Νυχτερινή ανησυχία: Αιτίες και πώς να την ξεπεράσετε

Είμαστε πιο επιρρεπείς στις αρνητικές σκέψεις τη νύχτα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους ανθρώπους. Αν επιμένει όμως, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευεξία σας.
Νυχτερινή ανησυχία: Αιτίες και πώς να την ξεπεράσετε

Τελευταία ενημέρωση: 12 Μαΐου, 2021

Η νυχτερινή ανησυχία είναι το αίσθημα έντασης και νευρικότητας τη νύχτα, ειδικά όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε. Η εισροή αρνητικών σκέψεων τη νύχτα προκαλεί συχνά ανησυχία, επειδή ο εγκέφαλος θεωρεί ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο.

Συνεπώς, ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται σε αυτήν την απειλή μπαίνοντας σε λειτουργία επιβίωσης, κάτι που προκαλεί σωματικά και πνευματικά συμπτώματα. Αν αυτά τα συμπτώματα δεν περνούν, ή αν χειροτερεύουν, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην πνευματική και φυσική σας υγεία.

Τι είναι η νυχτερινή ανησυχία;

Η νυχτερινή ανησυχία είναι μια άβολη συναισθηματική κατάσταση που προκαλεί ένταση, άγχος, και αγωνία. Οποιοδήποτε είδος κινδύνου ή απειλής μπορεί να προκαλέσει ανησυχία που έχει ως αποτέλεσμα σωματικές και πνευματικές αντιδράσεις, ακόμη και αλλαγές στη συμπεριφορά. Όπως προδίδει το όνομα, αυτή η κατάσταση προκαλείται τη νύχτα.

Ένα ενδιαφέρον δεδομένο για την ανησυχία είναι πως επιτελεί έναν σκοπό και υπάρχει για να σας βοηθήσει να προσαρμόζεστε και να επιβιώνετε. Η ανησυχία είναι ένας μηχανισμός άμυνας που σας βοηθά ν’ αντιμετωπίσετε απειλητικές για τη ζωή σας καταστάσεις. Όμως, ο εγκέφαλος δε μπορεί να ξεχωρίσει τις πραγματικές από τις θεωρητικές απειλές (οι οποίες μπορεί να είναι ακόμη και αδιάκριτες σκέψεις), προκαλώντας έτσι άγχος και ανησυχία.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εγκέφαλός σας ανταποκρίνεται σε ψευδείς συναγερμούς (ανύπαρκτες απειλές) ή υπερεκτιμά τον πραγματικό κίνδυνο. Έτσι, αν βιώσετε έντονη νυχτερινή ανησυχία, ή αν αυτή διαρκεί για μεγάλο διάστημα, ίσως έχετε κάποια παθολογική πάθηση, γνωστή και ως αγχώδη διαταραχή.

Οι αγχώδεις διαταραχές μπλοκάρουν τις υγιείς ανταποκρίσεις στην καθημερινή ζωή, προκαλούν ψυχολογική δυσφορία, επηρεάζουν την ικανότητα σωστής λειτουργίας, και, γενικά, απαιτούν επαγγελματική βοήθεια για να επιλυθούν. Η νυχτερινή ανησυχία μπορεί να οδηγήσει στην έλλειψη ύπνου, η οποία με τη σειρά της, μπορεί να μεγιστοποιήσει αυτά τα προβλήματα ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας.

Γυναίκα κοιτάζει το ρολόι δίπλα από το κρεβάτι
Η νυχτερινή ανησυχία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα μοτίβα ύπνου και να προκαλέσει αϋπνία, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η νυχτερινή ανησυχία προκαλεί, συνήθως, μια σειρά από σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, ακριβώς πριν πέσετε για ύπνο. Δεν βιώνουν όλοι τα ίδια συμπτώματα ή με την ίδια ένταση, καθώς και τα δύο εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.

Μερικά από τα πιο συχνά συμπτώματα νυχτερινής ανησυχίας είναι:

Νυχτερινή ανησυχία – Ποιες είναι οι αιτίες;

Η ανησυχία τη νύχτα μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες οι οποίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ένα σημαντικό βήμα για ν’ ανακουφιστείτε από τη νυχτερινή ανησυχία είναι ν’ αναγνωρίσετε τα προβλήματα που υποκινούν αυτά τα επεισόδια και να προσπαθήσετε να δουλέψετε πάνω σε αυτά. Ορισμένοι λόγοι είναι οι εξής:

 • Καθημερινοί αγχογόνοι παράγοντες: Σχέση, δουλειά ή οικονομικά προβλήματα, είναι όλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άγχους και πανικού. Επιπλέον, αυτές οι επεμβατικές σκέψεις προκαλούνται, συνήθως, όταν προσπαθείτε να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε τη νύχτα, κάνοντας σχεδόν αδύνατη την ξεκούραση.
 • Τραυματικές εμπειρίες: Η επιβίωση από ένα καταστροφικό γεγονός, όπως μια φυσική καταστροφή, σεξουαλική βία ή βιασμός, βασανιστήρια ή απαγωγή, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στην ψυχική σας υγεία, κάτι που συνδέεται με πιο σοβαρά συμπτώματα ανησυχίας. Τη νύχτα, όταν βρίσκεστε στο κρεβάτι, είναι πολύ συχνό να ζείτε και πάλι αυτές τις τραυματικές εμπειρίες.
 • Βιολογικές επιρροές: Η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κρίσεων πανικού. Για την ακρίβεια, υπάρχουν άνθρωποι με προδιάθεση στην ανησυχία.
 • Διαστρεβλωμένες σκέψεις: Η υπερεκτίμηση πιθανών απειλών από τον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Καθώς υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν να σας αναστατώσουν όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε, είναι δυνατό να παρασυρθείτε πιο εύκολα από αυτές τις σκέψεις.

