13 Σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις για ασθενείς με ΧΑΠ

Η τακτική σωματική και αναπνευστική άσκηση είναι καλή για όλους, αλλά ιδιαίτερα για τα άτομα με ΧΑΠ. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να την κάνετε καθημερινή ρουτίνα.
13 Σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις για ασθενείς με ΧΑΠ
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιανουαρίου, 2023

Η σωματική αδράνεια είναι ενοχλητική για τους ασθενείς με ΧΑΠ και, ως εκ τούτου, συνιστώνται ορισμένες προσαρμοσμένες ασκήσεις για άτομα με ΧΑΠ. Στην πραγματικότητα, αποτελούν θεμελιώδες μέρος της θεραπείας. Αντίθετα, η καθιστική ζωή μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

Στόχος της σωματικής δραστηριότητας στους ασθενείς με ΧΑΠ είναι να διατηρούνται ενεργοί οι θωρακικοί μύες. Αυτό τους επιτρέπει να λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο και, κατά συνέπεια, να αναπνέουν λιγότερο.

Ορισμένοι ασθενείς με ΧΑΠ πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να ξεκουράζονται, καθώς η άσκηση τους κουράζει εύκολα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αλήθεια, όπως θα δείτε παρακάτω.

Τι είναι η ΧΑΠ;

Η ΧΑΠ είναι ακρωνύμιο για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Χαρακτηρίζεται από έλλειψη ελεύθερης ροής του αέρα στους πνεύμονες, η οποία δυσχεραίνει την αναπνοή και οδηγεί σε βήχα, συριγμό και περιστασιακή παραγωγή βλέννας ή πτυέλων.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, καρκίνου του πνεύμονα και άλλων συναφών παθήσεων. Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η πάθηση αυτή είναι χρόνια και δεν έχει γνωστή θεραπεία.

Η νόσος αυτή είναι επίσης προοδευτική. Ωστόσο, με καλή θεραπεία, είναι δυνατόν να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της πάθησης. Οι σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις πρέπει να αποτελούν βασικό μέρος της ζωής των ασθενών με ΧΑΠ.

Τα συμπτώματα της ΧΑΠ

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι ένα σύμπλεγμα αναπνευστικών παθήσεων που μειώνουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Αποτελείται από το άσθμα, τη χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμονικό εμφύσημα, οπότε τα συμπτώματα είναι ποικίλα. Ωστόσο, τα πιο σημαντικά από αυτά περιλαμβάνουν:

 • Αναπνευστική δυσχέρεια
 • Ξηρό ή φλεγματικό βήχα
 • Συριγμό ή μη φυσιολογικούς ήχους της αναπνοής
 • Δυσκολία στην εισπνοή αέρα
 • Συχνές αναπνευστικές λοιμώξεις

Ασκήσεις για ασθενείς με ΧΑΠ

Λόγω της κατάστασής τους, οι ασθενείς με ΧΑΠ δεν μπορούν και δεν πρέπει να εκτελούν κανενός είδους άσκηση. Είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα. Ωστόσο, μερικές από τις πιο συνιστώμενες είναι οι εξής:

13 Συνιστώμενες σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις για άτομα με ΧΑΠ
Ένας επαγγελματίας θα πρέπει να αξιολογήσει ποιες ασκήσεις είναι επιτρεπτές για έναν ασθενή με ΧΑΠ.

1.Ασκήσεις για ασθενείς με ΧΑΠ: Διατάσεις

Οι διατάσεις παρέχουν ευελιξία, ελαστικότητα και χαλάρωση. Θα πρέπει να γίνονται αργά, σταδιακά και για όχι περισσότερο από 10 λεπτά.

Για να εκτελέσετε διατάσεις των χεριών ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Με το αριστερό σας χέρι, σηκώστε το δεξί σας χέρι πάνω από τον αγκώνα.
 2. Τραβήξτε απαλά τον αγκώνα σας προς τον αριστερό ώμο.
 3. Κρατήστε το κεφάλι σας στραμμένο προς την αντίθετη (δεξιά) πλευρά.
 4. Επαναλάβετε με το άλλο χέρι.

