Pickleball: Πώς να παίξετε το πιο δημοφιλές άθλημα των τελευταίων ετών

Το Pickleball είναι ένα σχετικά νέο άθλημα που προήλθε από άλλες κατηγορίες παιχνιδιών με ρακέτα. Ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχει ήδη φτάσει σε πολλές άλλες χώρες.
Pickleball: Πώς να παίξετε το πιο δημοφιλές άθλημα των τελευταίων ετών

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 29 Ιανουαρίου, 2023

Το Pickleball είναι ένα σχετικά νέο άθλημα που προήλθε από άλλες κατηγορίες παιχνιδιών με ρακέτα. Ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχει ήδη φτάσει σε πολλές άλλες χώρες.

Αρχικά, το όνομά του είναι ασυνήθιστο. Συνδυάζει το τένις, το μπάντμιντον και το πινγκ-πονγκ. Αυτή τη στιγμή παίζεται σε περισσότερες από 70 χώρες και έχει περισσότερους από 5 εκατομμύρια οπαδούς.

Διαβάστε παρακάτω γιατί θα σας πούμε περισσότερα για αυτό το νέο άθλημα, με έμφαση στο γιατί είναι τόσο δημοφιλές και πώς παίζεται. Πάμε!

Τι είναι το pickleball;

Το pickleball είναι ένα άθλημα με ρακέτες που συνδυάζει το τένις, το μπάντμιντον και το πινγκ πονγκ. Αν και θεωρείται νέο, ξεκίνησε το 1965 και η εφεύρεσή του αποδίδεται στον Αμερικανό βουλευτή Joel Pritchard, σύμφωνα με αυτή την ιστοσελίδα.

Ο κόσμος λέει ότι όλα συνέβησαν στο νησί Bainbridge, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, όταν ο πολιτικός ήταν με κάποιους φίλους που ήθελαν να παίξουν μπάντμιντον. Σύμφωνα με την ιστορία, δεν είχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να το παίξουν, αλλά ο Barney MacCallum, φίλος του Pritchard, είχε την ιδέα να αυτοσχεδιάσουν με κουπιά και μπάλες.

Από τότε, το pickleball έχει εξελιχθεί ως άθλημα. Ξεχωρίζει για το γεγονός ότι είναι εύκολο στην εκμάθηση, γρήγορο και διασκεδαστικό, με απλούς κανόνες. Από την άλλη πλευρά, είναι λιγότερο απαιτητικό σωματικά από τα αθλήματα που το γέννησαν.

Αυτό το καθιστά κατάλληλο για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης. Σε αντίθεση με το τένις, για παράδειγμα, το pickleball δεν απαιτεί τόσες πολλές ώρες προπόνησης για να μάθετε να παίζετε με τη ρακέτα.

Όσον αφορά τον χώρο, το συγκεκριμένο άθλημα απαιτεί ένα μικρό χώρο για να στηθεί το γήπεδο.

The sport of pickleball.
Το Pickleball είναι ένα μοναδικό, απλό και πολύ διασκεδαστικό άθλημα για να παίξετε με την οικογένεια ή τους φίλους σας.

Πού παίζεται περισσότερο το Pickleball;

Το Pickleball γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκεί παίζεται περισσότερο.

Έφτασε στην Ισπανία το 2012 με την ίδρυση της Ισπανικής Ένωσης Pickleball, η οποία είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Pickleball, έναν οργανισμό με 30.000 μέλη.

Η Χώρα των Βάσκων, τα Κανάρια Νησιά, η Καταλονία και η Μαδρίτη είναι οι περιοχές όπου το άθλημα ασκείται περισσότερο στην Ισπανία.

