Ποιες είναι οι ασθένειες που πλήττουν περισσότερο τους άνδρες;

Οι άνδρες υποφέρουν από ορισμένα προβλήματα υγείας συχνότερα από ό,τι οι γυναίκες. Ποια είναι αυτά; Θα τα συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο.
Ποιες είναι οι ασθένειες που πλήττουν περισσότερο τους άνδρες;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Ορισμένες ασθένειες επηρεάζουν τους άνδρες περισσότερο από ό,τι τις γυναίκες. Γιατί; Αυτό οφείλεται σε πολλαπλούς λόγους που κυμαίνονται από την ανατομία του άνδρα (οι άνδρες έχουν προστάτη ενώ οι γυναίκες όχι, για παράδειγμα) έως τη γενετική και τις συνήθειες.

Ο εντοπισμός αυτών των ασθενειών είναι σημαντικός για τη δημόσια υγεία και για κάθε μεμονωμένο ασθενή. Ίσως αυτή να είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις: να αναγνωρίσουμε τους παράγοντες κινδύνου ώστε να δράσουμε εκ των προτέρων.

Υπάρχει μια κοινή ιδέα ότι οι άνδρες τείνουν να παραμελούν την υγεία τους περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να μην είναι απλώς ένας μύθος. Στη Βραζιλία, ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες συμβουλεύονται σπάνια τους γιατρούς και το κάνουν μόνο όταν τα συμπτώματά τους είναι προχωρημένα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης.

Έχοντας αυτό κατά νου, ας ρίξουμε μια ματιά στις ασθένειες που πλήττουν συχνότερα τους άνδρες παγκοσμίως.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα πλήττουν περισσότερο τους άνδρες

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι πολύ συχνότερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Εδώ, περιλαμβάνεται το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το οποίο είναι ίσως η πιο θανατηφόρα και απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Ωστόσο, έχουμε επίσης την καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία είναι πιο προοδευτική, και τη σιωπηλή αρτηριακή υπέρταση. Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) αναφέρει ότι πάνω από το 40% των ανδρών δεν γνωρίζουν την υπερτασική τους κατάσταση.

Το τελευταίο είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Πολλοί άνδρες τείνουν να διαιωνίζουν επικίνδυνες συμπεριφορές ελλείψει συγκεκριμένων συμπτωμάτων αρτηριακής υπέρτασης που υποκινούν στην αλλαγή συνηθειών. Δεν αλλάζουν τη διατροφή τους, δεν ασκούνται αρκετά και καταναλώνουν συχνά τοξικές ουσίες όπως το αλκοόλ.

Το γεγονός και μόνο ότι είναι άνδρες αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, καθώς τα χρόνια περνούν και οι άνθρωποι γερνούν, ο κίνδυνος στις γυναίκες αυξάνεται επίσης λόγω των αλλαγών της εμμηνόπαυσης.

Διαφορετική είναι η κατάσταση με τα εγκεφαλοαγγειακά ατυχήματα (ΕΑΑ). Φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τα υποστούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους και, επιπλέον, έχουν την τάση να καθυστερούν τη συμβουλή όταν αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα.

A man with high blood pressure
Πολλοί υπερτασικοί άνδρες δεν γνωρίζουν ότι είναι υπερτασικοί, με αποτέλεσμα να μην συμβουλεύονται γιατρό ή να μην κάνουν υγιείς τροποποιήσεις στις συνήθειές τους.

Καρκίνος του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η ογκολογική ασθένεια που πλήττει περισσότερο τους άνδρες. Αν προσθέσουμε τον επιπολασμό του σε αυτόν του καρκίνου του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, έχουμε ήδη το 40% του συνόλου των διαγνώσεων καρκίνου στους άνδρες.

Πέρα από το ζήτημα του ανδρικού φύλου, υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που έχουν εντοπιστεί ως συνθήκες ικανές να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου:

  • Όταν ο άνδρας είναι άνω των 50 ετών.
  • Εάν υπάρχει ιστορικό του ίδιου καρκίνου μεταξύ άμεσων συγγενών.
  • Αν έχει υψηλό δείκτη μάζας σώματος, αν είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

Πριν από την ηλικία των 40 ετών, είναι πολύ σπάνιο για έναν άνδρα να διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη. Έτσι, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο:

  • Από την ηλικία των 50 ετών, όλοι οι άνδρες θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου.
  • Μεταξύ των ηλικιών 40 και 50 ετών, οι άνδρες υψηλού κινδύνου θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε ετήσιο έλεγχο.

Οι πιο πιστοποιημένες εξετάσεις με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση είναι το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), το οποίο μετράται στο αίμα, και η ψηφιακή εξέταση του ορθού. Αυτή η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε ιατρείο και δεν απαιτεί προηγούμενη προετοιμασία.

Αυτοκτονία και κατάθλιψη

Μεταξύ των ασθενειών που πλήττουν περισσότερο τους άνδρες, η κατάθλιψη ενέχει υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας. Ένα σημαντικό πρόβλημα που κρύβεται πίσω από αυτή την κατάσταση είναι τα στερεότυπα του φύλου που εμποδίζουν τη συμβουλευτική ψυχικής υγείας.

