Μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη muscovado: Τι πρέπει να ξέρετε

Σας φαίνονται όλες οι ζάχαρες ίδιες; Οι περισσότερες από αυτές είναι διαφορετικές και έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Σήμερα, θα μιλήσουμε για τη μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη muscovado
Μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη muscovado: Τι πρέπει να ξέρετε
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη μοσχοβάντο είναι ένα από τα λιγότερο εκλεπτυσμένα σάκχαρα που μπορούμε να βρούμε. Με ελαφρώς υγρή υφή και έντονη γεύση, η φήμη της ως υγιεινής εναλλακτικής έχει ανεβάσει στα ύψη την παραγωγή και την κατανάλωσή της.

Σήμερα, θα σας πούμε 8 πράγματα που μπορεί να μην γνωρίζετε για τη ζάχαρη μοσχοβάντο.

 1. Η μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη μοσχοβάντο είναι ένας τύπος ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο

Υπάρχουν διαφορετικά προϊόντα που μπορούμε να πάρουμε από ζαχαροκάλαμο που έχουν διαφορετικές μορφές: ακατέργαστη ζάχαρη, ραφιναρισμένη ζάχαρη, σιρόπι ή μελάσα. Η διαφορά μεταξύ τους προέρχεται από το επίπεδο υγρασίας, το μέγεθος των κρυστάλλων και την αναλογία σακχαρόζης.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) κάνει διάκριση μεταξύ ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο και σιροπιού από ζαχαροκάλαμο. Οι άλλοι τύποι ζάχαρης, όπως το muscovado, αναγνωρίζονται ως “άλλοι τύποι ζαχαροκάλαμου με κοινά ονόματα.”

Όλα τα καφέ σάκχαρα χαρακτηρίζονται από τις αποχρώσεις από κίτρινο έως το πιο σκούρο καφέ. Αυτή είναι η περίπτωση του προϊόντος που αναλύουμε στο άρθρο.

 1. Υπάρχουν πολλοί τύποι πλήρους ζάχαρης

Αλλά είναι όλες διαφορετικές μεταξύ τους.

Προέρχονται από την εξάτμιση του ζαχαροκάλαμου και διατηρούν ένα μέρος της μελάσας που δεν εξατμίζεται εντελώς. Αλλά η τελική ποσότητα μελάσας είναι διαφορετική σε κάθε ποικιλία. Γι ‘αυτό έχουν διαφορετικές υφές και γεύσεις.

Η ζάχαρη Demerara και το turbinado είναι ελαφρύτερα και έχουν πιο ξηρούς κρυστάλλους. Η ζάχαρη Rapadura μοιάζει συνήθως με λεπτή άμμο, καθώς περνά μέσα από κόσκινο κατά τη διαδικασία παραγωγής. Και το panela μπορεί να βρεθεί με τη μορφή μεσαίου μεγέθους συμπαγών κύβων.

τυρί και σταφύλια
Μπορείτε να βρείτε το panela στην αγορά ως έναν συμπαγή σε μεσαίου μεγέθους κύβο.
 1. Η παραγωγική διαδικασία έχει διαφορετικές φάσεις

Η ζάχαρη Muscovado δεν μπορεί να δημιουργηθεί γρήγορα, ούτε είναι απόβλητο. Η παραγωγή πρέπει να ολοκληρώσει ορισμένα στάδια, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων:

 • Να πάρει το χυμό από το ζαχαροκάλαμο.
 • Καθαρισμός του υγρού και της εξάτμισης για την πρώτη συγκέντρωση των στερεών μερών.
 • Ψύξη που οδηγεί σε κρύσταλλα ζάχαρης.
 • Διατήρηση της μελάσας που εμφανίζεται κατά το μαγείρεμα για να φτάσει στο τελικό προϊόν, το οποίο δεν είναι εκλεπτυσμένο.
 1. Προέρχεται μόνο από ζαχαροκάλαμο

Γενικά, οι κατασκευαστές μπορούν να πάρουν ζάχαρη μόνο από δύο πρώτες ύλες: ζαχαρότευτλα ή ζαχαροκάλαμο. Η διαδικασία που υποβάλλονται προτού λάβετε το τελικό προϊόν είναι πάντα η ίδια, ανεξάρτητα από το φυτό από το οποίο προέρχεται.

Η γεωγραφική περιοχή είναι καθοριστική, ειδικά λόγω του κλίματος. Τα ψυχρότερα μέρη, όπως η Ευρώπη, καλλιεργούν κυρίως ζαχαρότευτλα. Αντιθέτως, σε τροπικά κλίματα, καλλιεργούν ζαχαροκάλαμο.

Στην περίπτωση της ζάχαρης μοσχοβάντο, μπορεί να προέρχεται μόνο από ζαχαροκάλαμο. Ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία βρίσκεται ο κατασκευαστής, δεν υπάρχει τρόπος να την πάρετε από ζαχαρότευτλα.

 1. Η μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη μοσχοβάντο έχει έντονη γεύση

Η ζάχαρη του Muscovado έχει διαφορετική γεύση από τη λευκή ζάχαρη, το μέλι ή τα σιρόπια γλυκαντικών. Τείνει να έχει μια πιο έντονη γεύση, που καθορίζεται από την παρουσία μελάσας, η οποία παραμένει στο τελικό προϊόν.

