Ένα εξόγκωμα στην πλάτη: 7 πιθανές αιτίες

Ένα εξόγκωμα στην πλάτη προκαλεί πανικό σε πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε.
Ένα εξόγκωμα στην πλάτη: 7 πιθανές αιτίες
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Ένα εξόγκωμα στην πλάτη δεν αποτελεί συνήθως ένδειξη σοβαρού προβλήματος υγείας. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις στις οποίες αυτά τα εξογκώματα αποτελούν εκδηλώσεις πολύ σοβαρών ασθενειών. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να τους δίνετε προσοχή.

Αυτά τα εξογκώματα μερικές φορές έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα, μερικές φορές έχουν κοκκινωπό χρώμα, ακόμη και άλλες αποχρώσεις.

Αν και τις περισσότερες φορές δεν θα πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό αν εμφανιστεί ένα εξόγκωμα στην πλάτη. Όπως θα δούμε παρακάτω, οι αιτίες είναι πολύ διαφορετικές και είναι καλύτερο να ακολουθήσετε μια προληπτική προσέγγιση.

Συνήθεις αιτίες για το εξόγκωμα στην πλάτη

Είναι πολύ εύκολο για ένα εξόγκωμα στην πλάτη να περάσει απαρατήρητο. Μερικές φορές εντοπίζεται μόνο αν συνοδεύεται από πόνο ή είναι πολύ μεγάλο

Επομένως, καλό είναι να ελέγχετε την πλάτη σας από καιρό σε καιρό, είτε κοιτάζοντας στον καθρέφτη είτε ψηλαφώντας την περιοχή. Οι κύριες αιτίες αυτής της εκδήλωσης είναι οι εξής.

1. Λίπωμα

Πρόκειται για μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες εμφάνισης ενός εξογκώματος στην πλάτη. Τα λιπώματα είναι όγκοι που αποτελούνται από λιποκύτταρα και εμφανίζονται κάτω από το δέρμα.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι μαλακά και κινούνται. Συνήθως αναπτύσσονται αργά και δεν προκαλούν δυσφορία.

Είναι πολύ σπάνιο τα λιπώματα να μετατραπούν σε καρκίνο. Δεν αλλάζουν το χρώμα του δέρματος και είναι σχεδόν πάντα μικρά. Σπάνια ξεπερνούν τα 5 εκατοστά. Μερικές φορές είναι επώδυνα αν βρίσκονται κοντά σε νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία.

Συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία, εκτός αν προκαλούν μεγάλη δυσφορία. Εάν μεγαλώσουν πολύ, θα πρέπει να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση υπό τοπική αναισθησία.

Τα κακοήθη λιπώματα είναι συνήθως μεγάλα και δεν περνούν απαρατήρητα, λόγω της ογκώδους ανάπτυξής τους.

2. Αγγείωμα ή σπηλαιώδες αιμαγγείωμα

Το αγγείωμα είναι μια επιφανειακή κοκκινωπή βλάβη. Πρόκειται για μια ομαδοποίηση μικρών αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος και μερικές φορές παίρνει τη μορφή εξογκώματος στην πλάτη. Το μέγεθός του είναι μεταβλητό.

Όταν η ομαδοποίηση δεν είναι μικρά αιμοφόρα αγγεία, αλλά μεγαλύτερα, ονομάζεται σπηλαιώδες αιμαγγείωμα. Αυτό είναι συνήθως μπλε και δεν έχει καθορισμένα περιθώρια. Σχεδόν ποτέ δεν έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 6 εκατοστά. Καθαρίζει από μόνο του, αν και μπορεί να παραμείνει ένα λευκό ίχνος ή ένας κρεμασμένος ιστός.

3.Σμηγματογόνος κύστη

Μια άλλη συχνή αιτία για ένα εξόγκωμα στην πλάτη είναι μια σμηγματογόνος κύστη. Πρόκειται για μια σμηγματογόνο μάζα, μαλακής υφής, που μπορεί να κινηθεί.

Δεν πονάει σχεδόν ποτέ, αλλά, αν πονάει, παίρνει επίσης μια κοκκινωπή απόχρωση και αυξάνει τη θερμοκρασία. Εάν μεγαλώσει περισσότερο από 1 εκατοστό ή πονάει πολύ, θα χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

4. Καλόγερος

Ο καλόγερος είναι μια μόλυνση στη ρίζα της τρίχας που δημιουργεί ένα κοκκινωπό εξόγκωμα με πύον και μοιάζει με σπυράκι. Η περιοχή όπου βρίσκεται συνήθως είναι πιο ζεστή και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο.

