Μαύρος κοχός: Χαρακτηριστικά, χρήσεις και προφυλάξεις

Ο μαύρος κοχός μπορεί ν' ανακουφίσει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, ν' αυξήσει τη γονιμότητα, και ν' αντιμετωπίσει διάφορα γυναικολογικά προβλήματα. Ανακαλύψτε μερικά από τα οφέλη του, καθώς και τις πιθανές αντενδείξεις του, σε αυτό το άρθρο.
Μαύρος κοχός: Χαρακτηριστικά, χρήσεις και προφυλάξεις

Έχει γραφτεί από Daniela Andarcia

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο μαύρος κοχός ή Actaea racemosa, είναι ένα φυτό με μεγάλα φύλλα και ψηλές συστάδες λευκών λουλουδιών και φυτρώνει στη Βόρεια Αμερική. Τόσα τα άνθη, όσο και οι ρίζες χρησιμοποιούνταν από τους γηγενείς Αμερικανούς για την αντιμετώπιση γυναικολογικών, νεφρικών, και ψυχικών προβλημάτων.

Σήμερα, ο μαύρος κοχός λειτουργεί ως ένα ενεργό συστατικό σε συμπληρώματα που σχετίζονται με την υγεία των γυναικών, ειδικά εκείνων που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αυξάνουν τη γονιμότητα, και ισορροπούν την παραγωγή ορμονών.

Μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτό το φυτό στο άρθρο που ακολουθεί!

Χρήσεις και πιθανά υγιεινά οφέλη

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα περισσότερα από τα οφέλη και τις χρήσεις του σχετίζονται με την υγεία των γυναικών. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς βοηθά, καθώς και στα οφέλη που του αποδίδονται.

1. Ο μαύρος κοχός ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον μαύρο κοχό για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (κόπωση, εξάψεις, εφίδρωση, αϋπνία, αλλαγές διάθεσης).

Μια μελέτη που έγινε με τη συμμετοχή 80 γυναικών κατά την εμμηνόπαυση και οι οποίες είχαν εξάψεις, έδειξε ότι όσες κατανάλωναν 20ml ημερησίως για 8 εβδομάδες βίωσαν μείωση στον αριθμό και τη σοβαρότητα των εξάψεων.

Ωστόσο, παρότι και άλλες μελέτες υποστηρίζουν αυτή την επίδραση, χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνες για να πιστοποιήσουμε ότι ο κοχός αποτελεί καταπραϋντικό για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Γυναίκα με εξάψεις
Οι εξάψεις είναι, για πολλές γυναίκες, ένα ενοχλητικό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης το οποίο προσπαθούν να εξαλείψουν ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

2. Ίσως αυξάνει τη γονιμότητα

Παρότι είναι αλήθεια ότι πολλοί πωλητές συμπληρωμάτων ισχυρίζονται πως μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα, οι επιστημονικές αποδείξεις είναι λίγες.

Σύμφωνα με μια έρευνα του Reproductive BioMedicine Online and Gynecological Endocrinology, ο μαύρος κοχός αυξάνει την αποτελεσματικότητα της κλομιφαίνης. Αυτό το φάρμακο χρησιμεύει στην αντιμετώπιση της στειρότητας στις γυναίκες με προβλήματα ωορρηξίας, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Μελέτες έδειξαν επίσης μια βελτίωση στην εγκυμοσύνη και τους ρυθμούς ωορρηξίας σε γυναίκες με προβλήματα στειρότητας, οι οποίες έλαβαν συμπληρώματα μαύρου κοχού και κλομιφαίνης. Ωστόσο, είναι απαραίτητες περισσότερες μελέτες πάνω σε αυτές τις επιδράσεις.

3. Αντιμετώπιση διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων

Αυτό το φαρμακευτικό φυτό είναι γνωστό και για τη θεραπεία άλλων ασθενειών που επηρεάζουν τις γυναίκες. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι εξής:

 • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ): Σύμφωνα με μια μελέτη στο Gynecological Endocrinology, τα συμπληρώματα μαύρου κοχού ίσως αυξάνουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που λαμβάνει κλομιφαίνη, να συλλάβει. Ομοίως, μια έρευνα του European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology ανακάλυψε ότι αυτά τα συμπληρώματα ρυθμίζουν τον κύκλο των γυναικών με ΣΠΩ.
 • Ινώματα: Μια έρευνα σε 224 γυναίκες στην εμμηνόπαυση απέδειξε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρώματος μαύρου κοχού 40ml, μπορεί να μειώσει το μέγεθος των ινωμάτων της μήτρας κατά 30%.
 • Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS): Παρόλο που υπάρχουν ορισμένοι ισχυροί οι οποίοι λένε ότι ο μαύρος κοχός μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου, δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές αποδείξεις για την επιβεβαίωσή τους.
 • Ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου: Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που δείχνουν ότι τα συμπληρώματα με μαύρο κοχό μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του εμμηνορροϊκού κύκλου σε γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας. Το συγκεκριμένο ισχύει είτε πρόκειται για ασθενείς με ΣΠΩ, είτε όχι.

