10 οφέλη του μαύρου τσαγιού σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία

Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Ποιες είναι οι εφαρμογές του; Μάθετε περισσότερα!
10 οφέλη του μαύρου τσαγιού σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαρτίου, 2023

Με την πάροδο των ετών, τα οφέλη του μαύρου τσαγιού έχουν τεκμηριωθεί σε πολλές μελέτες. Χάρη στην άφθονη συγκέντρωσή του σε αντιοξειδωτικά -ιδιαίτερα σε πολυφαινόλες- η κατανάλωσή του μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς. Επίσης, στο μεταβολισμό, το πεπτικό σύστημα και τον εγκέφαλο.

Συγκεκριμένα, αυτή η ποικιλία τσαγιού υφίσταται τη διαδικασία του μαρασμού, της έλασης, της οξείδωσης και της ξήρανσης των φύλλων του φυτού Camellia sinensis. Η γεύση του είναι πιο έντονη από άλλα τσάγια αυτού του είδους (όπως το πράσινο τσάι και το τσάι oolong) και ξεχωρίζει επίσης για την περιεκτικότητά του σε περισσότερη καφεΐνη (μεταξύ 2% και 4%).

Αν και δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής κατά των ασθενειών, οι αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές και αντικαρκινικές ιδιότητές του βοηθούν στη διατήρηση της ευεξίας. Θα σας πούμε αναλυτικά σε τι κάνει καλό, πώς να το καταναλώνετε, καθώς και τις πιθανές αντενδείξεις και παρενέργειές του.

10 οφέλη του μαύρου τσαγιού σύμφωνα με την επιστήμη

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, τα οφέλη του μαύρου τσαγιού αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες. Η συγκέντρωσή του σε δραστικές ενώσεις εμφανίζει μεγάλη ποικιλία θετικών επιδράσεων στην υγεία.

Περιέχει τα εξής:

 • Φαινολικά οξέα (όπως το καφεϊκό οξύ, το γαλλικό οξύ, τα χλωρογενικά οξέα και το καουραμικό οξύ)
 • Ανόργανα άλατα (ασβέστιο, χρώμιο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο και φώσφορο)
 • Φλαβονοειδή (τευρουβιγίνες, θεαφλαβίνες και κατεχίνες)
 • Αμινοξέα (L-θεανίνη)
 • Βιταμίνες (Α, C και Κ)
 • Καφεΐνη

Ακριβώς λόγω αυτής της σύνθεσης, του αποδίδονται διάφορες φαρμακευτικές ιδιότητες. Για να είμαστε πιο ακριβείς, εκτιμάται για την ικανότητά του να καταπολεμά τις φλεγμονές. Μπορεί επίσης να αυξήσει την εγρήγορση, να αναστείλει τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες και να αποτρέψει την κυτταρική βλάβη.

Υπάρχουν αποδείξεις; Θα τις συζητήσουμε παρακάτω.

1. Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού για την υγεία της καρδιάς

Τα φλαβονοειδή, οι κύριες αντιοξειδωτικές ενώσεις του μαύρου τσαγιού, έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι παίζουν ρόλο στη ρύθμιση των φλεγμονωδών διεργασιών και στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης.

Από αυτή την άποψη, μια μετα-ανάλυση στο Advances in Nutrition ανέφερε ότι για κάθε φλιτζάνι τσάι που καταναλώνεται καθημερινά, υπάρχει μείωση κατά 4% του θανάτου από καρδιακές παθήσεις και μείωση κατά 2% του κινδύνου καρδιακής προσβολής.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 4% και τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 1,5%. Τελικά, διαπιστώθηκε ότι η συμπερίληψή του σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας μεταξύ των ενηλίκων.

Μια άλλη μελέτη στο περιοδικό Heart αποκάλυψε ότι η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων ισχαιμικής καρδιακής νόσου και του κινδύνου σχετικών καρδιαγγειακών συμβάντων, όπως το έμφραγμα.

Η ισχαιμική καρδιοπάθεια εμφανίζεται όταν οι αρτηρίες φράζουν και εμποδίζουν -εν μέρει ή εντελώς- την παροχή αίματος στον καρδιακό μυ.

Με τη σειρά της, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventive Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μαύρο τσάι -που λαμβάνεται ως μέρος της κανονικής διατροφής- συμβάλλει στη μείωση ανεξάρτητων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή γλυκόζη και οι μεταβολές στο λιπιδαιμικό προφίλ.

