Μουδιασμένες αρθρώσεις: αιτίες και φυσικές θεραπείες

Οι μουδιασμένες αρθρώσεις είναι ένα συνηθισμένο και συνήθως παροδικό πρόβλημα με πολλές διαφορετικές αιτίες. Ωστόσο μπορεί να γίνει χρόνιο. Παρακάτω θα σας παρουσιάσουμε τις αιτίες για τις μουδιασμένες αρθρώσεις και μερικές υποδείξεις για την πρόληψη των προβλημάτων στις αρθρώσεις.
Μουδιασμένες αρθρώσεις: αιτίες και φυσικές θεραπείες

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι μουδιασμένες αρθρώσεις μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται το μούδιασμα μόλις ξυπνούν. Όμως άλλοι το αισθάνονται συνεχώς. Μερικές φορές οι μουδιασμένες αρθρώσεις δεν έχουν να κάνουν με κακή στάση του σώματος. Μάλιστα υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές αιτίες.

Τι είναι οι αρθρώσεις;

Η άρθρωση είναι το σημείο στο οποίο συνδέονται οι άκρες δύο ή περισσότερων οστών, ή το οστό και ο χόνδρος. Επιτρέπουν στο σώμα σας να κινείται. Βασικά, χάρη στις αρθρώσεις οι βραχίονες, τα πόδια και η πλάτη σας κάμπτονται και περιστρέφονται.

Ανάμεσα στα οστά που συνδέονται στην άρθρωση υπάρχει ένας εύκαμπτος, ελαστικός ιστός: ο αρθρικός χόνδρος. Ο χόνδρος εμποδίζει την πρόκληση τριβής ανάμεσα στα οστά, λειτουργώντας ως προφυλακτήρας ή ως μαξιλάρι.

Η άρθρωση περιβάλλεται από έναν “θύλακα”, που στηρίζει το όλο σύστημα. Ο θύλακας, με τη σειρά του, στηρίζεται από συνδέσμους που δεν αφήνουν τις αρθρώσεις σας να τραυματιστούν εύκολα.

Γιατί έχω μουδιασμένες αρθρώσεις;

Μουδιασμένες αρθρώσεις - Πόνος στον αγκώνα

Υπάρχει πλήθος διαταραχών και προβλημάτων που μπορούν να επηρεάσουν τις αρθρώσεις σας. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα συχνά είναι οι μουδιασμένες αρθρώσεις. Το μούδιασμα μπορεί να παρουσιαστεί στα χέρια, στα πέλματα, στους βραχίονες και στα πόδια σας.

Μερικές φορές το σύμπτωμα έρχεται και φεύγει χωρίς εμφανή λόγο. Σε αυτή την περίπτωση, το σώμα σας πιθανώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα από μόνο του. Όμως, όταν οι μουδιασμένες αρθρώσεις γίνονται χρόνιο πρόβλημα, πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα.

Ασθένειες και προβλήματα υγείας που οδηγούν σε μουδιασμένες αρθρώσεις

Οι πιο συνηθισμένες από αυτές είναι οι εξής:

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Μουδιασμένες αρθρώσεις - Ακτινογραφία γονάτων
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι φλεγμονή της άρθρωσης. Μπορεί να προσβάλει πολλές διαφορετικές αρθρώσεις. Γενικά παρατηρείται στα δάχτυλα, στους βραχίονες και στα γόνατα.
 • Συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ηλικία μεταξύ 30 και 60 ετών και είναι πιο συνηθισμένη στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Ποιότητας και Αποδοτικότητας στην Υγεία. Δεν υπάρχουν διαφορές επιπολασμού ανάλογα με τη φυλή ή τον τόπο κατοικίας.
 • Οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζουν μειωμένη κινητικότητα. Μετά το μούδιασμα εμφανίζεται έντονος πόνος.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζεται όταν συσσωρεύονται στην άρθρωση αποθέσεις ασβεστίου. Έπειτα ακολουθούν το μούδιασμα στις αρθρώσεις και η φθορά των χόνδρων, ο οποίος σταδιακά καταστρέφεται κάνοντας τον πόνο να επιδεινώνεται.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζεται πιο συχνά στους καρπούς, στα δάχτυλα και στα γόνατα. Ωστόσο μπορεί να προσβάλει και άλλες αρθρώσεις. Η συγκεκριμένη νόσος συνδέεται με την οστεοαρθρίτιδα και τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα.
 • Είναι οδυνηρή αλλά δεν καταστρέφει την άρθρωση.

