Πώς να πίνετε πράσινο τσάι για να ωφελείστε περισσότερο

Πίνοντας πράσινο τσάι εξασφαλίζετε πολλές απίστευτες ωφέλειες για την υγεία σας. Μάθετε σε αυτό το άρθρο ποιες είναι αυτές καθώς και τον καλύτερο τρόπο να φτιάχνετε πράσινο τσάι.
Πώς να πίνετε πράσινο τσάι για να ωφελείστε περισσότερο
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Εσείς πίνετε πράσινο τσάι; Πίνοντας πράσινο τσάι εξασφαλίζετε πολλές ωφέλειες για την υγεία σας.

Όπως έχετε πιθανώς ακούσει, το πράσινο τσάι περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες και έχει διουρητικές και θερμογενετικές επιδράσεις. Μπορεί να σας προστατέψει από μια ευρεία ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως από την καρδιακή νόσο.

Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στον καλύτερο τρόπο να πίνετε πράσινο τσάι για να αξιοποιήσετε τις εξαιρετικές του ωφέλειες για την υγεία.

Κάντε το πράσινο τσάι σας προσωπική υπόθεση: πίνετε πράσινο τσάι

Όταν φτιάχνετε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι, η γεύση θα εξαρτάται από το πώς το προετοιμάζετε. Όλα εξαρτώνται από τη θερμοκρασία του νερού και από το χρονικό διάστημα που το αφήνετε να μουλιάσει.

πίνετε πράσινο τσάι

Σύμφωνα με τους λάτρεις τους τσαγιού, το τέλειο τσάι είναι πλούσιο σε γεύση χωρίς να πικρίζει.

Όταν το νερό είναι υπερβολικά ζεστό ή όταν τα φύλλα μουλιάζουν για πάρα πολλή ώρα, το τσάι μπορεί να πικρίσει. Αν το νερό είναι πολύ κρύο, από την άλλη πλευρά, το τσάι δεν βγάζει όλη του τη γεύση.

Να θυμάστε ότι ο χρόνος που χρειάζεται να μουλιάσει το τσάι εξαρτάται από πολλά πράγματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το μέγεθος των φύλλων, το είδος του τσαγιού, ο χρόνος συγκομιδής του και αρκετοί άλλοι παράγοντες.

Το νερό για πράσινο τσάι γενικά πρέπει να έχει θερμοκρασία από 60° ως 85° C και το πράσινο τσάι θα πρέπει να μουλιάσει για ένα έως τρία λεπτά.

Μάθετε περισσότερα για το μπλε τσάι και τα οφέλη του στην υγεία.

Προετοιμασία και ωφέλειες για την υγεία

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζετε το πράσινο τσάι σας μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά διατηρούνται οι ωφέλειες των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει για την υγεία σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους κύριους παράγοντες που πρέπει να έχουμε υπόψη:

  • Το μέγεθος και το σχήμα των φύλλων του τσαγιού: Τα μικρότερα φύλλα θα μουλιάσουν πιο γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα φύλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
  • Φακελάκια τσαγιού έναντι ολόκληρων φύλλων τσαγιού: Γενικά τα ολόκληρα φύλλα τσαγιού είναι πιο υγιεινά, επειδή περιλαμβάνουν τα νεαρά φύλλα και τους βλαστούς τους. Αυτό σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ποσότητα από εκείνη που θα βρίσκατε σε ένα φακελάκι τσαγιού, το οποίο περιέχει μονάχα μικρά κομμάτια φύλλων.
  • Θερμοκρασία: Όταν το νερό βράσει, προάγει τη γοργή εκχύλιση κατεχινών. Μια χαμηλότερη θερμοκρασία νερού, ωστόσο, μεγιστοποιεί τις ωφέλειες για την υγεία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προλαμβάνει τη διάσπαση υγιεινών χημικών ουσιών όπως το γαλλικό οξύ.

Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξουμε όταν φτιάχνουμε πράσινο τσάι;

Αν αφήσετε το τσάι σας να μουλιάσει για πάρα πολλή ώρα, μπορεί να πικρίσει και επίσης ίσως αυξηθεί η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη.

