Συμπτώματα και διάγνωση του αγκώνα του τένις

Ο αγκώνας του τένις ή η επικονδυλίτιδα είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από πόνο στην άρθρωση αυτή λόγω παρατεταμένης επανάληψης συγκεκριμένων κινήσεων του καρπού.
Συμπτώματα και διάγνωση του αγκώνα του τένις
Alejandro Duarte

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Τελευταία ενημέρωση: 07 Ιουνίου, 2022

Η επικονδυλίτιδα αγκώνα, κοινώς γνωστή ως αγκώνας του τένις, είναι μια φλεγμονή των τενόντων του επικονδύλου. Πρόκειται για τους συνδέσμους που ενώνουν το μυϊκό σύστημα του αντιβραχίου και του χεριού με τον πλάγιο επικονδύλιο του βραχιονίου, στο εξωτερικό του αγκώνα. Η φλεγμονή προκαλείται από μικροτραυματισμό λόγω μυϊκής υπερφόρτωσης. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα συμπτώματα και τη διάγνωση του αγκώνα του τένις.

Είναι μια πολύ συχνή πάθηση στον αθλητισμό, εξ ου και το όνομά του, αλλά και στον εργασιακό χώρο. Υπάρχουν επαγγέλματα με μεγαλύτερη τάση εμφάνισης αυτού του τραυματισμού εξαιτίας της επανάληψης συγκεκριμένων κινήσεων.

Αυτό συμβαίνει στα εργοστάσια, στις εργασίες γραφείου με υπολογιστή, στους ελαιοχρωματιστές ή σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που περιλαμβάνει υπερκόπωση του μυϊκού συστήματος που είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις των χεριών.

Συμπτώματα του αγκώνα του τένις

Man holding elbow, graphic showing strain on joint from tennis elbow.
Η επικονδυλίτιδα είναι μια συχνή πάθηση μεταξύ των αθλητών.

Τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας εμφανίζονται προοδευτικά. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς συνήθως παρατηρούν πόνο στο εξωτερικό του αγκώνα και μπορεί να επεκταθεί στον αντιβράχιο.

Μπορεί να αισθάνεστε δυσφορία όταν πιάνετε αντικείμενα, κινείτε τα δάχτυλά σας, στρέφετε τον καρπό σας και όταν πιέζετε την πάσχουσα περιοχή στα σημεία όπου ο μυς ενώνεται με τον σύνδεσμο. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει έλλειψη δύναμης στο αντιβράχιο.

Διάγνωση του αγκώνα του τένις

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση της αιτίας του πόνου στον αγκώνα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατάλληλη θεραπεία, καθώς υπάρχουν διαφορετικές παθήσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα και να οδηγήσουν σε σύγχυση.

Η ανθεκτική στη θεραπεία επικονδυλίτιδα, λόγω της σύγχυσης στη διάγνωση, οφείλεται συνήθως σε παγίδευση του οπίσθιου μεσοσπονδύλιου νεύρου στην πλάγια περιοχή του αγκώνα. Ακολουθούν ορισμένες παθήσεις που αναφέρουν πόνο παρόμοιο με αυτόν που προκαλεί ο αγκώνας του τένις:

 • Νευροπάθεια που προκαλείται από παγίδευση του κερκιδικού νεύρου.
 • Οστεοχονδρίτιδα της ραδιοβραχιόνιας άρθρωσης.
 • Πόνος στους γύρω μύες, οι οποίοι αν και δεν συνδέονται άμεσα με την περιοχή στην οποία αισθάνεστε πόνο, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία.
 • Μεταβολές στην κεφαλή της κερκίδας, που βρίσκεται στην εξωτερική όψη του αγκώνα.

