Πρέπει να ξυπνάτε το μωρό σας για να το ταΐσετε;

Μερικές φορές είναι απαραίτητο να ξυπνήσετε το μωρό σας για να το ταΐσετε. Το αν πρέπει να το κάνετε ή όχι θα εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος και η γενική υγεία.
Πρέπει να ξυπνάτε το μωρό σας για να το ταΐσετε;
Mario Benedetti Arzuza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Mario Benedetti Arzuza.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Πρέπει να ξυπνάτε το μωρό σας για να το ταΐσετε;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν πρέπει να ξυπνήσουν τα μωρά τους για να τα ταΐσουν ή όχι. Εάν είστε νέα μητέρα ή πατέρας, πιθανότατα έχετε ήδη αναρωτηθεί πολλές φορές. Δεν χρειάζεται να αισθάνεστε άσχημα γι’ αυτό, αφού τα πράγματα όπως ο ύπνος και η τροφή απασχολούν πάντα τους γονείς.

Σήμερα, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το θέμα αυτό. Από τη μια, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα μωρά πρέπει να τρέφονται κάθε 2 έως 4 ώρες, ακόμη και αν πρέπει να ξυπνήσετε το μωρό σας για να το κάνετε.

Ωστόσο, σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε αν πρέπει να ξυπνήσετε το μωρό σας για να το ταΐσετε ή όχι.

Πόσο ύπνο χρειάζονται τα μωρά;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξέρετε περισσότερα για τις υγιεινές συνήθειες ύπνου στα βρέφη. Αυτό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν πρέπει ή όχι να ξυπνήσετε το μωρό σας για φαγητό ή αν αυτό επηρεάζει την ανάπτυξή τους.

μωρό που κοιμάται

Τα βρέφη κοιμούνται περίπου 16 ώρες την ημέρα. Συνήθως ξυπνούν κάθε 2 ή 3 ώρες για να φάνε, αν και αυτό δεν αποτελεί κανόνα.

Στην πραγματικότητα, πολλά μωρά κοιμούνται για περισσότερο από 3 ώρες τη φορά. Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί όλα τα μωρά είναι διαφορετικά.

Βρεφικός ύπνος: Οι πρώτοι μήνες

Κατά τους πρώτους δύο μήνες, ο ύπνος εξαρτάται από την πείνα του μωρού. Μετά από το φαγητό, το μωρό κάνει ελαφρύ ύπνο και δεν πρέπει να ξυπνήσει.

Ο ελαφρύς ύπνος συνήθως διαρκεί 30 έως 40 λεπτά. Στην πραγματικότητα, θα γνωρίζετε ότι το μωρό σας είναι σε ελαφρύ ύπνο, επειδή μπορεί να φαίνεται ανήσυχο, αλλά αυτό είναι πολύ φυσιολογικό. Μετά από αυτή τη φάση, το μωρό κάνει βαθύ ύπνο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα όταν είναι ηλικίας από 4 έως 6 μηνών. Μέχρι τότε, οι κύκλοι ύπνου και εγρήγορσης εξαρτώνται από τους κιρκάδιους ρυθμούς και το φως ή το σκοτάδι.

Εν συντομία, τα βρέφη σταθεροποιούν αργά τα ωράρια του ύπνου και οι γονείς τους θα είναι σε θέση να έχουν καλύτερη ανάπαυση μετά από αυτό το διάστημα

Πρόγραμμα σίτισης

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα μωρά πρέπει να τρέφονται κάθε 3 ώρες. Μετά από αυτό το διάστημα, τα μωρά ξυπνούν, φωνάζουν, τρώνε, και ξανακοιμούνται. Επίσης, να θυμάστε ότι το κλάμα δεν οφείλεται πάντοτε στην πείνα.

Ενώ η περίοδος των 3 ωρών είναι μια αναφορά, εξακολουθεί να είναι στατιστική. Μερικά μωρά πρέπει να τρέφονται πιο συχνά και κάποια μωρά πρέπει να ξυπνούν επειδή κοιμούνται πάρα πολύ.

