Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα συναισθήματά μας;

Δεν είναι όλα τα αρνητικά μας συναισθήματα επιβλαβή, αλλά πρέπει να τα ελέγξουμε. Τα σκαμπανεβάσματα και η έλλειψη ελέγχου των αντιδράσεών μας μπορεί να είναι επιβλαβή για τη συναισθηματική μας ευεξία. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Πώς μπορούμε να καθαρίσουμε τα συναισθήματά μας;
Raquel Aldana

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιανουαρίου, 2023

Το να καθαρίσουμε τα συναισθήματά μας είναι μια ελάχιστα γνωστή έννοια που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εσωτερικής ευεξίας. Αυτό συχνά αγνοείται εις βάρος της σωματικής υγείας. Εξάλλου, αν δεν νιώθουμε καλά συναισθηματικά, δύσκολα μπορούμε να έχουμε μια πλήρη, χαρούμενη και ολοκληρωμένη ύπαρξη. Επομένως, είναι σημαντικό, από καιρό σε καιρό, να βοηθάμε το μυαλό μας να καθαρίσει τα συναισθήματά μας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Πέντε τοξικά συναισθήματα που συχνά συσσωρεύουμε

Δεν είναι όλα τα αρνητικά συναισθήματα ανθυγιεινά. Για παράδειγμα, η θλίψη και ο θυμός έχουν μια συγκεκριμένη λειτουργία, παρά την κακή τους φήμη. Ωστόσο, η έλλειψη ελέγχου οποιασδήποτε από τις αντιδράσεις μας -ακόμα και της χαράς- μπορεί να βλάψει τη συναισθηματική ευεξία.

depuracion συναισθηματικός

Για το λόγο αυτό, το σημαντικό είναι να μάθουμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας υγιεινά, ώστε να μην μας ελέγχουν. Έτσι, μια κρίση θυμού θα πρέπει να μείνει εκεί και να μην δίνει τη θέση της στη βία. Εν τω μεταξύ, η λύπη πρέπει να ελεγχθεί για να μην μετατραπεί σε κατάθλιψη.

Με τον ίδιο τρόπο, δεν μπορούμε να αφήσουμε τη δυσαρέσκεια, την ενοχή ή τη δυσαρέσκεια να γίνουν μόνιμες συναισθηματικές καταστάσεις. Το σωρευτικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά τοξικό για την υγεία μας.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά:

  • Θυμός: Μπορεί να μας βοηθήσει να προστατευθούμε, αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι ένα ακραίο συναίσθημα που πρέπει να εξοικειωνόμαστε πολύ συχνά. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις σε λεκτική ή σωματική επιθετικότητα.
  • Αγανάκτηση: Το να μην μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα και να συγχωρήσουμε μας κάνει να κολλάμε στο παρελθόν. Καθορίζει την παρούσα και τη μελλοντική μας ζωή και την θέτει σε συνεχή συναισθηματικό πόνο.
  • Δυσαρέσκεια. Το να νιώθουμε δυσαρέσκεια μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιωθούμε. Ωστόσο, όταν αυτή η συναισθηματική κατάσταση είναι σταθερή, χάνουμε τον ενθουσιασμό μας στη ζωή και μπλοκάρουμε. Αυτό μας κάνει να μένουμε στάσιμοι και διαιωνίζουμε την ταλαιπωρία.
  • Ενοχές: Το αίσθημα ενοχής γεμίζει το μυαλό μας με μομφές, παράπονα, τύψεις και συνεχείς ανησυχίες.
  • Ο φόβος είναι χρήσιμος για να μας προειδοποιεί για την πιθανότητα να κινδυνεύει η ακεραιότητά μας. Ωστόσο, μπορεί να εμποδίσει την πρόοδό μας και να γίνει περιορισμός όταν γίνει ανούσιος.

Πώς να καθαρίσουμε τα συναισθήματά σας

Πρώτα από όλα, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι χρειαζόμαστε χρόνο για να καθαρίσουμε τα συναισθήματά μας. Επίσης, όπως όταν έχουμε πιει πολύ αλκοόλ, θα έχουμε περίοδο hangover. Αυτό το συναισθηματικό hangover μπορεί να αποτελείται από ενοχές, συνεχή θυμό, δυσκολίες ύπνου, θλίψη κ.λπ.

Γνωρίζοντας αυτό, μπορούμε να σταματήσουμε να «βιώνουμε τα αρνητικά συναισθήματα» και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία συναισθηματικής κάθαρσης που τόσο χρειαζόμαστε. Τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν και οι αισθήσεις μας θα επιστρέψουν στην πραγματικότητα.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς.

1. Γινόμαστε συνειδητός παρατηρητής για να καθαρίσουμε τα συναισθήματά μας

Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν βρισκόμαστε υπό την επιρροή των συναισθημάτων και των ανασφάλειών μας, χειροτερεύουμε πάρα πολύ. Δεν ερμηνεύουμε τα πράγματα με ακρίβεια και είμαστε πολύ επιρρεπείς να πούμε ή να κάνουμε κάτι για το οποίο μπορεί να μετανιώσουμε αργότερα.

Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι είμαστε αυτο-απορροφημένοι. Το να ξεχωρίζουμε τα συναισθήματά μας, να τα αποδεχόμαστε και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, οδηγεί στον προβληματισμό.

Νιώθουμε συχνά δυσαρεστημένοι, θυμωμένοι ή ένοχοι; Αντιδρούμε δυσανάλογα όταν δεν γίνεται αυτό που θέλουμε;

Για να βοηθήσουμε αυτή τη φάση, μπορούμε να αρχίσουμε να γράφουμε ένα συναισθηματικό ημερολόγιο και να γράφουμε τα συναισθήματα που βιώνουμε καθημερινά και την έντασή τους. Αναζητήστε αυτές τις αντιδράσεις και ονομάστε τις. Θα εκπλαγείτε με αυτό που θα ανακαλύψετε.

Ας υποθέσουμε ότι μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε γρήγορα τα πέντε συναισθήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα αντιληφθούμε την κατάσταση μέθης, η οποία θα μας επιτρέψει να αποσυρθούμε εγκαίρως. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για τη συνολική ισορροπία της ζωής μας.

312620_275645985790831_272631902758906_998219_797072214_n

2. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει τα συναισθήματά σας

Συχνά δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε και να βιώσουμε τα συναισθήματά μας επειδή προσπαθούσαμε να τα κρύψουμε και να τα αρνηθούμε σε όλη μας τη ζωή. Ωστόσο, πρέπει να μάθουμε να μην τα φοβόμαστε και να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

Είναι ο μόνος τρόπος να τα διαχειριστούμε και να μην μας πάρουν τον έλεγχο.

3. Ακολουθούμε μια συναισθηματική δίαιτα για να καθαρίσουμε τα συναισθήματά σας

Ας σταματήσουμε να καταναλώνουμε τα συναισθήματα που παρατηρήσαμε ότι μας πληγώνουν. Ξεχάστε το παράπονο και το θύμα, τον θυμό, την αγανάκτηση, την ενοχή, τον φόβο ή οποιοδήποτε από τα συναισθήματα μπορεί να σας ενοχλήσουν.

Η ζωή μπορεί να είναι δύσκολη για ένα άτομο που είναι μεθυσμένο από τα συναισθήματά του. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προχωρήσετε μπροστά και να μην εμποδίσετε την πρόοδό σας ή να πετύχετε τους στόχους σας.

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτή την προθυμία να υποκύψουμε σε βλαβερά συναισθήματα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει κάτι μέσα μας που τροφοδοτεί τον φόβο μας. Το να καθαρίσουμε τα συναισθήματά μας θα μας βοηθήσει να μάθουμε ότι αξίζουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ο φόβος των πιθανών επιτευγμάτων μας έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την αδυναμία μας να ανεχτούμε την αβεβαιότητα. Συχνά προτιμούμε να παραμένουμε στην αβεβαιότητα των αρνητικών συναισθημάτων, επειδή δεν εμπιστευόμαστε την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε σε οτιδήποτε μας έρθει.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σκόπιμο να πραγματοποιούμε αυτή τη διαδικασία συναισθηματικού καθαρισμού κάθε φορά, ώστε να μην αφήνουμε την ενόχληση να επηρεάσει την ευημερία μας.

Να είστε πιο ευέλικτοι για να καθαρίσετε τα συναισθήματά σας

Συχνά νιώθουμε την ανάγκη να τα έχουμε όλα τακτοποιημένα, διαβασμένα και ελεγμένα χιλιάδες φορές. Αυτό δημιουργεί μια συσσώρευση συναισθηματικών τοξινών που αποδυναμώνει τον εσωτερικό μας εαυτό και μας εμποδίζει να είμαστε σε ειρήνη με τον εαυτό μας.

Αν είμαστε μεθυσμένοι από συναισθήματα, ας θυμόμαστε ότι μόνο ένα άτομο σε αυτόν τον κόσμο θα μας εμποδίσει να φτάσουμε στην κορυφή, και αυτό το άτομο είμαστε εμείς. Ας προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε τα συναισθήματά μας για να απαλλαγούμε από τους δαίμονές μας και να προχωρήσουμε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Molerio Pérez Osana, García Romagosa Georgina. Influencia del estrés y las emociones en la hipertensión arterial esencial. Rev cubana med  [Internet]. 2004  Jun [citado  2018  Dic  18] ;  43( 2-3 ). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75232004000200007&lng=es.
  • Piqueras Rodríguez, José Antonio, Ramos Linares, Victoriano, Martínez González, Agustín Ernesto, Oblitas Guadalupe, Luis Armando, EMOCIONES NEGATIVAS Y SU IMPACTO EN LA SALUD MENTAL Y FÍSICA. Suma Psicológica [en linea] 2009, 16 (Diciembre-Sin mes) : [Fecha de consulta: 18 de diciembre de 2018] Disponible en:<http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=134213131007ISSN 0121-4381
  • Sánchez Ureña Braulio, Ureña Bonilla Pedro. Complejo ira – hostilidad y mecanismos de afrontamiento en pacientes que han sufrido un evento cardiovascular. Rev. costarric. cardiol  [Internet]. 2011  June [cited  2018  Dec  18] ;  13( 1 ): 13-18. Available from: http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1409-41422011000100003&lng=en.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.