Περιφέρεια της κοιλιάς: Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος

Η μέτρηση της περιφέρειας της κοιλιάς μπορεί να καθορίσει αν ένα άτομο είναι ή όχι παχύσαρκο. Αυτό με τη σειρά του είναι ένας παράγοντας κλειδί για τους καρδιαγγειακούς κινδύνους και την πιθανότητα βλάβης στην κυκλοφορία του αίματος.
Περιφέρεια της κοιλιάς: Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος
Elisa Martin Cano

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Elisa Martin Cano.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Η περιφέρεια της κοιλιάς δεν αφορά μόνο την αισθητική. Το συσσωρευμένο λίπος σε αυτό το σημείο του σώματος μπορεί ν’ αποτελέσει παράγοντα κινδύνου. Το μόνο που έχετε να κάνετε για να προσδιορίσετε τη δική σας είναι να μετρήσετε γύρω από τη μέση σας, στο επίπεδο του ομφαλού.

Ποιο είναι το όριο που δε θα πρέπει να ξεπερνά όμως; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καθιερώσει τα 88,9 εκατοστά για τις γυναίκες και τα 101,6 εκατοστά για τους άνδρες ως ανώτατα όρια.

Ο κίνδυνος του να έχετε μεγαλύτερη περιφέρεια της κοιλιάς

Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ξεκινά όταν είστε παχύσαρκοι. Αυτός ο κίνδυνος εκτοξεύεται όταν η περιφέρεια της κοιλιάς ξεπερνά τα όρια που θεωρούνται υγιή. Ο λόγος είναι πως υπάρχει αύξηση στα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος.

Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος καρδιακών νοσημάτων όταν τα παραπανίσια κιλά διαμοιράζονται σε διαφορετικά μέρη του σώματος. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται όταν συσσωρεύεται παραπάνω λίπος στην περιοχή της κοιλιάς απ’ ότι σε άλλες περιοχές. Ο λόγος είναι πως ο ενδοκοιλιακός λιπώδης ιστός περιέχει κύτταρα, τα λεγόμενα λιποκύτταρα, τα οποία παράγουν μια συγκεκριμένη ποσότητα ορμονών με υψηλή μεταβολική αξία.

Αυτά τα λιποκύτταρα απελευθερώνουν ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα οποία μεταβολίζει το ήπαρ και τα χρησιμοποιεί ως ενέργεια αντί της γλυκόζης. Συνεπώς, οποιοδήποτε σάκχαρο δε χρησιμοποιείται από το ήπαρ, παραμένει στο σώμα και αυξάνεται. Αυτή η διαδικασία αυξάνει τα λιπίδια στο αίμα και τα επίπεδα της γλυκόζης.

Όταν το δείτε από αυτή την πλευρά, θα καταλάβετε γιατί η φουσκωμένη κοιλιά είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνά την αισθητική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο, συνοδευόμενο από αύξηση της κακής χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Αυτό έρχεται μαζί με μείωση της καλής χοληστερίνης, αύξηση της πίεσης, και υπεργλυκαιμία.

Γυναίκα μετρά την περιφέρεια της κοιλιάς της
Μπορείτε να μετρήσετε εύκολα την περιφέρεια της μέσης και της κοιλιάς με μια μεζούρα.

Πώς να μετρήσετε σωστά

Μια μεζούρα και ορισμένες συμβουλές είναι ό,τι χρειάζεστε για να μετρήσετε την περιφέρεια της κοιλιάς σας. Οι γιατροί το κάνουν αυτό κατά τη διάρκεια ενός checkup. Το κάνουν επίσης όταν παρατηρήσουν αύξηση στον δείκτη μάζας σώματος (BMI) που υποδεικνύει παραπανίσιο βάρος.

Θα πρέπει να έχετε ίσια στάση του σώματος, με τα χέρια σας στο πλάι για να μετρήσετε σωστά την περιφέρεια της κοιλιάς. Έπειτα, χαλαρώστε τη ζώνη σας, αν φοράτε, και αφαιρέστε τα ρούχα που καλύπτουν τον κορμό σας ώστε να μπορέσετε να μετρήσετε γύρω από το δέρμα στο επίπεδο του ομφαλού.

Τοποθετήστε τη μεζούρα κάτω από τα πλευρά και πάνω από το οστό του ισχίου. Χαλαρώστε την κοιλιά σας. Έπειτα, εκπνεύστε πριν χρησιμοποιήσετε τη μεζούρα. Σημειώστε αμέσως τα νούμερα ώστε να μην τα χάσετε.

Τύποι παχυσαρκίας ανάλογα με την περιφέρεια της κοιλιάς

Υπάρχουν δύο τύποι παχυσαρκίας, ανάλογα με την τοποθεσία του παραπανίσιου λίπους.

