Ναυτία μετά την άσκηση: Γιατί εμφανίζεται;

Η ναυτία μετά την άσκηση είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα. Θα σας πούμε ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες και πώς να τις προλάβετε.
Ναυτία μετά την άσκηση: Γιατί εμφανίζεται;

Τελευταία ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου, 2021

Η ναυτία είναι μια κοινή αίσθηση που εμφανίζεται μετά την άσκηση. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άτομα που ασκούνται συχνά όσο και σε άτομα που δεν βρίσκονται σε φόρμα. Διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την εμφάνισή της. Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τις πιο συχνές αιτίες, καθώς και για ορισμένα μέτρα για τη ναυτία μετά την άσκηση.

Τι είναι η ναυτία;

Η ναυτία είναι μια δυσάρεστη αίσθηση στην άνω κοιλιά ή στο στομάχι που ακολουθείται από μια παρόρμηση για εμετό. Είναι πολύ δυσάρεστο και μπορεί να διαρκέσει για λεπτά ή και ώρες.

Τα αίτια της ναυτίας μπορεί να είναι πολλά και ποικίλα. Μερικά από αυτά είναι γαστρεντερικές λοιμώξεις, αλλά είναι ακόμη πιθανό να εμφανιστεί ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Τώρα θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για τη ναυτία μετά την άσκηση. Μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε λίγα λεπτά από την εκτέλεση μιας φυσικής δραστηριότητας ή κατά τη διάρκεια της ίδιας της άσκησης. Επιπλέον, μπορεί να συμβεί τόσο σε αθλητές που έχουν συνηθίσει σε έντονη άσκηση όσο και σε άτομα που δεν είναι σε φόρμα και δεν αθλούνται καθόλου.

Γιατί εμφανίζεται ναυτία μετά την άσκηση;

Υπάρχουν πολλές φυσιολογικές αιτίες για τη ναυτία κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες είναι οι παρακάτω.

Μια γυναίκα που καλύπτει το στόμα της με το χέρι της επειδή νιώθει ναυτία.

Αφυδάτωση

Όταν ασκείστε, ειδικά σε συγκεκριμένη ένταση ή σε περιόδους ή ώρες που κάνει πολλή ζέστη, ιδρώνετε. Η εφίδρωση είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός απαραίτητος για τη ρύθμιση και τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι όταν ιδρώνετε, χάνετε υγρά και ανόργανα άλατα. Αυτή η απώλεια προκαλεί πτώση της αρτηριακής σας πίεσης επειδή το αίμα αποτελείται κυρίως από νερό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία και ζάλη.

Είναι επομένως πολύ σημαντικό να αναπληρώσετε την ίδια ποσότητα νερού και αλάτων που χάνετε από την εφίδρωση. Μπορείτε να το κάνετε αυτό πίνοντας νερό ή ισοτονικά ποτά που διατηρούν σταθερή την αρτηριακή σας πίεση. Είναι ζωτικής σημασίας να πίνετε υγρά συχνά και με μικρές γουλιές. Θα πρέπει να το κάνετε πριν, κατά τη διάρκεια και αφού τελειώσετε την άσκηση.

Υπερενυδάτωση και ναυτία μετά την άσκηση

Όπως είπαμε, είναι απαραίτητο να παραμείνετε σωστά ενυδατωμένοι, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου ότι η υπερβολική ενυδάτωση έχει επίσης παρενέργειες.

Τα επαρκή επίπεδα νερού και μεταλλικών αλάτων είναι απαραίτητα για να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση στα σωστά επίπεδα και για να λειτουργήσουν σωστά τα όργανά σας. Μεταξύ αυτών, το πιο σημαντικό για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι το νάτριο.

Όταν πίνετε πολύ νερό, ο όγκος του υγρού στο σώμα σας αυξάνεται και εμφανίζεται αυτό που είναι γνωστό ως υπερβολιαιμία. Όταν συμβεί αυτό, η ποσότητα των αλάτων που υπάρχουν στο σώμα σας είναι πιο αραιωμένη, επομένως η συγκέντρωσή τους είναι χαμηλότερη.

Όπως είπαμε, μία από τις σημαντικότερες ουσίες είναι το νάτριο. Όταν η συγκέντρωση νατρίου είναι χαμηλότερη από το κανονικό, εμφανίζονται ναυτία και δυσφορία. Για να αποφευχθεί αυτό, θα πρέπει να πιείτε ισοτονικά ποτά που σας παρέχουν αυτά τα άλατα.

Διακοπή της πέψης

Μια γυναίκα με τα χέρια πάνω από την κοιλιά γιατί νιώθει ναυτία.

Αυτό που είναι ευρέως γνωστό ως “διακοπή της πέψης” έχει μια φυσιολογική εξήγηση. Όταν τρώμε, το σώμα αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της ενέργειάς του στην πέψη των τροφίμων. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με εκείνες τις τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά και πρωτεΐνες. Για να γίνει αυτό, εκτρέπει ένα μεγάλο ποσοστό αίματος από την κυκλοφορία στο στομάχι, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ταυτόχρονα, όταν ασκούμαστε, οι μύες απαιτούν επίσης μεγάλη ποσότητα ενέργειας επειδή χρειάζονται πολύ οξυγόνο για να εκτελέσουν κινήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν κάνουμε φυσική δραστηριότητα λίγο μετά από ένα μεγάλο γεύμα, η γαστρεντερική οδός δεν θα λάβει όλο το αίμα που χρειάζεται για την πέψη.

Αυτή η κατάσταση προκαλεί επίσης ναυτία και έμετο. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι σημαντικό να μην τρώτε μεγάλα ή πολύ λιπαρά γεύματα 2 έως 3 ώρες πριν από άσκηση υψηλής ή μέτριας έντασης.

Πρόληψη από τη ναυτία μετά από άσκηση

Η ναυτία είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα κατά την άσκηση, οπότε, κατ ‘αρχήν, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Ωστόσο, όταν κάνουμε αθλήματα, μπορούμε να λάβουμε υπόψη αρκετά μέτρα για την αποφυγή δυσφορίας.

Είναι καλύτερο να μην τρώτε πολύ 2 με 4 ώρες πριν από την άσκηση. Θα πρέπει επίσης να πίνετε ισοτονικά ποτά κατά τη διάρκεια της άσκησης για να αποτρέψετε την απώλεια νερού και μεταλλικών αλάτων.

Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγουμε να είμαστε έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν ιδρώνουμε περισσότερο και η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί γρηγορότερα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rehidratación post-ejercicio: bebidas con alto contenido de potasio vs. agua y una bebida deportiva [Internet]. [cited 2020 May 24]. Available from: http://repositorio.ucr.ac.cr/handle/10669/567
  • Marins JCB. Estudio comparativo de diferentes procedimientos de hidratación durante un ejercicio de larga duracion. 2000;1.
  • Rabdomiólisis secundaria a hiponatremia [Internet]. [cited 2020 May 24]. Available from: http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0211-69952011000400022&script=sci_arttext&tlng=pt
  • Ramírez Molina C. Mecanismos fisiológicos producidos en el sistema musculoesquelético desencadenados por la deshidratación durante el ejercicio físico. 2018 Jan 25;

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.