Τι είναι η εξέταση GGT και τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Η εξέταση GGT συνίσταται στη μέτρηση του ενζύμου γ-γλουταμυλοτρανσπεπτιδάση στο αίμα για να αξιολογηθεί εάν υπάρχει βλάβη στον ηπατικό ιστό ή στους χοληφόρους πόρους.
Τι είναι η εξέταση GGT και τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 25 Απριλίου, 2023

Ο σκοπός για την εξέταση GGT ή “εξέταση γ-γλουταμυλικής τρανσπεπτιδάσης” είναι η διάγνωση ηπατικών προβλημάτων. Συνίσταται στη μέτρηση της συγκέντρωσης του ενζύμου γ-γλουταμυλτρανσπεπτιδάση στο αίμα. Τείνει να μεταβάλλεται όταν το ήπαρ ή οι χοληφόροι πόροι βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Ωστόσο, πρόκειται για μη ειδική παράμετρο, καθώς αυξάνεται επίσης σε ορισμένες ασθένειες των οστών ή σε αλκοολικούς. Παρά τη μη ειδικότητά της, επιτρέπει την έγκαιρη ανίχνευση πολλών παθολογιών. Επιπλέον, είναι μια απλή και οικονομικά αποδοτική εξέταση. Τι ακριβώς είναι; Ακολουθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Σε τι συνίσταται η εξέταση GGT;

Η εξέταση GGT συνίσταται στη μέτρηση των επιπέδων του ενζύμου γ-γλουταμυλτρανσπεπτιδάση στο αίμα. Σύμφωνα με δημοσίευση του Kids Health, το ένζυμο αυτό παράγεται σε διάφορα μέρη του σώματος. Ωστόσο, η μεγαλύτερη σύνθεση γίνεται στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη.

Στο αίμα και τα άλλα όργανα τα επίπεδα είναι συνήθως ελάχιστα. Επομένως, όταν παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση, είναι δυνατόν να υποψιαστούμε βλάβη ή ασθένεια. Συγκεκριμένα, η τροποποιημένη εξέταση GGT υποδεικνύει ότι το ένζυμο μπορεί να διαφεύγει από το ήπαρ στο αίμα.

Αυτό με τη σειρά του προειδοποιεί ότι το ήπαρ ή οι χοληφόροι πόροι έχουν υποστεί βλάβη. Ωστόσο, τα επίπεδά της είναι μεταβλητά. Για παράδειγμα, στα βρέφη είναι συνήθως υψηλότερα αμέσως μετά τη γέννηση. Επιπλέον, όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση στο αίμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ηπατική βλάβη που έχει το άτομο.

Πότε είναι απαραίτητη η εξέταση GGT;

El cáncer ampular provoca ictericia
Οι αυξημένες τρανσαμινάσες στο αίμα σε συνδυασμό με ορισμένες κλινικές εκδηλώσεις βοηθούν στη διάγνωση ηπατικών παθήσεων.

Η εξέταση GGT βοηθά στην ανίχνευση ηπατικών παθήσεων. Χρησιμεύει επίσης για τη διάγνωση των παθολογιών εκείνων που επηρεάζουν τη χοληδόχο κύστη και τους χοληφόρους πόρους. Μάλιστα, χρησιμοποιείται ειδικά εάν υπάρχει υποψία βλάβης ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης ουσιών ή φαρμάκων, όπως το αλκοόλ ή ορισμένα φάρμακα.

Η ίδια η εξέταση ενδείκνυται όταν εμφανίζονται συμπτώματα που χαρακτηρίζουν αυτές τις παθολογίες. Για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, τον ίκτερο, που είναι ο κιτρινωπός χρωματισμός του δέρματος και των βλεννογόνων. Προκύπτει από τη συσσώρευση χολερυθρίνης, η οποία δεν μπορεί να αποβληθεί από το ήπαρ.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να οδηγήσουν στη διενέργεια αυτής της εξέτασης είναι τα εξής:

  • Σκούρα ούρα.
  • Πολύ ανοιχτόχρωμα κόπρανα (αχολία).
  • Ναυτία και έμετος.
  • Κοιλιακό άλγος.

