Πόνος στα πόδια κατά την ανάπαυση: 7 πιθανές αιτίες

Ο πόνος στο πόδια κατά την ανάπαυση είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις αιτίες είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Μάθετε τα πάντα γι' αυτές εδώ!
Πόνος στα πόδια κατά την ανάπαυση: 7 πιθανές αιτίες
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 12 Αυγούστου, 2023

Ο πόνος στα πόδια είναι ένας συνηθισμένος λόγος που πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν στο γιατρό παγκοσμίως. Μπορεί να εμφανιστεί ενώ ξεκουράζεστε στο κρεβάτι ή στον καναπέ, ακόμη και μετά από σωματική δραστηριότητα. Σας ενδιαφέρει να μάθετε τι προκαλεί πόνο στα πόδια κατά την ανάπαυση; Εδώ θα σας πούμε.

Τα πόδια αποτελούνται από μια μεγάλη ποικιλία μυών, συνδέσμων, τενόντων, νεύρων και αιμοφόρων αγγείων. Είναι υπεύθυνα για τη στήριξη του σώματος και επιτρέπουν την κίνηση. Υπό αυτή την έννοια, ο πόνος στα πόδια σε ηρεμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα βλάβης ή προσβολής οποιασδήποτε από αυτές τις ανατομικές δομές.

Γενικά, η κακή κυκλοφορία, η συμπίεση των νεύρων και οι κιρσοί είναι συχνές αιτίες δυσφορίας στα κάτω άκρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ενοχλήσεις εμφανίζονται μετά από αρκετές ώρες ξαπλώματος ή με τα πόδια ανυψωμένα. Η έγκαιρη επαγγελματική αξιολόγηση βοηθά στη σταδιακή μείωση των συμπτωμάτων.

Πόνος στα πόδια: Αιτίες

Ο πόνος στα πόδια σε ηρεμία μπορεί να είναι εντοπισμένος ή να εξαπλώνεται σε όλο το άκρο. Συχνά αρχίζει ως κράμπες ή αίσθημα βάρους που αυξάνεται σε ένταση με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, συχνά συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα που διευκολύνουν τον εντοπισμό της υποκείμενης νόσου.

1. Περιφερική αρτηριακή νόσος

Η μειωμένη ροή του αίματος είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες του πόνου στα πόδια σε ηρεμία. Στην περιφερική αρτηριακή νόσο υπάρχει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αίματος στα άκρα. Η κατάσταση αυτή συνήθως προκύπτει από στένωση των αιμοφόρων αγγείων από λιπώδεις πλάκες.

Τα άτομα με αγγειακή παθολογία συχνά εμφανίζουν κράμπες στις γάμπες και τους αστραγάλους κατά το περπάτημα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, ο πόνος εντείνεται και εμφανίζεται ακόμη και όταν τα πόδια είναι σε ηρεμία. Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την απόφραξη της ροής του αίματος περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Μούδιασμα και αδυναμία στα πόδια.
  • Ωχρότητα και ψυχρότητα του δέρματος.
  • Γυαλιστερό και ξηρό δέρμα.
  • Κίτρινα και παχιά νύχια.

Ομοίως, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να διακόψει ακόμη και τον ύπνο. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η πάθηση αυτή είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, ενώ ο κίνδυνος είναι 6 φορές υψηλότερος σε ασθενείς που καπνίζουν.

Σε περιπτώσεις πόνου ισχαιμικής προέλευσης, καλό είναι να αφήνετε τα πόδια να κρέμονται από το κρεβάτι ή να κάνετε μερικά βήματα στο δωμάτιο για να ανακουφιστείτε προσωρινά από την ενόχληση. Η ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης, καθώς και τη χειρουργική επαναγγείωση.

taking aspirin
Η συνταγογράφηση ασπιρίνης για τον πόνο στα πόδια κατά την ανάπαυση δικαιολογείται όταν επιβεβαιώνεται αρτηριακό πρόβλημα.

2. Φλεβική ανεπάρκεια

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία των φλεβών να επιστρέψουν το αίμα από τα πόδια στην καρδιά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φλεβική διάταση οδηγεί σε κιρσούς και αλλαγές στο χρώμα του δέρματος.

