Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια-αλκοόλ: Υπάρχει σχέση;

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια οφείλεται σε ανεπαρκώς αναστρέψιμη απόφραξη της ροής του αέρα και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να την επιδεινώσει. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια-αλκοόλ: Υπάρχει σχέση;

Τελευταία ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου, 2021

Στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), υπάρχει απόφραξη στη ροή του αέρα στους αεραγωγούς, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη μετακίνηση του αέρα από τους πνεύμονες. Αν και η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι άμεση αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, το αλκοόλ μπορεί να παίξει ρόλο στην επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Η ΧΑΠ προκαλεί δύσπνοια και κόπωση λόγω καταπονημένων αναπνευστικών μυών. Ο χρόνιος βήχας και τα βαριά πτύελα είναι επίσης συχνά.

Η διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας ξεκινά με κλινική υποψία και συμπληρώνεται από τη σπιρομέτρηση. Αυτή η εξέταση μπορεί να αποκαλύψει τη μη αναστρέψιμη απόφραξη της εκροής αέρα από τους πνεύμονες.

Αιτίες και θεραπεία για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Η ΧΑΠ ταξινομείται σε δύο κύριες παραλλαγές: χρόνια βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα. Η διάγνωση του πρώτου είναι κλινική και ορίζεται ως η παρουσία βήχα και απόχρεμψης τις περισσότερες ημέρες, για περισσότερους από τρεις μήνες το χρόνο, για περισσότερα από δύο συνεχόμενα χρόνια.

Το πνευμονικό εμφύσημα, από την άλλη πλευρά, είναι μια ανατομοπαθολογική διάγνωση. Απαιτεί την επίδειξη μόνιμης μεγέθυνσης των κυψελιδικών τοιχωμάτων, την οποία μπορούν να ανακαλύψουν απεικονιστικές μελέτες όπως οι ακτινογραφίες θώρακα.

Espiometria para diagnóstico de EPOC.
Η σπιρομέτρηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση της ΧΑΠ.

Τα αίτια για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Η τυπική αιτία της ΧΑΠ είναι η μακροχρόνια έκθεση σε ερεθιστικά των αεραγωγών. Το πρωταρχικά αναγνωρισμένο ερεθιστικό είναι ο καπνός του τσιγάρου, ανεξάρτητα από τη μορφή χρήσης (τσιγάρο, πίπα, πούρο).

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου είναι η αιτία του 85% των περιπτώσεων χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Ωστόσο, η έκθεση σε άλλους τύπους καπνού μπορεί επίσης να θεωρηθεί αιτία. Αυτές περιλαμβάνουν:

Επιπλέον, ορισμένες καταστάσεις αποτελούν παράγοντες κινδύνου για χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα. Αυτές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Ηλικία: 65 ετών και άνω
  • Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
  • Η παρουσία ορισμένων γενετικών παραγόντων, όπως η ανεπάρκεια άλφα-1 αντιθρυψίνης
  • Τρέχον, παρελθόν ή παθητικό κάπνισμα
  • Άσθμα

Θεραπεία

Η θεραπεία της ΧΑΠ περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων που διαστέλλουν τους αεραγωγούς (βρογχοδιασταλτικά). Τα φάρμακα που μειώνουν τη φλεγμονή και τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται επίσης όταν υπάρχει υποκείμενη ή ταυτόχρονη λοίμωξη.

Οι ασκήσεις πνευμονικής αποκατάστασης συνιστώνται στους περισσότερους ασθενείς. Όταν η περίπτωση είναι σοβαρή ή έχει προχωρήσει πολύ, μπορεί να απαιτείται συμπληρωματικό οξυγόνο.

Το αλκοόλ δεν είναι η αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελεί άμεση αιτία χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Ωστόσο, συνδέονται έμμεσα. Η παρατεταμένη και υπερβολική κατανάλωση της ουσίας τείνει να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τους πνεύμονες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Επιπλέον, η συσχέτιση μεταξύ της χρόνιας και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και της χρόνιας χρήσης καπνού είναι κοινή. Πολλοί καπνιστές πίνουν επίσης αλκοόλ.

