5 σπιτικές θεραπείες για να ενυδατώσετε έναν ξηρό λαιμό

Δεδομένου ότι η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την πρόληψη του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε εγχύματα και θεραπείες που μας παρέχουν επίσης θρεπτικά συστατικά όταν έχουμε ξηρό λαιμό.
5 σπιτικές θεραπείες για να ενυδατώσετε έναν ξηρό λαιμό
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ξηρότητα στο λαιμό είναι ένα μάλλον ενοχλητικό σύμπτωμα που εμφανίζεται συνήθως τις πιο κρύες ημέρες του έτους, αν και μπορεί να εμφανιστεί και οποιαδήποτε άλλη στιγμή, ανάλογα με την αιτία της. Πώς μπορούμε όμως να ενυδατώσουμε έναν ξηρό λαιμό;

Ένας ξηρός λαιμός εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχει κάποιου είδους ερεθισμός, είτε λόγω μόλυνσης είτε λόγω κάποιας αναπνευστικής διαταραχής, όπως γρίπη, κρυολόγημα και αλλεργίες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ξηρός λαιμός προκύπτει ως συνέπεια της άσκησης και του αθλητισμού. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μερικές εξαιρετικές φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσετε τον ξηρό λαιμό.

Θεραπείες για τον ξηρό λαιμό

Ο ξηρός λαιμός συνοδεύεται σχεδόν πάντα από άλλα συμπτώματα, όπως κνησμός, κάψιμο ή και πόνος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι αναζητούν κάτι που θα καταπραΰνει την περιοχή και θα εξαλείψει τυχόν βακτήρια που μπορεί να την βλάπτουν.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση ενός ξηρού λαιμού και να ανακουφίσουν αυτή την ενόχληση σχεδόν αμέσως. Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε μαζί μας σήμερα πέντε από τις καλύτερες θεραπείες.

1. Κάντε γαργάρες με ζεστό νερό και αλάτι για τον ξηρό λαιμό

5 σπιτικές θεραπείες για να ενυδατώσετε έναν ξηρό λαιμό
Λίγο ζεστό νερό και αλάτι για τον ξηρό λαιμό.

Ένα απλό μείγμα νερού και αλατιού μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του ερεθισμού στο λαιμό παρέχοντάς του υγρασία. Το σημαντικό που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι το νερό αυτό δεν πρέπει να καταπίνεται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αλάτι.

Συστατικά

 • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 γρ.)
 • 1 ποτήρι νερό (200 ml)

Πώς να το προετοιμάσετε

 • Διαλύστε το κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο ποτήρι νερό και με μια μικρή γουλιά κάντε γαργάρες για 15 έως 20 δευτερόλεπτα.
 • Για καλύτερα αποτελέσματα, είναι καλύτερο να επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία αρκετές φορές την ημέρα.

Ανακαλύψτε περισσότερα σε αυτό το συνιστώμενο άρθρο: Τι μπορώ να φάω με πονόλαιμο;

2. Τσάι με κρεμμύδι και λεμόνι

Τόσο το κρεμμύδι όσο και το λεμόνι έχουν αντισηπτική και αντιιική δράση που μπορεί να σταματήσει και να καταπολεμήσει την ανάπτυξη βακτηρίων στο στόμα και το λαιμό.

Αυτό το απλό τσάι συγκεντρώνει τα δύο συστατικά σε μια ισχυρή θεραπεία με ενυδατικές, αντιβιοτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ιδανική για την καταπολέμηση κάθε ενόχλησης και ξηρότητας σε αυτή την περιοχή.

