7 σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολλή ζάχαρη

Η ζάχαρη παρέχει ενέργεια, αλλά η αλήθεια είναι πως η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε συνεχές αίσθημα κόπωσης και τεμπελιάς.
7 σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολλή ζάχαρη

Τελευταία ενημέρωση: 31 Αυγούστου, 2020

Μπορείτε να γνωρίζετε αν τρώτε πολλή ζάχαρη; Η απάντηση είναι ναι, μπορείτε. Το σώμα σας στέλνει συνεχώς σήματα πως η διατροφή σας είναι ανεπαρκής, ακόμη και αν δεν τα αναγνωρίζετε.

Όμως, πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι τα σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα που βιώνουν ίσως οφείλονται στην υπερβολική ζάχαρη.

Έτσι, σήμερα θα σας πούμε τα επτά σημάδια που δείχνουν ότι ίσως τρώτε πολλή ζάχαρη προκειμένου ν’ αναγνωρίσετε αυτό το πρόβλημα. Είστε έτοιμοι/ες;

Σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολλή ζάχαρη

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι μια συνήθεια η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία σας. Πρώτα όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι εννοούμε όταν λέμε “ζάχαρη”. Εδώ, αναφερόμαστε στην κατεργασμένη, όχι σε αυτή που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά.

Η τελευταία είναι γνωστή ως “εγγενής ζάχαρη” και, σύμφωνα με τον Οργανισμό Παγκόσμιας Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν ότι είναι επιβλαβής για την υγεία. Για την ακρίβεια, αυτό το είδος θα πρέπει να το έχετε στη διατροφή σας.

Αντιθέτως, η “ελεύθερη” ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να βλάψει την υγεία. Συνεχίστε την ανάγνωση καθώς σήμερα θα σας πούμε για τα επτά σημάδια που δείχνει το σώμα σας όταν τρώτε πολλή ζάχαρη.

1. Συνεχείς λιγούρες

Γυναίκα τρώει μπροστά στο ψυγείο

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrición Hospitalariaη ζάχαρη παράγει μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας απ’ ότι οι υδατάνθρακες.

Αυτή όμως είναι βραχυπρόθεσμη. Το πιο πιθανό είναι να νιώσετε πείνα ξανά μετά από λίγο και να θέλετε να φάτε και πάλι. Αυτό, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και τη φτωχή διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ή στην παχυσαρκία.

Έτσι, αν πεινάτε συνέχεια ακόμη και αφού φάτε, ίσως να καταναλώνετε αρκετή ελεύθερη ζάχαρη και καθόλου θρεπτικές ουσίες.

2. Αισθάνεστε κούραση όταν τρώτε πολλή ζάχαρη

Είναι αλήθεια ότι, γενικά, τα ροφήματα με γλυκόζη έχουν ως στόχο την παροχή ενέργειας και την καταπολέμηση της κούρασης. Τα δημοφιλέστερα ενεργειακά ποτά περιέχουν αυτό το είδος ζάχαρης.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της δεν είναι τόσο ξεκάθαρες. Για την ακρίβεια, ένα πείραμα από ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Κάρντιφ αποκάλυψε ότι άτομα τα οποία μείωσαν την πρόσληψη κατεργασμένης ζάχαρης, βελτίωσαν τα επίπεδα κούρασης και τη γενική τους διάθεση.

Παρότι αυτή η μελέτη άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ενδιαφέροντα και διαφωτιστικά. Όπως μπορείτε να δείτε, αν αισθάνεστε κουρασμένοι/ες συνέχεια, χωρίς προφανή λόγο, ίσως να καταναλώνετε πολλές από τις κενές θερμίδες της ζάχαρης.

3. Αδύναμα δόντια

7 σημάδια που δείχνουν ότι τρώτε πολλή ζάχαρη

Είναι σίγουρο ότι η μητέρα σας, σας είπε πως θα σας πέσουν τα δόντια αν τρώτε πολλά γλυκά. Είχε δίκιο.

Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης, μαζί με τη φτωχή στοματική υγιεινή, αποδυναμώνουν το σμάλτο. Πώς; Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ξέρετε ότι το στόμα είναι γεμάτο βακτήρια, ορισμένα καλά και άλλα κακά.