Τέλος, το αλκοόλ μπορεί επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται. Συγκεκριμένα, το κάνει με αντιβιοτικά και στεροειδή.

Πώς η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τους πνεύμονες και το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το αλκοόλ επηρεάζει τον αμυντικό μηχανισμό των ανώτερων αεραγωγών, τροποποιεί το τοίχωμα των κυψελίδων και προκαλεί δυσλειτουργία των κυψελιδικών μακροφάγων. Τα κυψελιδικά μακροφάγα είναι τα κύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες.

Το σύστημα μεταφοράς του βλεννογόνου εμπλέκεται στην άμυνα των ανώτερων αεραγωγών. Είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό της βλέννας και των ρυπογόνων σωματιδίων που εισέρχονται στους αεραγωγούς, την απομάκρυνσή τους και την αποβολή τους από τον βήχα.

Ωστόσο, το αλκοόλ παραλύει τις βλεφαρίδες, γεγονός που εμποδίζει τον ανώτερο αεραγωγό να καθαρίσει τα παθογόνα και τους ερεθιστικούς παράγοντες που εισέρχονται. Έτσι, τα σωματίδια εισέρχονται στον κυψελιδικό χώρο.

Στην κυψελίδα, τα ερεθιστικά ή τα παθογόνα θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα μακροφάγα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, η δραστηριότητα των μακροφάγων μειώνεται. Έτσι, η ικανότητα απόκρισης και εκκαθάρισης αποτυγχάνει. Τότε μπορεί να εμφανιστεί ευαισθησία σε τύπους πνευμονίας.

Από την άλλη πλευρά, το αλκοόλ μειώνει την παραγωγή επιφανειοδραστικών ουσιών και τροποποιεί τη διαπερατότητα των κυψελιδικών τοιχωμάτων. Αυτό επηρεάζει το προστατευτικό φράγμα και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ευαισθησία στη μόλυνση.

Infección en los pulmones con EPOC.
Οι λοιμώξεις σε ασθενείς με ΧΑΠ που πίνουν αλκοόλ είναι πιο συχνές επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν ανταποκρίνεται επαρκώς.

Μακροφάγα και ανοσοποιητικό σύστημα

Επίσης, η παρουσία παθογόνων στον κυψελιδικό χώρο ενεργοποιεί τις οξειδωτικές οδούς που χρησιμοποιούνται από τα μακροφάγα για την εξάλειψη των παθογόνων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση συστηματικών φλεγμονωδών παραγόντων που αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και την απελευθέρωση ελεύθερων ριζών.

Τέλος, η προφλεγμονώδης κατάσταση επηρεάζει τους κυτταρικούς φραγμούς και μειώνει τα επίπεδα της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης. Όλα αυτά συνδυάζονται για να αυξήσουν τα συμπτώματα της ΧΑΠ σε ασθενείς που καταναλώνουν αλκοόλ και να διευκολύνουν τους τραυματισμούς των πνευμόνων.

Μηδενικό αλκοόλ στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Η κύρια σύσταση για τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι να σταματήσουν το κάπνισμα και να μειώσουν την έκθεσή τους στον περιβαλλοντικό καπνό του τσιγάρου. Ωστόσο, η επίδραση του αλκοόλ δεν πρέπει να παραβλέπεται όταν γίνονται συστάσεις για άτομα με χρόνια βρογχίτιδα ή εμφύσημα.

Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ δεν αποτελεί αιτία ΧΑΠ. Ωστόσο, παίζει ρόλο στην επιδείνωση της νόσου. Επομένως, οι τακτικοί καπνιστές με πνευμονικούς παράγοντες κινδύνου ή που έχουν ήδη ΧΑΠ θα πρέπει να αφαιρέσουν το αλκοόλ από τη διατροφή τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.