Μάζες ή εξογκώματα στο όσχεο: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες

Κάθε φορά που εμφανίζονται μάζες ή εξογκώματα στο όσχεο, πρέπει να συμβουλεύεστε γιατρό. Ειδικά όταν εμφανίζονται ξαφνικά, προκαλούν πόνο ή έχουν σταθερή σύσταση.
Μάζες ή εξογκώματα στο όσχεο: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπείες
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Αυγούστου, 2023

Οι οσχεϊκές μάζες ή τα εξογκώματα στο όσχεο οφείλονται σε διάφορες αιτίες. Το όσχεο είναι ο δερματικός σάκος που περιέχει τους όρχεις. Μερικές φορές, εκεί σχηματίζονται εξογκώματα που περιέχουν υγρό ή άλλο ιστό. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα φλεγμονής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι καλοήθη (μη καρκινικά). Ωστόσο, αυτά τα εξογκώματα μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη καρκίνου των όρχεων. Γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται.

Το σημαντικό είναι ότι σχεδόν όλες αυτές οι μάζες ή τα εξογκώματα στο όσχεο μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Ακόμη και ο καρκίνος των όρχεων έχει πολύ καλή πρόγνωση εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Πώς μοιάζουν οι μάζες ή τα εξογκώματα στο όσχεο;

Το μέγεθος αυτών των εξογκωμάτων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Μερικές φορές, έχουν μόνο το μέγεθος ενός μπιζελιού και μερικές φορές μεγαλώνουν πολύ περισσότερο.

Τα περισσότερα έχουν μαλακή σύσταση επειδή είναι γεμάτα με υγρό. Συχνά οδηγούν σε πρησμένο όσχεο. Όταν έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι συνήθως ακίνδυνα και συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους.

Όταν αυτές οι μάζες έχουν σκληρή σύσταση, είναι πιθανό να πρόκειται για ένα πιο σοβαρό πρόβλημα. Συνήθως είναι αποτέλεσμα ανώμαλης ανάπτυξης ιστών στο όσχεο. Ακόμα και αν δεν προκαλούν πόνο ή δυσφορία, μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Γιατί σχηματίζονται ογκίδια ή μάζες στο όσχεο;

Οι μάζες ή τα ογκίδια στο όσχεο προκύπτουν για διάφορους λόγους. Οι κυριότεροι είναι οι ακόλουθοι:

Ορχίτιδα

Η ορχίτιδα είναι η φλεγμονή του όρχι. Προέρχεται από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη.

Συνήθως εμφανίζεται μόνο στον έναν όρχι, αν και είναι επίσης δυνατόν να προσβάλει και τους δύο όρχεις. Η πάθηση αυτή συνδέεται συχνά με την παρωτίτιδα και μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα.

Επιδιδυμίτιδα

Η επιδιδυμίτιδα είναι φλεγμονή της επιδιδυμίδας. Πρόκειται για έναν σωλήνα που συνδέει τους όρχεις με τον σπερματικό πόρο, μέσω του οποίου κυκλοφορεί το σπέρμα.

Η αιτία είναι συνήθως μια βακτηριακή λοίμωξη και, σε άτομα κάτω των 35 ετών, ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Πολύ σπάνια, τα ούρα εισρέουν στην επιδιδυμίδα και προκαλούν τη λοίμωξη που είναι γνωστή ως χημική επιδιδυμίτιδα.

Υδροκήλη

Η υδροκήλη εμφανίζεται όταν ένας από τους σάκους που περιβάλλουν τον όρχι γεμίζει με υγρό. Συνήθως, οι σάκοι αυτοί περιέχουν μόνο μια μικρή ποσότητα υγρού. Όταν αυτό το υγρό συσσωρεύεται, προκαλεί μάζες ή εξογκώματα στο όσχεο.

Αιματοκήλη

Η αιματοκήλη είναι παρόμοια με την υδροκήλη, αλλά στην περίπτωση αυτή, οι σάκοι που περιβάλλουν τον όρχι γεμίζουν με αίμα. Αυτή η κατάσταση σχετίζεται σχεδόν πάντα με χειρουργική επέμβαση ή προηγούμενο χτύπημα.

Η σπερματοκήλη μπορεί να προκαλέσει μάζες στο όσχεο

Η σπερματοκήλη είναι μια καλοήθης και σχεδόν πάντα ακίνδυνη κύστη που εμφανίζεται κοντά σε έναν από τους όρχεις. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι κύστεις γίνονται πολύ μεγάλες σε όγκο και αυτό μπορεί να τις κάνει πολύ δυσάρεστες, ακόμη και αν δεν προκαλούν πόνο. Ονομάζονται επίσης κύστεις επιδιδυμίδας ή σπερματοζωαρίων.

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι μια άλλη αιτία μαζών ή εξογκωμάτων στο όσχεο. Πρόκειται για μια διευρυμένη φλέβα, η οποία εμφανίζεται σχεδόν πάντα στον αριστερό όρχι.

Είναι συνήθως ασυμπτωματική. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες δημιουργεί πόνο και επηρεάζει τη γονιμότητα.

Βουβωνοκήλη

Η βουβωνοκήλη είναι ένα εξόγκωμα που σχηματίζεται στη βουβωνική χώρα. Εμφανίζεται επειδή ένα μέρος του εντερικού ή του λιπώδους ιστού προεξέχει μέσω ενός αδύναμου σημείου των κοιλιακών μυών.

