Τι είναι η Ορθογναθική Χειρουργική και τι πρέπει να ξέρετε.

Η ορθογναθική χειρουργική είναι μια λύση για όσους έχουν δυσπλασίες ή ανωμαλίες στην κάτω γνάθο, στην άνω γνάθο ή και στα δύο. Είναι μια ασφαλής διαδικασία με απαιτητική μετεγχειρητική περίοδο.
Τι είναι η Ορθογναθική Χειρουργική και τι πρέπει να ξέρετε.
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Η ορθογναθική χειρουργική είναι μια οδοντιατρική διαδικασία που πραγματοποιείται για τη διόρθωση οδοντοπροσωπικών δυσαρμονιών ή παραμορφώσεων. Αν και συχνά δεν ανιχνεύονται με γυμνό μάτι, αυτές οι ανωμαλίες αλλάζουν τη δομή του προσώπου ενός ατόμου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποιο είδος οδοντικής ανωμαλίας στην άνω γνάθο ή στην κάτω γνάθο. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο την αισθητική, αλλά μπορεί επίσης να θέσει σε κίνδυνο τη μάσηση, την κατάποση, την αναπνοή και την ομιλία.

Τι είναι η ορθογναθική χειρουργική;

Χειρουργός που προετοιμάζει εργαλεία για χειρουργική επέμβαση.
Η ορθογναθική χειρουργική διορθώνει τις οδοντοπροσωπικές παραμορφώσεις.

Η ορθογναθική χειρουργική είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιούν οι ειδικοί για να διορθώσουν τη θέση της άνω γνάθου και της κάτω γνάθου. Όταν είναι μη φυσιολογική, προκαλεί λειτουργικά προβλήματα όπως κακό κλείσιμο, άπνοια ύπνου, πεπτικές δυσκολίες και δυσκολία στη μάσηση.

Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης επιτρέπει τη λύση των σκελετικών αποκλίσεων του προσώπου (των οστών του προσώπου) καθώς και τη διόρθωση ασυμμετριών. Επίσης καθιστά δυνατή την αποκατάσταση τραυματισμών του προσώπου ή συγγενών ελαττωμάτων σε αυτόν τον τομέα.

Ένας χειρουργός γναθοπροσώπου πρέπει να εκτελέσει τη διαδικασία. Περιλαμβάνει μια μακρά προπαρασκευαστική διαδικασία 12 έως 18 μηνών για την ευθυγράμμιση των δοντιών με σιδεράκια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ένας επαγγελματίας πρέπει να εκτελέσει πολλαπλές εξετάσεις ακτινογραφίας και τρισδιάστατης απεικόνισης για να εντοπίσει αλλαγές στη γναθοπροσωπική δομή.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει γενική αναισθησία και απαιτεί νοσηλεία δύο έως τεσσάρων ημερών. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο χειρουργός κάνει τομές στα οστά και στη συνέχεια τα στερεώνει σε νέα θέση χρησιμοποιώντας πλάκες, λαστιχάκια, βίδες και λοιπά.

Τύποι ορθογναθικής χειρουργικής

Υπάρχουν τρεις τύποι ορθογναθικής χειρουργικής: πογναθισμός, οπισθογναθισμός, χασμοδονία. Ας δούμε από τι αποτελείται το καθένα από αυτά.

Ορθογναθική χειρουργική της άνω γνάθου

Η ορθογναθική χειρουργική της άνω γνάθου περιλαμβάνει την τοποθέτηση της γνάθου στη σωστή θέση. Ο στόχος είναι να αποκατασταθεί η αρμονία του προσώπου και, κυρίως, η λειτουργικότητα αυτού του οστού, το οποίο είναι το κλειδί για τη μάσηση, την αναπνοή και την ομιλία.

Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει μια τομή στο άνω γνάθο, μια διαδικασία γνωστή ως Le Fort I Osteotomy. Επιτρέπει την επιμήκυνση, τη συντόμευση, την απόσυρση, την προώθηση ή την περιστροφή της άνω γνάθου. Μόλις είναι στη σωστή θέση, ο χειρουργός τη στερεώνει στη θέση της με πλάκες τιτανίου. Η ορθογναθική χειρουργική επέμβαση της άνω γνάθου διαρκεί περίπου 40 λεπτά.

Ορθογναθική χειρουργική επέμβαση στο σαγόνι

Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την προώθηση ή την ανάκληση της γνάθου. Ωστόσο, στην τελευταία περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος στένωσης του αεραγωγού, οπότε πραγματοποιείται σπάνια. Η εξέλιξη της κάτω γνάθου, από την άλλη πλευρά, δεν έχει σημαντικούς κινδύνους.

Συνήθως, η ορθογναθική χειρουργική επέμβαση της κάτω γνάθου πραγματοποιείται όταν ένα άτομο έχει μια μικρή και αποσυρόμενη κάτω γνάθο. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως ρετρογναθία ή κατηγορία ΙΙ και συχνά συμβάλλει στην άπνοια ύπνου.

Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός κόβει κάθε πλευρά του οστού της γνάθου. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται διμερής οβελιαία οστεοτομία. Στη συνέχεια προωθούν το οστό και το σταθεροποιούν στη νέα του θέση χρησιμοποιώντας πλάκες τιτανίου. Ο χρόνος λειτουργίας είναι περίπου 30 λεπτά.