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε την ανησυχία;

Αν έχετε έντονα συναισθήματα νυχτερινής ανησυχία και τα βιώνετε τακτικά, σας προτείνουμε ν’ αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Είναι πιθανό να υποφέρετε από κάποια αγχώδη διαταραχή η οποία μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα με θεραπεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με φάρμακα. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι με νυχτερινή ανησυχία μπορούν να δοκιμάσουν τεχνικές χαλάρωσης.

Τεχνικές καταπολέμησης του άγχους

Η φυσική δραστηριότητα βοηθά το σώμα ν’ απελευθερώσει την ένταση κάτι που με τη σειρά του θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χαλαροί. Αν προσπαθήσετε να κάνετε κάποια μορφή άσκησης περίπου δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο, θα νιώσετε πιο κουρασμένοι και θα κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Ομοίως, ο διαλογισμός και η γιόγκα είναι δύο επιλογές οι οποίες διδάσκουν στους ανθρώπους πώς να επικεντρώνονται στο εδώ και τώρα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αποτρέψετε το άγχος, αλλά είναι και ένα εργαλείο για να σταματήσετε μια κρίση πανικού την ώρα που συμβαίνει. Επιπλέον, αν κάνετε λίγες διατάσεις πριν πάτε για ύπνο θα μπορέσετε ν’ απελευθερώσετε την ένταση.

Τεχνικές μυϊκής χαλάρωσης και ασκήσεις βαθιάς αναπνοής είναι ορισμένες εναλλακτικές. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν ν’ ανακουφίσουν τη μυϊκή ένταση και να σας βοηθήσουν ν’ αποφύγετε τον υπεραερισμό, δύο συχνά συμπτώματα των κρίσεων πανικού.

Ρουτίνες

Η εδραίωση ενός προγράμματος ύπνου πηγαίνοντας στο κρεβάτι περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ, θα βοηθήσει το σώμα σας να αναμένει τον ύπνο. Ορίστε μια ώρα για να απενεργοποιήσετε τις ηλεκτρονικές συσκευές και αποφύγετε τη χρήση της κρεβατοκάμαράς σας για δουλειά ή μελέτη, αυτό μπορεί να εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό σας να συσχετίσει αυτό το δωμάτιο με το άγχος.

Ομοίως, θα πρέπει να αποφεύγετε τις διεγερτικές ουσίες όπως το αλκοόλ και την καφεΐνη τη νύχτα. Αυτά μπορούν να προετοιμάσουν τον εγκέφαλο και το σώμα σας για ανησυχία λόγω των επιδράσεών τους στο νευρικό σύστημα.

Γυναίκα ασχολείται με το κινητό στο κρεβάτι
Η χρήση της κρεβατοκάμαρας για εργασία ή μελέτη είναι αντιπαραγωγική όταν θέλετε μια υγιή ρουτίνα ύπνου.

Νυχτερινή ανησυχία – Πριν πάτε για ύπνο σκεφτείτε θετικά

Είμαστε επιρρεπείς στις αρνητικές σκέψεις ακριβώς πριν κοιμηθούμε το βράδυ. Ο λόγος είναι πως εκείνη την ώρα της ημέρας το μυαλό μας είναι ελεύθερο. Χωρίς πολλά πράγματα που θα το κάνουν να επικεντρωθεί κάπου, οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να εισχωρήσουν σε αυτό και να προκαλέσουν ανησυχία.

Αν η νυχτερινή ανησυχία γίνεται όλο πιο συχνή και έντονη, μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την υγεία σας. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό ν’ αναγνωρίσετε το πρόβλημα νωρίς και ν’ αναζητήσετε τα σωστά εργαλεία προκειμένου να ξεπεράσετε την ανησυχία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bourne E, Garano L. HAGA FRENTE A LA ANSIEDAD: 10 formas sencillas de aliviar la ansiedad, los miedos y las preocupaciones. [Internet]. Barcelona: Amat Editorial. 2006.
 • Matud, Ma Pilar, and Juan Manuel Bethencourt. “Ansiedad, depresión y síntomas psicosomáticos en una muestra de amas de casa.” Revista Latinoamericana de Psicología 32.1 (2000): 91-106.
 • Fernández LOI, Jiménez HB, Alfonso ARB, et al. Manual para diagnóstico y tratamiento de trastornos ansiosos. Medisur. 2012;10(5):466-479.
 • Navas OW, Vargas BMJ . Trastornos de ansiedad: Revisión dirigida para atención primaria. Rev Med Cos Cen. 2012;69(604):497-507.
 • Sierra, Juan Carlos, Ortega, Virgilio, Zubeidat, Ihab, Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptos a diferenciar. Revista Mal-estar E Subjetividade [Internet]. 2003;3(1):10 – 59. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=27130102
 • Gorwood, P. “Comorbilidad del trastorno de ansiedad generalizada y el trastorno depresivo mayor:¿ Un ejemplo de peliotropía genética?.” European Psychiatry Spanish edition 11.3 (2004): 170-177.
 • Echeburúa, Enrique. Avances en el tratamiento psicológico de los trastornos de ansiedad. Pirámide, 2002.
 • Irurtia, Mª Jesús, Vicente E. Caballo, and Anastasio Ovejero. “Trastorno de ansiedad provocado por sustancias psicoactivas.” Behavioral Psychology/Psicología Conductual 17.1 (2009): 155-168.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.