5 υγιεινές συνήθειες για να γίνετε πιο ήρεμοι

Στις αποτελεσματικότερες συνήθειες για να γίνετε πιο ήρεμοι και για ν' αποφύγετε το άγχος περιλαμβάνονται η γυμναστική, το τραγούδι και ο χορός. Μπορούν να σας βοηθήσουν αρκετά!
5 υγιεινές συνήθειες για να γίνετε πιο ήρεμοι
Bernardo Peña

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Bernardo Peña.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Ιανουαρίου, 2023

Όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνετε, έχετε παραπάνω ευθύνες, αντιμετωπίζετε μεγαλύτερες προκλήσεις και δυσκολίες. Κανείς δεν μπορεί ν’ αποφύγει να περάσει από περιόδους γαλήνης και χαράς σε περιόδους προκλήσεων και δυσκολιών. Το ίδιο και το αντίθετο. Μάθετε για τις 5 υγιεινές συνήθειες για να γίνετε πιο ήρεμοι.

Στο σημερινή κοινωνία ζούμε όλοι μας με πολύ γρήγορους ρυθμούς και υπό συνεχή φυσική, συναισθηματική και πνευματική πίεση.

Το αποτέλεσμα της ευθραυστότητας και των μεγάλων απαιτήσεων της καθημερινής ζωής είναι πως τα προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη θεωρούνται οι μεγαλύτεροι εχθροί του 21ου αιώνα.

Η πηγή αυτών των προβλημάτων έχει να κάνει με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε την πραγματικότητα.

Ωστόσο, οι άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να είναι χαλαροί μπροστά στις δυσκολίες της ζωής, αναπτύσσουν λιγότερα προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος.

Αν και το άγχος είναι μια φυσιολογική διαδικασία του ανθρωπίνου σώματος, υπάρχει μια ποικιλία επιλογών και μεθόδων για να σας βοηθήσουν να το κρατήσετε υπό έλεγχο.

Γιατί θα πρέπει να γίνετε πιο ήρεμοι

5 υγιεινές συνήθειες για να γίνετε πιο ήρεμοι, χαλάρωση

Το άγχος και η κατάθλιψη σχετίζονται συχνά με τη χαμηλή παραγωγικότητα, τη φτωχή απόδοση και την απώλεια πληρότητας σε διάφορες πτυχές της καθημερινής σας ζωής.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του άγχους μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Είστε περισσότερο ευάλωτοι σε φυσικές ασθένειες και άλλες διαταραχές όταν αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Κάποια από τα προβλήματα που εγείρονται, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Γαστρίτιδα
 • Αγωνία
 • Αϋπνία
 • Κολίτιδα
 • Κατάθλιψη
 • Διαταραχές στη σεξουαλική ζωή
 • Υψηλή πίεση
 • Καρδιακή προσβολή
 • Έλκη στομάχου
 • Ευερέθιστο έντερο
 • Ψύχωση
 • Τριχόπτωση

Συνήθειες για μια πιο γαλήνια ζωή

1. Τρώτε υγιεινά και με σύνεση

Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στο να παραλείπουν γεύματα, κάτι το οποίο είναι τεράστιο λάθος.

Να θυμάστε ότι αν έχετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες θα βοηθήσετε το σώμα σας να πάρει αρκετές θρεπτικές ουσίες ώστε ν’ αντεπεξέλθετε στις αγχωτικές καταστάσεις.

Υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες μπορούν πραγματικά να καταπολεμήσουν το άγχος και την κούραση.

Αυξήστε την κατανάλωση των ακόλουθων:

 • Μύρτιλλα
 • Πράσινο τσάι
 • Σπανάκι
 • Γάλα
 • Μαύρη σοκολάτα
 • Σολομός
 • Ρύζι

2. Γυμναστείτε για να γίνετε πιο ήρεμοι

5 υγιεινές συνήθειες για να γίνετε πιο ήρεμοι, γυμναστική

Σας ωφελεί να παραμένετε ενεργοί τόσο σε φυσικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Είναι ευρέως γνωστό πως η γυμναστική προάγει την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες σας κάνουν να αισθάνεστε περισσότερο ευτυχείς. Επίσης, βελτιώνει τη φυσική σας απόδοση και τη χωρητικότητα των πνευμόνων σας.

Η απελευθέρωση της έντασης χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα σας, δίνοντάς σας το αίσθημα ευεξίας βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου σας. Σας βοηθά επίσης να μειώσετε το άγχος και το αίσθημα θυμού.

3. Καλή ξεκούραση

Είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά τη νύχτα καθώς κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται μεγάλες ποσότητες πληροφοριών τις οποίες απορρόφησε την ημέρα.

Η διεργασία αυτή επιτρέπει στο σώμα σας ν’ ανακάμψει από το άγχος και τις επιπτώσεις του. Με άλλα λόγια, αποκαθίσταται το πνεύμα και το σώμα σας.

Από την άλλη, μελέτες έχουν δείξει πως ο ύπνος δίπλα σε έναν σύντροφο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αίσθησης άγχους. Αυτό επιτυγχάνεται επειδή μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης και αυξάνεται η παραγωγή οξυτοκίνης.

Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες την ημέρα, οι ενήλικες από επτά έως οκτώ, οι έφηβοι από οκτώ έως 10, και τέλος τα παιδιά θα πρέπει να κοιμούνται από οκτώ έως 12 ώρες.

4. Δοκιμάστε γιόγκα και διαλογισμό για να γίνετε πιο ήρεμοι

5 υγιεινές συνήθειες για να γίνετε πιο ήρεμοι, διαλογισμός

Αυτές οι δραστηριότητες είναι πολύ δημοφιλείς σήμερα επειδή μειώνουν αποτελεσματικά το άγχος.

Παρότι δεν έχουν μελετηθεί ακόμη οι επιδράσεις της γιόγκα σε ορισμένους τομείς, η επιστημονική κοινότητα ομόφωνα συμφωνεί πως η εξάσκηση του διαλογισμού Kirtan Kriya (KKM) είναι ωφέλιμη.

Αν διαλογίζεστε 12 λεπτά την ημέρα για οκτώ εβδομάδες θα μειώσετε τους βιολογικούς μηχανισμούς οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αύξηση των φλεγμονών στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, έχει εκπονηθεί μια μελέτη από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Σεούλ (Νότια Κορέα) στην οποία βρέθηκε πως η μακρόχρονη εξάσκηση διαλογισμού μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική θεραπεία για άτομα τα οποία πάσχουν από κατάθλιψη και αγωνία.

5. Να ακούτε μουσική, να τραγουδάτε και να χορεύετε

Λέγεται ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι αρμονία και ρυθμός. Δεν υπάρχει άγχος σ’ αυτόν επειδή αυτό θα σήμαινε ότι έχει χαθεί ο ρυθμός. Αυτές είναι οι βασικές αρχές της μουσικής.

Στο βιβλίο “Πώς να είστε ευτυχισμένοι σύμφωνα με τον Δον Κιχώτη” από τον David Garcia-Rodrigo Roquero, ισχυρίζεται πως η μουσική και το τραγούδι αυξάνουν τα θετικά συναισθήματα και τα κίνητρα.

Αυτό οδηγεί στην παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες συμβάλλουν στο αίσθημα της ευεξίας, στην ανακούφιση από το άγχος και στην απόσπαση της προσοχής σας από τον πόνο.

Βάσει της ομάδας ερευνών The Mind Lab, “Η έλλειψη βαρύτητας” είναι ένα από τα πιο χαλαρωτικά τραγούδια στον κόσμο επειδή μειώνει το άγχος έως και 65%.

Όσο για το τραγούδι, η πρακτική αυτή σας αναγκάζει ν’ αναπνέετε πιο βαθιά και έτσι προμηθεύετε με οξυγόνο το σώμα σας. Κατά συνέπεια το σώμα σας χαλαρώνει.

Το τραγούδι ευνοεί επίσης την παραγωγή ενδορφινών και οξυτοκίνης, έτσι καταπραΰνονται το άγχος και η αγωνία. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να βελτιωθούν ακόμη και τα συμπτώματα της κατάθλιψης και της μοναξιάς.

Όταν χορεύετε, ο ρυθμός της μουσικής επηρεάζει την καρδιά και το αναπνευστικό σας σύστημα. Επίσης, χαλαρώνει το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου σας, το οποίο είναι υπεύθυνο για λειτουργίες όπως το συναίσθημα και η διαίσθηση.

Εν ολίγοις, αν θέλετε να έχετε μια καλή υγεία, θα πρέπει να καλλιεργήσετε ορισμένες υγιεινές συνήθειες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο ήρεμοι. Τώρα γνωρίζετε πώς να το κάνετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Black, DS, Cole, SW, Irwin, MR, Breen, E., St. Cyr, NM, Nazarian, N., Khalsa, DS y Lavretsky, H. (2013). La meditación yóguica revierte la dinámica de transcriptoma relacionada con NF-κB e IRF en leucocitos de cuidadores familiares de demencia en un ensayo controlado aleatorio. Psychoneuroendocrinology, 38 (3), 348–355. https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2012.06.011.
 • Troxel WM. It’s more than sex: exploring the dyadic nature of sleep and implications for health. Psychosom Med. 2010;72(6):578-586. doi:10.1097/PSY.0b013e3181de7ff8.
 • Hwang WJ, Lee TY, Lim KO, et al. The effects of four days of intensive mindfulness meditation training (Templestay program) on resilience to stress: a randomized controlled trial. Psychol Health Med. 2018;23(5):497-504. doi:10.1080/13548506.2017.1363400.
 • A Study Investigating the Relaxation Effects of the Music Track Weightless by Marconi Union in consultation with Lyz Cooper. Mindlab International. https://www.britishacademyofsoundtherapy.com/wp-content/uploads/2019/10/Mindlab-Report-Weightless-Radox-Spa.pdf.
 • García-Rodrigo Roquero D. Cómo ser feliz según Don Quijote. Madrid: Bubok Publishing S.L.; 2017.
 • Baratucci, Yanina (2011). Estrés y alimentación. Universidad FASTA. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/handle/123456789/343?show=full.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.