Zoviduo για τις πληγές του έρπη

Το Zoviduo μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του έρπη. Αυτό το φάρμακο είναι ένας συνδυασμός αντιιικού και αντιφλεγμονώδους φαρμάκου με καλά αποτελέσματα εάν εφαρμοστεί στην αρχή της επιδημίας.
Zoviduo για τις πληγές του έρπη
Vanesa Evangelina Buffa

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 05 Δεκεμβρίου, 2022

Το Zoviduo είναι ένα φάρμακο που αποτελείται από δύο δραστικά συστατικά: ακυκλοβίρη και υδροκορτιζόνη. Η ακυκλοβίρη είναι ένα φάρμακο που δρα κατά των ιών, συγκεκριμένα του ιού που προκαλεί τις πληγές του έρπη.

Η άλλη ένωση στο Zoviduo, η υδροκορτιζόνη, είναι ένα κορτικοστεροειδές μέσης ισχύος που δρα μειώνοντας τη φλεγμονή που σχετίζεται με τον έρπητα. Ως αντιφλεγμονώδες, μειώνει τα συμπτώματά του.

Πώς λειτουργεί το Zoviduo;

Το Zoviduo είναι μια κρέμα που συνιστάται για την ανακούφιση των πρώιμων συμπτωμάτων του έρπητα. Αυτά τα σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθηση μυρμηγκιάσματος, κνησμό και ερυθρότητα.

Προσφέρει επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα: μειώνει τον κίνδυνο να διαρκέσει ο έρπητας και να δημιουργηθούν φουσκάλες. Ωστόσο, εάν εμφανιστούν φουσκάλες, η κρέμα αυτή μειώνει το χρόνο που χρειάζονται για να επουλωθούν.

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας;

Ο έρπης ζωστήρα είναι μια κοινή λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα. Ο ιός εισέρχεται στα κύτταρα του στόματος και προκαλεί το σχηματισμό μικρών, γεμάτων με υγρό κυστιδίων .

Όταν οι κυψελίδες σπάσουν, δημιουργούν έλκη και κρούστες. Οι βλάβες εμφανίζονται κυρίως στα χείλη, αν και μερικές φορές προσβάλλονται και άλλες περιοχές του προσώπου και του στόματος κοντά στα χείλη.

Καθώς πρόκειται για λοίμωξη που προκαλείται από ιό, είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί από το ένα άτομο στο άλλο. Για το λόγο αυτό, όσο η λοίμωξη είναι ενεργή, είναι απαραίτητο να αποφεύγεται η άμεση επαφή μεταξύ των ανθρώπων και η κοινή χρήση αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με το στόμα.

Η προέλευση του έρπητα μπορεί να σχετίζεται με τη μείωση της άμυνας, μερικές φορές λόγω κοινών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως το κρυολόγημα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από το άγχος, την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ή την έκθεση στον ήλιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα;

Ο έρπης ζωστήρας εξελίσσεται σε διάφορες φάσεις:

 1. Φάση κνησμού και μυρμηγκιάσματος: Είναι σύνηθες να αισθάνεστε κνησμό ή αίσθημα καύσου στα χείλη ή γύρω από αυτά, ακόμη και πριν εμφανιστούν οι βλάβες.
 2. Φουσκάλες: Εάν σχηματιστούν φουσκάλες, εμφανίζονται κατά μήκος της άκρης των χειλιών, αν και ο έρπης μπορεί να εμφανιστεί και στη μύτη ή στην περιοχή των μάγουλων.
 3. Φάση κρούστας: Αυτό το τελευταίο στάδιο εμφανίζεται όταν οι φουσκάλες έχουν ανοίξει και το υγρό στο εσωτερικό τους έχει διαρρεύσει.

Ωστόσο, τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το αν πρόκειται για το πρώτο ξέσπασμα ή για έξαρση. Ο έρπης τείνει να επανεμφανίζεται στο ίδιο σημείο ξανά και ξανά, καθώς ο ιός παραμένει στο σώμα και εκμεταλλεύεται την πτώση της άμυνας για να εκδηλωθεί.

Μερικές φορές, όταν πρόκειται για το πρώτο ξέσπασμα, μπορεί να έχετε πυρετό, πονόλαιμο και πονοκέφαλο, καθώς και μυϊκό πόνο και αλλαγές στα ούλα. Οι αλλοιώσεις στο στόμα είναι πολύ χαρακτηριστικές, αλλά στην αρχή, μέχρι να εμφανιστούν οι φουσκάλες, η διάγνωση δεν είναι σαφής.