Té negro reduce el riesgo cardiovascular.
Τα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι θα μπορούσαν να μειώσουν τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο όταν καταναλώνονται συχνά.

2. Υψηλή χοληστερόλη

Σχετικά με το προηγούμενο σημείο, σημειώστε ότι το μαύρο τσάι συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα “κακής” χοληστερόλης (LDL). Η συσσώρευση αυτού του λιπιδίου στις αρτηρίες σχετίζεται με την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μια ανασκόπηση μελετών στο Clinical Nutrition αναφέρει λεπτομερώς ότι η κατανάλωση αυτού του τσαγιού βοήθησε στη μείωση της συγκέντρωσης αυτού του τύπου χοληστερόλης στον ορό, ειδικά σε άτομα με υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Μια μελέτη σε αρουραίους στην επιθεώρηση Lipids in Health and Disease διαπίστωσε ότι η θεαφλαβίνη και οι τερουβιγίνες -δύο φλαβονοειδή που βρίσκονται στο μαύρο τσάι- έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως η υπερχοληστερολαιμία και η υπεργλυκαιμία.

Ακόμα κι έτσι, τα ερευνητικά αποτελέσματα είναι μικτά. Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή, η καθημερινή κατανάλωση 5 φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα δεν άλλαξε σημαντικά το λιπιδαιμικό προφίλ σε άτομα με οριακή υπερχοληστερολαιμία.

3. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Συνεχίζοντας με τα οφέλη του μαύρου τσαγιού για την καρδιαγγειακή υγεία, βρήκαμε ενδιαφέρουσες επιδράσεις στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σε μια μετα-ανάλυση στο Food & Function, οι ασθενείς που έλαβαν συμπλήρωμα μαύρου τσαγιού είχαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε έρευνα που μοιράστηκε στο Complementary Therapies in Medicine , η οποία αποκάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού βοήθησε στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,81 mm Hg και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 1,98 mm Hg σε άτομα με υπέρταση.

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φλαβονοειδή, το μαύρο τσάι έχει οφέλη για τα άτομα με υπέρταση. Ωστόσο, η κατανάλωσή του θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής.

4. Υγεία του εντέρου

Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού σε τακτική βάση είναι επίσης ένας τρόπος για να φροντίσετε την υγεία του εντέρου. Για να είμαστε πιο ακριβείς -και όπως φαίνεται σε μια ανασκόπηση στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition- οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη διαμόρφωση της λειτουργίας του εντερικού φραγμού, εκτός από την υποστήριξη της ισορροπίας του μικροβιόκοσμου.

Το μαύρο τσάι (πλούσιο σε πολυφαινόλες) φαίνεται να προάγει την ανάπτυξη των καλών εντερικών βακτηρίων, ενώ αναστέλλει τη δραστηριότητα των επιβλαβών βακτηρίων.

Μια άλλη ανασκόπηση μελετών στο περιοδικό Nutrients υπογραμμίζει ότι το μαύρο τσάι, καθώς και άλλες ποικιλίες τσαγιού που προέρχονται από το είδος Camellia sinensis, έχουν πρεβιοτική δράση λόγω της συνεισφοράς τους σε πολυφαινόλες. Με αυτόν τον τρόπο, διαμορφώνει την αναλογία των τύπων εντερικών βακτηρίων και, παρεμπιπτόντως, συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Διαμορφώνοντας τη λειτουργία του εντερικού φραγμού και προωθώντας την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων, το μαύρο τσάι συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

5. Συγκέντρωση και γνωστική απόδοση

Το μαύρο τσάι περιέχει έως και 4% καφεΐνη και ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη. Και οι δύο αυτές διεγερτικές ουσίες συνδέονται με αυξημένη πνευματική συγκέντρωση και βελτιωμένη εγρήγορση. Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται περισσότερη ενέργεια μετά την κατανάλωσή τους.

Από την άποψη αυτή, έρευνα στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση L-θεανίνης έχει τη δυνατότητα να διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνει την εστίαση και τη μνήμη, μεταξύ άλλων γνωστικών ικανοτήτων.

