Οι αλλαγές του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη πολύ συχνά οδηγούν σε αλλαγές του δέρματος. Παρότι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να τις φροντίζετε ιδιαίτερα. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Οι αλλαγές του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη

Τελευταία ενημέρωση: 07 Μαρτίου, 2021

Οι αλλαγές του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη προκαλούνται από τις αλλαγές στην ορμονική δραστηριότητα και την κυκλοφορία του αίματος. Συχνά, η μεγαλύτερη ανησυχία των εγκύων είναι η απόκτηση ραγάδων. Ωστόσο, πέραν αυτών, μπορούν να δημιουργηθούν σημάδια, αλλαγές στον τόνο του δέρματος, και ακμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Journal of the American Academy of Dermatologyαυτές οι αλλαγές είναι φυσιολογικές και δε θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της εγκύου ή του εμβρύου. Όμως, από πλευράς αισθητικής υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αναζητούν λύσεις σε δερματολόγους.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα για τις αλλαγές του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη.

Γιατί αλλάζει το δέρμα κατά την εγκυμοσύνη;

Ο πλακούντας δρα σαν ένα ορμονικό όργανο και προκαλεί την αυξημένη δραστηριότητα των επινεφριδίων και της υπόφυσης. Πέραν της λειτουργίας των ενδοκρινών αδένων του εμβρύου, προκαλεί και μια αύξηση στα κορτικοστεροειδή, στον μεταβολισμό, και στα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων, τις υπεύθυνες για τις αλλαγές του δέρματος ορμόνες.

Οι αλλαγές του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη

Οι πιο συχνές αλλαγές του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη είναι καλοήθεις και δεν ενέχουν κινδύνους. Όμως, όπως αναφέρει ένα άρθρο στο American Family Physician, υπάρχουν προϋπάρχουσες ασθένειες, καθώς και συγκεκριμένες δερματώσεις της εγκυμοσύνης οι οποίες απαιτούν εγρήγορση λόγω των κινδύνων που ενέχουν.

Λαμβάνοντας υπόψιν το παραπάνω, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν δερματολόγο σε περίπτωση που εντοπίσετε οποιαδήποτε ανωμαλία στο δέρμα.

Ας ρίξουμε μια κοντινή ματιά σε ορισμένες αλλαγές.

Ραγάδες

Οι περισσότερες προκαλούνται στην περιοχή της κοιλιάς. Γίνονται περισσότερο εμφανείς στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μπορείτε επίσης να τις δείτε στα στήθη, τους γοφούς, και τους γλουτούς. Αυτές οι ραγάδες εμφανίζονται όσο προχωρά η εγκυμοσύνη και αυξάνεται το βάρος.

Το χρώμα τους είναι ροζ ή μοβ. Μετά τη γέννα, αρχίζουν να ξεθωριάζουν και δεν παρατηρούνται εύκολα. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, δεν φεύγουν εντελώς. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να τις αποτρέψετε ή να τις αντιμετωπίσετε τη σωστή στιγμή.

Η εμφάνισή τους εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ελαστικότητά του, και το οικογενειακό ιστορικό. Παρακάτω, έχουμε ορισμένες συμβουλές για να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ραγάδων:

  • Αποφύγετε την υπερβολική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη.
  • Αυξήστε την ημερήσια εφαρμογή ενυδατικής κρέμας για να προάγετε την ελαστικότητα.
Έγκυος γυναίκα δείχνει τη μαύρη γραμμή στην κοιλιά της
Η ξαφνική αλλαγή στο βάρος μαζί με τις ορμονικές αλλαγές οδηγούν στην εμφάνιση ραγάδων στην εγκυμοσύνη.

“Ετικέτες” δέρματος ή μαλακά ινώματα

Πρόκειται για μικρούς θύλακες, ορισμένες φορές επιμήκεις, καφέ, ή στο χρώμα του δέρματος, οι οποίοι εμφανίζονται συνήθως στις δίπλες του λαιμού, των μασχαλών, ή κάτω από τα στήθη, και ξεκινούν στο δεύτερο τρίμηνο. Πολλοί μπορούν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της λοχείας.

Οι αλλαγές του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη – Υπερμελάγχρωση

Αυτή είναι πιο συχνή σε γυναίκες με σκούρα μαλλιά και δέρμα. Η λευκή γραμμή (που εντοπίζεται στο μέσο της κοιλιάς, καθέτως, από την ηβική σύμφυση έως λίγα εκατοστά πάνω από τον ομφαλό), η περιομφαλική περιοχή, τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, και η θηλαία άλως αποκτούν πιο έντονο χρώμα.