Πώς παίζεται αυτό το άθλημα ρακέτας;

Το Pickleball έχει ένα άθλημα που συναρπάζει. Η ευκολία του παιχνιδιού το έχει καταστήσει μια δραστηριότητα που μπορείτε να απολαύσετε με την οικογένεια ή τους φίλους σας, επειδή, όπως αναφέραμε, δεν απαιτεί μεγάλη σωματική καταπόνηση.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Θα χρειαστείτε μόνο τρία στοιχεία για να μπορέσετε να παίξετε pickleball:

 • Τα κουπιά: Αυτά είναι κατασκευασμένα από ξύλο ή άλλα υλικά υψηλής τεχνολογίας. Όσον αφορά τις διαστάσεις, το πλάτος και το μήκος τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 61 εκατοστά.
 • Μπάλες: Είναι κατασκευασμένες από πλαστικό με μικρές οπές. Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται μεταξύ 7 και 7,5 εκατοστών σε διάμετρο. Το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ 22 και 26 γραμμαρίων.
 • Δίχτυ: Μοιάζει πολύ με αυτά που χρησιμοποιούνται στο τένις ή στο paddle tennis. Έχουν μήκος 6,7 μέτρα και ύψος 91,44 εκατοστά στα άκρα και 86 εκατοστά στο κέντρο.
A pickleball court.
Το στήσιμο ενός γηπέδου για pickleball είναι πολύ απλό. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια λεία και επίπεδη επιφάνεια.

Κανόνες του Pickleball

 • Παίζεται σε ζευγάρια ή μεμονωμένα.
 • Η ομάδα ή ο παίκτης που φτάνει τους 11, 15 ή 21 πόντους κερδίζει το σετ. Ο νικητής πρέπει πάντα να προηγείται κατά δύο πόντους του αντιπάλου.
 • Ένας πλήρης αγώνας διαρκεί 3 σετ.
 • Το γήπεδο πρέπει να είναι λείο και μπορεί να στηθεί με φορητά δίχτυα. Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου είναι 13,4 μέτρα μήκος και 6 μέτρα πλάτος.
 • Κανένας παίκτης δεν μπορεί να χτυπήσει την μπάλα ή να παίξει αν δεν αναπηδήσει μία φορά σε κάθε πλευρά.
 • Η μπάλα σερβίρεται από κάτω, δηλαδή με την κίνηση του κουπιού κάτω από τη μέση με μια κίνηση προς τα πάνω. Η μπάλα δεν πρέπει να αναπηδά στην πλευρά του σερβίροντος στο γήπεδο.
 • Βεβαιωθείτε ότι η μπάλα εισέρχεται στο κουτί του σερβίς διαγώνια απέναντι από το σημείο όπου έγινε το σερβίς.
 • Μπορεί να αναπηδήσει μόνο μία φορά εντός των ορίων του γηπέδου του αντιπάλου. Αν αναπηδήσει εκτός, το χτύπημα είναι άκυρο, αλλά αν χτυπήσει δύο φορές στο έδαφος, ο πόντος κατακυρώνεται στην ομάδα που έκανε το χτύπημα.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές αυτό το άθλημα;

Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό για το παιχνίδι δεν είναι η σωματική ικανότητα, αλλά η πνευματική ικανότητα, στην περίπτωση των αρχάριων. Από την πλευρά τους, οι πιο έμπειροι παίκτες προσθέτουν ταχύτητα, καθιστώντας το ένα πολύ ολοκληρωμένο άθλημα.

Τέλος, οι παίκτες βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, γεγονός που δημιουργεί μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο ομάδων. Αυτό δεν είναι τόσο δυνατό στα αθλήματα από τα οποία προέρχεται το pickleball. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν ήδη κάποιες επιστημονικές μελέτες που αναλύουν την καλή επίδραση που έχει αυτό το άθλημα στους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Asociación de Profesionales de la Educación Física ADAL. Revista pedagógica Adal, 18 (31) 21. ISSN 1575-2429.
 • Heo, Jinmoo, et al. “Importance of playing pickleball for older adults’ subjective well-being: A serious leisure perspective.” The Journal of Positive Psychology 13.1 (2018): 67-77.
 • Vitale, Kenneth, and Steven Liu. “Pickleball: review and clinical recommendations for this fast-growing sport.” Current sports medicine reports 19.10 (2020): 406-413.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.