Οστεομυελίτιδα

Η οστεομυελίτιδα είναι μια λοίμωξη του οστού που οφείλεται σε βακτήρια ή μύκητες. Τα μικρόβια φτάνουν στα οστά μέσω του αίματος και, αν εγκατασταθούν στην άρθρωση, προκαλούν βλάβες σε αυτή.

Το πρώτο σύμπτωμα είναι οι μουδιασμένες αρθρώσεις, όμως αργότερα εμφανίζεται έντονος πόνος. Η οστεομυελίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, ενώ προσβάλλει και παιδιά και ενήλικες.

Ερυθηματώδης λύκος

 • Ο ερυθηματώδης λύκος είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα, αντί να κάνει τη δουλειά του και να προστατεύει το σώμα σας, επιτίθεται σε υγιείς ιστούς. Μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε διάφορα μέρη του σώματός σας.
 • Οι μουδιασμένες αρθρώσεις είναι ένα σημάδι ότι τα οστά ή οι χόνδροι έχουν προσβληθεί από ερυθηματώδη λύκο.
 • Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ερυθηματώδη λύκο, όμως μπορεί να ελεγχθεί.

Συμβουλές για την πρόληψη των προβλημάτων στις αρθρώσεις

Μουδιασμένες αρθρώσεις - Άσκηση

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο. Ορισμένες τροφές μπορούν να εξασφαλίσουν στο σώμα σας τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για την πρόληψη του πόνου στις αρθρώσεις καθώς και των νόσων και των διαταραχών που τον προκαλούν.

 • Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 είναι πολύ αποτελεσματικά, αφού μειώνουν τη φλεγμονή και επιβραδύνουν την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου. Τα λιπαρά ψάρια και ο λιναρόσπορος περιέχουν υψηλή ποσότητα λιπαρών οξέων Ωμέγα-3, τα οποία μπορείτε επίσης να λάβετε σε μορφή συμπληρώματος.
 • Το σέλινο έχει διουρητική δράση και περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες. Συνιστάται για αποτοξίνωση και για επαναμεταλλικοποίηση του οργανισμού. Είναι απαραίτητο στη διατροφή σας, σε σαλάτες, σε σμούθι ή σε εγχύματα.
 • Η τσουκνίδα έχει αποτοξινωτική δράση και διαθέτει την ικανότητα να αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Μπορεί να καταναλωθεί ή να εφαρμοστεί τοπικά πάνω στην άρθρωση μέσα σε ένα μείγμα λιωμένων βοτάνων σε οινόπνευμα.
 • Το τζίντζερ αποτελεί ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αναλγητικό συστατικό. Μπορείτε να το καταναλώνετε σε μορφή εγχύματος ή να το προσθέτετε τριμμένο σε άλλες τροφές.

Μια υγιεινή διατροφή βοηθάει πάντα στην πρόληψη των ασθενειών. Ωστόσο, να θυμάστε ότι μόνο οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν την αιτία για τις μουδιασμένες αρθρώσεις. Επομένως συνιστούμε να πάτε στον γιατρό, αν τα συμπτώματά σας επιμένουν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Simopoulos, A. P. (2008). The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases. Experimental Biology and Medicine. https://doi.org/10.3181/0711-MR-311
 • Ginger. (2010). In Botanical Medicine for Women’s Health. https://doi.org/10.1111/ijfs.12940
 • Altman, R. D., & Marcussen, K. C. (2001). Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::AID-ART433>3.0.CO;2-J

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.