Ορθογναθική χειρουργική

Η ορθογναθική χειρουργική είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος χειρουργικής. Περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση τόσο της άνω γνάθου όσο και της κάτω γνάθου. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί μια σωστή απόφραξη και επίσης να παρέχεται μεγαλύτερη αρμονία στο πρόσωπο.

Οι γιατροί τη συνιστούν για τη θεραπεία δυσπλασιών όπως η κατηγορία II, η κατηγορία III, το ανοιχτό δάγκωμα ή η ασυμμετρία του προσώπου, μεταξύ άλλων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, συνδυάζονται οι δράσεις της ορθογναθικής χειρουργικής της άνω γνάθου και της κάτω γνάθου. Η λειτουργία διαρκεί από 90 έως 120 λεπτά.

Πιθανές επιπλοκές

Μοντέλο γύψου των ούλων και των δοντιών.
Η διαδικασία θεωρείται ασφαλής, αν και μπορεί να προκαλέσει ορισμένες επιπλοκές.

Η ορθογναθική χειρουργική είναι μια ασφαλής διαδικασία που μόνο σπάνια προκαλεί επιπλοκές. Αν και έχει μια απαιτητική μετεγχειρητική περίοδο, οι περισσότεροι άνθρωποι καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα πάντα με επιτυχία.

Οι κυριότερες επιπλοκές είναι οι ακόλουθες:

  • Απώλεια αίματος. Περίπου το 30% των ασθενών απαιτούν μετάγγιση αίματος κατά τη διάρκεια της ορθογναθικής επέμβασης.
  • Μόλυνση. Οι λοιμώξεις είναι πολύ σπάνιες. Για την πρόληψή τους, ο ασθενής λαμβάνει ενδοφλέβια και από του στόματος αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.
  • Νευρική βλάβη. Υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού στο νεύρο του προσώπου κατά τη διάρκεια της ορθογναθικής χειρουργικής επέμβασης.
  • Υποτροπή γνάθου. Εμφανίζεται όταν η γνάθος επιστρέψει στη θέση που ήταν πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό είναι πολύ σπάνιο.
  • Κάταγμα κάτω γνάθου. Αυτό συμβαίνει μόνο στο 2% των περιπτώσεων.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία ανάκτησης;

Η μετεγχειρητική περίοδος μετά από αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης είναι μακρά και απαιτητική. Μπορεί να χρειαστούν έως και εννέα μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής πρέπει να κάνει διατροφικές προσαρμογές, να αποφύγει την κατανάλωση αλκοόλ και να διατηρεί αυστηρή στοματική υγιεινή, συνήθως χρησιμοποιώντας στοματικά διαλύματα χλωρεξιδίνης τρεις φορές την ημέρα.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ειδικοί συστήνουν συνήθως μια περίοδο ανάπαυσης δύο έως τριών εβδομάδων. Θα υπάρξει οίδημα στο πρόσωπο, οπότε οι γιατροί συνήθως συνιστούν τη χρήση προστατευτικού πηγουνιού, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και την εφαρμογή κρύων κομπρέσων στην περιοχή.

Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε αμέσως φυσιοθεραπεία για να ανακτήσετε την κανονική κίνηση. Συνήθως, στην αρχή, είναι απαραίτητη η σίτιση με σωλήνα με σύριγγα. Στη συνέχεια, ο ασθενής μετακινείται σε αλεσμένη τροφή και ζωμούς.

Ορθογναθική χειρουργική, τρόπος βελτίωσης της αυτοεκτίμησης

Τις περισσότερες φορές, απαιτείται ορθοδοντική θεραπεία πριν και μετά από ορθογναθική επέμβαση. Αυτό επιτρέπει την επίτευξη σταθερότητας των οστών, καθώς και σταθερή απόφραξη. Επομένως, ο χειρουργός και ο ορθοδοντικός πρέπει να εργαστούν ως ομάδα.

Αυτός ο τύπος χειρουργικής επέμβασης καθιστά δυνατή τη διόρθωση λειτουργικών προβλημάτων που προκαλούνται από κακή τοποθέτηση της άνω γνάθου, της κάτω γνάθου ή και των δύο. Βελτιώνει επίσης την εμφάνιση του προσώπου. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, επηρεάζει την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Duque, F. L., & Jaramillo, P. M. (2009). Complicaciones asociadas con osteotomía Le Fort I. Revista Facultad de Odontología Universidad de Antioquia, 20(2).
  • Canto Vidal, B., & Cabada Martínez, Y. (2012). Cirugía reconstructiva en pacientes con asimetría facial y retrognatia mandibular acompañada de rinomegalia. MediSur, 10(6), 501-504.
  • Birbe, J. (2014). Planificación clásica en cirugía ortognática. Revista Española de Cirugía Oral y Maxilofacial, 36(3), 99-107.
  • Revista Mexicana de Ortodoncia. Volume 4, Issue 2, April–June 2016, Pages 88-95. Revista Mexicana de Ortodoncia. CASO CLÍNICO. Tratamiento ortodóncico-quirúrgico en paciente con maloclusión clase II. Reporte de casoSurgical-orthodontic treatment in a Class II malocclusion patient. Case report. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2395921516301611

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.