Διασκεδαστικές δραστηριότητες εκτός διαδικτύου για τα παιδιά

Οι δραστηριότητες εκτός διαδικτύου κατά την παιδική ηλικία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση, γι' αυτό μην αφήνετε την υπερβολική χρήση του διαδικτύου να παίρνει τη θέση αυτών των σημαντικών στιγμών!
Διασκεδαστικές δραστηριότητες εκτός διαδικτύου για τα παιδιά

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες εκτός διαδικτύου για τα παιδιά, από τη ζωγραφική μέχρι τα παζλ, το ντύσιμο, τους γρίφους, τη βόλτα στο πάρκο, και πολλά άλλα. Για την ακρίβεια, αυτές οι εναλλακτικές είναι πολύ υγιεινές, και τα παιδιά τις απολαμβάνουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι το να κοιτούν μια οθόνη.

Όπως γνωρίζετε ήδη, η τεχνολογία ήρθε για να μείνει, όμως η παιδική ηλικία είναι σύντομη. Tablets, υπολογιστές, τηλέφωνα, και έξυπνες τηλεοράσεις είναι συχνές μέθοδοι απόσπασης της προσοχής.

Ωστόσο, δεν ξυπνούν τη δημιουργικότητα, ούτε παρέχουν στα παιδιά εμπειρίες, εκπαίδευση, και ανάπτυξη της γνωστικής λειτουργίας.

20 δραστηριότητες εκτός διαδικτύου για τα παιδιά

Αρχικά να πούμε ότι η χρήση του διαδικτύου σαν μια μορφή ψυχαγωγίας είναι κατανοητή. Όμως, γίνεται προβληματική όταν τα παιδιά εξαρτώνται από αυτή. Επίσης, υπάρχει κίνδυνος εξαιτίας των ατόμων που θέλουν να βλάψουν τα παιδιά, και άλλες μορφές ανεπαρκούς χρήσης σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό του Ινστιτούτου Νομικής Έρευνας.

20 ιδέες για να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από το διαδίκτυο

1. Ο διαχωρισμός αντικειμένων είναι μια ωραία δυναμική για παιδιά 1-2 ετών. Διδάξτε τους να ταξινομούν αντικείμενα αντί να τους δίνετε απλά ένα tablet για να ψυχαγωγούνται με βίντεο. Μαξιλάρια, αρκουδάκια, ή πλαστικά τουβλάκια είναι εξαιρετικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Αφήστε τα να τα οργανώσουν βάσει του χρώματος, του μεγέθους, ή του τύπου.

2. Η σκοποβολή με ένα άδειο ρολό από χαρτί τουαλέτας. Χρησιμοποιήστε το για να πετάτε μπάλες από χαρτί μέσα στα ανοίγματα του ρολού και να διεγείρετε τον υγιή ανταγωνισμό.

3. Ψάχνετε για ένα απλό και διασκεδαστικό παιχνίδιΕδώ σας έχουμε ένα!

Απαιτεί χαρτί και καλαμάκια, η ποσότητα θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων. Φτιάξτε μερικές μπάλες με το χαρτί και δημιουργήστε γραμμές έναρξης και τερματισμού με παιχνίδια, παπούτσια, κ.λπ..

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να περάσετε τις μικρές μπάλες χαρτιού από τη γραμμή τερματισμού φυσώντας με το καλαμάκι. Όποιος το κάνει πρώτος, κερδίζει. Σχεδιάστε μια πίστα αγώνων και κυλήστε τις μπάλες γύρω της για περισσότερη διασκέδαση.

4. Σχεδιάστε έναν χάρτη θησαυρού και κρύψτε ένα έπαθλο κάπου μέσα στο σπίτι. Στόχος είναι να το βρει το παιδί ακολουθώντας στοιχεία. Και η αντιστροφή των ρόλων είναι εξαιρετική: οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν στο κυνήγι θησαυρού που έχουν ετοιμάσει τα παιδιά.

5. Το οριγκάμι είναι καταπληκτικό για να μάθουν βασικές δεξιότητες τα παιδιά, όπως υποστηρίζει το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Ciencias de la Educación του Πανεπιστημίου της Καραμπόμπο.

Πέραν από τους οδηγούς που βρίσκουμε στο διαδίκτυο, υπάρχουν βιβλία που σας μαθαίνουν τις τεχνικές διπλώματος του χαρτιού για τη δημιουργία ζώων, αεροπλάνων, αυτοκινήτων, καρδιών, και άλλων σχημάτων. Δε χρειάζεστε ψαλίδι ή κόλλα γι’ αυτή τη δραστηριότητα, απλώς θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και υπομονετικοί.