Πώς χρησιμοποιείται το Zoviduo;

Πριν από την εφαρμογή του Zoviduo, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη καλλυντικών που μπορεί να έχετε στα χείλη σας. Συνιστάται ιδιαίτερα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την εφαρμογή του Zoviduo.

Για να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα με αυτή τη θεραπεία θα πρέπει να την εφαρμόσετε αμέσως μόλις αισθανθείτε το αίσθημα καύσου, πρηξίματος ή κνησμού, δηλαδή πριν εμφανιστούν οι βλάβες. Όσο νωρίτερα το κάνετε, τόσο πιο εύκολα θα προλάβετε την ανάπτυξη φουσκάλων και, με τη σειρά σας, θα επιταχύνετε τη μείωση των συμπτωμάτων.

Η συνταγογραφούμενη δόση είναι πέντε εφαρμογές την ημέρα, χρησιμοποιώντας την απαραίτητη ποσότητα για να καλύψετε καλά την πληγείσα περιοχή. Σε γενικές γραμμές, αρκούν πέντε ημέρες χρήσης. Εάν μετά από αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπάρχει βελτίωση και η δυσφορία συνεχίζεται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να εξετάσει άλλη θεραπεία.

Ποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν;

A woman with Zoviduo.
Όσο νωρίτερα εφαρμοστεί το Zoviduo, τόσο πιο πιθανό είναι να μειωθούν τα συμπτώματα.

Το Zoviduo, όπως και κάθε άλλο φάρμακο, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες, αν και είναι σπάνιες. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν ταξινομούνται ανάλογα με τη συχνότητα με την οποία μπορεί να εμφανιστούν:

 • Συχνές: Ξηρότητα και απολέπιση του δέρματος.
 • Σπάνιες: Παροδικό κάψιμο, κνησμός, μυρμήγκιασμα ή τσούξιμο μετά την εφαρμογή.
 • Σπάνιες: Ερυθρότητα του δέρματος, ερύθημα ή τοπικός ερεθισμός του δέρματος με αίσθηση καύσου.

Επιπλέον, μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση, οπότε θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική συμβουλή. Τα αλλεργικά συμπτώματα είναι πρήξιμο του προσώπου, της γλώσσας ή του λαιμού και δυσκολία στην αναπνοή ή την κατάποση . Εάν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, συνιστάται να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το Zoviduo.

Zoviduo κατά την έναρξη των συμπτωμάτων

Το Zoviduo είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο όταν εφαρμόζεται αμέσως μόλις αρχίσετε να αισθάνεστε τα πρώτα σημάδια του έρπητα, όπως κάψιμο, κνησμός ή πόνος στην πληγείσα περιοχή. Η ταχεία εφαρμογή του βελτιώνει τις πιθανότητες να μειωθεί ο χρόνος των ενοχλήσεων, αν και δεν θεραπεύει τη νόσο. Ο έρπης είναι χρόνιος και επανεμφανίζεται από καιρό σε καιρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Studahl, M., Cinque, P., & Bergström, T. (2005). Herpes simplex viruses. Herpes Simplex Viruses. https://doi.org/10.3109/9781420073133-5
 • Nikkels, A. F., & Pièrard, G. E. (2002). Treatment of mucocutaneous presentations of herpes simplex virus infections. American Journal of Clinical Dermatology. https://doi.org/10.2165/00128071-200203070-00004
 • Bieber, T., Chosidow, O., Bodsworth, N., Tyring, S., Hercogova, J., Bloch, M., … Tyring, S. K. (2014). Efficacy and safety of aciclovir mucoadhesive buccal tablet in immunocompetent patients with labial herpes (LIP trial): A double-blind, placebo-controlled, self-initiated trial. Journal of Drugs in Dermatology.
 • Muñoz Hiraldo, E., & Morillo Gutiérrez, B. (2017). Infecciones por virus herpes simple. Asoc Española Pediatría Atención Primaria1(5), 1-33.
 • Jacomet, M. À. P., Sabaté, L. R., Diego, L., & Vallejo, C. D. (2022). Uso seguro de medicamentos tópicos II: infecciones bacterianas, fúngicas, víricas y parasitarias. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria29(6), 340-346.
 • Repetto, G. (2019). Aciclovir: nuevo antiviral. ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas44(1), 27-31.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.