Είναι παχυντικό το ψωμί; Πώς να το τρώτε

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι παχυντικό το ψωμί. Σε αυτό το άρθρο, αποφασίσαμε να λύσουμε αυτή την απορία και να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα για τους μηχανισμούς του κορεσμού.
Είναι παχυντικό το ψωμί; Πώς να το τρώτε
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Μια ερώτηση που ακούμε συχνά είναι αν είναι παχυντικό το ψωμί ή όχι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν παχυντικές τροφές ή τροφές που αδυνατίζουν. Το σημαντικό είναι να διατηρείτε μια θερμιδική ισορροπία.

Όμως, η επιρροή κάθε τροφής στην έκκριση ινσουλίνης και στον κορεσμό ίσως οδηγήσει σε υπερφαγία και αύξηση βάρους.

Είναι παχυντικό το ψωμί;

Γιατρός λέει όχι στο ψωμί

Το ψωμί είναι ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο. Ωστόσο, αν και δεν αυξάνει το βάρος από μόνο του, δεν χορταίνει.

Το ψωμί είναι ένα τρόφιμο που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες. Το ενεργειακό του περιεχόμενο φτάνει τις 300-400 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Μπορείτε να το συμπεριλάβετε σε μια ισορροπημένη διατροφή. Από μόνο του, δεν προκαλεί αύξηση βάρους.

Παρόλα αυτά, συνήθως έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ειδικά ποικιλίες που παρασκευάζονται με επεξεργασμένο σιτάρι.

Η συνέπεια της κατανάλωσης ψωμιού μόνο του, είναι ο στιγμιαίος κορεσμός με ακόλουθη αύξηση της όρεξης. Έτσι, μιλάμε για ένα τρόφιμο που δε χορταίνει. Αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την υπερβολική πρόσληψη φαγητού.

Δε θα πρέπει να τρώτε ψωμί ως συνοδευτικό πιάτο

Το ψωμί είναι ένα τρόφιμο που συχνά τρώνε λανθασμένα οι άνθρωποι. Η ιδέα του να συνοδεύουμε τα γεύματα με ψωμί σημαίνει ανεξέλεγκτη αύξηση πρόσληψης ενέργειας την οποία πολλές φορές δεν λαμβάνουν υπόψιν οι άνθρωποι.

Μπορείτε να τρώτε ψωμί με σύνεση, αλλά πάντα ως κύριο στοιχείο του πιάτου. Έτσι, μπορείτε να το φάτε για παράδειγμα, σε αρτοσκευάσματα και πίτσα. Αλλά παραμένει κακή ιδέα να το προσθέτετε ως συνοδευτικό ή συμπλήρωμα.

Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι βουτούν το ψωμί σε σάλτσες. Αυτό αυξάνει σημαντικά τη θερμιδική αξία. Επιπροσθέτως, η νοστιμάδα του μπορεί να οδηγήσει τα άτομα αυτά να τρώνε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται, ξεπερνώντας το εμπόδιο της όρεξης.

Ομοίως, είναι ένα προϊόν που δεν λαμβάνουν υπόψη τους όταν αξιολογούν τη διατροφή τους. Πολλοί άνθρωποι το καταναλώνουν με τα κυρίως γεύματα αλλά δε γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα θερμιδικό στοιχείο και το κάνουν από συνήθεια.

Δεν είναι όλα τα ψωμιά το ίδιο

Υπάρχουν διαφορετικά είδη ψωμιού, ανάλογα με τα συστατικά τους και τη διαδικασία παραγωγής. Το ψωμί από σιτάρι δεν είναι το ίδιο με το ψωμί σικάλεως, ή με το ψωμί για τοστ, ούτε με το σπιτικό ψωμί.

Αναφορικά με την κατανάλωση ψωμιού, είναι πάντα καλή ιδέα να επιλέγουμε ποικιλίες ολικής αλέσεως. Όσο λιγότερη η επεξεργασία, τόσο το καλύτερο. Επιπλέον, όσα παρασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους που περιέχουν διάφορα είδη δημητριακών ή σπόρων, έχουν σημαντικά υψηλότερη διατροφική ποιότητα.

Η ικανότητα κορεσμού των φαγητών

Ψωμιά ολικής αλέσεως

Στην περίπτωση του ψωμιού, είναι καλύτερο να επιλέγετε όσα παρασκευάζονται με αλεύρι ολικής αλέσεως επειδή περιέχουν ίνες και προάγουν το αίσθημα κορεσμού.

Όταν σχεδιάζετε ένα διατροφικό πλάνο, πέραν του ότι πρέπει να λάβετε υπόψη τη θερμιδική αξία της τροφής, είναι σημαντικό να εκτιμήσετε και την ικανότητα κορεσμού. Έτσι, είναι προτιμότερο να αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές ή όσες είναι πλούσιες σε ζάχαρη.

Οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά είναι περισσότερο χορταστικά και διεγείρουν τη λεπτίνη και το νευροπεπτίδιο. Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η ακόλουθη αντιδραστική υπογλυκαιμία μετά την πρόσληψη απλής ζάχαρης, η οποία οδηγεί στην αύξηση της όρεξης.

Τα φαγητά που είναι πλούσια σε ίνες παράγουν στομαχική και εντερική διαστολή, διεγείροντας τους υποδοχείς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση του αισθήματος πληρότητας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να δίνετε προτεραιότητα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφών.

Πέραν των πλεονεκτημάτων από πλευράς μάκρο και μικροθρεπτικών ουσιών, μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά την καμπύλη γλυκόζης και τον μηχανισμό της όρεξης.

Όταν επιλέγετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, θα πρέπει να δίνετε προτεραιότητα σε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως. Περιέχουν πολλές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ο οποίος διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης πολύ λιγότερο απ’ ότι η ζάχαρη.

Συμπεράσματα για το αν είναι παχυντικό το ψωμί

Δεν υπάρχει κάποια 100% παχυντική τροφή, και το ψωμί δεν αποτελεί εξαίρεση. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν την τάση να καταναλώνουν το ψωμί λανθασμένα επειδή το χρησιμοποιούν συχνά ως συνοδευτικό.

Αν το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι το κύριο στοιχείο του πιάτου σας. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή του σαν σνακ για να αποτρέψετε την ακόλουθη αύξηση της όρεξης.

Κατά γενικό κανόνα, είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, και επεξεργασμένες τροφές. Η κατανάλωση ινών είναι απαραίτητη στον μηχανισμό κορεσμού, αλλά και για την αποτροπή εμφάνισης πολύπλοκων ασθενειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the Korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
  • Sternson SM., Eiselt AK., Three pillars for the neural control of appetite. Annu Rev Physiol, 2017. 79: 401-423.
  • McConn BR., Gilbert ER., Cline MA., Appetite associated responses to central neuropeptide Y injection in quail. Neuropeptides, 2018. 69: 9-18.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.