Ο πόνος είναι συνήθως έντονος και επιτείνεται όταν το άτομο περνάει πολλή ώρα καθιστό ή όρθιο. Ομοίως, οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν μυρμήγκιασμα, κράμπες, βάρος και πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους. Σε χρόνιες περιπτώσεις, παρατηρείται πάχυνση του δέρματος και τάση σχηματισμού ελκών.

Ορισμένες μελέτες συνιστούν να ξαπλώνετε ανάσκελα με τα πόδια υπερυψωμένα για 30 λεπτά για να βελτιωθεί η φλεβική επιστροφή και να ανακουφιστεί ο πόνος. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η ακινητοποίηση των κάτω άκρων ή η ορθοστασία για παρατεταμένες περιόδους.

Η συντηρητική ιατρική θεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση καλτσών συμπίεσης και φλεβοτονικών φαρμάκων. Ομοίως, η σκληροθεραπεία και η χειρουργική προσέγγιση αποτελούν επιλογές σε προχωρημένες περιπτώσεις φλεβικής ανεπάρκειας.

3. Μυϊκά προβλήματα

Τα πόδια περιέχουν μερικούς από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους μύες στο ανθρώπινο σώμα. Υποβάλλονται σε υψηλά επίπεδα καταπόνησης όταν περπατάτε, τρέχετε ή γυμνάζεστε. Για το λόγο αυτό, ο πόνος στα πόδια σε ηρεμία είναι συχνό φαινόμενο ως αποτέλεσμα βλάβης του μυϊκού συστήματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος εστιάζεται σε ένα σημείο του ποδιού και επιδεινώνεται με την κίνηση. Η έντονη σωματική δραστηριότητα οδηγεί συχνά σε μικρές βλάβες στη μυϊκή μάζα που εκδηλώνονται με πόνο και οίδημα. Οι ενοχλήσεις εμφανίζονται συνήθως τη νύχτα ή τις ημέρες μετά την άσκηση.

Η τενοντίτιδα και η μυοσίτιδα είναι άλλες συχνές αιτίες πόνου στο πόδι κατά την ανάπαυση. Η εφαρμογή κρύων επιθεμάτων και η χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων συνήθως ανακουφίζει από τη δυσφορία. Ωστόσο, εάν ο πόνος επιδεινώνεται ή επιμένει με την πάροδο του χρόνου θα πρέπει να αναζητηθεί επαγγελματική φροντίδα.

4. Ισχιακή συμπίεση

Η συμπίεση του ισχιακού νεύρου συχνά προκαλεί πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στην πλάτη, τους γλουτούς και τα πόδια. Υπό αυτή την έννοια, η κήλη δίσκου, το κάταγμα της πυέλου, η σπονδυλική στένωση και ορισμένοι όγκοι είναι κοινές αιτίες αυτής της κατάστασης.

Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπια ενόχληση σε κατάσταση ηρεμίας έως έντονο σφυγμό που εμποδίζει την κίνηση. Συνήθως εκτείνεται από τη ράχη, κατά μήκος του μηρού, κάτω από τη γάμπα και στο πέλμα του ποδιού. Επιπλέον, η μυϊκή αδυναμία στο ένα ή και στα δύο πόδια είναι συχνή.

Τα μέτρα αυτοφροντίδας περιλαμβάνουν την εφαρμογή ζεστών και κρύων επιθεμάτων, την αποφυγή βαριάς ανύψωσης και τη σταδιακή επανέναρξη της σωματικής δραστηριότητας. Ομοίως, η φυσιοθεραπεία και η διήθηση με αναλγητικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

5. Προβλήματα στις αρθρώσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος στα πόδια σε ηρεμία είναι αποτέλεσμα φλεγμονής των αρθρώσεων ή αρθρίτιδας. Η δυσφορία συχνά συνοδεύεται από δυσκαμψία της προσβεβλημένης άρθρωσης και δυσκολία στο περπάτημα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή και σχετίζεται με τη φθορά του χόνδρου λόγω γήρανσης.