Μπορεί να σας θυμίζει γλυκόριζα ή ζαχαρωτό, με ελαφρώς πικρό τόνο. Η υφή της είναι επίσης διαφορετική, καθώς είναι ένας πιο υγρός τύπος ζάχαρης.

 1. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό και στο μαγείρεμα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζάχαρη μοσχοβάντο ως υποκατάστατο της λευκής ζάχαρης: σε τσάι, καφέδες και γιαούρτια. Αλλά σας βοηθά επίσης να μαγειρέψετε. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική, καθώς δίνει στα προϊόντα μια ισχυρότερη γεύση και ένα πιο ελκυστικό χρώμα.

Παρόλο που κάνει θαύματα σε συνταγές για μπισκότα, κέικ ή πουτίγκες, δεν είναι χρήσιμη μόνο σε γλυκά πιάτα. Μπορείτε επίσης να την χρησιμοποιήσετε σε σάλτσες, όπως βινεγκρέτ ή σε μαρινάδες για να μαρινάρετε κρέας.

Λειτουργεί διαφορετικά όταν τη μαγειρεύετε και θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το ένα προϊόν με το άλλο. Στο τέλος του μαγειρέματος, η ζάχαρη του μοσχοβάντο προσδίδει μια πιο φρουτώδη και γλυκιά γεύση και μια υγρασία.

 1. Έχει την ίδια θρεπτική σύνθεση με τη ραφιναρισμένη ζάχαρη

Αν και ορισμένοι θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινή από τη λευκή ζάχαρη, η ζάχαρη μοσχοβάντο έχει σχεδόν την ίδια θρεπτική σύνθεση. Και οι δύο παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο και είναι σχεδόν 100% υδατάνθρακες.

Παρόλο που είναι αλήθεια ότι κατά τη συντήρηση ενός μέρους του χυμού από ζαχαροκάλαμο, η ζάχαρη μοσχοβάντο έχει ίχνη ορισμένων ορυκτών όπως το μαγνήσιο, το κάλιο ή το ασβέστιο, δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ως έγκυρη πηγή αυτών των θρεπτικών συστατικών. Είναι καλύτερα να τα πάρετε από πιο υγιεινά τρόφιμα, όπως λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Για τον ίδιο λόγο, αν και είναι λιγότερο επεξεργασμένη ζάχαρη, εξακολουθεί να είναι μια πρόσθετη ζάχαρη. Επομένως, πρέπει να ελέγχετε την πρόσληψη και να μην υπερβαίνετε τα 25 γραμμάρια την ημέρα, σύμφωνα με τις συστάσεις.

κύβοι ζάχαρης
Πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης σε λιγότερο από 25 γραμμάρια την ημέρα.
 1. Η αγορά της αναπτύσσεται

Σήμερα το ενδιαφέρον για υγιεινά και φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα αυξάνεται ιδιαίτερα. Ειδικά στους νέους, που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και προσπάθεια για να βρουν και να αγοράσουν λιγότερο επεξεργασμένα, τοπικά προϊόντα και εκείνα των οποίων η παραγωγή έχει μικρότερο οικολογικό αντίκτυπο.

Αυτό μεταφράζεται επίσης σε αύξηση της κατανάλωσης ακατέργαστων σακχάρων από ζαχαροκάλαμο, μεταξύ των οποίων είναι η ζάχαρη του μοσχοβάντο. Η Ινδία, η Κολομβία και το Πακιστάν είναι οι κύριοι παραγωγοί αυτών των προϊόντων σήμερα.

Η μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη είναι φυσική, αλλά είναι επίσης ένα πρόσθετο

Σε αντίθεση με τη λευκή ζάχαρη, η ζάχαρη μοσχοβάντο δεν είναι εξευγενισμένη. Η διαδικασία παραγωγής της διατηρεί φυσικά τη μελάσα. Γι ‘αυτό περιέχει ορισμένα μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά και έχει χαρακτηριστική γεύση και υφή.

Αν και μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή από την εξευγενισμένη ζάχαρη, δεν πρέπει να την χρησιμοποιείτε υπερβολικά, γιατί τελικά, είναι μια πρόσθετη ζάχαρη που μπορεί να καταλήξει να προκαλεί προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις καθημερινές συστάσεις και να τις εφαρμόζετε στη διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Eggleston G. Positive Aspects of Cane Sugar and Sugar Cane Derived Products in Food and Nutrition. Journal of Agricultural and Food chemistry. Abril 2018. 25;66(16):4007-4012.
 • EU Science HUB. Sugars and Sweeteners. Marzo 2020.
 • FDA (Food and Drug Administration). Ingredients Declared as Evaporated Cane Juice: Guidance for Industry. Mayo 2016.
 • Gobierno de España. Real Decreto 1261/1987, de 11 de septiembre, por el que se aprueba la Reglamentación Técnico-Sanitaria para la elaboración, almacenamiento, transporte y comercialización de los azúcares destinados al consumo humano. Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado. Octubre 1987. Pp 30640-30647.
 • McGee H. La cocina y los alimentos. Enciclopedia de la ciencia y la cultura de la comida. Random House Mondadori. Enero 2008. Pp 714-715.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.