Από τον πέμπτο μήνα, εμφανίζεται η ένταση του χρώματος στη θηλαία άλω η οποία ονομάζεται δεύτερη θηλαία άλως. Επίσης, μπορεί να δείτε καφέ ή κίτρινα σημάδια στο μέτωπο, τα μάγουλα, τη μύτη, ή το άνω χείλος. Αυτό ονομάζεται μάσκα εγκυμοσύνης ή χλόασμα.

Για ν’ αποφύγετε αυτές τις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, σας προτείνουμε να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (50 SPF), και να προστατεύετε το δέρμα σας με καπέλο και ρούχα. Τους μήνες μετά τη γέννα θα ξεθωριάσουν και θα βελτιωθούν αυτές οι αλλαγές, αλλά ορισμένες γυναίκες συνεχίζουν να έχουν μικρές φακίδες.

Όλες αυτές οι αλλαγές του χρωματισμού είναι το προϊόν της ορμονικής αλλοίωσης που συμβαίνει στην εγκυμοσύνη. Αυτή διεγείρει την παραγωγή μελανίνης για μικρό χρονικό διάστημα, και χρωματίζει τα μαλλιά, το δέρμα, και τα μάτια.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Dermatology, οι αλλαγές στον χρωματισμό είναι οι πιο έκδηλες αλλαγές. Ορισμένες γυναίκες ίσως παρατηρήσουν αύξηση στο μέγεθος, τον αριθμό, και τη δραστηριότητα των ελιών τους. Συνήθως μεγεθύνονται και σκουραίνουν. Αν αρχίσουν να αιμορραγούν, σας προτείνουμε να δείτε έναν δερματολόγο το συντομότερο δυνατό.

Γυναίκα με μέλασμα στο πρόσωπο
Για να μειώσετε τις κηλίδες στο δέρμα κατά την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό ν’ αυξήσετε τα μέτρα προστασίας από τον ήλιο.

Αγγειακές αλλαγές

Κατά την εγκυμοσύνη, αυξάνεται ο όγκος του αίματος και προκαλείται μια διαστολή των αγγείων, αυξάνεται η διαπερατότητα των τριχοειδών, και υπάρχει ένα νέο αγγειακό σύστημα. Αυτές οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος είναι υπεύθυνες για την εμφάνιση οιδήματος στα άκρα, τους κιρσούς, το παλαμιαίο ερύθημα, και τις ευρυαγγείες.

Για να βελτιώσετε αυτά τα συμπτώματα, σας προτείνουμε να κάνετε τα ακόλουθα:

  • Να φοράτε ελαστικές κάλτσες.
  • Να υψώνετε τα πόδια σας.
  • Να αποφεύγετε να περνάτε πολλές ώρες όρθιες.
  • Να έχετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.
  • Να πίνετε πολύ νερό.
  • Να κάνετε ήπιες ασκήσεις.

Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές στο δέρμα εξαφανίζονται μετά από 6 μήνες με έναν χρόνο. Αν παραμείνουν για μεγαλύτερο διάστημα, μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με τις συστάσεις του δερματολόγου σας.

Οι αλλαγές του δέρματος κατά την εγκυμοσύνη – Ακμή

Αυτή η πάθηση είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματος διεγείρονται και αυξάνεται η παραγωγή σμήγματος. Η ακμή μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μπορεί να είναι ήπια, μέτρια, ή σοβαρή.

Μαρμαροειδές δέρμα

Πρόκειται για έναν μπλε αποχρωματισμό του δέρματος που μπορεί να συμβεί κατά την εγκυμοσύνη. Συμβαίνει κυρίως στα πόδια έπειτα από έκθεση στο κρύο. Συνήθως υποχωρεί στη λοχεία, αλλά αν δεν υποχωρήσει τότε θα πρέπει να δείτε έναν δερματολόγο ώστε ν’ αποκλείσετε άλλες αιτίες.

Λάμψη

Κατά την εγκυμοσύνη το δέρμα δείχνει πιο λαμπερό. Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Αρχικά, στη διέγερση των σμηγματογόνων αδένων με την επακόλουθη αύξηση της παραγωγής σμήγματος. Έπειτα, έχουμε την αύξηση της ροής του αίματος στο επιθήλιο η οποία προκαλεί μεγαλύτερη οξυγόνωση στα κύτταρα του δέρματος.

Είναι σημαντική η φροντίδα του δέρματός σας κατά την εγκυμοσύνη

Παρότι οι περισσότερες αλλαγές στο δέρμα θεωρούνται φυσιολογικές κατά την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να έχετε μια ρουτίνα φροντίδας στην οποία περιλαμβάνετε και ειδικά προϊόντα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές θεραπείες στις μέρες μας οι οποίες θα προστατεύσουν το δέρμα σας στην εγκυμοσύνη. Επιπλέον, μια επίσκεψη στον δερματολόγο πάντα βοηθά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.