Για να εκτελέσετε διατάσεις των ποδιών εφαρμόστε τον ακόλουθο οδηγό:

 1. Σηκωθείτε όρθιοι.
 2. Λυγίστε το αριστερό σας πόδι προς τα πάνω και πιάστε το με το αριστερό σας χέρι από τον αστράγαλο.
 3. Κρατήστε το άλλο χέρι ακουμπισμένο στον τοίχο για να μη χάσετε την ισορροπία σας.
 4. Επαναλάβετε με το άλλο πόδι.

2. Ασκήσεις για άτομα με ΧΑΠ: Περπάτημα

Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους ασθενείς με ΧΑΠ. Το πιο ενδεδειγμένο είναι να το κάνετε καθημερινά, ξεκινώντας με ένα ήπιο 10λεπτο περπάτημα.

Κάθε εβδομάδα μπορείτε να προσθέτετε χρόνο μέχρι να φτάσετε τα 20 ή 30 λεπτά την ημέρα. Μπορεί να ασκηθεί σε εξωτερικούς χώρους, σε εσωτερικούς χώρους, ακόμα και στο σπίτι.

3. Ανεβείτε σκάλες

Δεν πρέπει να χάνετε την ευκαιρία να ανεβαίνετε σκάλες, καθώς είναι εξαιρετική άσκηση. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να κρατηθείτε από τα κάγκελα, να εκπνέετε καθώς ανεβαίνετε ένα σκαλοπάτι και να εισπνέετε καθώς κατεβαίνετε. Πρόκειται για μια πολύ ολοκληρωμένη δραστηριότητα για τους ασθενείς με ΧΑΠ.

4. Push-ups και ήπια άρση βαρών

Όταν πρόκειται για ήπια άρση βαρών, συνιστώνται βάρη χειρός. Ένα μπιτόνι λάδι ή μια ελαστική ζώνη είναι επίσης χρήσιμα. Κρατήστε τα χέρια σας σε κάθε πλευρά του σώματός σας και πάρτε ένα βάρος σε κάθε χέρι.

Τα push-ups είναι επίσης μια καλή δραστηριότητα. Καθίστε μπρουμύτα, λυγίστε τα χέρια σας και φέρτε τα προς το στήθος σας. Εισπνεύστε στην αρχή της κίνησης και εκπνεύστε στο τέλος. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε 10 φορές.

5. Ασκήσεις για ασθενείς με ΧΑΠ: Εκτάσεις γόνατος

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Gerontol Geriatric Education, συνιστάται η επανειλημμένη έκταση των γονάτων σε ασθενείς με ΧΑΠ. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για αυτό.

Πρώτον, ο ασθενής μπορεί να καθίσει σε μια καρέκλα με ίσια πλάτη. Στη συνέχεια, εισπνέει και ανασηκώνει απαλά το δεξί πόδι με το γόνατο τεντωμένο.

Θα πρέπει να είναι πλήρως τεντωμένο και να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο ίσιο κατά την εκπνοή. Στη συνέχεια, εισπνεύστε ξανά και χαμηλώστε αργά το πόδι μέχρι το πέλμα να ακουμπήσει στο πάτωμα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λίγο βάρος σε κάθε πόδι. Επαναλάβετε 10 έως 15 φορές.

6. Ανυψώσεις γάμπας

Η ανύψωση της γάμπας είναι άλλη μία από τις πιο συνιστώμενες ασκήσεις για τους ασθενείς με ΧΑΠ. Απλά σταθείτε με μια καρέκλα μπροστά σας σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών.

Ανοίξτε τα πόδια σας, εισπνεύστε και σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας ενώ εκπνέετε αργά. Κρατήστε για περίπου 10 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαμηλώστε τις φτέρνες σας, ενώ εισπνέετε ξανά. Ιδανικά, κάντε 2 σετ των 10 επαναλήψεων.

7. Αναπνοή με σφιγμένα χείλη

Οι αναπνευστικές ασκήσεις είναι επίσης απαραίτητες για τους ασθενείς με ΧΑΠ. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να γίνονται τα εξής:

 1. Χαλαρώστε τους μύες των ώμων και του λαιμού σας.
 2. Εισπνεύστε από τη μύτη για 2 δευτερόλεπτα. Το στόμα σας πρέπει να είναι κλειστό.
 3. Σφίξτε τα χείλη σας και εκπνεύστε για 4 δευτερόλεπτα.
 4. Επαναλάβετε περίπου 5 φορές ή μέχρι να νιώσετε δυσφορία.