Πολλοί άνδρες πιστεύουν ότι η θλίψη που νιώθουν και η αγωνία που νιώθουν είναι σημάδια αδυναμίας. Ως εκ τούτου, δεν προσέρχονται σε ψυχιατρικές υπηρεσίες ή δεν συζητούν τις εμπειρίες τους με άλλους. Αυτό καθυστερεί τη διάγνωση και καθιστά όλο και πιο δύσκολο να δράσουν για να αποφύγουν τις συνέπειες.

Το παράδοξο των στατιστικών στοιχείων είναι ότι οι γυναίκες αποπειρώνται συχνότερα να αυτοκτονήσουν, αλλά το πραγματικό ποσοστό θανάτου από αυτοκτονία είναι υψηλότερο στους άνδρες. Στην Αμερική, οι άνδρες ευθύνονται για το 79% όλων των αυτοκτονιών.

Οι δημόσιες εκστρατείες ψυχικής υγείας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την πραγματικότητα της κατάθλιψης φαίνονται ανεπαρκείς. Όλο και περισσότεροι άνδρες και γυναίκες διαγιγνώσκονται με αυτή την ασθένεια και υποφέρουν απομονωμένοι.

Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στην αυτοκτονία επειδή είναι λιγότερο πιθανό να δείξουν την κατάθλιψή τους και λιγότερο πιθανό να την αναγνωρίσει κάποιος άλλος αρκετά νωρίς για να την αντιμετωπίσει. -William Pollack, PhD στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ

A man with depression
Οι άνδρες με κατάθλιψη συχνά κρύβουν τα συμπτώματά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθυστερώντας την έγκαιρη θεραπεία.

ΧΑΠ και καρκίνος του πνεύμονα

Μία από τις παθολογικές καταστάσεις που πλήττουν περισσότερο τους άνδρες είναι η ΧΑΠ. Αυτό είναι το ακρωνύμιο για Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία περιλαμβάνει τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Η κατανάλωση καπνού αποτελούσε ανέκαθεν την κύρια αιτία αυτού του προβλήματος. Σε αυτό προστίθενται οι άνδρες που εκτίθενται σε καρκινογόνες ουσίες λόγω της εργασίας τους, όταν αναπνέουν μολυσμένο αέρα.

Τόσο η ΧΑΠ όσο και ο καρκίνος του πνεύμονα μειώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής όποιου πάσχει από αυτά. Τα προβλήματα με την οξυγόνωση και οι περιορισμοί στις καθημερινές δραστηριότητες έχουν αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της πάθησης. Το γεγονός ότι πρέπει να χρησιμοποιείται συμπληρωματικό οξυγόνο όταν η επιδείνωση είναι σημαντική δυσχεραίνει περαιτέρω τη δυνατότητα φυσιολογικής ζωής.

Αν και η συχνότητα του καπνίσματος έχει μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, η επίπτωση του καρκίνου του πνεύμονα εξακολουθεί να αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Στην περίπτωση αυτή, είναι επίσης αλήθεια ότι οι γυναίκες έχουν φτάσει τους άνδρες όσον αφορά τον ετήσιο αριθμό των κρουσμάτων κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ασθένειες που πλήττουν περισσότερο τους άνδρες είναι πρόβλημα όλων

Το γεγονός ότι ορισμένες ασθένειες πλήττουν περισσότερο τους άνδρες δεν σημαίνει ότι είναι μόνο ανδρικό πρόβλημα. Οι άνδρες ζουν επίσης με παιδιά, γονείς, συντρόφους και φίλους που εκτίθενται σε σοβαρές ασθένειες.

Η πρόληψη είναι ένα έργο που απαιτεί κοινές προσπάθειες. Οι δημόσιες πολιτικές της κυβέρνησης θα πρέπει επίσης να σκεφτούν σχέδια για να προσεγγίσουν τους άνδρες που αρνούνται να έρθουν σε επαφή με το σύστημα υγείας.

Εν τω μεταξύ, αν είστε άνδρας και παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας, μη διστάσετε να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Μερικές φορές, μια απλή επίσκεψη σε έναν επαγγελματία είναι αρκετή για να επιλύσει κάτι που θα μπορούσε να γίνει περίπλοκο στο μέλλον.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Nogueira Da Silva, P. L., Moreira Maciel, M., Saiberth Carfesan, C., & Ribeiro De Souza, J. (2013). Política de atención a la Salud del hombre en Brasil y los retos de su implantación: una revisión integrativa. Enfermería Global12(4), 381-443.
  • Bushnell, C., Howard, V. J., Lisabeth, L., Caso, V., Gall, S., Kleindorfer, D., … & Reeves, M. (2018). Sex differences in the evaluation and treatment of acute ischaemic stroke. The Lancet Neurology17(7), 641-650.
  • Ortiz-Arrazola, G. L., Reyes-Aguilar, A., Grajales-Alonso, I., & Tenahua-Quitl, I. (2013). Identificación de factores de riesgo para cáncer de próstata. Enfermería universitaria10(1), 3-7.
  • Villalbí, J. R., Pasarín, M. I., Nebot, M., & Borrell, C. (2001). Mortalidad por cáncer de pulmón: inicio de declive en los varones de Barcelona. Medicina Clínica117(19), 727-731.
  • Westergaard, D., Moseley, P., Sørup, F. K. H., Baldi, P., & Brunak, S. (2019). Population-wide analysis of differences in disease progression patterns in men and women. Nature communications10(1), 1-14.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.