Μπάμιες: Χαρακτηριστικά, χρήσεις και οφέλη

Σας αρέσουν οι μπάμιες; Μπορείτε να τις εκμεταλλευτείτε στην κουζίνα σας. Μάθετε τα πάντα εδώ!
Μπάμιες: Χαρακτηριστικά, χρήσεις και οφέλη
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι μπάμιες είναι ένα φρούτο που χρησιμοποιείται στη γαστρονομία ως λαχανικό. Κατάγεται από την Αφρική και ανήκει στην οικογένεια του βαμβακιού και του ιβίσκου.

Αν και η καλλιέργεια της μπάμιας έχει χαθεί στις σελίδες της ιστορίας, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ασία, την Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό το φρούτο είναι ένας λοβός που μοιάζει με την πιπεριά αλλά έχει επιμήκεις ραβδώσεις. Εάν το κόψετε, οι φέτες θα έχουν σχήμα αστεριού.

Η μπάμια έχει επίσης και άλλα ονόματα όπως bamia, bhindi, gombo και πολλά άλλα. Είναι ευπροσάρμοστη στην κουζίνα είτε ωμή είτε μαγειρεμένη. Ωστόσο, η βλέννα της δίνει μια γλοιώδη συνοχή που δεν είναι ελκυστική για ορισμένους καταναλωτές. Έτσι, είναι συχνά καλύτερο σε μαγειρευτά φαγητά, όπως το δημοφιλές gumbo της Νέας Ορλεάνης, το οποίο έχει αφρικανικές ρίζες με γαλλική και ισπανική προέλευση.

Διατροφικές αξίες

Το Υπουργείο Γεωργίας της Βόρειας Καρολίνας περιγράφει τη διατροφική σύνθεση μιας μερίδας 85 gr. μπάμιων. Η ενεργειακή πρόσληψη είναι μόνο 33 θερμίδες, καθώς είναι 90% νερό και μόνο 7% υδατάνθρακες. Κυριαρχούν οι διαλυτές ίνες, τις οποίες το σώμα δεν αφομοιώνει.

Περιέχουν 21 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, καλύπτοντας το 26% της συνιστώμενης θρεπτικής αξίας. Παρέχουν 53 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ και 26% της συνιστώμενης τιμής.

Όπως τονίστηκε από το περιοδικό Nutrients, η επιστήμη αναγνωρίζει τη βιταμίνη C ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και για τη συμμετοχή στην ανοσοποιητική λειτουργία. Ενώ το περιοδικό Open Heart σχολιάζει το ρόλο της βιταμίνης Κ στην πήξη του αίματος.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση μπάμιων σε ακατέργαστη μορφή για να επωφεληθείτε πλήρως από την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως αναφέρεται στο Chilean Nutrition Magazine, η ζέστη τις καταστρέφει. Το μαγνήσιο, η βιταμίνη Α και η Β6 που περιέχει η μπάμια καλύπτουν το 14% των ημερήσιων αναγκών και καλύπτει το 15% των αναγκών μας σε φολικό οξύ.

Αν και το επίπεδο πρωτεΐνης της είναι μόνο 2%, είναι υψηλότερο από αυτό των άλλων φρούτων και λαχανικών. Μια ανασκόπηση τονίζει ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης συμμετέχει στον έλεγχο του βάρους και στη σύνθεση μυϊκής μάζας.

Πιθανά οφέλη από τις μπάμιες

Η μπάμια παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία λόγω της παρουσίας αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως οι πολυφαινόλες. Έχει επίσης διαλυτές ίνες και λεκτίνη. Παρακάτω, θα σας πούμε περισσότερα.

1. Είναι πηγή αντιοξειδωτικών

Οι μπάμιες είναι ένας καρπός που περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία ορισμένοι ειδικοί περιγράφουν ως ενώσεις που εμποδίζουν τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Το περιοδικό Nutrients επιβεβαίωσε την αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολών και των φλαβονοειδών όπως η ισοκερσετίνη στις μπάμιες. Μια ανασκόπηση σχετικά με αυτό συνέδεσε τον προστατευτικό ρόλο των πολυφαινολών έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων σε μελέτες ανθρώπινης παρέμβασης, ζωικά μοντέλα και εργαστηριακές μελέτες.