8. Διαφραγματική αναπνοή

Για την άσκηση αυτή, είναι απαραίτητο να ξαπλώσετε ανάσκελα με τα γόνατά σας λυγισμένα προς το στήθος σας. Το ένα χέρι θα πρέπει να τοποθετηθεί στην κοιλιά και το άλλο στο στήθος.

Στη συνέχεια, εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη σας και μετρήστε μέχρι το 3, ενώ προσπαθείτε να περάσετε τον αέρα στην κοιλιά. Η κοιλιά σας θα πρέπει να ανυψωθεί ελαφρώς, αλλά το στήθος θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του. Στη συνέχεια, σφίξτε τους κοιλιακούς σας μύες και εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το 6, με τα χείλη σας περισσότερο ή λιγότερο σφιγμένα.

9. Ισχυρός βήχας

Αυτή είναι μια άλλη άσκηση αναπνοής που συνιστάται ιδιαίτερα για τους ασθενείς με ΧΑΠ. Βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας βλέννας αποτελεσματικά και χωρίς να δημιουργεί μεγάλη κόπωση.

Το άτομο πρέπει να κάθεται σε μια άνετη θέση και να εισπνέει αέρα από το στόμα με μεγαλύτερη ένταση από το κανονικό. Στη συνέχεια, ενεργοποιεί τους κοιλιακούς μυς και αποβάλλει τον αέρα με 3 έντονες εκπνοές, ενώ κάνει τον ήχο “χα, χα, χα”.

10. Τάι Τσι

Το Τάι Τσι είναι μια εξαιρετική πρακτική- όχι μόνο για τους ασθενείς με ΧΑΠ, αλλά για όλους γενικά. Ενσωματώνει ήπια δραστηριότητα για την καρδιά και τους πνεύμονες, ενώ βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών. Επίσης, ανακουφίζει από το στρες και προάγει τη χαλάρωση.

11. Ασκήσεις για ασθενείς με ΧΑΠ: Ανυψώσεις ποδιών

Μια άλλη σωματική άσκηση που συνιστάται για τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι οι ανυψώσεις ποδιών. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ελάχιστη, αλλά βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων και της γενικής φυσικής κατάστασης. Για να την εκτελέσετε σωστά, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 1. Καθίστε σε μια καρέκλα με ίσια πλάτη και τα πόδια ανοιχτά.
 2. Σηκώστε το ένα πόδι με το γόνατο λυγισμένο, έτσι ώστε να πηγαίνει προς τον ώμο σας.
 3. Εκπνεύστε καθώς το πόδι σηκώνεται και κρατήστε το για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα.
 4. Εισπνεύστε καθώς το πόδι κατεβαίνει.
 5. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται.

12. Στροφές με τον αγκώνα

Οι στροφές με τον αγκώνα είναι ιδανικές για τα άτομα με ΧΑΠ, καθώς βοηθούν στην ευκολότερη διάταση του θώρακα. Επιπλέον, είναι δυνατόν να τις εκτελέσετε όρθιοι ή καθιστοί, ανάλογα με τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Για να τις εκτελέσετε, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τα χέρια σας στους ώμους σας (στην ίδια πλευρά), έτσι ώστε οι αγκώνες σας να είναι στραμμένοι προς τα έξω. Στη συνέχεια, κάντε κυκλικές κινήσεις που πρέπει να εκτελούνται αργά, εκπνέοντας στην αρχή του κύκλου και εισπνέοντας στο τέλος.

13. Αναπνοή με τους αγκώνες σας

Μια πολύ αποτελεσματική αναπνευστική άσκηση είναι η μέθοδος της αναπνοής με τους αγκώνες. Πρόκειται για μια άσκηση που, εκτός από τη διάταση του θώρακα, βελτιώνει τη ροή του αέρα στους πνεύμονες των ατόμων με ΧΑΠ.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να καθίσετε σε μια καρέκλα, να λυγίσετε τους αγκώνες σας και να τους σηκώσετε στο ύψος των ώμων. Ταυτόχρονα, οι άκρες των δακτύλων και των δύο χεριών σας θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το μπροστινό μέρος του στήθους σας.

Μόλις υιοθετήσετε την προηγούμενη θέση, και οι δύο αγκώνες θα πρέπει να πιέζονται προς τα πίσω και τα χέρια σας θα πρέπει να διαχωρίζονται καθώς εκπνέετε. Στη συνέχεια, πιέστε και τους δύο αγκώνες προς τα εμπρός, φέρνοντας τις άκρες των δακτύλων πιο κοντά καθώς εισπνέετε. Η ιδέα είναι να επαναλάβετε την άσκηση όσες φορές θεωρείτε απαραίτητες.