Πότε πρέπει να ξυπνάτε το μωρό σας για φαγητό;

πρέπει να ξυπνάτε το μωρό σας για να το ταΐσετε;

Εάν ένα μωρό έχει καλές συνήθειες ύπνου και έχει το κατάλληλο βάρος για την ηλικία του, τότε δεν χρειάζεται να το ξυπνήσετε. Ωστόσο, υπάρχουν καταστάσεις που το απαιτούν και αυτό θα εξαρτηθεί από το την ηλικία, το βάρος και τη γενική υγεία του μωρού.

Μερικά νεογέννητα χάνουν βάρος τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζονται λίγες μέρες για να συνηθίσουν το μαστό ή το μπιμπερό. Επίσης, το στομάχι τους μπορεί να πάρει μόνο μια μικρή ποσότητα τροφής ανά σίτιση.

Όπως βλέπετε, είναι πολύ σημαντικό για τα νεογνά να τρώνε συχνά. Επομένως, μπορεί να χρειαστεί να ξυπνήσετε το μωρό σας μερικές φορές την ημέρα (ειδικά εάν το μωρό σας είναι πρόωρο).

Από την άλλη πλευρά, οι γονείς δεν πρέπει να καθοδηγούνται μόνο από το ρολόι ή το κλάμα του μωρού. Το κλάμα είναι απλώς ένα καθυστερημένο σημάδι ότι το μωρό πεινάει. Εάν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας είναι ανήσυχο, κινεί τα χείλη και κάνει κινήσεις που θυμίζουν πιπίλισμα, πιθανότατα θα πρέπει να τα ταΐσετε.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν ξεκινήσετε να ξυπνάτε το μωρό σας

Μόλις το μωρό φθάσει στο βέλτιστο βάρος και παίρνει φυσιολογικό βάρος, πρέπει να περιμένετε το μωρό σας να ξυπνήσει από μόνο του για να το ταΐσετε.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πόσο τρώει το μωρό σας ή πόσο συχνά, αλλά για πιο σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης, όπως:

  • Αργή και σταθερή αύξηση βάρους,
  • Εάν το μωρό σας φαίνεται χορτάτο μεταξύ γευμάτων,
  • Εάν το μωρό σας βρέχει έξι ή περισσότερες πάνες την ημέρα,
  • Εάν το μωρό σας αφοδεύει τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν δεν παρατηρήσετε κανένα από τα παραπάνω, ώστε ο ειδικός να μπορεί να ελέγξει το μωρό σας για να δει αν όλα είναι εντάξει. Επίσης, ο γιατρός σας μπορεί να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να απαντήσει στις ερωτήσεις σας για να αποφύγετε τους κινδύνους.

μωρό που πίνει γάλα

Συμπεράσματα

Εν ολίγοις, εάν το μωρό σας δεν γεννήθηκε πρόωρα, αν είναι υγιές και έχει φυσιολογικό βάρος, δεν πρέπει να το ξυπνήσετε για να το ταΐσετε. Εάν το μικρό σας είναι υγιές και κοιμάται πολύ, μην ανησυχείτε: αφήστε το μωρό σας να κοιμηθεί όσο χρειάζεται.

Είναι καλό να αφήνετε το μωρό να κοιμάται γιατί αυτό θα το βοηθήσει να μεγαλώσει σωματικά και να αναπτύξει καλές συνήθειες ύπνου. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να ξεκουραστείτε ή να κάνετε κάποια δουλειά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Andreas NJ., Kampmann B., Le Doare KM., Human breast milk: a review on its composition and bioactivity. Early Hum Dev, 2015. 91 (11): 629-35.
  • Arboledas G. Lactancia materna y sueño ¿Se potencian o dificultan?. Canarias pediátrica. 2015; 39(2): 66-70. 
  • Xie Z., Chen F., Li WA., Geng X., Li C., et al., A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res, 2017. 39 (6): 559-565.
  • Galiano M, Moreno-Villares J. Nuevas tendencias en la introducción de la alimentación complementaria en lactantes. Anales de Pediatría Continuada. 2011;9(1):41-47.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.