Συστατικά

 • 1 λίτρο νερό
 • 1 κρεμμύδι
 • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (5 γρ.)
 • 1 λεμόνι

Πώς να το προετοιμάσετε

 • Καθαρίστε το κρεμμύδι, ψιλοκόψτε το και βάλτε το σε μια κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
 • Βράζετε το μείγμα για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συχνά, ώστε να ενωθούν όλα καλά.
 • Όταν το τσάι είναι έτοιμο, κόψτε σε φέτες ένα καθαρό λεμόνι και προσθέστε το στο ρόφημα.
 • Μπορείτε να καταναλώνετε έως και τρία φλιτζάνια την ημέρα.

3. Μέλι και λεμόνι για τον ξηρό λαιμό

5 σπιτικές θεραπείες για να ενυδατώσετε έναν ξηρό λαιμό
Ο συνδυασμός του μελιού και του λεμονιού σε έγχυμα μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση ενός ξηρού λαιμού.

Το μέλι και το λεμόνι έχουν ισχυρή αντιβιοτική δράση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία λοιμώξεων και ασθενειών όπως η γρίπη, ο βήχας και το κρυολόγημα.

Στην πραγματικότητα, από την αρχαιότητα, τα δύο συστατικά συνδυάζονται σε ένα μόνο φάρμακο για να ανακουφίσουν κάθε είδους δυσφορία που σχετίζεται με το λαιμό.

Συστατικά

 • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (7,5 γρ.)
 • ½ λεμόνι

Πώς να το παρασκευάσετε

 • Στύψτε το χυμό από μισό λεμόνι, ζεστάνετέ τον λίγο και ανακατέψτε τον με το κουταλάκι του γλυκού μέλι.
 • Μπορείτε να καταναλώνετε αυτό το ρόφημα δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

4. Γαργάρες με γλυκόριζα

Η γλυκόριζα λειτουργεί ως ένα καλό ενυδατικό για το λαιμό βοηθώντας στον έλεγχο συμπτωμάτων όπως η ξηρότητα, ο πόνος και η φλεγμονή.

Έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να καταπολεμήσουν τα παθογόνα μικρόβια που συχνά προκαλούν αυτή τη δυσφορία.

Συστατικά

 • 10 σταγόνες εκχύλισμα γλυκόριζας
 • 1 ποτήρι ζεστό νερό (200 ml)

Πώς να το παρασκευάσετε

 • Διαλύστε 10 σταγόνες εκχύλισμα γλυκόριζας σε ένα ποτήρι ζεστό νερό, πιείτε μια γουλιά και κάντε γαργάρες για 15 έως 20 δευτερόλεπτα.
 • Επαναλάβετε αυτή τη θεραπεία δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

5. Μηλόξυδο

5 σπιτικές θεραπείες για να ενυδατώσετε έναν ξηρό λαιμό
Το μηλόξυδο μπορεί να είναι ένας σπουδαίος σύμμαχος όταν χρειάζεται να ενυδατώσετε έναν ξηρό λαιμό.

Αυτό το δημοφιλές συστατικό που πιθανότατα έχετε στο ντουλάπι σας μπορεί να είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας για να ενυδατώσετε έναν ξηρό λαιμό.

Οι αντιβιοτικές του ιδιότητες καταπολεμούν τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις και, επιπλέον, έχει μια ελαφρά αλκαλική επίδραση που μειώνει την οξύτητα του οργανισμού.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο (10 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (25 γρ.)
 • 1 ποτήρι ζεστό νερό (200 ml)

Πώς να το προετοιμάσετε

 • Αραιώστε το μηλόξυδο και το μέλι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το.

Όλες αυτές οι φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ενυδάτωση ενός ξηρού λαιμού, αλλά είναι πιθανό να επανεμφανιστεί ανάλογα με την αιτία που τον προκαλεί.

Αν ο ερεθισμός και η ξηρότητα οφείλονται σε λοιμώξεις ή σε κάποιο είδος ασθένειας, είναι απαραίτητο να τα καταπολεμήσετε με άλλες θεραπείες για να εξαλείψετε πλήρως τους μικροοργανισμούς που τα προκαλούν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να λάβετε μια σωστή διάγνωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.