Άλλες συστάσεις για ασθενείς με ΧΑΠ

Αν και οι ασκήσεις βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση των ατόμων με ΧΑΠ, η εκτέλεσή τους πρέπει να συνδυάζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής για να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν πολλαπλές συστάσεις που πρέπει να ακολουθούν τα άτομα αυτά για να βελτιώσουν την κατάστασή τους, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι ακόλουθες:

 • Μην καπνίζετε.
 • Να κοιμάστε καλά.
 • Πάρτε τυχόν συνταγογραφούμενα φάρμακα.
 • Διατηρήστε υγιεινή διατροφή.
 • Χάστε βάρος.
 • Αποφύγετε τους εκλυτικούς παράγοντες.
 • Κάντε καρδιοπνευμονική αποκατάσταση.
 • Διατηρήστε τη σωματική δραστηριότητα.

Τα οφέλη της άσκησης στους ασθενείς με ΧΑΠ

Οι ασθενείς με ΧΑΠ αποκομίζουν μεγάλα οφέλη από τις σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις. Σε γενικές γραμμές, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και την αρτηριακή πίεση και τα συμπτώματα της νόσου.

Μερικά από τα άλλα ειδικά οφέλη είναι ότι βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός χρησιμοποιεί και διαχειρίζεται το οξυγόνο, αυξάνει την ενέργεια, συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και αυξάνει τη μυϊκή δύναμη και απόδοση.

Είναι καλύτερο να κάνετε τα πάντα σταδιακά, φορώντας άνετα ρούχα και κλειστά παπούτσια. Συνιστάται επίσης να καταγράφετε το χρόνο ή τον αριθμό των φορών που μπορείτε να κάνετε την άσκηση μέχρι να νιώσετε μια μικρή δύσπνοια.

Θα πρέπει πάντα να ξεκουράζεστε λίγα λεπτά μεταξύ της μιας σειράς και της άλλης. Είναι προτιμότερο να αυξάνετε την ένταση κάθε εβδομάδα, όχι κάθε μέρα.

Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να συμπεριλάβετε τον χορό ως μέρος της τακτικής σας άσκησης. Μπορείτε επίσης να κάνετε δραστηριότητες όπως πατινάζ ή κωπηλασία.

13 Συνιστώμενες σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις για άτομα με ΧΑΠ
Κάθε ασθενής θα πρέπει να επιλέγει την άσκηση με την οποία αισθάνεται άνετα και τις δραστηριότητες που του αρέσουν, ώστε να τις ακολουθεί.

Να είστε συνεπείς με τις ασκήσεις για τη ΧΑΠ

Εάν, μετά από μερικές ημέρες άσκησης, τα συμπτώματα της ΧΑΠ σας αυξάνονται, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε μια μέρα διακοπή. Αν παρουσιάσετε ζάλη, δύσπνοια, ταχυκαρδία ή σύγχυση, φροντίστε να επισκεφθείτε το γιατρό.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να κάνουν τις σωματικές και αναπνευστικές ασκήσεις ρουτίνα. Δεν είναι σκόπιμο να τις κάνετε μόνο μια φορά στο τόσο, καθώς αυτό μειώνει την αποτελεσματικότητα και μπορεί ακόμη και να δημιουργήσει ορισμένους κινδύνους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Holland A, Hill C, Jones A, McDonald C. Ejercicios respiratorios para la enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 Issue 10. Art. No.: CD008250. DOI: 10.1002/14651858.CD008250
 • Priego Jiménez, Susana, Torrijos Laín, Teresa, & Carrascosa Martínez, A. Guía de Rehabilitación respiratoria en pacientes con EPOC.
 • Montejo, Yeny Marlies Traba, and Wilson Alberto Mora León. “Los ejercicios físicos terapéuticos y su influencia en pacientes con enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Orientaciones metodológicas.” Opuntia Brava 10.4 (2018): 116-123.
 • Salinas, Ruth, and Liliam Herrera. “Evolución clínica del estadio cero de epoc en pacientes tabaquistas con intervenciones médicas no farmacológicas.” Crea Ciencia Revista Científica 12.1 (2018): 3-18.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.