Εν τω μεταξύ, μια μικρή μελέτη που μοιράστηκε το Clinical Phytoscience διαπίστωσε ότι ακόμη και μια μικρή ποσότητα μαύρου τσαγιού συμβάλλει στη βελτίωση της γνωστικής επεξεργασίας. Το ρόφημα συνδέθηκε με καλύτερη απόδοση σε νοητικές εργασίες και αυξημένη συγκέντρωση.

Persona con cansancio y sin concentración.
Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αφεψήματα μαύρου τσαγιού για να βελτιώσουν την απόδοση του εγκεφάλου τους όταν είναι κουρασμένοι. Σύμφωνα με την επιστήμη, μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

6. Υψηλή γλυκόζη

Το μαύρο τσάι δεν αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής για τον διαβήτη. Ωστόσο, η συμπερίληψή του ως μέρος μιας καλής διατροφής μπορεί να αποφέρει οφέλη στους ασθενείς με αυτή τη νόσο.

Έρευνα που μοιράστηκε στο Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition συνέδεσε την κατανάλωσή του με μείωση των μεταγευματικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά από πρόσληψη σακχαρόζης. Συγκεκριμένα, 24 ασθενείς με και χωρίς προδιαβήτη έλαβαν ένα ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και στη συνέχεια χαμηλή ή υψηλή δόση μαύρου τσαγιού ή εικονικό φάρμακο.

Στους ασθενείς που κατανάλωσαν μαύρο τσάι – και στις δύο δόσεις – διαπιστώθηκε μείωση των μεταγευματικών (μετά το γεύμα) επιπέδων σακχάρου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες μελέτες.

Μια άλλη μελέτη συνδέει το μαύρο τσάι με τη βελτίωση της ανταπόκρισης στην ινσουλίνη σε άτομα με παχυσαρκία και αντίσταση στην ινσουλίνη. Η δημοσίευση στο Nutrition & Metabolism , πρότεινε ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ειδικά μετά την κατανάλωση γευμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Είναι πιθανό το μαύρο τσάι να ωφελεί τα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνεται χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά.

7. Υγεία των οστών

Μια ανασκόπηση στο περιοδικό Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τσαγιού συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης. Οι ιδιότητες αυτές οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, τα οποία ενδέχεται να μειώνουν την απώλεια οστικής πυκνότητας και να ενισχύουν τα οστά.

Μια άλλη μελέτη σε αρουραίους στο Frontiers in Physiology, υποδηλώνει ότι οι θεορουγίνες και οι θεαφλαβίνες στο μαύρο τσάι παίζουν ευεργετικό ρόλο στον έλεγχο της απώλειας οστικής πυκνότητας προωθώντας την οστεοκλαστογένεση.

Τα οφέλη αυτά του μαύρου τσαγιού είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στις εμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστικής φθοράς και οστεοπόρωσης.

8. Οδοντική υγεία

Οι κατεχίνες που περιέχονται στα φύλλα Camellia sinensis έχουν βακτηριοκτόνες και βακτηριοστατικές ιδιότητες που δρουν κατά των βακτηρίων της οδοντικής πλάκας, όπως ο Streptococcus mutans. Μια μελέτη στο Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences αναφέρει ότι ένα στοματικό διάλυμα με βάση το τσάι (μαύρο και πράσινο για την ακρίβεια) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για την πρόληψη του σχηματισμού τερηδόνας.

Ομοίως, πληροφορίες από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας υποδεικνύουν ότι το μαύρο τσάι και τα συστατικά του ωφελούν τη στοματική υγεία παρεμβαίνοντας στο σχηματισμό βακτηριακής πλάκας που προκαλεί τερηδόνα και περιοδοντική νόσο.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να χρησιμοποιείται με μέτρο, καθώς οι τανίνες που περιέχει έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση λεκέδων στα δόντια, παρόμοιων με αυτές που προκαλεί ο καφές.

9. Αντικαρκινικές δυνατότητες

Ούτε το μαύρο τσάι ούτε άλλες ποικιλίες τσαγιού μπορούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν τον καρκίνο. Παρόλα αυτά, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα συστατικά του μπορούν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη ορισμένων μορφών αυτής της νόσου και να προωθήσουν τον θάνατο των κακοήθων κυττάρων.

Σε μια ανασκόπηση στο Advances in Nutrition, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση τσαγιού μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος. Σε μικρότερο βαθμό, φαίνεται επίσης να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου – είτε πρόκειται για γαστρεντερικό καρκίνο, είτε για καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, των πνευμόνων ή του θυρεοειδούς.

