Ετορικοξίμπη: Ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο

Η ετορικοξίμπη βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Μάθετε περισσότερα γι' αυτή.
Ετορικοξίμπη: Ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο
Franciele Rohor de Souza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ετορικοξίμπη ανήκει στην ομάδα φαρμάκων με το όνομα εκλεκτικοί αναστολείς του ενζύμου COX-2. Ανήκει στην ομάδα ΜΣΑΦ τα οποία αναστέλλουν τη σύνθεση προσταγλαδινών. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την ετορικοξίμπη και τις θεραπείες, συνεχίστε την ανάγνωση!

Η σύνθεση προσταγλαδινών προκαλείται από την εκλεκτική αναστολή του COX-2, και είναι υπεύθυνη για την αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση του φαρμάκου. Η ετορικοξίμπη έρχεται με τη μορφή δισκίων για χορήγηση δια στόματος.

Σχετικά με την ετορικοξίμπη: Θεραπείες

Αρθροπάθεια

Η ετορικοξίμπη είναι ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ουρική αρθρίτιδα, και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η ετορικοξίμπη βοηθά στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής των αρθρώσεων. Είναι αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της αγκυλωτικής σπονδυλίτιδας και της ουρικής αρθρίτιδας. Όμως, χρησιμοποιείται και για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του ήπιου πόνου μετά από ένα οδοντικό χειρουργείο.

Παρακάτω, θα δείτε τις διάφορες παθήσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ετορικοξίμπη:

 • Οστεοαρθρίτιδα είναι μια πάθηση των αρθρώσεων. Προκαλεί τη σταδιακή διάλυση του χόνδρου ο οποίος προστατεύει τις απολήξεις των οστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη φλεγμονή, τον πόνο, την ευαισθησία, τη δυσκαμψία, και την ανικανότητα.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο, και σταδιακή απώλεια της κινητικότητας των αρθρώσεων. Επίσης, προκαλεί φλεγμονή σε άλλες περιοχές του σώματος.
 • Η αγκυλωτική σπονδυλίτιδα είναι μια φλεγμονώδης ασθένεια της σπονδυλικής στήλης και των αρθρώσεων.
 • Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια πάθηση ξαφνικών και επαναλαμβανόμενων εξάρσεων. Εκδηλώνεται με ιδιαίτερα επώδυνη φλεγμονή και κοκκίνισμα στις αρθρώσεις. Αποθέματα κρυστάλλων στις αρθρώσεις είναι αυτά που προκαλούν την ουρική αρθρίτιδα.

Χορήγηση ετορικοξίμπης

Θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του/ης γιατρού σας και είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τη μικρότερη δυνατή δόση που προσφέρει μερική ανακούφιση από τον πόνο. Η ετορικοξίμπη μπορεί να ληφθεί πριν ή μετά το φαγητό, αν και δρα ταχύτερα πριν το φαγητό.

Δε θα πρέπει να παίρνετε ετορικοξίμπη για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που απαιτείται, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, ειδικά έπειτα από παρατεταμένη θεραπεία και μεγάλες δόσεις.

Το φάρμακο είναι διαθέσιμο σε διαφορετικές δόσεις και, ανάλογα με την πάθηση, η σωστή δόση διαφέρει. Θα πρέπει να ακολουθήσετε προσεκτικά τις παρακάτω οδηγίες:

 • Οστεοαρθρίτιδα: Η συνιστώμενη δόση είναι 30 mg μία φορά την ημέρα, με μέγιστο τα 60 mg μία φορά την ημέρα αν είναι απαραίτητο.
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα60 mg μία φορά την ημέρα είναι η συνιστώμενη δόση, και μπορεί να αυξηθεί έως το πολύ 90 mg αν είναι απαραίτητο.
 • Αγκυλωτική σπονδυλίτιδαΗ δόση είναι 60 mg την ημέρα, με μέγιστο τα 90 mg.
 • Ουρική αρθρίτιδα: Η συνιστώμενη δόση είναι 120 mg την ημέρα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο την περίοδο οξέος πόνου, και για 8 ημέρες το πολύ.
 • Μετεγχειρητικός πόνος έπειτα από οδοντικό χειρουργείο: Η συνιστώμενη δόση είναι 90 mg μία φορά την ημέρα, για μέγιστο 3 ημέρες.

