και να προάγουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στο λεπτό έντερο, μπορούν να οδηγήσουν σε παθολογίες.

Υποκατάστατα μαλτοδεξτρίνης

Γυναίκα κάθεται σε σκαλιά
Τα αθλητικά ροφήματα συμπληρώνονται συχνά με μαλτοδεξτρίνη για να αυξήσουν τα ενεργειακά αποθέματα των αθλητών.

Η βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιεί συχνά υποκατάστατα μαλτοδεξτρίνης για να εξασφαλίσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων. Τα πιο συχνά είναι η ζάχαρη, το μέλι, και η μελάσσα.

Αυτό δε σημαίνει ότι αυτά τα υποκατάστατα είναι πιο υγιεινά από τη μαλτοδεξτρίνη. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί αποθαρρύνουν την τακτική κατανάλωση τους. Η καλύτερη πρακτική είναι να ρυθμίσετε και να μειώσετε την πρόσληψη υδατανθράκων αν έχετε ως στόχο τη βελτίωση της υγείας σας. Αυτό είναι καλύτερο για τα άτομα που ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά για τους αθλητές όμως, καθώς τα σάκχαρα είναι η κύρια πηγή παραγωγής ενέργειας. Ωστόσο, χρειάζεται να ρυθμίσουν την πρόσληψή τους για να διασφαλίσουν πως δε θα επηρεάσουν την υγεία τους.

Η μαλτοδεξτρίνη και οι χρήσεις της: Είναι ένα συχνό πρόσθετο τροφίμων

Όπως είδατε σε αυτό το άρθρο, η μαλτοδεξτρίνη έχει πολλές λειτουργίες στη βιομηχανία τροφίμων. Όμως, δεν ωφελεί την υγεία με κανέναν τρόπο. Για την ακρίβεια, μπορεί να την επηρεάσει αρνητικά.

Ίσως να μη χρειάζεται να περιορίσετε πλήρως την κατανάλωσή της. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζετε ποια προϊόντα την περιέχουν ώστε να μην τα καταναλώνετε τακτικά. Για να δείτε αν περιέχεται μαλτοδεξτρίνη σε κάποιο τρόφιμο, θα πρέπει να διαβάσετε την ετικέτα με τα συστατικά του.

Αν είστε αθλητές, ίσως ωφεληθείτε από αυτόν τον υδατάνθρακα, ειδικά αν βρίσκεται στα αθλητικά ροφήματα. Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wilson PB., Does carbohydrate intake during endurance running improve performance? A critical review. J Strength Cond Res, 2016. 30: 3539-3559.
  • Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
  • Alghannam AF., Gonzalez JT., Betts JA., Restoration of muscle glycogen and functional capacity role of post exercise carbohydrate and protein co ingestion. Nutrients, 2018.
  • Laudisi F., Stolfi C., Monteleone G., Impact of food additives on gut homeostasis. Nutrients, 2019.
  • Westman EC., Tondt J., Maguire E., Yancy WS., Implementing a low carbohydrate, ketogenic diet to manage type 2 diabetes mellitus. Expert Rev Endocrinol Metab, 2018. 13 (5): 263-272.
  • Ortega, Ana Baquero. ALIMENTOS ULTRAPROCESADOS Y SU IMPACTO EN LA DIETA ACTUAL. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE DE MADRID, 2018.
  • Urdampilleta, A., et al. “Protocolo de hidratación antes, durante y después de la actividad físico-deportiva.” Motricidad. European Journal of Human Movement 31 (2013): 57-76.
  • Soca, Pedro Enrique Miguel. “El síndrome metabólico: un alto riesgo para individuos sedentarios.” Revista Cubana de Información en Ciencias de la Salud (ACIMED) 20.2 (2009): 1-8.
  • Martinez-Sanz, J. M., and A. Urdampilleta. “Necesidades nutricionales y planificación dietética en deportes de fuerza.” Motricidad. European Journal of Human Movement 29 (2012): 95-114.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.