Δεδομένης της έλλειψης μεγαλύτερων, καλά σχεδιασμένων μελετών, προς το παρόν, τα ευρήματα αυτά αποτελούν μόνο ένα σημείο εκκίνησης για την έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού στον καρκίνο. Δεν πρέπει να θεωρείται θεραπεία.

10. Απώλεια βάρους

Αν αυτό που επιδιώκετε είναι η απώλεια βάρους, το μαύρο τσάι μπορεί να είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή σας. Μια μελέτη στο Food & Function διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών μαύρου τσαγιού την ημέρα για τρεις μήνες βοήθησε στη μείωση της περιφέρειας μέσης και του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός ροφήματος με καφεΐνη.

Μια υπόθεση υποστηρίζει ότι αυτά τα αποτελέσματα συμβαίνουν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φλαβόνες, οι οποίες δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα. Παρόλα αυτά, χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία.

Σε άλλη έρευνα στο περιοδικό Molecules , οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι πολυφαινόλες στο μαύρο τσάι έχουν δράση κατά της παχυσαρκίας χωρίς εμφανείς παρενέργειες. Από μόνες τους βοηθούν στην τόνωση του μεταβολισμού, καθώς και στη μείωση του οξειδωτικού στρες και στη ρύθμιση της πρόσληψης ενέργειας.

Weight loss is one of the benefits of drinking black tea.
Το μαύρο τσάι μπορεί να αποτελέσει βοήθημα σε ένα σχέδιο απώλειας βάρους μόνο όταν συνοδεύεται από μια υγιεινή διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι κίνδυνοι και οι πιθανές παρενέργειες της κατανάλωσης μαύρου τσαγιού

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, η μέτρια κατανάλωση μαύρου τσαγιού είναι ασφαλής.

Σε γενικές γραμμές, δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα είναι ανεκτά. Τα προβλήματα αρχίζουν να καταναλώνονται περισσότερα από τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια την ημέρα. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην περιεκτικότητά του σε καφεΐνη.

Σε υπερβολική ποσότητα, αυτό το διεγερτικό στο μαύρο τσάι μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αναιμία
 • Υπέρταση
 • Πονοκέφαλοι
 • Ναυτία και εμετός
 • Ανησυχία και άγχος
 • Κουδούνισμα στα αυτιά
 • Αυξημένη ούρηση
 • Δυσκολίες στον ύπνο
 • Νευρικότητα και τρόμος
 • Μεταβολή της αναπνοής

Από την άλλη πλευρά, οι ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές, αιμορραγικές διαταραχές, ιστορικό σπασμών, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ορμονικά προβλήματα δεν πρέπει να το πίνουν. Συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν δοκιμάσετε αυτό το ρόφημα ή συμπληρώματα που προέρχονται από αυτό.

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αλληλεπιδράσεων μεταξύ του μαύρου τσαγιού και ορισμένων φαρμάκων. Για λόγους ασφαλείας, οι γιατροί δεν συνιστούν την ταυτόχρονη χρήση του με τα ακόλουθα φάρμακα:

 • Εφεδρίνη
 • Κλοζαπίνη
 • Οιστρογόνα
 • Καρβαμαζεπίνη
 • Αντιβιοτικά (κινολόνες)
 • Φάρμακα για το άσθμα
 • Φαινυλοπροπανολαμίνη
 • Διουρητικά φάρμακα
 • Αντιπηκτικά
 • Αντισυλληπτικά
 • Αντικαταθλιπτικά

Κάθε φορά που παίρνετε φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες, βότανα, συμπληρώματα διατροφής κ.λπ.), ρωτήστε το γιατρό σας αν υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους μαζί με το μαύρο τσάι.

Ανακαλύψτε: 4 τσάγια για να μειώσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα

Ο σωστός τρόπος κατανάλωσης μαύρου τσαγιού για μέγιστα οφέλη

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι πίνουν μαύρο τσάι ως ρόφημα, είτε σε φακελάκι τσαγιού είτε στην αποξηραμένη του μορφή.

Οι άνθρωποι το πίνουν συνήθως σκέτο, αλλά κάποιοι προσθέτουν άλλα βότανα ή λεμόνι. Οι αναλογίες είναι συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού ή ένα φακελάκι (5 γραμμάρια) ανά φλιτζάνι νερό (250 ml).

