9 πράγματα που συμβαίνουν ενώ κοιμάστε

Ενώ κοιμάστε, το σώμα σας συνεχίζει να λειτουργεί, ακόμα κι αν τα μάτια σας είναι κλειστά και δεν κινείστε στο κρεβάτι. Τι γίνεται όμως; Θα σας πούμε σε αυτό το άρθρο!
9 πράγματα που συμβαίνουν ενώ κοιμάστε

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2021

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι όταν πηγαίνουμε για ύπνο, είναι σαν να κοιμάται και το σώμα μέχρι την επόμενη μέρα. Ωστόσο, τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια! Το σώμα συνεχίζει να λειτουργεί και εκτελεί σημαντικές λειτουργίες. Ενώ κοιμάστε, τα κατεστραμμένα κύτταρα επιδιορθώνονται, η ενέργεια που χάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας επαναφορτίζεται και το ανοσοποιητικό σύστημα τονώνεται.

Θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί το σώμα όταν κοιμάστε; Τότε διαβάστε παρακάτω!

Εννέα απίστευτα πράγματα που συμβαίνουν ενώ κοιμάστε

Γνωρίζατε ότι το ένα τρίτο της ζωής σας το περνάτε στον ύπνο; Μπορεί να είναι λίγο περισσότερο ή λίγο λιγότερο, αλλά η αλήθεια είναι ότι εκείνες τις ώρες, το σώμα δεν παραλύει περιμένοντας να χτυπήσει το ξυπνητήρι ή τον θόρυβο από το δρόμο να σε κάνει να πηδήξεις από το κρεβάτι.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τι συμβαίνει στο σώμα ενώ κοιμάστε.

1. Το σώμα «κουνιέται» ενώ κοιμάστε

9 πράγματα που συμβαίνουν ενώ κοιμάστε

Οι σπασμοί αυτού του τύπου είναι πιο συχνοί από όσο νομίζουμε. Περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού «υποφέρει» από αυτούς. Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα ερεθίσματα για τρόμο, όπως το άγχος ή το τι τρώμε. Σχετίζονται επίσης με την αλλαγή του σώματος όταν πέφτει για ύπνο.

Το λεγόμενο μυοκλονικό τράνταγμα είναι η «τρεμματική» αίσθηση του ύπνου. Ο μυόκλωνος ύπνος σπάνια χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, μπορεί να είναι σύμπτωμα πιο περίπλοκων διαταραχών ύπνου. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.

2. Παράγεται περισσότερα αέρια

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το σώμα μας ενώ κοιμόμαστε. Αν σε αυτό προσθέσουμε και το γεγονός ότι το σώμα βρίσκεται σε πιο χαλαρή θέση, είναι πιο εύκολο να απελευθερωθούν αέρια χωρίς την άδειά μας!

Αν σας έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο και ντρέπεστε λίγο, μην ανησυχείτε. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Πώς, μπορεί να αναρωτιέστε;

Τρώγοντας ελαφρά στο δείπνο. Αποφύγετε τα όσπρια και μην τρώτε τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι το τελευταίο γεύμα που τρώμε κατά τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει στο να είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

3. Νομίζεις ότι το κεφάλι σου θα εκραγεί

9 πράγματα που συμβαίνουν ενώ κοιμάστε

Αυτή η περίεργη αίσθηση είναι γνωστή και ως σύνδρομο έκρηξης κεφαλιού. Είναι κάτι πραγματικά περίεργο που συμβαίνει συχνά. Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι είναι ένα φρικτό συναίσθημα. Ξυπνούν αφού άκουσαν έναν πολύ δυνατό θόρυβο, σαν έκρηξη.

Μπορείτε να πηδήξετε από το κρεβάτι και να τρέξετε στο παράθυρο για να δείτε αν το αυτοκίνητό σας είναι σε καλή κατάσταση ή αν οι γείτονές σας κοιμούνται ήσυχοι. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε αποπροσανατολισμένοι και φοβισμένοι.

Αυτό συμβαίνει σε περιόδους υψηλού στρες και άγχους ή εάν δεν κοιμάστε αρκετά. Θεωρείται αβλαβής κατάσταση.

4. Χάνετε βάρος

Πως; Περιμένετε – δεν χρειάζεται να κάνω δίαιτα ή να πάω γυμναστήριο; Πάω για ύπνο τώρα!

Όχι τόσο γρήγορα. Δεν είναι τόσο εύκολο. Δεν ξυπνάς απλά μερικά κιλά πιο ελαφρύς. Αντίθετα, κατά τις ώρες του ύπνου, το σώμα καταναλώνει την ίδια ενέργεια όπως όταν είστε ξύπνιοι (για να διατηρήσει ενεργές, ζωτικές λειτουργίες).

Αντίθετα, εάν κοιμάστε άσχημα ή λίγο, παράγετε περισσότερη γκρελίνη, μια ορμόνη που μας κάνει να έχουμε περισσότερη όρεξη οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

5. Σχεδόν πάντα ονειρεύεσαι τα ίδια πράγματα

9 πράγματα που συμβαίνουν ενώ κοιμάστε

Ίσως δεν θυμάστε, αλλά συχνά ονειρεύεστε την ίδια κατάσταση ή άτομο κάθε βράδυ (ή πολλές φορές την εβδομάδα). Η θεωρία που εξηγεί αυτό ονομάζεται «προσομοίωση απειλής» και δείχνει ότι τα όνειρα προβάλλουν τους φόβους και τα τραύματά μας.

