Έξι υγιεινά οφέλη που έχουν τα φύλλα μάνγκο

Τα φύλλα μάνγκο δεν είναι τόσο δημοφιλή όσο το φρούτο. Ωστόσο, έχουν πολλές υγιεινές ιδιότητες οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία. Θέλετε να τις μάθετε; Συνεχίστε την ανάγνωση!
Έξι υγιεινά οφέλη που έχουν τα φύλλα μάνγκο
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Πολλοί άνθρωποι δε γνωρίζουν ότι τα φύλλα μάνγκο τρώγονται, παρότι το φρούτο είναι γνωστό για τη γεύση, τη θρεπτική του αξία και την πολυχρηστικότητά του. Για την ακρίβεια, αυτά τα φύλλα έχουν πολλά συμπυκνωμένα φαρμακευτικά συμπλέγματα.

Ακριβέστερα, έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές, και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα εκχυλίσματά τους για να παρασκευάσουν τσάι, συμπληρώματα, και άλλα προϊόντα για τη φροντίδα της υγείας. Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε γιατί θα πρέπει να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Φύλλα μάνγκο – Τα κύρια οφέλη

Υπάρχουν περίπου 69 είδη Mangifera, ωστόσο, το πιο γνωστό από πλευράς φυσικής φαρμακευτικής είναι το Mangifera indica. Ο λόγος είναι πως οι θεραπευτικές του εφαρμογές έρχονται από την αγιουρβέντα και τα γηγενή ιατρικά συστήματα.

Παρότι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το στέλεχος, τον φλοιό, τις ρίζες, και το φρούτο του φυτού, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα φύλλα έχουν ανώτερες θεραπευτικές ιδιότητες. Ας ανακαλύψουμε τα υγιεινά οφέλη τους.

Πολλά φύλλα μάνγκο
Οι ιδιότητες του μάνγκο είναι πολλές αν και τα φύλλα του δέντρου έχουν επίσης πολλά υγιεινά οφέλη.

1. Τα φαρμακευτικά συμπλέγματα στα φύλλα μάνγκο

Αρχικά, σημειώστε πως τα οφέλη των φύλλων μάνγκο προέρχονται από τη συγκέντρωση των φαρμακευτικών συμπλεγμάτων τους. Για να είμαστε περισσότερο ακριβείς, περιέχουν πολυφαινόλες και τερπενοειδήγνωστά για την ικανότητά τους να προστατεύουν ενάντια στις αρνητικές επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών.

Αυτές οι ουσίες, με τη σειρά τους, έχουν θετική επίδραση στην υγεία του οπτικού συστήματος και του ανοσοποιητικού. Γι’ αυτό, η συχνή κατανάλωση μειώνει τους κινδύνους οφθαλμικών νοσημάτων, λοιμώξεων, και άλλων χρόνιων ασθενειών.

2. Αντιφλεγμονώδη δράση

Μία από τις ιδιότητες που ξεχωρίζουν είναι η αντιφλεγμονώδης. Τουλάχιστον, αυτό λέει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BioFactorsΑυτή η μελέτη ισχυρίζεται ότι η μανγκιφερίνη περιέχει πολυφαινόλες που έχουν δομή ίδια με τις C-γλυκοζυλ ξανθόνες, των οποίων οι ιδιότητες εμποδίζουν την υπερβολική φλεγμονή.

Για την ακρίβεια, υπάρχουν βιολογικές δραστηριότητες που αποδίδονται σε αυτή, όπως αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές, αναλγητικές, και ανοσορυθμιστικές. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών και νευρολογιών παθήσεων.

3. Ένας σύμμαχος στο αδυνάτισμα

Τα φύλλα μάνγκο από μόνα τους δεν είναι κάποιο θαυματουργό προϊόν αδυνατίσματος. Παρόλα αυτά, αν τα εισάγετε σε μια υγιεινή, και με ποικιλία, διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε ένα βέλτιστο βάρος. Γιατί; Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι οι ενώσεις τους βοηθούν στον μεταβολισμό των λιπαρών.

Για την ακρίβεια, το εκχύλισμα από φύλλα μάνγκο βοηθά στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης λίπους στα κύτταρα των ιστών. Χρειαζόμαστε περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιώσουμε τη δράση τους, αλλά αποτελούν ένα χρήσιμο και ασφαλές συμπλήρωμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Τουλάχιστον για την ώρα.

4. Φύλλα μάνγκο για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία. Γι’ αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε θεραπείες όπως τα φύλλα μάνγκο μόνο ως συμπληρωματικές. Το φυτό δρα στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα χάρη στην ικανότητά του να βελτιώνει τον μεταβολισμό των λιπών.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Plos One συνέκρινε την επίδραση του εκχυλίσματος φύλλων μάνγκο και τη δράση της γλιβενκλαμίδης (φάρμακο για τον διαβήτη). Φάνηκε ότι η ομάδα στην οποία χορηγήθηκε το εκχύλισμα είχε ελάχιστα μικρότερα ποσοστά γλυκόζης από την ομάδα που έλαβε γλιβενκλαμίδη, ύστερα από δύο εβδομάδες.

