Τι να προσέξετε αν θέλετε να γίνετε μαμά μετά τα 35

29 Μαρτίου 2019
Μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει να γίνει μαμά μετά τα 35 για διάφορους λόγους. Το να αργήσει μια γυναίκα να κάνει παιδί μπορεί να οφείλεται στο ότι ήθελε να εκπληρώσει κάποια σχέδια της πριν αποκτήσει οικογένεια.

Μια γυναίκα μπορεί να επιλέξει να γίνει μαμά μετά τα 35 για διάφορους λόγους. Το να αργήσει μια γυναίκα να κάνει παιδί μπορεί να οφείλεται στο ότι ήθελε να εκπληρώσει κάποια σχέδιά της πριν αποκτήσει οικογένεια. Παρόλο που είστε 35, η εγκυμοσύνη σας μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογική. Απλά έχετε στο νου μερικές προτάσεις για να μειώσετε τους κινδύνους.

Αν διαβάζετε αυτό το άρθρο πιθανόν να νομίζετε ότι δε μπορείτε να γίνετε μαμά μετά τα 35. Αυτό δεν είναι αλήθεια!

Η πλειοψηφία των γυναικών που κάνουν παιδιά σε αυτή την ηλικία έχουν απολύτως φυσιολογικές εγκυμοσύνες. Όπως είναι φυσικό, υπάρχουν μερικές προφυλάξεις που θα πρέπει να πάρετε, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η ηλικία και η ωριμότητα που θα έχετε όταν έρθει η στιγμή να αναθρέψετε το παιδί σας έχει μεγάλη επιρροή στην ανάπτυξη και στην παιδική του ηλικία. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες επιλέγουν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία. Παρόλο που η βιολογική ιδανική ηλικία είναι τα 25 περίπου χρόνια, ο τρόπος ζωής της μοντέρνας γυναίκας έχει μεταφέρει τη μητρότητα μερικά χρόνια αργότερα στις μέρες μας.

Παρά το γεγονός ότι το να μείνετε έγκυος μετά τα 35 έχει περισσότερες προκλήσεις και η εγκυμοσύνη σχετίζεται με υψηλότερους κινδύνους κατά τη γέννα, ο τακτικός ιατρικός έλεγχος θα σας βοηθήσει να έχετε μια υγιεινή εγκυμοσύνη.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα να είστε μαμά μετά τα 35. Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να έχετε ένα σταθερό εισόδημα που θα σας κάνει να νιώθετε πιο χαρούμενη κατά τη διάρκεια της μητρότητας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν γίνετε μαμά μετά τα 35

μαμά μετά τα 35

Στα 35 πιθανόν να έχετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να κατανοείτε καλύτερα τις ανάγκες του σώματός σας. Επιπλέον, καταλαβαίνετε τη σημασία να προετοιμάζετε το σώμα σας για να κουβαλήσετε μια μικρή ζωή μέσα σας για 9 μήνες. Επομένως, θα πάρετε στα σοβαρά τη σωματική προετοιμασία και τη διατροφή που θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες σε αυτή την ηλικία ανέχονται τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης καλύτερα, όπως για παράδειγμα τις καούρες, τη συχνή ανάγκη να πηγαίνετε τουαλέτα και τις πρωινές ναυτίες.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι μετά τα 35 μειώνεται αρκετά η γονιμότητά σας, 50% λιγότερες πιθανότητες από όταν ήσασταν 20. Η ποσότητα των αυγών δεν είναι το μόνο πράγμα που επηρεάζεται. Επιπλέον, έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκτήσετε ένα μωρό με τροποποιήσεις στα χρωμοσώματά του.

Οι γυναίκες που είναι άνω των 35 έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν τις παρακάτω περιπλοκές κατά τη γέννα:

 • Χρειάζονται επισκληρίδιο
 • Γεννάνε με πρόκληση
 • Υπάρχουν προβλήματα με το μωρό
 • Χρησιμοποιείται λαβίδα ή βεντούζα κατά τη γέννα
 • Χρειάζεται να κάνουν καισαρική

Έχετε στο νου σας τις ιατρικές συμβουλές

Οι γυναίκες άνω των 35 χρόνων είναι λιγότερο γόνιμες. Επομένως, η σύλληψη μπορεί να είναι πονοκέφαλος για εσάς. Ωστόσο, έχετε πάντα την επιλογή να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να μείνετε έγκυος.