Το ρόφημα είναι έτοιμο για κατανάλωση αφού αφήσουμε το τσάι να εμποτιστεί για 10 λεπτά. Σουρώστε και γλυκάνετε με μέλι ανάλογα με τη γεύση (και αποφύγετε τη ζάχαρη).

Τα οφέλη του μαύρου τσαγιού όταν καταναλώνεται με μέτρο

Αυτή τη στιγμή, το μαύρο τσάι είναι ένα από τα ποτά που καταναλώνονται περισσότερο μαζί με τον καφέ και το πράσινο τσάι. Είναι επίσης μια εναλλακτική λύση για τον καφέ και τα ενεργειακά ποτά. Αν και τα πιθανά οφέλη του είναι ακόμη υπό διερεύνηση, η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να το πίνετε με μέτρο, χωρίς να ξεπερνάτε τα τρία φλιτζάνια την ημέρα. Αν βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αν υπάρχει κάποια υποκείμενη ασθένεια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν εντάξετε το ρόφημα αυτό στη διατροφή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • American Society For Microbiology. “Tea Fights Cavities, Reduces Plaque.” ScienceDaily. ScienceDaily, 24 May 2001. <www.sciencedaily.com/releases/2001/05/010523072047.htm
 • Armidin RP, Yanti GN. Effectiveness of Rinsing Black Tea Compared to Green Tea in Decreasing Streptococcus mutans. Open Access Maced J Med Sci. 2019 Nov 14;7(22):3799-3802. doi: 10.3889/oamjms.2019.507. PMID: 32127979; PMCID: PMC7048338.
 • Bond T, Derbyshire E. Tea Compounds and the Gut Microbiome: Findings from Trials and Mechanistic Studies. Nutrients. 2019 Oct 3;11(10):2364. doi: 10.3390/nu11102364. PMID: 31623411; PMCID: PMC6835862.
 • Bøhn SK, Croft KD, Burrows S, Puddey IB, Mulder TP, Fuchs D, Woodman RJ, Hodgson JM. Effects of black tea on body composition and metabolic outcomes related to cardiovascular disease risk: a randomized controlled trial. Food Funct. 2014 Jul 25;5(7):1613-20. doi: 10.1039/c4fo00209a. PMID: 24889137.
 • Butacnum A, Chongsuwat R, Bumrungpert A. Black tea consumption improves postprandial glycemic control in normal and pre-diabetic subjects: a randomized, double-blind, placebo-controlled crossover study. Asia Pac J Clin Nutr. 2017 Jan;26(1):59-64. doi: 10.6133/apjcn.112015.08. PMID: 28049262.
 • Chung M, Zhao N, Wang D, Shams-White M, Karlsen M, Cassidy A, Ferruzzi M, Jacques PF, Johnson EJ, Wallace TC. Dose-Response Relation between Tea Consumption and Risk of Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality: A Systematic Review and Meta-Analysis of Population-Based Studies. Adv Nutr. 2020 Jul 1;11(4):790-814. doi: 10.1093/advances/nmaa010. PMID: 32073596; PMCID: PMC7360449.
 • Henning, Susanne & Wang, Piwen & Heber, David. (2011). Chemopreventive effects of tea in prostate cancer: Green tea versus black tea. Molecular nutrition & food research. 55. 905-20. 10.1002/mnfr.201000648.
 • Hidese S, Ogawa S, Ota M, Ishida I, Yasukawa Z, Ozeki M, Kunugi H. Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2019 Oct 3;11(10):2362. doi: 10.3390/nu11102362. PMID: 31623400; PMCID: PMC6836118.
 • Khan N, Mukhtar H. Tea and health: studies in humans. Curr Pharm Des. 2013;19(34):6141-7. doi: 10.2174/1381612811319340008. PMID: 23448443; PMCID: PMC4055352.
 • Kim TL, Jeong GH, Yang JW, Lee KH, Kronbichler A, van der Vliet HJ, Grosso G, Galvano F, Aune D, Kim JY, Veronese N, Stubbs B, Solmi M, Koyanagi A, Hong SH, Dragioti E, Cho E, de Rezende LFM, Giovannucci EL, Shin JI, Gamerith G. Tea Consumption and Risk of Cancer: An Umbrella Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Adv Nutr. 2020 Nov 16;11(6):1437-1452. doi: 10.1093/advances/nmaa077. PMID: 32667980; PMCID: PMC7666907.