Η ζάχαρη είναι τόσο γευστική για τα βλαβερά βακτήρια που καταλήγουν να διαβρώνουν το σμάλτο σας και έτσι να αποδυναμώνουν τα δόντια.

Επιπλέον, όταν δεν προσέχετε καταλήγετε με κοιλότητες και τα δόντια σας αρχίζουν να σπάνε όταν τρώτε κάτι σκληρό.

4. Γερασμένο δέρμα όταν τρώτε πολλή ζάχαρη

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Clinics in Dermatology, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί τη γρήγορη γήρανση του δέρματος.

Ο λόγος είναι πως δημιουργεί μόρια, γνωστά ως AGES (προηγμένα προϊόντα γλυκοζυλίωσης), τα οποία προκαλούν ζημιά στο κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος.

5. Πόνος στις αρθρώσεις

Γυναίκα με πόνο στο γόνατο

Αυτό είναι ένα σπάνιο σύμπτωμα, όμως, όταν τρώτε πολλή ζάχαρη είναι πιθανό να βιώσετε πόνο στις αρθρώσεις σας. Για την ακρίβεια, ορισμένες μελέτες συνδέουν την υπερβολική πρόσληψη ανθρακούχων ποτών (πλούσιων σε ελεύθερη ζάχαρη) με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις γυναίκες.

Αυτό οφείλεται και πάλι στα μόρια AGES που προαναφέραμε καθώς προκαλούν φλεγμονή, και αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε μακροπρόθεσμο πόνο στις αρθρώσεις.

6. Αύξηση βάρους όταν τρώτε πολλή ζάχαρη

Μάλλον δεν εκπλήσσεστε από αυτό, αλλά αν τρώτε πολλή ζάχαρη είναι πιο πιθανό να πάρετε βάρος, ειδικά αν ακολουθείτε έναν καθιστικό τρόπο ζωής.

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι δημιουργεί ένα προσωρινό αίσθημα πληρότητας, το οποίο σας κάνει να τρώτε παραπάνω, και άρα να πάρετε βάρος. Έχουμε επίσης αναφέρει ήδη ότι συνδέεται άμεσα με την παχυσαρκία.

7. Προβλήματα συγκέντρωσης

Γυναίκα χασμουριέται

Οι επιπτώσεις της συσσώρευσης ζάχαρης στο αίμα φαίνονται στη γνωστική ικανότητα, αλλά και στην ικανότητα συγκέντρωσης.

Όταν τρώτε πολλή ζάχαρη, συχνά θέλετε παραπάνω. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τον εγκέφαλο να μη λειτουργεί σωστά όταν πέφτουν τα επίπεδα ζάχαρης. Αυτό συμβαίνει επειδή τη χρειάζεται για να σας δώσει ενέργεια.

Έτσι, ίσως υπάρξουν περίοδοι όπου αισθάνεστε “θολωμένο” το μυαλό σας και δε μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Πολλές μελέτες συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης με συγκεκριμένες γνωστικές δυσλειτουργίες.

Γιατί πρέπει να σταματήσετε την κατανάλωση ζάχαρης;

Αναγνωρίσατε κάποια από τα σημάδια στον εαυτό σας; Πιστεύετε ότι τρώτε πολλή ζάχαρη; Αν ναι, καλύτερα να αναλάβετε δράση. Είναι εύκολο να τα παραβλέψετε στην αρχή αλλά η έλλειψη ελέγχου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σοβαρότερων ασθενειών από αυτές που αναφέραμε, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Θα πρέπει να προσέχετε και να ξεκινήσετε να μειώνετε την ποσότητα ελεύθερης ζάχαρης που τρώτε. Επίσης, να θυμάστε ότι είναι εθιστική και όσο περισσότερη τρώτε, τόσο περισσότερη χρειάζεστε.

Βάσει διαφόρων μελετών, αυτό συμβαίνει επειδή η ζάχαρη απελευθερώνει ντοπαμίνη, μία ορμόνη που σχετίζεται με την ευεξία και την ευχαρίστηση που δημιουργεί εθισμό. Αν τα παραπάνω ισχύουν για εσάς, τότε αναλάβετε άμεσα δράση.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.