Βλάβη του ήπατος ή των χοληφόρων πόρων

Η εξέταση GGT μπορεί να ανιχνεύσει βλάβη του ήπατος ή των χοληφόρων πόρων. Ο λόγος είναι ότι τα επίπεδα της γ-γλουταμυλοτρανσπεπτιδάσης είναι τα πρώτα που αυξάνονται εάν ένα άτομο έχει απόφραξη σε αυτή την περιοχή.

Για το λόγο αυτό, θεωρείται μία από τις πιο ευαίσθητες εξετάσεις σε σχέση με τις παθολογίες των χοληφόρων. Αποτελεί μέρος του λεγόμενου “ηπατικού πάνελ“, το οποίο συγκεντρώνει διάφορες εξετάσεις που μετρούν τα σημαντικότερα ηπατικά ένζυμα (τρανσαμινάσες).

Οι σημαντικότερες τρανσαμινάσες, εκτός από τη GGT, είναι η αμινοτρανσφεράση της αλανίνης (ALT) και η ασπαρτική αμινοτρανσφεράση (AST). Σε αυτό το σύνολο εξετάσεων περιλαμβάνονται επίσης η αλκαλική φωσφατάση και η χολερυθρίνη. Καθεμία από αυτές τείνει να είναι αυξημένη σε ορισμένες ασθένειες.

Ωστόσο, όπως και με την εξέταση GGT, όλες αυτές είναι μη ειδικές παράμετροι. Το πιο σχετικό είναι ότι εάν η AST είναι υψηλή, μπορεί να οφείλεται σε πρόβλημα των οστών ή της χολής. Στην περίπτωση αυτή, εάν η εξέταση GGT είναι φυσιολογική, η βλάβη στο οστικό σύστημα εντοπίζεται.

Η εξέταση GGT και η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ

Τα άτομα που πίνουν τακτικά αλκοόλ τείνουν να έχουν αλλοιωμένη εξέταση GGT. Το ένζυμο αυξάνει τα επίπεδά τους στο αίμα. Μάλιστα, είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τα άτομα που πίνουν σποραδικά αλλά σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Επομένως, πρόκειται για μια εξέταση που βοηθά στη διάκριση μεταξύ χρόνιων και οξέων καταχραστών αλκοόλ. Είναι χρήσιμη εάν θέλετε να γνωρίζετε εάν ένας ασθενής εξακολουθεί να πίνει ή έχει πραγματικά σταματήσει να πίνει.

Σε τι συνίσταται η εξέταση;

Η εξέταση GGT είναι πολύ απλή στην εκτέλεση. Σύμφωνα με δημοσίευση του νοσοκομείου του Σαν Ντιέγκο, δεν απαιτείται προηγούμενη προετοιμασία. Ωστόσο, συνιστάται να προηγηθεί νηστεία για τουλάχιστον 8 ώρες.

Ο γιατρός μπορεί να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε ασθενή. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητηθεί να αποφύγετε ορισμένα φάρμακα ή αλκοόλ πριν από την εξέταση. Οι τεχνικοί κάνουν την εξέταση λαμβάνοντας δείγμα φλεβικού αίματος. Επομένως, το να φοράτε κοντομάνικο πουκάμισο διευκολύνει τη λήψη αίματος.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθαρίσετε την επιφάνεια του δέρματος με ένα αντισηπτικό. Για να διευκολυνθεί η εύρεση της φλέβας, τοποθετείται μια ελαστική ταινία ως περίδεση γύρω από το χέρι. Αυτό επιτρέπει στις φλέβες να φουσκώσουν με αίμα.

Στη συνέχεια εισάγουν μια βελόνα και παίρνουν δείγμα από το εσωτερικό του αγκώνα. Μπορούν επίσης να το πάρουν από το πίσω μέρος του χεριού ή ακόμη και από το πόδι και συλλέγουν το αίμα σε ένα φιαλίδιο για να το μεταφέρουν στο εργαστήριο.

