Πώς να αναγνωρίσετε και να θεραπεύσετε τους φαγέσωρες

Οι φαγέσωρες είναι ένα ήπιο πρόβλημα ακμής που πρέπει να αντιμετωπίζεται με τον πλέον κατάλληλο τρόπο, ώστε να μην επιδεινωθούν ή να μην προκαλέσουν δυσφορία. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Πώς να αναγνωρίσετε και να θεραπεύσετε τους φαγέσωρες
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 29 Δεκεμβρίου, 2022

Οι φαγέσωρες είναι μικρές κύστεις που εμφανίζονται στο δέρμα. Συνδέονται με την ακμή και αντιμετωπίζονται δύσκολα. Μοιάζουν με εξογκώματα και προκαλούνται από φραγμένους πόρους.

Οι φαγέσωρες εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο ή στην πλάτη. Προσδίδουν στο δέρμα μια ακανόνιστη και τραχιά υφή. Αυτοί οι τύποι εξογκωμάτων σχηματίζονται από τη συσσώρευση νεκρών δερματικών κυττάρων και λιπαρών ουσιών.

Οι φαγέσωρες μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με προϊόντα χωρίς συνταγή. Άλλες φορές, απαιτούν επαγγελματική παρέμβαση. Προσβάλλουν άτομα όλων των ηλικιών, αλλά είναι πιο συνηθισμένοι σε εφήβους και ενήλικες με λιπαρό δέρμα.

Με τι μοιάζουν οι φαγέσωρες;

Οι φαγέσωρες, στην τυπική τους μορφή, μοιάζουν με εξογκώματα στην επιφάνεια του δέρματος. Συχνά έχουν στο κέντρο τους ένα λευκό επίχρισμα, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ορισμένοι μοιάζουν απλώς με εξογκώματα χωρίς κανένα χρωματισμό.

Σε αντίθεση με τις φλύκταινες, που είναι άλλα εξογκώματα που προκαλούνται από την ακμή, οι φαγέσωρες δεν περιβάλλονται από κόκκινο δέρμα. Αυτό που τις διακρίνει είναι ότι το δέρμα αναπτύσσεται γύρω από το πυώδες υγρό που σχηματίζεται στον φραγμένο πόρο. Από την άλλη πλευρά, στους φαγέσωρες δεν υπάρχει κάλυψη από το δέρμα, αλλά είναι εκτεθειμένοι.

Πώς να αναγνωρίσετε και να θεραπεύσετε τους φαγέσωρες
Τα μαύρα στίγματα είναι φαγέσωρες και επομένως έρχονται σε επαφή με τον αέρα μέσω ενός ανοίγματος.

Οι αιτίες για τους φαγέσωρες

Οι φαγέσωρες σχηματίζονται όταν ένας πόρος φράσσεται από νεκρά κύτταρα και άλλα υπολείμματα. Το σμήγμα, το οποίο φτάνει στην επιφάνεια του δέρματος μέσω των πόρων, αρχίζει τότε να συσσωρεύεται και να σκληραίνει.

Το σμήγμα είναι μια φυσική λιπαρή ουσία που λιπαίνει το δέρμα. Όταν συσσωρεύεται και σκληραίνει εξαιτίας ενός φραγμένου πόρου, δημιουργεί τις συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό ενός βακτηρίου που ονομάζεται Propionibacterium acnes.

Μερικές φορές το δέρμα αντιδρά σε αυτά τα βακτήρια. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργεί ένα είδος “ερμητικής σφραγίδας” που περικλείει αυτούς τους μικροοργανισμούς. Σε αυτό το σημείο σχηματίζονται οι φαγήσωρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η παραγωγή σμήγματος επιταχύνεται και αυτό καθιστά το άτομο πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη αυτού του τύπου ακμής. Αυτή η επιτάχυνση συμβαίνει συχνά κατά την εφηβεία, σε καπνιστές και σε ενήλικες με λιπαρό δέρμα.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν είναι οι εξής:

 • Υπερβολικό πλύσιμο του δέρματος
 • Υγρασία στο περιβάλλον
 • Διατροφή πλούσια σε σάκχαρα, γαλακτοκομικά προϊόντα και λίπη
 • Διατροφή με έλλειψη λινελαϊκού οξέος, μιας ουσίας που συνήθως περιέχεται στα φυτικά έλαια
 • Ορμονικές αλλαγές πριν από την έμμηνο ρύση
 • Υπερβολική εφαρμογή ενυδατικών προϊόντων

Πώς να αντιμετωπίσετε τους φαγέσωρες

Η θεραπεία τους εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν είναι καλή ιδέα να τους αφαιρείτε με τα χέρια σας μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου. Και αυτό γιατί μπορεί να έχει αρκετές αρνητικές συνέπειες.