 • Ο πρώτος είναι η περιφερική παχυσαρκία. Αυτή υπάρχει όταν η λιπαρότητα εντοπίζεται στους μηρούς, τα οπίσθια, και τους γοφούς.
 • Ο δεύτερος τύπος είναι η κεντρική παχυσαρκία. Εδώ υπάρχει παραπανίσιο βάρος σχεδόν αποκλειστικά στην περιφέρεια της κοιλιάς.

Οι άνθρωποι με κεντρική παχυσαρκία διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το παραπανίσιο βάρος βλάπτει πάντα, ασχέτως το πού εντοπίζεται.

 • Επιπλέον, υπάρχει η ανδροειδής παχυσαρκία ή σε σχήμα μήλου όταν υπάρχει περισσότερο κοιλιακό ή σπλαχνικό λίπος.
 • Επίσης, η παχυσαρκία που προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στα μπράτσα, τα πόδια, και τους γοφούς αναφέρεται ως γυναικοειδής ή σχήμα αχλαδιού.

Στην περιοχή της κοιλιακής περιφέρειας υπάρχουν ορισμένα σημαντικά όργανα: το ήπαρ, το στομάχι, η σπλήνα, και η χολή. Αυτά είναι που υποφέρουν από τη δραστηριότητα του τοπικού λίπους. Στις γυναίκες, οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση συμβάλλουν στις αλλαγές της δομής του σώματος.

Γιατρός μετρά την περιφέρεια γυναίκας
Η μέτρηση της περιφέρειας της κοιλιάς είναι μέρος της ρουτίνας του καρδιολογικού ελέγχου στις μέρες μας.

Τι να κάνετε αν η περιφέρεια της κοιλιάς είναι μεγαλύτερη απ’ ότι θα έπρεπε;

Θα πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για ν’ αποφύγετε την αύξηση της περιφέρειας της κοιλιάς. Οι ειδικοί συνιστούν τις αερόβιες ασκήσεις σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης. Ο λόγος είναι πως οι πρώτες συμβάλλουν στη δαπάνη θερμίδων, ενώ οι τελευταίες στην τόνωση των μυών και τη βελτίωση της στάσης του σώματος.

Η υγιεινή διατροφή, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και απλά σάκχαρα, βοηθά στον έλεγχο του βάρους. Επιπλέον, αυτό το είδος διατροφής είναι καλό για την καρδιά σας. Επιπροσθέτως, η ενυδάτωση είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτροπή της κατακράτησης υγρών. Επίσης, η σωστή ξεκούραση ανακουφίζει από το άγχος και βελτιώνει τη λειτουργία των ορμονών.

Τέλος, η στάση του σώματος είναι σημαντική, γι’ αυτό προσπαθήστε να μην κάθεστε για πολλές ώρες συνεχόμενα. Η καμπύλωση της σπονδυλικής στήλης χαλαρώνει του κοιλιακούς μυς και προάγει τη συσσώρευση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Να κάνετε checkup τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ώστε να κρατά ο γιατρός σας το ιστορικό της περιφέρειας της κοιλιάς και να βλέπει αν έχει μειωθεί ή όχι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Moreno González, M. I. (2010). Circunferencia de cintura: una medición importante y útil del riesgo cardiometabólico. Revista chilena de cardiología, 29(1), 85-87.
 • Aguilar, N. C. M., & Cáceres, V. A. S. (2016). Obesidad Central y Obesidad Periférica como Factor de Asociación de Hipertensión Arterial en Escolares Adolescentes de los Principales Colegios de la Ciudad de Chiclayo. Revista Experiencia en Medicina del Hospital Regional Lambayeque: REM, 2(2), 44-49.
 • Remón Popa, I., González Sotolongo, C., & Arpa Gámez, Á. (2013). Estimación del punto de corte de la circunferencia abdominal como criterio diagnóstico del síndrome metabólico. Revista Cubana de Medicina Militar, 42(1), 29-38.
 • Chambilla, Mari Carrión, et al. “Índice de masa corporal, circunferencia abdominal y su impacto en los niveles de presión arterial.” Revista Diagnostico 46.1 (2007).
 • Johnson, Steven T., et al. “Metabolic risk varies according to waist circumference measurement site in overweight boys and girls.” The Journal of pediatrics 156.2 (2010): 247-252.
 • Ramírez, Robinson, and Ricardo A. Agredo. “El sedentarismo es un factor predictor de hipertrigliceridemia, obesidad central y sobrepeso.” Revista Colombiana de Cardiología 19.2 (2012): 75-79.
 • Pavón de Paz, I., C. Alameda Hernando, and J. Olivar Roldán. “Obesidad y menopausia.” Nutrición Hospitalaria 21.6 (2006): 633-637.
 • Siqueira, Gisela Rocha de, and Giselia Alves Pontes da Silva. “Alterações posturais da coluna e instabilidade lombar no indivíduo obeso: uma revisão de literatura.” Fisioterapia em movimento 24.3 (2011): 557-566.
 • Jorquera, A. Carlos, and L. Jorge Cancino. “Ejercicio, obesidad y síndrome metabólico.” Revista Médica Clínica Las Condes 23.3 (2012): 227-235.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.