Άλλοι ειδικοί έχουν επίσης βρει τη θετική επίδραση των πολυφαινολών στην πρόληψη της γήρανσης του εγκεφάλου και τις συνέπειές της στη γνώση, τη μάθηση και τη μνήμη.

Ένας ηλικιωμένος άνδρας με απώλεια μνήμης κοιτάζοντας μια λίστα.
Μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι ικανή να αποτρέψει τα γνωστικά προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με τα εντερικά παράσιτα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

2. Οι μπάμιες μπορεί να είναι ευεργετικές για τον διαβήτη

Οι ιατρικές μελέτες για τη διαχείριση του διαβήτη με κατανάλωση μπαμιών βρίσκονται ακόμη στα αρχικά στάδια της έρευνας. Μερικές υποδεικνύουν ότι το νερό της μπάμιας μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε εγκύους αρουραίους με διαβήτη κύησης.

Ταυτόχρονα, η επιστήμη έχει επίσης καταδείξει τη μειωτική επίδραση των ψημένων σπόρων μπαμιών στο σάκχαρο του αίματος. Γι ‘αυτό είναι μέρος της θεραπείας του διαβήτη στην Τουρκία.

Τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών είναι σημαντικά όταν πρόκειται για τη διαιτητική προσέγγιση του διαβήτη. Μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να προάγει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Οι μπάμιες περιέχουν 7% διαλυτές φυτικές ίνες.

3. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η Γραμματεία Αγροβιομηχανίας του Μπουένος Άιρες δημοσίευσε ότι η κυρίαρχη ίνα στις μπάμιες είναι διαλυτού τύπου, μέσω των βλεννογόνων που της προσδίδουν τη συγκεκριμένη κολλητικότητα όταν είναι ακατέργαστη. Ως εκ τούτου, χρησιμεύει ως παχυντικό σε μαγειρικά παρασκευάσματα.

Αυτή η βλέννα μπορεί να συνδεθεί με τη χοληστερόλη κατά την πέψη και να την αποβάλει μέσω των κοπράνων αντί να την απορροφήσει στο έντερο. Αυτό βοηθά στον καθαρισμό των αρτηριών και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή καρδιακών παθήσεων.

Σε μια μελέτη που αξιολόγησε την ικανότητα της μπάμιας να μειώσει τα λιπίδια του αίματος, ο έλεγχος περιελάμβανε 3 ομάδες ποντικών: Η μια ομάδα έκανε δίαιτα υψηλή σε λιπαρά χωρίς μπάμιες και οι άλλες δύο έκαναν την ίδια δίαιτα με συμπλήρωμα σκόνης 1% ή 2% από μπάμιες.

Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που έλαβε συμπλήρωμα σκόνης μπαμιών έδιωχνε περισσότερη χοληστερόλη στα κόπρανα. Το βλεννογόνο έδειξε ισχυρή σύνδεση με χολικά οξέα σε εργαστηριακό επίπεδο. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην πιθανή εφαρμογή του στη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης.

Μια άλλη συμβολή της μπάμιας όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις έχει να κάνει με την υψηλή περιεκτικότητά της σε πολυφαινόλη. Από αυτή την άποψη, μια μακροχρόνια μελέτη σε 1139 άτομα έδειξε ότι εκείνοι που ακολουθούσαν διατροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών.

4. Έχει οφέλη κατά της κόπωσης

Η κατανάλωση μπαμιών μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη ανάρρωση μετά την άσκηση. Αυτό αποδεικνύεται από μια μελέτη σχετικά με τη βελτίωση των χρόνων αποκατάστασης και τα επίπεδα κόπωσης κατά την κατανάλωση αυτού του λαχανικού.