Ομοίως, η ουρική αρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι προβλήματα των αρθρώσεων που χαρακτηρίζονται από πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα. Η συνεχής ιατρική αξιολόγηση και η έγκαιρη θεραπευτική παρακολούθηση συνήθως βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη, και οι κρύες κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική σωματική άσκηση ή η παραμονή του άκρου σε μια θέση για πολλή ώρα. Η φυσικοθεραπεία είναι απαραίτητη για την προοδευτική ανάρρωση από τη νόσο.

6. Οστική ανάπτυξη

Η οστική ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στα πόδια των παιδιών και των εφήβων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται στο μηρό, τη γάμπα, το γόνατο και το μπροστινό μέρος του ποδιού. Προσβάλλει το 20% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 3 και 10 ετών.

Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως τις απογευματινές ώρες και η διάρκειά του κυμαίνεται από 10 έως 30 λεπτά. Τα επεισόδια μπορεί να είναι διαλείποντα και να επανεμφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες. Η εφαρμογή ζεστών επιθεμάτων και το μασάζ με τζελ ή κρέμα στην πληγείσα περιοχή ανακουφίζει από τη δυσφορία.

leg pain at rest while growing
Οι πόνοι ανάπτυξης στα παιδιά θεωρούνται φυσιολογικοί. Εμφανίζονται σε ορισμένα στάδια της ανάπτυξης κατά διαστήματα.

7. Εγκυμοσύνη και πόνος στα πόδια

Ο πόνος στα πόδια κατά την ανάπαυση είναι κοινό σύμπτωμα στις εγκύους. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου του αίματος της μητέρας λόγω των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης. Γενικά, η ενόχληση είναι παρόμοια με εκείνη των ατόμων που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση του μεγέθους της μήτρας από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει συμπίεση του ισχιακού νεύρου. Επιπλέον, μπορεί να επηρεαστούν και μεγάλα αγγεία, όπως η κοίλη φλέβα, με αποτέλεσμα πρήξιμο και κράμπες στα κάτω άκρα.

Οι γιατροί συνιστούν ασκήσεις διάτασης της σπονδυλικής στήλης και ξάπλωμα ανάσκελα με τα κάτω άκρα ανασηκωμένα για την ανακούφιση από τον πόνο στα πόδια κατά την εγκυμοσύνη. Ο πόνος και οι κράμπες εξαφανίζονται μερικές ημέρες μετά τον τοκετό.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν υπάρχει πόνος στα πόδια σε ηρεμία;

Ο πόνος στα πόδια σε ηρεμία μπορεί να οφείλεται σε πολλές καταστάσεις. Οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν την υποκείμενη αιτία και να παράσχουν την πλέον κατάλληλη θεραπεία. Επιπλέον, η έγκαιρη θεραπεία βελτιώνει την πρόγνωση του ατόμου και μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο.

Εάν ο πόνος αυξηθεί σε ένταση ή εμφανιστούν άλλα συμπτώματα, πρέπει να αναζητηθεί άμεση βοήθεια. Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν πυρετό, αδυναμία βάδισης και μαυριδερό αποχρωματισμό του δέρματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bolaños I, Chaves A, Gallón L, Morera I, et al. Enfermedad arterial periférica en miembros inferiores. Med. leg. Costa Rica. 2019  Mar;  36( 1 ): 84-90.
  • Leire A. Insuficiencia venosa. Prevención y tratamiento. Farmacia profesional. 2008 Nov; 22(10): 36-40.
  • Reyes-Cadena, A. El niño con dolor de piernas. Acta pediátrica de México. 2016;  37(3): 183-187.
  • Jaque C, Escobar R, Caicedo A, Beytía M, et al . Neuropatía ciática en pediatría: Presentación clínica y seguimiento a largo plazo. Rev. chil. pediatr. 2020  Feb ;  91( 1 ): 85-93.
  • Armas W, Alarcón G, Ocampo F, Arteaga M, et al. Artritis reumatoide, diagnóstico, evolución y tratamiento. Rev Cuba Reumatol. 2019  Dic ;  21( 3 ): e114.
  • Tejada P, Cohen A, Font I, Bermúdez C, et al. Modificaciones fisiológicas del embarazo e implicaciones farmacológicas: maternas, fetales y neonatales. Rev Obstet Ginecol Venez. 2007  Dic ;  67( 4 ): 246-267.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.