Ωστόσο, δεν τελειώνει εκεί, καθώς πιστεύεται ότι το ονειρευόμαστε όσες φορές χρειάζεται μέχρι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να το λύσουμε.

6. Μεγαλώνετε ενώ κοιμάστε

Οι αυξητικές ορμόνες διεγείρουν την ανάπτυξη των παιδιών και επιτρέπουν στους μύες, τα οστά και τους ιστούς να αναγεννηθούν. Πιο συχνά απελευθερώνονται στα βαθιά στάδια του ύπνου, όπως το όψιμο στάδιο NREM. Μερικές μελέτες έχουν βρει ότι η ορμόνη του ύπνου αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Η υπόφυση το παράγει στη βάση του εγκεφάλου. Ξεκινώντας από την ενηλικίωση, η ποσότητα της αυξητικής ορμόνης που παράγεται μειώνεται αργά.

7. Οι μύες παραλύουν

Consejor para dormir mejor.

Όχι όμως όλοι! Να είστε σίγουροι ότι δεν θα σταματήσετε να αναπνέετε και η καρδιά σας δεν θα σταματήσει να χτυπά όσο κοιμάστε. Το σώμα δίνει οδηγίες σε ορισμένους μύες να κλειδώσουν. Έτσι αποφεύγουμε να κινούμαστε στον ρυθμό των ονείρων μας.

Το πρόβλημα είναι όταν ο εγκέφαλος δεν δίνει το σήμα σε ορισμένες μυϊκές ομάδες να ξυπνήσουν και νομίζουμε ότι έχουμε χάσει ένα χέρι στη μέση της νύχτας! Μπορεί επίσης να αποκοιμηθείτε αφήνοντας ένα μέλος ακίνητο και να αρχίσει το αφόρητο μυρμήγκιασμα.

Αυτό το μυρμήγκιασμα μπορεί να οφείλεται σε μια κατάσταση που είναι γνωστή ως νυχτερινή παραισθησία, επομένως συνιστάται να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να σας συστήσει την πιο κατάλληλη θεραπεία, εάν αυτή είναι η περίπτωσή σας.

8. Ο εγκέφαλος αυτοκαθαρίζεται ενώ κοιμάστε

Αυτό σημαίνει ότι τις ώρες του ύπνου, το μυαλό παίρνει την ευκαιρία να εξαφανίσει οτιδήποτε θεωρεί άχρηστο, από κάτι που είδατε στην τηλεόραση μέχρι μια ανάμνηση ή εμπειρία από εκείνη τη μέρα.

Ενώ κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος φιλτράρει όλα τα δεδομένα που λαμβάνει. Επομένως, μια θεωρία προτείνει ότι τα όνειρα προκύπτουν από τις καθημερινές μας πράξεις.

9. Τα μάτια κινούνται περισσότερο

9 πράγματα που συμβαίνουν ενώ κοιμάστε

Στη φάση του ύπνου που ονομάζεται « REM » (Rapid Eyes Movement), οι βολβοί των ματιών κινούνται μπρος-πίσω χωρίς να σταματούν. Είναι σαν να υπήρχε μια οθόνη με εκατοντάδες σκηνές σε διαφάνειες που διαδέχονται η μία μετά την άλλη χωρίς ανάπαυση μπροστά τους,

Σε αυτό το στάδιο, το σώμα προετοιμάζεται για ξεκούραση και πολλές λειτουργίες ή μύες εξακολουθούν να λειτουργούν σαν να είμαστε ξύπνιοι. Ένα άλλο περίεργο γεγονός για τη φάση REM: Αν ξυπνήσουμε σε αυτή τη φάση, θα νιώσουμε ξεκούραστοι, ανανεωμένοι και σε εγρήγορση.

Επομένως, πρέπει να ξεκουράζεστε καλά, ώστε το σώμα σας να μπορεί να εκτελεί όλες τις λειτουργίες του ενώ κοιμάστε. Έτσι, θα ξυπνήσετε γεμάτοι ενέργεια για να αντιμετωπίσετε μια νέα μέρα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Yetton BD, Niknazar M, Duggan KA, McDevitt EA, Whitehurst LN, Sattari N, et al. Automatic detection of rapid eye movements (REMs): A machine learning approach. J Neurosci Methods. 2016;
  • Erro ME, Navarro MC. Mioclonías: Caracteristícas clínicas y neurofisiólogicas, etiología y tratamiento. Revista de Neurologia. 2009.
  • GIMÉNEZ O, CAIXÀS A. Ghrelina: de la secreción de hormona de crecimiento a la regulación del equilibrio energético. Endocrinol y Nutr. 2004;
  • Reinoso-Suárez F. Neurobiología del sueño. Rev Med Univ Navarra. 2005;
  • Cantero, J. L., M. Atienza, and R. M. Salas. “Valor clínico de la coherencia EEG como índice electrofisiológico de conectividad córtico-cortical durante el sueño.” Rev Neurol 31.5 (2000): 442-454;

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.