5. Οι μπάμιες μπορεί να έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις

Η λεκτίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται σε ορισμένα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μπαμιών. Θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Από αυτή την άποψη, μια εργαστηριακή μελέτη για τα καρκινικά κύτταρα του μαστού διαπίστωσε ότι η λεκτίνη στις μπάμιες μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων κατά 63%. Σε μεταστατικά ποντίκια, το εκχύλισμα μπάμιας βρέθηκε επίσης ότι προκαλεί το θάνατο καρκινικών κυττάρων μελανώματος.

Παρά αυτά τα ευνοϊκά αποτελέσματα, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες διεξήχθησαν σε εργαστηριακό επίπεδο χωρίς εφαρμογή σε ανθρώπους. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να ληφθούν οριστικά συμπεράσματα.

6. Μπορεί να ευνοούν την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης

Μια μερίδα μπάμιες καλύπτει το 15% των αναγκών σε φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9. Αυτή η βιταμίνη είναι θεμελιώδης στις έγκυες γυναίκες, συμβάλλοντας στη μείωση του κινδύνου ελαττωμάτων στον νευρικό σωλήνα. Σύμφωνα με τις συστάσεις, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν έως 400 μικρογραμμάρια φολικού οξέος την ημέρα.

Πιθανοί κίνδυνοι και αντενδείξεις της μπάμιας

Πρέπει να δίνεται προσοχή κατά την κατανάλωση μπάμιας κατά τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Για τον διαβήτη, για παράδειγμα, μια μελέτη αποκαλύπτει ότι δεν πρέπει να συνδυάζεται με μετφορμίνη, καθώς μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή της. Οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να ενημερώσουν το γιατρό τους εάν αναζητούν εναλλακτικές θεραπείες.

Άλλες προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι ότι περιέχει υψηλά επίπεδα οξαλικών, τα οποία μετατρέπονται σε πέτρες στα νεφρά και στη χολή. Κατά την προετοιμασία τους, πρέπει επίσης να ληφθούν ορισμένες προφυλάξεις, επειδή η επιφάνειά τους έχει ένα είδος πολύ μικρών τριχών που μπορεί να είναι επιθετικές στο στομάχι και το δέρμα.

Ένας σωρός φρέσκες μπάμιες.
Εάν ένας διαβητικός ασθενής καταναλώνει μετφορμίνη, θα πρέπει να ενημερώσει το γιατρό του για τη συμπερίληψη της μπάμιας στη διατροφή του, καθώς μπορεί να υπάρξουν αλληλεπιδράσεις.

Πώς να χρησιμοποιήσετε μπάμιες

Η μπάμια είναι πολύ ευπροσάρμοστη στην κουζίνα. Μπορεί να παρασκευαστεί ωμή για σαλάτες ή μαγειρεμένη.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το βλεννογόνο που περιέχει προκαλεί κάποια υποψία στους καταναλωτές, ένας καλός τρόπος χρήσης του είναι με τη μορφή στιφάδων, λόγω της πυκνωτικής του δύναμης. Μπορείτε επίσης να τις τηγανίσετε σε κουρκούτι.

Επιπλέον, συνδυάζεται πολύ καλά με άλλα λαχανικά και βότανα, όπως κόλιανδρο, ντομάτα, πιπεριά και μαϊντανό για την παρασκευή κρέατος ή ψαριού. Σε τουρσί, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσει την πικρία του λοβού με ξινή γεύση. Απλώς τοποθετήστε σκόρδο, μπιζέλια και μαύρο πιπέρι στο κάτω μέρος και λοβούς μπάμιες στην κορυφή, σε επαναλαμβανόμενες στρώσεις. Στη συνέχεια προσθέστε ζάχαρη, αλάτι και ξύδι.