Σημείωση: Αν ξεχάσετε να λάβετε μία δόση, πάρτε την αντίστοιχη δόση την επόμενη μέρα, τη συνηθισμένη ώρα.

Γιατρός γράφει φάρμακα

Η δόση της ετορικοξίμπης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την πάθηση. Ωστόσο, είναι καλύτερο να λάβετε τη μικρότερη δόση εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης παρενεργειών.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να πάρετε;

Σε άτομα άνω των 65 ετών, δεν είναι απαραίτητη η αλλαγή της συνιστώμενης δόσης. Από την άλλη, σε άτομα με προβλήματα στο ήπαρ είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν η σοβαρότητα της ασθένειας.

Αν έχετε κάποια ήπια πάθηση στο συκώτι δε θα πρέπει να λαμβάνετε πάνω από 60 mg την ημέρα. Όμως, αν είναι μέτρια η πάθηση στο συκώτι, τότε δε θα πρέπει να λαμβάνετε πάνω από 30 mg την ημέρα.

Σχετικά με την ετορικοξίμπη: Πιθανές παρενέργειες

Όπως με όλα τα φάρμακα, έτσι και αυτό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, παρότι δεν τις βιώνουν όλοι. Η συχνότητα των παρενεργειών είναι:

 • Πολύ συχνά: Πόνος στο στομάχι.
 • Συχνά: Κατακράτηση υγρών, ζαλάδα, πονοκέφαλος, τρέμουλο, αρρυθμίες, αύξηση της πίεσης, εντερικές και στομαχικές διαταραχές. Ίσως εμφανιστούν και αλλαγές στις εξετάσεις αίματος σχετικά με το ήπαρ, επίσης μελανιές, αδυναμία, και στοματικά έλκη.
 • Όχι συχνά: Περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, ουρολοιμώξεις, προβλήματα με τα νεφρά, γαστρεντερίτιδα, αύξηση ή μείωση της όρεξης, άγχος, κατάθλιψη, λήθαργο, και προβλήματα με την καρδιά.
 • Σπάνια: Αγγειοοίδημα και αναφυλακτικές αντιδράσεις περιλαμβανομένου και σοκ. Ηπατίτιδα, κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος), σύγχυση, και σοβαρές δερματολογικές αντιδράσεις.

Θα πρέπει να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου και να δείτε τον/η γιατρό σας αμέσως αν παρατηρήσετε σημάδια αλλεργικής αντίδρασης ή βιώσετε συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα στους αστραγάλους, ίκτερο, ή σοβαρό πόνο στο στομάχι.

Συμπέρασμα

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ετορικοξίμπη δεν είναι πιο αποτελεσματική από τα υπόλοιπα ΜΣΑΦ για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε παθήσεις όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, και οξεία ουρική αρθρίτιδα. Επιπλέον, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Γι’ αυτό, συμβουλευτείτε τον/η γιατρό ή φαρμακοποιό σας αν έχετε απορίες για την ετορικοξίμπη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cannon, C. P., Curtis, S. P., FitzGerald, G. A., Krum, H., Kaur, A., Bolognese, J. A., … Laine, L. (2006). Cardiovascular outcomes with etoricoxib and diclofenac in patients with osteoarthritis and rheumatoid arthritis in the Multinational Etoricoxib and Diclofenac Arthritis Long-term (MEDAL) programme: a randomised comparison. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69666-9
 • Bingham, C. O., Sebba, A. I., Rubin, B. R., Ruoff, G. E., Kremer, J., Bird, S., … Tershakovec, A. M. (2007). Efficacy and safety of etoricoxib 30 mg and celecoxib 200 mg in the treatment of osteoarthritis in two identically designed, randomized, placebo-controlled, non-inferiority studies. Rheumatology. https://doi.org/10.1093/rheumatology/kel296
 • Clarke, R., Derry, S., & Moore, R. A. (2014). Single dose oral etoricoxib for acute postoperative pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004309.pub4
 • Brooks P, Kubler P. Etoricoxib for arthritis and pain management. Ther Clin Risk Manag. 2006;2(1):45–57.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.