 • Liang Q, Lv M, Zhang X, Hu J, Wu Y, Huang Y, Wang X, Sheng J. Effect of Black Tea Extract and Thearubigins on Osteoporosis in Rats and Osteoclast Formation in vitro. Front Physiol. 2018 Sep 3;9:1225. doi: 10.3389/fphys.2018.01225. Erratum in: Front Physiol. 2020 Feb 25;11:136. PMID: 30233402; PMCID: PMC6129951.
 • Li X, Yu C, Guo Y, Bian Z, Si J, Yang L, Chen Y, Ren X, Jiang G, Chen J, Chen Z, Lv J, Li L; China Kadoorie Biobank Collaborative Group. Tea consumption and risk of ischaemic heart disease. Heart. 2017 May;103(10):783-789. doi: 10.1136/heartjnl-2016-310462. Epub 2017 Jan 11. PMID: 28077466; PMCID: PMC5529974.
 • Li J-Y, Ge J-R, Chen J, Ye Y-J, Xie L-H, Li L, Chai H. Clinical study on the influence of tea drinking habits on bone mineral density and osteoporosis in postmenopausal women in Fuzhou city, China. Progr Nutr [Internet]. 2021 Mar. 31 [cited 2023 Feb. 24];23(1):e2021033. Available from: https://www.mattioli1885journals.com/index.php/progressinnutrition/article/view/9409
 • Ma C, Zheng X, Yang Y, Bu P. The effect of black tea supplementation on blood pressure: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Food Funct. 2021 Jan 7;12(1):41-56. doi: 10.1039/d0fo02122a. Epub 2020 Nov 25. PMID: 33237083.
 • Mahdavi-Roshan M, Salari A, Ghorbani Z, Ashouri A. The effects of regular consumption of green or black tea beverage on blood pressure in those with elevated blood pressure or hypertension: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2020 Jun;51:102430. doi: 10.1016/j.ctim.2020.102430. Epub 2020 May 14. PMID: 32507441.
 • Pan H, Gao Y, Tu Y. Mechanisms of Body Weight Reduction by Black Tea Polyphenols. Molecules. 2016 Dec 7;21(12):1659. doi: 10.3390/molecules21121659. PMID: 27941615; PMCID: PMC6273558.
 • Rasheed Z. Molecular evidences of health benefits of drinking black tea. Int J Health Sci (Qassim). 2019 May-Jun;13(3):1-3. PMID: 31123432; PMCID: PMC6512146.
 • Rizwan, A., Zinchenko, A., Özdem, C., Rana, Md. S., & Al-Amin, Md. M. (2017). The effect of black tea on human cognitive performance in a cognitive test battery. In Clinical Phytoscience (Vol. 3, Issue 1). Springer Science and Business Media LLC. https://doi.org/10.1186/s40816-017-0049-4
 • Sun K, Wang L, Ma Q, Cui Q, Lv Q, Zhang W, Li X. Association between tea consumption and osteoporosis: A meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2017 Dec;96(49):e9034. doi: 10.1097/MD.0000000000009034. PMID: 29245297; PMCID: PMC5728912.
 • Temple JL, Bernard C, Lipshultz SE, Czachor JD, Westphal JA, Mestre MA. The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review. Front Psychiatry. 2017 May 26;8:80. doi: 10.3389/fpsyt.2017.00080. PMID: 28603504; PMCID: PMC5445139.
 • Troup R, Hayes JH, Raatz SK, Thyagarajan B, Khaliq W, Jacobs DR Jr, Key NS, Morawski BM, Kaiser D, Bank AJ, Gross M. Effect of black tea intake on blood cholesterol concentrations in individuals with mild hypercholesterolemia: a diet-controlled randomized trial. J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):264-271.e2. doi: 10.1016/j.jand.2014.07.021. Epub 2014 Sep 27. PMID: 25266246; PMCID: PMC4312726.
 • Wan MLY, Co VA, El-Nezami H. Dietary polyphenol impact on gut health and microbiota. Crit Rev Food Sci Nutr. 2021;61(4):690-711. doi: 10.1080/10408398.2020.1744512. Epub 2020 Mar 25. PMID: 32208932.
 • Zhao Y, Asimi S, Wu K, Zheng J, Li D. Black tea consumption and serum cholesterol concentration: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2015 Aug;34(4):612-9. doi: 10.1016/j.clnu.2014.06.003. Epub 2014 Jun 13. PMID: 24972454.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.