Συνολικά, η μπάμια είναι μια τροφή που παρέχει οφέλη για την καρδιά, τον εγκέφαλο και την εγκυμοσύνη. Έτσι, εκτός από ορισμένες προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη, μπορεί να είναι μέρος ενός πιο υγιεινού διατροφικού σχήματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211.
 • DiNicolantonio JJ, Bhutani J, O’Keefe JH. The health benefits of vitamin K. Open Heart. 2015;2(1):e000300. Published 2015 Oct 6.
 • Judith King, Saturnino de Pablo. Estabilidad de las vitaminas. Extractado y adaptado de: “pérdidas de vitaminas durante el procesamiento de los alimentos”. Rev. Chil. Nutr. Vol. 15, (Nº 3), 143- 152, 1987.
 • Pasiakos SM. Metabolic advantages of higher protein diets and benefits of dairy foods on weight management, glycemic regulation, and bone. J Food Sci. 2015 Mar;80 Suppl 1:A2-7.
 • Wang H, Chen G, Ren D, Yang ST. Hypolipidemic activity of okra is mediated through inhibition of lipogenesis and upregulation of cholesterol degradation. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):268-73.
 • Medina-Remón A, Casas R, Tressserra-Rimbau A, et al. Polyphenol intake from a Mediterranean diet decreases inflammatory biomarkers related to atherosclerosis: a substudy of the PREDIMED trial. Br J Clin Pharmacol. 2017;83(1):114-128.
 • Tressera-Rimbau A, Arranz S, Eder M, Vallverdú-Queralt A. Polifenoles dietéticos en la prevención del ictus. Oxid Med Cell Longev . 2017; 2017: 7467962.
 • Xia F, Zhong Y, Li M, Chang Q, Liao Y, Liu X, Pan R. Antioxidant and Anti-Fatigue Constituents of Okra. Nutrients. 2015 Oct 26;7(10):8846-58.
 • Lobo V, Patil A, Phatak A, Chandra N. Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health. Pharmacogn Rev. 2010;4(8):118-126.
 • Sarubbo F, Esteban S, Miralles A, Moranta D. Efectos del resveratrol y otros polifenoles en Sirt1: Relevancia para la función cerebral durante el envejecimiento. Curr Neuropharmacol . 2018; 16 (2): 126-136.
 • Tian ZH, Miao FT, Zhang X, Wang QH, Lei N, Guo LC. Therapeutic effect of okra extract on gestational diabetes mellitus rats induced by streptozotocin. Asian Pac J Trop Med. 2015 Dec;8(12):1038-1042.
 • Fujii H, Iwase M, Ohkuma T, et al. Impact of dietary fiber intake on glycemic control, cardiovascular risk factors and chronic kidney disease in Japanese patients with type 2 diabetes mellitus: the Fukuoka Diabetes Registry. Nutr J. 2013;12:159.
 • Khatun H, Rahman A, Biswas M, Islam AU. La fracción soluble en agua de Abelmoschus esculentus L interactúa con la glucosa y el clorhidrato de metformina y altera su cinética de absorción después de la coadministración en ratas. ISRN Pharm . 2011; 2011: 260537.
 • Xia F, Zhong Y, Li M, et al. Antioxidant and Anti-Fatigue Constituents of Okra. Nutrients. 2015;7(10):8846-8858. Published 2015 Oct 26.
 • Vojdani A. Lectins, agglutinins, and their roles in autoimmune reactivities. Altern Ther Health Med. 2015;21 Suppl 1:46-51
 • Monte LG, Santi-Gadelha T, Reis LB, Braganhol E, Prietsch RF, Dellagostin OA, E Lacerda RR, Gadelha CA, Conceição FR, Pinto LS. Lectin of Abelmoschus esculentus (okra) promotes selective antitumor effects in human breast cancer cells. Biotechnol Lett. 2014 Mar;36(3):461-9.
 • Vayssade M, Sengkhamparn N, Verhoef R, Delaigue C, Goundiam O, Vigneron P, Voragen AG, Schols HA, Nagel MD. Antiproliferative and proapoptotic actions of okra pectin on B16F10 melanoma cells. Phytother Res. 2010 Jul;24(7):982-9.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.