Αυτό μπορεί να ανιχνευθεί ως μάζα ή εξογκώματα στο όσχεο. Μπορεί να προκαλέσει πόνο, ιδίως όταν σηκώνετε κάτι βαρύ, βήχετε ή σκύβετε.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Συνήθεις ασθένειες του πέους και η θεραπεία τους

Η συστροφή των όρχεων μπορεί να προκαλέσει μάζες στο όσχεο

Η συστροφή των όρχεων συμβαίνει όταν ο σπερματικός μυελός συστρέφεται. Πρόκειται για έναν σωλήνα που συνδέει το πέος με τους όρχεις.

Η πάθηση είναι σπάνια και πιο συχνή στους εφήβους. Προκαλεί έντονο πόνο και απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των όρχεων.

Καρκίνος των όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ασυνήθιστος και ένας άλλος λόγος για τον οποίο εμφανίζονται μάζες ή εξογκώματα στο όσχεο. Είναι πιο συχνός σε άνδρες ηλικίας μεταξύ 15 και 35 ετών.

Αν και πρόκειται για μια επικίνδυνη ασθένεια, μπορεί σχεδόν πάντα να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί. Το πιο σημαντικό είναι να ανιχνεύεται έγκαιρα.

Συμπτώματα και διάγνωση

Τα συμπτώματα των μαζών ή εξογκωμάτων στο όσχεο εξαρτώνται από την υποκείμενη αιτία. Μερικές φορές δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και είναι ελάχιστα αισθητά. Άλλες φορές, προκαλούν μεγάλη δυσφορία.

Σε γενικές γραμμές, τα συμπτώματα των μαζών ή εξογκωμάτων στο όσχεο είναι τα εξής:

 • Ευαισθησία των όρχεων
 • Σκληροί ή πρησμένοι όρχεις
 • Ερυθρότητα του δέρματος στην περιοχή
 • Διεύρυνση ή διόγκωση του όσχεου
 • Πόνος που εκτείνεται από τη βουβωνική χώρα προς την κοιλιά ή την πλάτη

Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει πυρετός ή συχνότερη ούρηση, εάν η αιτία είναι κάποια λοίμωξη. Μπορεί επίσης να υπάρχει αίμα ή πύον στα ούρα.

Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται για τη διάγνωση των εξογκωμάτων στο όσχεο είναι οι εξής:

 • Υπερηχογράφημα
 • Διαυγασμός
 • Αξονική τομογραφία
 • Ανάλυση ούρων και εξετάσεις αίματος, εάν υπάρχει λοίμωξη
 • Δοκιμασία δείκτη όγκου (ένα είδος εξέτασης αίματος)
a urine analysis for scrotal masses
Η εξέταση ούρων προορίζεται για περιπτώσεις στις οποίες πιθανή αιτία είναι η λοίμωξη.

Θεραπεία

Η θεραπεία των εξογκωμάτων στο όσχεο εξαρτάται από την αιτία. Ωστόσο, είναι σχεδόν πάντα απλή και μη επεμβατική.

Σε γενικές γραμμές, εάν η προέλευση είναι μια λοίμωξη που προκαλεί μια κατάσταση όπως η ορχίτιδα ή η επιδιδυμίτιδα, χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά. Ο πόνος ελέγχεται με αναλγητικά και παγοκύστες.

Όταν πρόκειται για μάζες ή εξογκώματα καλοήθους προέλευσης, κάθε ασθενής πρέπει να αξιολογείται. Μερικές φορές, δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα. Άλλες φορές, γίνεται παροχέτευση, επιδιόρθωση ή χειρουργική αφαίρεση.

Στην περίπτωση του καρκίνου των όρχεων, αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και οι τρεις θεραπείες, αλλά συχνά αρκούν μία ή δύο.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό για τις μάζες στο όσχεο

Τα εξογκώματα στο όσχεο δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπονται.

Για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα περάσουν απαρατήρητα, είναι καλύτερο να μάθετε πώς να κάνετε αυτοεξέταση των όρχεων. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που βοηθά το άτομο να εντοπίσει νωρίς τις ανωμαλίες.

Είναι επίσης καλύτερο να φοράτε πάντα προφυλακτικό ή άλλες μεθόδους φραγμού όταν κάνετε σεξ. Επίσης, φροντίστε να προστατεύετε τους όρχεις σας κατά τη διάρκεια του αθλητισμού. Εάν εντοπιστεί κάτι μη φυσιολογικό στο όσχεο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Schiappacasse-Faúndes, G., Díaz-Araneda, I., Vargas-Hudson, P., Vivanco-Lacalle, M., & Rencoret-Palma, G. (2021). Hematocele y hemoperitoneo como manifestación inicial de carcinoma hepatocelular: Caso clínico. Revista médica de Chile, 149(4), 635-640.
 • Felipe, J. H. J. Y., Castillo-Aldaco, J. D., & Fimbres-Franco, R. (2022). Torsión Testicular. Boletín Clínico Hospital Infantil del Estado de Sonora, 38(2), 169-176.
 • Parra, I. E. L., Tinoco, H. J. C., Bernardo, D. C., Esteban, I. D., Saus, I. P., Villalba, M. M., … & Alfaro, G. G. (2022). Patología escrotal no urgente. Seram, 1(1).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.