Ο καλόγερος εμφανίζεται ως εξόγκωμα στην πλάτη ή σε άλλα μέρη του σώματος. Παρόλο που είναι συνήθως επώδυνο, συνήθως εξαφανίζεται μετά από λίγες ημέρες. Αν δεν εξαφανιστεί ή αν μεγαλώσει πολύ, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο.

5. Εξόγκωμα στην πλάτη: Δερματοϊνώματα

Το δερματοΐνωμα είναι ένας όγκος του δέρματος που προκαλείται από τη συσσώρευση κολλαγόνου. Είναι συνήθως κόκκινο ή καφέ και η διάμετρός του δεν υπερβαίνει τα 1,25 εκατοστά.

Είναι επίσης γνωστό ως καλοήθες ινώδες ιστιοκύττωμα. Η σύσταση αυτών των όγκων είναι σκληρή στην αφή και είναι κινητοί μόνο όταν ασκείται πίεση. Σπάνια προκαλούν κνησμό ή πόνο.

Συνήθως, τα δερματοϊνώματα δεν απαιτούν θεραπεία, καθώς σπάνια προκαλούν συμπτώματα. Εάν προκαλούν πόνο και κνησμό ή αρχίσουν να μεγαλώνουν, τότε είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση.

6. Επιδερμοειδείς κύστεις

Μια άλλη πιθανή αιτία για τα εξογκώματα στην πλάτη είναι μια επιδερμοειδής κύστη. Μοιάζει πολύ με τη σμηγματογόνο κύστη, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Πρόκειται για μια μη καρκινική μάζα που αναπτύσσεται αργά κάτω από το δέρμα. Συνήθως είναι μικρή και στρογγυλή, με ένα σκούρο σπυράκι στο κέντρο.

Είναι γεμάτη με μια κίτρινη ουσία που μυρίζει άσχημα και μερικές φορές αποστραγγίζεται. Εάν αυτός ο τύπος κύστης φλεγμαίνει ή μολυνθεί, προκαλεί ερυθρότητα και ευαισθησία στην περιοχή.

7. Εξόγκωμα στην πλάτη: Καρκίνος του δέρματος

Μόνο πολύ σπάνια ένα εξόγκωμα στην πλάτη αποτελεί εκδήλωση καρκίνου. Όταν είναι, πρόκειται συνήθως για καρκίνο των βασικών κυττάρων. Αυτός εκδηλώνεται ως μικρές κηλίδες που αναπτύσσονται σταδιακά.

Οι βλάβες μοιάζουν με μικρά υψώματα, παρόμοια με μια πληγή που δεν επουλώνεται. Είναι ροζ ή καφέ και είναι δυνατόν να δούμε αιμοφόρα αγγεία σε αυτές. Η αιμορραγία είναι συχνή.

Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση με λέιζερ ή με εφαρμογή κρύου στην περιοχή για να σκοτωθούν τα κακοήθη κύτταρα. Μπορεί επίσης να απαιτηθεί χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.

A lump on the back.
Ο τακτικός έλεγχος των αμφισβητούμενων βλαβών στην πλάτη είναι απαραίτητος για την πρόληψη σοβαρών περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος στην περιοχή αυτή.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό;

Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα εξόγκωμα στην πλάτη είναι σημαντικό να το παρακολουθείτε.

Εάν το εξόγκωμα είναι σκληρό και δεν κινείται, παρόλο που δεν προκαλεί πόνο, είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε γιατρό. Αυτό ισχύει επίσης εάν οι όγκοι αυτοί εξαφανίζονται και στη συνέχεια επανέρχονται επανειλημμένα.

Είναι πολύ σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τον όγκο. Εάν είναι ύποπτος, θα ήταν καλύτερο να βγάζετε μία φωτογραφία ανά εβδομάδα, πάντα από την ίδια απόσταση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να ελέγξετε αν μεγαλώνει ή όχι.

Τέλος, θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε έναν γιατρό αν το εξόγκωμα στην πλάτη προκαλεί πόνο ή άλλη δυσφορία, αν το αισθάνεστε κόκκινο και ζεστό ή αν τρέχει πύον.

Ένα εξόγκωμα στην πλάτη είναι πολύ σπάνια καρκινικό, ωστόσο θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.