5. Υγεία του δέρματος

Τα οφέλη των φύλλων μάνγκο εκτείνονται και στο δέρμα. Τα εκχυλίσματά τους συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρης γήρανσης χάρη στη σημαντική τους συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι αυτό το συστατικό βοηθά στην προστασία ενάντια στη διάσπαση του κολλαγόνου και της βλάβης από την ακτινοβολία UV.

Επιπλέον, ένα δημοσίευμα στο Colloids and Surfaces B: Biointerface δηλώνει ότι οι αντιβακτηριακές ιδιότητες των φύλλων μάνγκο μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια Staphylococcus aureus, αυτά είναι υπεύθυνα για διάφορες δερματολογικές λοιμώξεις.

Φρούτα μάνγκο κρέμονται στο δένδρο
Οι ιδιότητες που έχουν τα φύλλα μάνγκο εκτείνονται από αντιφλεγμονώδη δράση έως τη ρύθμιση του λίπους και του σακχάρου στο αίμα.

6. Υγιή μαλλιά

Το οξειδωτικό στρες συνδέεται με τη φθορά των μαλλιών. Τα φύλλα μάνγκο και οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν. Παρότι υπάρχουν λίγες επιστημονικές αποδείξεις που να συνδέουν τα εκχυλίσματα με τη φροντίδα των μαλλιών, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι βοηθούν στην αποτροπή της υπερβολικής τριχόπτωσης και προάγουν την υγιή ανάπτυξη των στελεχών.

Φύλλα μάνγκο – Εκμεταλλευτείτε τα υγιεινά οφέλη τους

Τα φύλλα μάνγκο είναι βρώσιμα και μπορείτε να τα φάτε φρέσκα σε μια σαλάτα. Ωστόσο, ο πιο συχνός τρόπος κατανάλωσής τους είναι ως αφέψημα. Για να το κάνετε αυτό, βράστε περίπου 12 φύλλα μάνγκο σε δυο κούπες νερό. Μόλις βράσει το νερό, αφήστε τα φύλλα να ποτίσουν μέχρι να είστε έτοιμοι να πιείτε το αφέψημα.

Τέλος, μπορείτε να βρείτε αυτά τα φύλλα σε καταστήματα με υγιεινά τρόφιμα είτε σε μορφή σκόνης, είτε εκχυλίσματος, είτε ως συμπλήρωμα διατροφής. Θα πρέπει να διαλύσετε τη σκόνη σε νερό, τόσο για να το πιείτε, όσο και όταν θέλετε να την εφαρμόσετε τοπικά. Γενικά, τα φύλλα μάνγκο είναι ασφαλή για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Όμως, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν έχετε προβλήματα υγείας ή αμφιβολίες για τη χρήση τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Batool N, Ilyas N, Shabir S, Saeed M, Mazhar R. Mini-Review- A mini-review of therapeutic potential of Mangifera indica L. Pak J Pharm Sci. 2018;31(4):1441-1448.
  • Zhang Y, Chen Q, Liu MY, et al. Effects of Benzophenones from Mango Leaves on Lipid Metabolism. Chem Pharm Bull (Tokyo). 2019;67(7):634-639. doi:10.1248/cpb.c18-00905
  • Ediriweera MK, Tennekoon KH, Samarakoon SR. A Review on Ethnopharmacological Applications, Pharmacological Activities, and Bioactive Compounds of Mangifera indica (Mango). Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:6949835. doi:10.1155/2017/6949835
  • Zhang Y, Liu X, Han L, Gao X, Liu E, Wang T. Regulation of lipid and glucose homeostasis by mango tree leaf extract is mediated by AMPK and PI3K/AKT signaling pathways. Food Chem. 2013;141(3):2896-2905. doi:10.1016/j.foodchem.2013.05.121
  • Zhang Y, Han L, Ge D, et al. Isolation, structural elucidation, MS profiling, and evaluation of triglyceride accumulation inhibitory effects of benzophenone C-glucosides from leaves of Mangifera indica L. J Agric Food Chem. 2013;61(8):1884-1895. doi:10.1021/jf305256w
  • Ginsberg HN, Zhang YL, Hernandez-Ono A. Regulation of plasma triglycerides in insulin resistance and diabetes. Arch Med Res. 2005;36(3):232-240. doi:10.1016/j.arcmed.2005.01.005
  • Song JH, Bae EY, Choi G, et al. Protective effect of mango (Mangifera indica L.) against UVB-induced skin aging in hairless mice. Photodermatol Photoimmunol Photomed. 2013;29(2):84-89. doi:10.1111/phpp.12030
  • Chirayath RB, A AV, Jayakumar R, Biswas R, Vijayachandran LS. Development of Mangifera indica leaf extract incorporated carbopol hydrogel and its antibacterial efficacy against Staphylococcus aureus. Colloids Surf B Biointerfaces. 2019;178:377-384. doi:10.1016/j.colsurfb.2019.03.034

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.