Επιπλέον, είναι πιθανό να εκχυλιστούν και άλλες ουσίες, όπως παρασιτοκτόνα και βαρέα μέταλλα.

Πώς αλλιώς μπορείτε να φτιάξετε πράσινο τσάι;

Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε το αντιοξειδωτικό περιεχόμενο του επόμενου φλιτζανιού του πράσινου τσαγιού σας, δοκιμάστε να το μουλιάσετε για δύο ώρες περίπου σε κρύο νερό για να αποκτήσει ευχάριστη γεύση.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε τις απαραίτητες ιδιότητες αυτού του φυσικού δώρου.

Τρεις σχετικά άγνωστες ωφέλειες του πράσινου τσαγιού

Αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν διερευνήσει τις ωφέλειες του πράσινου τσαγιού που ίσως να μη φαντάζεστε καν. Αυτές περιλαμβάνουν την ικανότητά του να καταπολεμά των καρκίνο ή να μειώνει το άγχος, γεγονός που βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σας.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε τρεις σχετικά άγνωστες ωφέλειες αυτού του εξαιρετικού τσαγιού.

Πιο υγιή ούλα και δόντια με το να πίνετε πράσινο τσάι

Το 2009 σε μια μελέτη εξετάστηκε η στοματική υγεία 940 ανδρών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έπιναν πράσινο τσάι σε τακτική βάση είχαν πιο υγιή ούλα από εκείνους που έπιναν σπάνια ή καθόλου.

Για κάθε φλιτζάνι πράσινο τσάι τη μέρα, υπήρχε σημαντική διαφορά σε αρκετούς δείκτες της περιοδοντίτιδας. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν η αιμορραγία ή το ερύθημα των ούλων, καθώς και η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.

Πρόληψη εγκεφαλικών

Επίσης το 2009 πραγματοποιήθηκαν αρκετές μελέτες που έδειξαν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Με βάση μια μελέτη με σχεδόν 195.000 άτομα, βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μέχρι τρία φλιτζάνια τη μέρα μείωναν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό μέχρι και κατά 21%.

Ενίσχυση της δύναμης του εγκεφάλου σας με το να πίνετε πράσινο τσάι

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να προστατέψει την εγκέφαλό σας από τις επιπτώσεις της γήρανσης.

Το 2006, μελέτες διερεύνησαν πώς η κατανάλωση πράσινου τσαγιού επηρέαζε περίπου 1.000 ανθρώπους στην Ιαπωνία, ηλικίας 70 ετών και άνω.

πίνετε πράσινο τσάι

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν περισσότερο τσάι κατά τη διάρκεια της ζωής τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν σημάδια γνωστικών απωλειών ή αδυναμίας στην εγκεφαλική λειτουργία.

Εκείνοι που έπιναν ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι τέσσερις με έξι φορές την εβδομάδα είχαν κατά 38% λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν γνωστική εξασθένηση.

Επειδή οι επιστημονικές έρευνες πάνω στο θέμα εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, είναι πολύ νωρίς για να προτείνουμε το πράσινο τσάι ως θεραπευτική αντιμετώπιση για κάθε πάθηση. Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατανάλωση αυτού του υπέροχου, υγιεινού ροφήματος έχει φανταστικές ωφέλειες για την υγεία σας.

Δοκιμάστε το!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Departamento Nacional de Planeación (DNP). (2004). Café y té. Cadenas Productivas Estructura, Comercio Internacional y Protección.
  • Baladia, E., Basulto, J., Manera, M., Martínez, R., & Calbet, D. (2014). Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal; revisión sistemática y metaanálisis. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/NH.2014.29.3.7118.
  • Huertas, R. A. P. (2013). Efecto del té verde (Camellia Sinensis L.) en las características fisicoquímicas, microbiológicas, proximales y sensoriales de yogurt durante el almacenamiento bajo refrigeración. @limentech, Ciencia y Tecnología Alimentaria. https://doi.org/10.24054/16927125.V1.N1.2013.383.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.