4. Ο μαύρος κοχός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Επειδή ο μαύρος κοχός συμπεριφέρεται σαν οιστρογόνο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Όμως, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Integrative Cancer Therapies ανακάλυψε ότι δεν αυξάνει τις πιθανότητες. Αντιθέτως, συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου.

Σύμφωνα με εργαστηριακές μελέτες, το εκχύλισμα μαύρου κοχού ίσως δρα σαν αντι-οιστρογόνο και έτσι μειώνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες έρευνες.

5. Ίσως βελτιώνει την ψυχική υγεία

Οι ειδικοί πιστεύουν, επίσης, ότι ο μαύρος κοχός ίσως βελτιώνει την ψυχική υγεία, ειδικά σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Σύμφωνα με μια έρευνα του Post Reproductive Health, τα συμπληρώματα δεν επηρεάζουν την ανησυχία. Όμως, ίσως βελτιώνουν ορισμένα ψυχολογικά συμπτώματα.

Για ακόμη μια φορά, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να υποστηρίξουν αυτό το όφελος του φυτού.

6. Ο μαύρος κοχός βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Μια μικρή μελέτη σε 42 γυναίκες στην εμμηνόπαυση έδειξε ότι τα συμπληρώματα μαύρου κοχού ίσως βελτιώνουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Ομοίως, έρευνα του Minerva Obstetrics and Gynecology βρήκε ότι ο συνδυασμός του μαύρου κοχού με άλλες ενώσεις (chasteberry, ψευδάργυρο, τζίντζερ, και υαλουρονικό οξύ) μπορεί να βελτιώσει τις εξάψεις που προκαλούν ανησυχία και αϋπνία. Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτές οι επιδράσεις οφείλονται σε αυτή την ένωση.

7. Διεγείρει το αδυνάτισμα

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση παίρνουν βάρος συχνά, δεδομένης της φυσικής μείωσης των επιπέδων οιστρογόνου. Ωστόσο, καθώς υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τις οιστρογονικές επιδράσεις του μαύρου κοχού, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως είναι σε θέση να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους σε αυτό το στάδιο.

Μαύρος κοχός – Φροντίδα και παρενέργειες

Αν και ο μαύρος κοχός έχει παρενέργειες, αυτές είναι ήπιες συνήθως. Σε αυτές περιλαμβάνονται το ανήσυχο στομάχι, τα εξανθήματα, ο μυϊκός πόνος, η μεγέθυνση του στήθους, και η αιμορραγία εκτός της περιόδου.

Σε σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει ηπατική βλάβη. Γι’ αυτό τα άτομα με αυτές τις παθήσεις ή όσα λαμβάνουν θεραπεία, θα πρέπει να αποφεύγουν αυτό το συστατικό. Ομοίως, μια μελέτη σε ζώα συνέδεσε τις υψηλές δόσεις με ζημιά στα ερυθρά αιμοσφαίρια, γεγονός που οδηγεί σε αναιμία. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους γι’ αυτές τις επιδράσεις.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να θυμάστε ότι οι έρευνες πάνω στον μαύρο κοχό είναι λιγοστές, έτσι ίσως υπάρχουν και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες τις οποίες δε γνωρίζουμε ακόμη.

Άτομο με εξανθήματα στο δέρμα
Μεταξύ των ανεπιθύμητων ενεργειών αυτού του συστατικού, μπορούμε ν’ αναφέρουμε την κνίδωση και τις δερματολογικές αντιδράσεις.

Δοσολογία και εκδοχές

Ο μαύρος κοχός είναι διαθέσιμος σε διάφορες εκδοχές, όπως κάψουλες, υγρά εκχυλίσματα, ή τσάι. Η δοσολογία διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα. Όμως, η γενική δόση κυμαίνεται από 20 έως 120 ml εκχυλίσματος ή σκόνης την ημέρα.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι για ν’ αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν τουλάχιστον 20 ml ημερησίως. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι δε θα πρέπει να το παίρνετε για πάνω από 6 μήνες, δεδομένης της πιθανής ηπατικής ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει.

Τα συμπληρώματα έρχονται συχνά με συνδυασμό του μαύρου κοχού με άλλα συστατικά. Παραδείγματος χάρη, κόκκινο τριφύλλι, ισοφλαβόνες σόγιας, chasteberry, βαλσαμόχορτο, dong quai και βιταμίνη C.

Ο συνδυασμός αυτού του φυτού με κάθε ένα από τα παραπάνω συστατικά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανακούφισης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Όμως, για να υποστηριχθούν αυτές οι θεωρίες θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες.

Μαύρος κοχός: Ένας σύμμαχος για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Ο μαύρος κοχός είναι ένα φαρμακευτικό φυτό από τη Βόρεια Αμερική. Οι γηγενείς Αμερικανοί το χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση παθήσεων γυναικολογικής φύσης, καθώς και για άλλες παθήσεις όπως πονόλαιμο, προβλήματα με τα νεφρά, ακόμη και κατά της κατάθλιψης.

