Συμπτώματα του εμφράγματος: ποια είναι

Μάθετε τα συμπτώματα του εμφράγματος ώστε να ξέρετε πώς να το αποφύγετε. Να θυμάστε, πάνω απ' όλα η υγεία.
Συμπτώματα του εμφράγματος: ποια είναι
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η υγεία σας δεν είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα του εμφράγματος ώστε να ξέρετε πώς πρέπει να δράσετε αν σας συμβεί. Επίσης, αν μάθετε να το ανιχνεύετε, θα είστε σε θέση να βοηθήσετε τον γιατρό σας να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι συμβαίνει και τι πρέπει να προσέχετε.

Τι είναι το έμφραγμα;

Πριν κοιτάξουμε ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος, θα πρέπει να θυμίσουμε στον εαυτό μας τι είναι. Το έμφραγμα, ή η καρδιακή προσβολή, συμβαίνει όταν ένας θρόμβος ή ένα εμπόδιο φράζει τις αρτηρίες, και αυτό με τη σειρά του σταματά την τροφοδότηση αίματος προς την καρδιά. Με αυτό το εμπόδιο, η καρδιά δεν οξυγονώνεται επαρκώς και τα καρδιακά κύτταρα πεθαίνουν.

Τα συμπτώματα του εμφράγματος

1. Αναπνευστικές δυσκολίες

Συμπτώματα του εμφράγματος

Αν αισθάνεστε κόπωση και έχετε δυσκολία στην αναπνοή, να προσέχετε πολύ καθώς μπορούν να είναι συμπτώματα εμφράγματος.

Το παραπάνω είναι επιστημονικά γνωστό ως δύσπνοια και είναι ένα σύμπτωμα που συμβαίνει περισσότερο στις γυναίκες. Ίσως να μην είναι απαραίτητα κάτι άμεσο. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μήνες πριν υποφέρετε από ένα έμφραγμα.

Το σύμπτωμα είναι ξεκάθαρο όταν συνοδεύεται από υπερβολική κούραση. Γι’ αυτό, αν αισθανθείτε εξάντληση χωρίς λόγο, πηγαίνετε το συντομότερο δυνατό στον γιατρό σας.

2. Συμπτώματα του εμφράγματος – Υπερβολική εφίδρωση

Η υπερβολική εφίδρωση είναι ένα ακόμη σύμπτωμα πιθανού εμφράγματος.  Αν ιδρώνετε πολύ χωρίς να κάνετε κάποια άσκηση, τότε μπορεί ν’ αποτελεί σημάδι προβλήματος με την καρδιά σας.

Αν έχετε μπλοκαρισμένες αρτηρίες, η καρδιά σας θα καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να στείλει αίμα σε ολόκληρο το σώμα σας. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερο ιδρώτα καθώς το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία.

Άνδρας με ιδρώτα στο μέτωπο

3. Δυσπεψία και εμετός

Παρότι ίσως σας φαίνεται να μην υπάρχει σχέση ανάμεσα στο έμφραγμα και τα πεπτικά προβλήματα, είναι βέβαιο ότι υπάρχει. Συχνά, πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία και εμετός προηγούνται του εμφράγματος.

Είναι πολύ δύσκολο να πούμε με σιγουριά ότι ο εμετός ή η ναυτία είναι σίγουρο σύμπτωμα ενός καρδιακού προβλήματος, αλλά κανονικά αν έχετε “σιδερένιο” στομάχι και δεν έχετε φάει κάτι ασυνήθιστο, να προσέχετε καθώς μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

4. Συμπτώματα του εμφράγματος – Πόνοι στο στήθος

Γυναίκα κρατά το στήθος της

Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά και εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα του εμφράγματος.

Όμως, θα πρέπει να θυμάστε ότι το έμφραγμα δεν έρχεται πάντα με πόνους στο στήθος. Αν οι πόνοι στο στήθος προκαλούνται από μια καρδιακή προσβολή συνήθως διαρκούν περίπου 15 λεπτά. Θα παρατηρήσετε μια έντονη πίεση στο στήθος η οποία μπορεί να εξαπλωθεί στους ώμους και τα μπράτσα.

Γενικά, αυτοί οι πόνοι θα εμφανιστούν στην αριστερή σας πλευρά και ίσως μέρες νωρίτερα.

5. Πόνος στην πλάτη και το σαγόνι

Αν πρόκειται να υποστείτε έμφραγμα, θα παρατηρήσετε πόνο στην πλάτη και το σαγόνι. Αυτά τα συμπτώματα φαίνεται πως εμφανίζονται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Αν αρχίσετε να αισθάνεστε ξαφνικά αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε απευθείας στον γιατρό σας.

Άνδρας κρατά την πλάτη του

6. Συμπτώματα του εμφράγματος – Ζαλάδα

Η ζαλάδα μπορεί να είναι επίσης ένα σύμπτωμα εμφράγματος. Συνήθως αυτό μπορεί να χειροτερεύει σταδιακά. Το άτομο χάνει την ισορροπία του και νιώθει καταβεβλημένο.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να παραμένετε ψύχραιμοι και να μην κάνετε απότομες κινήσεις.

Συμβουλές

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα και δεν σχετίζονται με κάτι άλλο που ίσως γνωρίζετε, όπως στομαχικά προβλήματα, άγχος, κ.λπ., πηγαίνετε στον γιατρό σας ώστε να προσδιορίσετε την αιτία.

Η πρόληψη είναι το κλειδί για την ανίχνευση τυχόν προβλημάτων με την καρδιά.

Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε να βελτιώνετε τις συνήθειές σας πριν υποστείτε ένα έμφραγμα. Ορισμένες συνήθειες οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν ν’ αποφύγετε ένα έμφραγμα είναι ν’ ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να μην καπνίζετε, να γυμνάζεστε, και ν’ αποφεύγετε την καθιστική ζωή.

Αν γνωρίζετε τα συμπτώματα και τα αναγνωρίσετε, μπορείτε να προλάβετε το έμφραγμα του μυοκαρδίου, που αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον πλανήτη και σύμφωνα με την Επιτροπή για την Αντιμετώπιση του Εμφράγματος, την τρίτη αιτία θανάτου στην Αμερική. Σημειώστε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Grupo de Trabajo SEMES-Insalud. Dolor torácico agudo no traumático. Emergencias 2000;13:66-71
  • Mª Lourdes Vicent Alamino. Sobrevivir a un paro cardiaco: una cuestión de años. Sociedad Española de Cardiología. 18 mayo 2015 | Cardiología Hoy.
  • Mayo Clinic Staff. (2017). Heart attack.
    mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-attack/basics/complications/con-20019520
  • MedlinePlus. Paro Cardíaco. NIH: Instituto Nacional del Corazón, los Pulmones y la Sangre.
  • Organizacion Mundial de la Salud. (2005). Evite los infartos de miocardio y los accidentes cerebrovasculares No sea una víctima. OMS.
  • Ornato, J. P., & Hand, M. M. (2001). Warning signs of a heart attack. Circulation104(11), 1212–1213.
    heart.org/HEARTORG/Conditions/HeartAttack/TreatmentofaHeartAttack/Treatment-of-a-Heart-Attack_UCM_002042_Article.jsp#.V9yEh5grKUk

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.