Για τη σωστή διάγνωση της επικονδυλίτιδας, ο γιατρός σας πρέπει να ακολουθήσει το ακόλουθο πρωτόκολλο:

1. Ιατρικό ιστορικό του ασθενούς

Doctor taking patient's medical history.
Βασικό μέρος της διάγνωσης είναι το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, το οποίο θα αποκαλύψει όλες τις προηγούμενες παθήσεις του.
 • Οπτική εξέταση: Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια συνολική εξέταση της φυσικής εμφάνισης της πληγείσας περιοχής. Θα αναζητήσει σημάδια φλεγμονής, αλλαγές στο δέρμα, απόκλιση της ευθυγράμμισης της άρθρωσης κ.λπ.
 • Θα εντοπίσει τον επικονδύλιο και θα ασκήσει πίεση για να ελέγξει αν ο ασθενής αισθάνεται πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.
 • Δοκιμασία καταπόνησης αγκώνα Varus: Εφαρμόζεται δύναμη στον αγκώνα που προκαλεί την κίνηση της άπω πλευράς του προς τη μέση γραμμή του σώματος. Η δοκιμασία θα είναι θετική εάν ο ασθενής αναφέρει δυσφορία.
 • Πόνος κατά την έκταση των δακτύλων με αντίσταση.
 • Εξέταση της κινητικότητας του αγκώνα και της κεφαλής της κερκίδας, της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και ολόκληρου του συστήματος των αρθρώσεων του ώμου.
 • Συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς που μπορεί να επηρεάζουν την πάθηση. Πρέπει επίσης να λαμβάνεται υπόψη οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχει χρησιμοποιήσει πρόσφατα ο ασθενής.

Προβολή και υπερέκταση

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε την έννοια της προβολής και της υπερέκτασης του αντιβραχίου για να κατανοήσετε τις παρακάτω εξετάσεις.

Η υπερέκταση είναι η πλευρική περιστροφή του αντιβραχίου και του χεριού. Η παλάμη του χεριού είναι στραμμένη προς τα πάνω με τον αντίχειρα προς τα έξω. Η πρηνισμός είναι η μεσοκοιλιακή περιστροφή του αντιβραχίου και του χεριού. Στην περίπτωση αυτή, η παλάμη του χεριού είναι στραμμένη προς τα κάτω με τον αντίχειρα προς τα μέσα.

 • Ελιγμός του Mill. Ο ασθενής θα παραμείνει καθιστός με το χέρι ελαφρώς περιστρεφόμενο, με ραχιαία έκταση του χεριού και κάμψη του αγκώνα.
  • Ο φυσικοθεραπευτής θα τοποθετήσει το ένα χέρι στον αγκώνα και το άλλο στην πλευρά του αντιβραχίου. Θα ζητηθεί από τον ασθενή να προσπαθήσει να σηκώσει το αντιβράχιο (να περιστρέψει το αντιβράχιο και το χέρι προς τα πάνω) ενάντια στην αντίσταση του χεριού του γιατρού. Εάν αισθανθεί πόνο κατά την εκτέλεση αυτής της ενέργειας, είναι πιθανό να πρόκειται για αγκώνα του τένις.
 • Δοκιμή σε καρέκλα: Θα ζητηθεί από τον ασθενή να σηκώσει μια καρέκλα με δύο διαφορετικούς τρόπους. Όταν την κρατάει με το χέρι και τον αγκώνα τεντωμένο, θα αισθανθεί πόνο. Ωστόσο, δεν θα υπάρχει ενόχληση όταν την πιάνει με το χέρι που δεν πονάει.

2. Άλλες εξετάσεις

Εάν, με την προηγούμενη εξέταση, δεν μπορούν να κάνουν διάγνωση αγκώνα του τένις, θα πραγματοποιηθούν άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις:

 • Αναλύσεις, για να αποκλειστεί η ύπαρξη κρυστάλλων ουρικού οξέος στην άρθρωση που προκαλούνται από υπερουριχαιμία
 • Ηλεκτρομυογράφημα, για τον αποκλεισμό συνδρόμων νευρικής συμπίεσης.
 • Ακτινολογικές και συμπληρωματικές εξετάσεις

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.



Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.