Σήμερα, οι χρήσεις του δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα. Χρησιμοποιείται κυρίως για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, για την αύξηση της γονιμότητας, και για την αντιμετώπιση διαφόρων γυναικολογικών προβλημάτων, όπως των ινωμάτων, του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Παρόλο που οι περισσότερες αρνητικές επιδράσεις του είναι ήπιες, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι μπορεί να επιδεινώσει τη βλάβη στο ήπαρ, καθώς επίσης και να επηρεάσει τα ερυθρά αιμοσφαίρια προκαλώντας αναιμία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Mehrpooya, M., Rabiee, S., Larki-Harchegani, A., Fallahian, A. M., Moradi, A., Ataei, S., & Javad, M. T. (2018). A comparative study on the effect of “black cohosh” and “evening primrose oil” on menopausal hot flashes. Journal of education and health promotion, 7, 36. https://doi.org/10.4103/jehp.jehp_81_17
 • Friederichsen, L., Nebel, S., Zahner, C., Bütikofer, L., & Stute, P. (2020). Effect of CIMicifuga racemosa on metaBOLIC parameters in women with menopausal symptoms: a retrospective observational study (CIMBOLIC). Archives of gynecology and obstetrics, 301(2), 517–523. https://doi.org/10.1007/s00404-019-05366-8
 • Shahin, A. Y., Ismail, A. M., & Shaaban, O. M. (2009). Supplementation of clomiphene citrate cycles with Cimicifuga racemosa or ethinyl oestradiol–a randomized trial. Reproductive biomedicine online, 19(4), 501–507. https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2009.06.007
 • Shahin, A. Y., & Mohammed, S. A. (2014). Adding the phytoestrogen Cimicifugae Racemosae to clomiphene induction cycles with timed intercourse in polycystic ovary syndrome improves cycle outcomes and pregnancy rates – a randomized trial. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology, 30(7), 505–510. https://doi.org/10.3109/09513590.2014.895983
 • Kamel H. H. (2013). Role of phyto-oestrogens in ovulation induction in women with polycystic ovarian syndrome. European journal of obstetrics, gynecology, and reproductive biology, 168(1), 60–63. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2012.12.025
 • Xi, S., Liske, E., Wang, S., Liu, J., Zhang, Z., Geng, L., Hu, L., Jiao, C., Zheng, S., Zepelin, H. H., & Bai, W. (2014). Effect of Isopropanolic Cimicifuga racemosa Extract on Uterine Fibroids in Comparison with Tibolone among Patients of a Recent Randomized, Double Blind, Parallel-Controlled Study in Chinese Women with Menopausal Symptoms. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 717686. https://doi.org/10.1155/2014/717686
 • Fritz, H., Seely, D., McGowan, J., Skidmore, B., Fernandes, R., Kennedy, D. A., Cooley, K., Wong, R., Sagar, S., Balneaves, L. G., & Fergusson, D. (2014). Black cohosh and breast cancer: a systematic review. Integrative cancer therapies, 13(1), 12–29. https://doi.org/10.1177/1534735413477191
 • Huyen, C., Luyen, B., Khan, G. J., Oanh, H. V., Hung, T. M., Li, H. J., & Li, P. (2018). Chemical Constituents from Cimicifuga dahurica and Their Anti-Proliferative Effects on MCF-7 Breast Cancer Cells. Molecules (Basel, Switzerland), 23(5), 1083. https://doi.org/10.3390/molecules23051083
 • Shahmohammadi, A., Ramezanpour, N., Mahdavi Siuki, M., Dizavandi, F., Ghazanfarpour, M., Rahmani, Y., Tahajjodi, R., & Babakhanian, M. (2019). The efficacy of herbal medicines on anxiety and depression in peri- and postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis. Post reproductive health, 25(3), 131–141. https://doi.org/10.1177/2053369119841166
 • Jiang, K., Jin, Y., Huang, L., Feng, S., Hou, X., Du, B., Zheng, J., & Li, L. (2015). Black cohosh improves objective sleep in postmenopausal women with sleep disturbance. Climacteric : the journal of the International Menopause Society, 18(4), 559–567. https://doi.org/10.3109/13697137.2015.1042450
 • Cappelli, V., Morgante, G., Di Sabatino, A., Massaro, M. G., & De Leo, V. (2015). Valutazione dell’efficacia di un nuovo preparato nutraceutico nel trattamento dei disturbi delle donne in postmenopausal [Evaluation of the efficacy of a new nutraceutical product in the treatment of postmenopausal symptoms]. Minerva ginecologica, 67(6), 515–521.
 • Martin B. R. (2019). Complementary Medicine Therapies That May Assist With Weight Loss: A Narrative Review. Journal of chiropractic medicine, 18(2), 115–126. https://doi.org/10.1016/j.jcm.2018.10.004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.