Περισσότερες ιδέες για διασκέδαση εκτός διαδικτύου

6. Φτιάξτε ένα παιχνίδι γνώσεων με οικογενειακά δεδομένα ώστε μπορέσουν να σας μάθουν καλύτερα τα παιδιά.

Κοριτσάκι παίζει
Οι δραστηριότητες εκτός διαδικτύου όπου τα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους, τα βοηθούν ν’ αναπτύξουν την επιδεξιότητά τους και τα διεγείρουν πνευματικά.

Γράψτε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σε κάρτες, ανακατέψτε τις και κάντε ερωτήσεις με τη σειρά. Το άτομο που θα μαζέψει τις περισσότερες σωστές απαντήσεις είναι ο νικητής. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε ένα θέμα που ενδιαφέρει το παιδί σας.

7. Κάθε οικογένεια έχει ένα άτομο, ή περισσότερα, με κλίση στις τέχνες. Έτσι, βγάλτε αυτό το ταλέντο προς τα έξω διοργανώνοντας μικρά σόου που περιλαμβάνουν χορό, υποκριτική, μαριονέτες, μαγικά, κ.λπ.. Δεν πρόκειται μόνο για μια ευκαιρία εξάσκησης της δημιουργικότητας, αλλά μπορείτε να καταπολεμήσετε και το τρακ για το κοινό.

8. Δημιουργήστε συνταγές με υλικά που έχετε στο ντουλάπι σας, ή κάτι που απολαμβάνετε και οι δύο, είτε ψήνοντας μπισκότα, είτε διακοσμώντας ένα κέικ. Τα παιδιά λατρεύουν αυτήν τη δραστηριότητα εκτός διαδικτύου.

9. Όνομα, ζώο, πράγμα, φυτό, επάγγελμα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι στο οποίο επιλέγετε ένα γράμμα για να ξεκινήσετε και γράφετε μία λέξη που θα πρέπει ν’ αρχίζει από αυτό το γράμμα για κάθε κατηγορία.

Κάθε λέξη παίρνει 100 πόντους και αν δύο διαγωνιζόμενοι έχουν την ίδια, τότε παίρνουν από 50 πόντους. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο παίκτης με τις περισσότερες σωστές απαντήσεις είναι ο νικητής!

10. Τα επιτραπέζια παιχνίδια είναι κλασικά και υπάρχει ένα για τον καθένα. Για την ακρίβεια, το παιδί σας μπορεί να προσκαλέσει τους φίλους του και να περάσουν το απόγευμα παίζοντας.

11. Αυτό το παιχνίδι μπόουλινγκ απαιτεί άδεια πλαστικά μπουκάλια για κορίνες και μια μπάλα για να τις ρίχνετε. Μαζί με το σύστημα βαθμολόγησης θα πρέπει να ορίσετε και πόσες προσπάθειες θα έχει ο καθένας. Τους κανόνες θα τους φτιάξετε εσείς και τα παιδιά σας.

Άλλες εξαιρετικές δραστηριότητες εκτός διαδικτύου

12. Ετοιμάστε έναν χώρο για κοιλιακούς, αλματάκια, και άλλες απλές ασκήσεις. Θα σας βοηθήσουν να διασκεδάσετε εκτός διαδικτύου, προάγοντας την καλή υγεία.

Παιδιά παίζουν εκτός σπιτιού
Τα παιχνίδια εκτός σπιτιού επιτρέπουν πολλές παραλλαγές. Από τα παραδοσιακά μέχρι αυτά που επινοούμε εκείνη τη στιγμή.

13. Τα επιστημονικά πειράματα θα ενθαρρύνουν την ικανότητα του παιδιού να χρησιμοποιεί αξιώματα της Χημείας και της Φυσικής με διασκεδαστικό τρόπο. Αρχικά, βρείτε ένα επιστημονικό πείραμα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να κοιτάξετε στο διαδίκτυο.

14. Εξηγήστε τη σημαντικότητα της ανακύκλωσης και δώστε κίνητρα στα παιδιά για να επαναχρησιμοποιούν ορισμένα υλικά ώστε να φτιάχνουν παιχνίδια.