Ένα λευκό ή μαύρο σπυρί που το έχετε σπάσει μπορεί να καταλήξει ερεθισμένο, μολυσμένο, ακόμα και να σχηματίσει ουλές που είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν. Αν θέλετε να το αφαιρέσετε, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε έναν αισθητικό ή ένα δερματολόγο.

Υπάρχουν επίσης και άλλες διαθέσιμες θεραπείες χωρίς συνταγή.

Θεραπείες χωρίς συνταγή

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα χωρίς συνταγή που μπορούν να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των φαγέσωρων, εφόσον το πρόβλημα είναι ήπιο. Ας δούμε μερικά:

 • Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου: Αυτό μειώνει τους μύκητες και τα βακτήρια στην επιφάνεια του δέρματος, καθώς και τη φλεγμονή.
 • Το αζελαϊκό οξύ μειώνει την ανάπτυξη βακτηρίων στους θύλακες. Ανακουφίζει επίσης από τη φλεγμονή και αποκαθιστά τη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος.
 • Το σαλικυλικό οξύ βοηθά στη διάσπαση της κερατίνης. Μειώνει επίσης τον ρυθμό με τον οποίο αποβάλλονται τα κύτταρα μέσα στους θύλακες.
 • Τα ρετινοειδή ρυθμίζουν τη φυσική απολέπιση του δέρματος και αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου . Αυτό μειώνει τον αριθμό των νεκρών κυττάρων και αποτρέπει το σχηματισμό των φαγέσωρων.
 • Το γλυκολικό οξύ παρέχει φυσική απολέπιση και αποτρέπει το σχηματισμό όλων των φαγέσωρων.

Φάρμακα

Εάν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ο δερματολόγος σας πιθανότατα θα επιλέξει τη χρήση κάποιων συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η ορμονοθεραπεία ενδείκνυται συνήθως σε αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις.

Σε δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να συνταγογραφηθεί ισοτρετινοΐνη ή άλλα παρόμοια φάρμακα. Ωστόσο, αυτό είναι συνήθως η έσχατη λύση.

Επαγγελματικές θεραπείες για τους φαγέσωρες

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο δερματολόγος σας μπορεί να συστήσει θεραπείες όπως μικροδερμοαπόξεση, μεσοθεραπεία ή χημικά peeling. Αυτές οι διαδικασίες είναι συχνά αποτελεσματικές στη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος.

Πώς να αναγνωρίσετε και να θεραπεύσετε τους φαγέσωρες
Η μικροδερμοαπόξεση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων δερματικών προβλημάτων. Δεν μπορεί πάντα να εφαρμοστεί και θα πρέπει να ενδείκνυται από επαγγελματία.

Φαγέσωρες: Ένα ενοχλητικό δερματικό πρόβλημα

Ιδανικά, όλα τα παραπάνω μέτρα θα πρέπει να συμπληρώνονται από μια υγιεινή διατροφή. Είναι επίσης σημαντικό ο καθαρισμός του δέρματος να γίνεται σωστά, χωρίς υπερβολές και με τα κατάλληλα προϊόντα.

Οι φαγέσωρες δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα υγείας, αν και είναι ενοχλητικοί. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν μεγάλος πονοκέφαλος αν αντιμετωπιστούν με λάθος τρόπο.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προλάβετε την εμφάνιση αυτών των εξογκωμάτων με απλά μέτρα, όπως η σωστή υγιεινή του δέρματος. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κάνετε τακτικά απολέπιση του δέρματός σας. Μην το παρακάνετε, αλλά ούτε και να παραμελήσετε αυτό το σημαντικό κομμάτι της φροντίδας του δέρματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Vega, N., Orlandi, D., & Rojas, H. (2018). Técnicas quirúrgicas y láser en cicatrices atróficas de acné. Revista Chilena de Dermatología, 32(4).
 • Fernández Vozmediano, José, and José Armario Hita. “Retinoides en dermatología.” Med. cután. ibero-lat.-am (2003): 271-294.
 • López-Ybarra, R. (2021). Nuevos tratamientos en acné.
 • Sánchez-Dueñas, Luis Enrique, and Andrea Tovar-Garza. “Tratamiento farmacológico tópico en pacientes con acné.” Dermatología Revista Mexicana 63.S1 (2020): 33-40.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.