Μόλις συλλέξουν την απαιτούμενη ποσότητα, αφαιρούν την ελαστική ταινία από το χέρι. Στη συνέχεια, πιέζουν το σημείο παρακέντησης με απορροφητικό βαμβάκι και αποσύρουν τη βελόνα. Εκτελούν την εξέταση GGT στο εργαστήριο.

Λήψη των αποτελεσμάτων και κίνδυνοι

Αφού πάρουν το αίμα, ο τεχνικός το μεταφέρει στο εργαστήριο και το επεξεργάζεται σε ένα μηχάνημα. Τα αποτελέσματα βγαίνουν γρήγορα, μέσα σε λίγες ώρες. Όμως, αν υπάρχουν αλλοιώσεις, θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για μια απλή, ασφαλή και πρακτική διαδικασία. Όπως συμβαίνει με κάθε εξέταση αίματος, ενδέχεται να προκύψουν ορισμένα προβλήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί ένα μικρό αιμάτωμα στο σημείο της παρακέντησης.

Είναι επίσης πιθανό οι ασθενείς να ζαλιστούν και να λιποθυμήσουν κατά την αιμοληψία. Ομοίως, μπορεί να υπάρχει πόνος στην περιοχή όπου οι γιατροί εισήγαγαν τη βελόνα. Ωστόσο, πρόκειται για αυτοπεριοριζόμενες και ήσσονος σημασίας παρενέργειες.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

La prueba GGT y su interpretación
Ένας γιατρός πρέπει να εξετάσει τις εργαστηριακές εξετάσεις για να τις ερμηνεύσει.

Το ένζυμο γ-γλουταμυλοτρανσπεπτιδάση έχει συνήθως πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις στο αίμα. Συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 0 και 30 διεθνών μονάδων ανά λίτρο (IU/L).

Η εξέταση είναι μεταβλητή, σύμφωνα με δημοσίευση του Lab Test Online ανάλογα με το εάν τα επίπεδα της GGT είναι υψηλά ή φυσιολογικά. Όταν η συγκέντρωση είναι αυξημένη, υποδεικνύει πάθηση του ήπατος ή του χοληδόχου πόρου.

Επιπλέον, όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη. Για παράδειγμα, εμφανίζεται σε ασθένειες όπως η ηπατίτιδα και η κίρρωση. Ωστόσο, η αύξηση αυτή μπορεί να υπάρχει και σε άλλες παθολογικές καταστάσεις. Μερικές είναι οι ακόλουθες:

  • Μεταβολικό σύνδρομο.
  • Παγκρεατίτιδα.
  • Διαβήτης.
  • Καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Κατάχρηση τοξικών ουσιών ή ναρκωτικών.

Από την άλλη πλευρά, μια φυσιολογική εξέταση GGT συνήθως αποκλείει σχεδόν σίγουρα την ηπατική νόσο. Βοηθά επίσης να γνωρίζουμε αν κάποιος έχει καταναλωθεί αλκοόλ. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις επειδή είναι μη ειδική.

Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε να επαναλάβετε την εξέταση σε άλλη χρονική στιγμή, εάν οι παράμετροι είναι στα όρια. Ο λόγος είναι ότι η αύξηση αυτού του ενζύμου μπορεί να είναι παροδική. Για παράδειγμα, κατά την κατανάλωση αλκοόλ.

Τι πρέπει να θυμάστε για την εξέταση GGT

Η εξέταση GGT είναι μια εξέταση αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων του ενζύμου γ-γλουταμυλοτρανσπεπτιδάση στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Στο αίμα, φυσιολογικά, τα επίπεδά της είναι συνήθως σχεδόν μη ανιχνεύσιμα.

Επομένως, όταν η συγκέντρωσή της αυξάνεται, υποδηλώνει ότι υπάρχει βλάβη στα όργανα αυτά. Ωστόσο, πρόκειται για μια πολύ μη ειδική εξέταση. Συνήθως απαιτούνται άλλες πρόσθετες εξετάσεις για να βρεθεί η αιτία και να τεθεί με βεβαιότητα η διάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.