15. Το Fundacion Ayuda en Acción υπογραμμίζει τα οφέλη που προσφέρουν στα παιδιά οι γλωσσοδέτες καθώς συμβάλλουν στην εκφώνηση, τη βελτίωση του λεξιλογίου, τη μνήμη, και ξυπνούν το ενδιαφέρον για τη γλώσσα, μεταξύ άλλων. Κάντε μια διασκεδαστική λίστα και εξασκήστε τους.

16. Γιόγκα και διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διοχετεύσουν την ενέργειά τους. Ο λόγος είναι πως υπάρχουν μέθοδοι αναπνοής και χαλάρωσης που ωφελούν την υγεία και βελτιώνουν τη διάθεση.

17. Η ανάγνωση βιβλίων είναι μία από τις σπουδαιότερες δραστηριότητες εκτός διαδικτύου, πολύ περισσότερο από τις άλλες. Κάντε εναλλαγές ανάμεσα σε ιστορίες και βιβλία με συγκεκριμένη θεματολογία που μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον των παιδιών.

Ορισμένες τελικές συμβουλές για να κρατήσετε τα παιδιά εκτός διαδικτύου

18. Παιχνίδι λέξεων! Σε αυτό το παιχνίδι ο πρώτος παίκτης λέει μια λέξη, και έπειτα ο επόμενος προσθέτει μία λέξη η οποία ξεκινά με την τελευταία συλλαβή της προηγούμενης. Κάθε γύρο τον τελειώνετε χωρίς να κολλήσει κάποιος, αλλά μη περιμένετε πολλή ώρα για να συνεχίσετε.

19. Κάντε πίστα με εμπόδια με έπιπλα, μαξιλάρια, και παιχνίδια, και προσθέστε ορισμένες ιδιαίτερες προκλήσεις. Ο νικητής είναι εκείνος που θα τερματίσει στον λιγότερο χρόνο.

20. Τέλος, συμπεριλάβετε τα παιδιά στην οργάνωση του σπιτιού. Αυτό επειδή θα πρέπει να συμμετέχουν από νεαρή ηλικία στις δουλειές του σπιτιού.

Για την ακρίβεια, μπορείτε να αναθέσετε στα παιδιά το σφουγγάρισμα, το πλύσιμο των πιάτων, το δίπλωμα των ρούχων, ή να βγάζουν έξω τα σκουπίδια. Επιπλέον, να ελέγχετε μαζί περιοδικά τα παιχνίδια που δε χρησιμοποιούν πλέον και να τα δωρίζετε. Αυτός είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να κάνουν χώρο για άλλα πράγματα στο σπίτι.

Η σπουδαιότητα των παιχνιδιών εκτός διαδικτύου και των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων

Οι δραστηριότητες εκτός διαδικτύου είναι καταπληκτικές για την εκμάθηση και την ανάπτυξη φυσικών ικανοτήτων, αλλά και συναισθηματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Δώστε τους την ελευθερία να εξερευνήσουν εκτός σπιτιού και επιτρέψτε τους να έρθουν σε επαφή με τη φύση και το περιβάλλον για τους ακόλουθους λόγους:

  • Αρχικά, επειδή οι δραστηριότητες εκτός διαδικτύου βοηθούν τα παιδιά να ξεπεράσουν τις φοβίες τους.
  • Επίσης, επειδή μαθαίνουν να συνδέονται και να μοιράζονται.
  • Ακόμη, διεγείρουν τη συνεργασία και την ηγετική ικανότητα.
  • Τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους.
  • Τέλος, γίνονται πιο ανεξάρτητα.

Δραστηριότητες εκτός διαδικτύου για τα παιδιά – Εναλλακτικές μέθοδοι

Ένας κόσμος ευθυγραμμισμένος με την τεχνολογία κάνει σχεδόν αδύνατο να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από τις οθόνες, ειδικά όταν υπάρχει τόσο πολύ περιεχόμενο διαθέσιμο.

Γι’ αυτό, το θέμα δεν είναι να τα κρατήσετε εντελώς εκτός διαδικτύου, αλλά να περιορίσετε τον χρόνο που περνούν εκεί και να επιβλέπετε τι κάνουν.

Τέλος, επιτρέψετε στα παιδιά να βρίσκονται στο διαδίκτυο για συγκεκριμένο χρόνο και προγραμματίστε δραστηριότητες με την οικογένεια και τους φίλους, ή περάστε χρόνο εκτός σπιτιού χωρίς tablets, υπολογιστές ή τηλέφωνα. Ακόμη, δείξτε στα παιδιά πόσα πράγματα μπορούν να μάθουν και πόσο πολύ μπορούν να διασκεδάσουν και χωρίς το διαδίκτυο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.