εγκυμοσύνη μετά τα 35

Να γίνεστε μαμά μετά τα 35 μπορεί να φέρει διάφορες επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, όπως:

 • Υψηλή πίεση
 • Πρόωρη γέννα
 • Προβλήματα στον πλακούντα
 • Σακχαρώδης διαβήτης κατά την εγκυμοσύνη
 • Πέτρα στα νεφρά και κολικοί νεφρού
 • Μεγαλύτερη πιθανότητα θνησιγενείας

Επιπλέον, οι γυναίκες άνω των 35 έχουν χρόνια προβλήματα υγείας πιο συχνά από νεότερες γυναίκες. Επομένως, αν πάσχετε από μια χρόνια ασθένεια ή παίρνετε φάρμακα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Παρομοίως, οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που μένουν έγκυες είναι πιο πιθανό να γεννήσουν με περιπλοκές. Αν είναι 35 χρονών και άνω, είναι πολύ πιθανό να χρειαστείτε καισαρική. Να θυμάστε ότι εάν  προγραμματίσετε να κάνετε καισαρική, ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει πολλούς από τους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να επηρεάσουν εσάς ή το παιδί.

Διαβάστε ακόμα: Μετά τον τοκετό οι γυναίκες χρειάζονται έναν χρόνο για να επανέλθουν

Διατηρήστε τη νεότητά σας για να γίνετε μαμά μετά τα 35

Ποιος είπε ότι είστε μεγάλη για να αποκτήσετε παιδί;

Η μητρότητα είναι μια περίοδος την οποία πρέπει να απολαύσετε. Το να έχετε και να μεγαλώνετε ένα παιδί είναι μία από τις καλύτερες εμπειρίες που θα έχετε. Μην αφήνετε τα λεγόμενα της κοινωνίας να μειώνουν την επιθυμία σας να γίνετε μαμά.

Οι περισσότερες από τρεις δεκαετίες που βρίσκεστε στη ζωή σας έχουν κάνει μια ώριμη γυναίκα με αρκετές εμπειρίες, κάνοντάς σας ικανή να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε πρόκληση θα μπορούσατε να συναντήσετε στη μητρότητα. Επιπλέον, έχετε ακόμη αρκετή ενέργεια να φροντίσετε και να αναθρέψετε το μωρό σας. Είναι σημαντικό να εκπληρώνετε τους προσωπικούς σας στόχους πριν αποκτήσετε παιδί. Έτσι θα έχετε περισσότερο χρόνο να αφιερώσετε στα παιδιά σας.

Απολαύστε τη μελλοντική σας μητρότητα αν όλα πάνε καλά με την υγεία σας

μητρότητα μετά τα 35

Αν και οι κίνδυνοι να γίνετε μαμά μετά τα 35 μπορεί να σας τρομάζουν, η ιατρική παρακολούθηση είναι το βασικό για να έχετε μια εγκυμοσύνη χωρίς κινδύνους. Όσο ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας και κάνετε τις τακτικές ιατρικές σας εξετάσεις, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Είναι σημαντικό να κάνετε κι έναν προγεννητικό έλεγχο. Αυτό θα σας εξασφαλίσει ότι είστε υγιής πριν μείνετε έγκυος. Κατά τη διάρκεια αυτών των εξετάσεων, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας για:

 • Το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας
 • Το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας του συντρόφου σας
 • Εμβολιασμούς που δεν έχετε κάνει
 • Φάρμακα που παίρνετε
 • Φάρμακα που παίρνει ο σύντροφός σας
 • Προβλήματα υγείας που έχετε ή είχατε
 • Προβλήματα υγείας που έχει ή είχε ο σύντροφός σας

Με αυτές τις πληροφορίες, ο γιατρός σας θα μπορούσε να εντοπίσει κληρονομικά προβλήματα υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το έμβρυο και θα σας δώσει καλύτερη θεραπεία για να τα εξαλείψετε. Επιπλέον, εάν παίρνετε φάρμακα για εκ γενετής αρρώστιες, ο γιατρός σας μπορεί να τα αλλάξει με άλλα πιο ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η υιοθεσία είναι μια καλή επιλογή

Όπως αναφέραμε, στα 35 δεν είστε το ίδιο γόνιμες. Ωστόσο, αν θέλετε πραγματικά να γίνετε μαμά, μπορείτε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε ένα παιδί. Η υιοθεσία περιλαμβάνει να δώσετε σε ένα παιδί μια οικογένεια που τη χρειάζεται και τη θέλει.

Η επιθυμία να γίνετε μαμά θα πρέπει να είναι το κύριο κίνητρο σας όταν έρθει η ώρα να υιοθετήσετε. Μην αφήσετε τα συναισθήματά σας να σας κυριεύσουν. Η υιοθεσία είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρετε με τον σύντροφό της.

Διαβάστε ακόμα: Ο εκπληκτικός ρόλος της μητέρας. Μοναδικός!

Συμπέρασμα

Μπορεί να μεγαλώνετε και αυτό να αποτελεί εμπόδιο στην εγκυμοσύνη σας, είναι πιθανό όμως να γίνετε μαμά μετά τα 35 και να έχετε ένα υγιές μωρό. Είναι σημαντικό να κάνετε τους ιατρικούς ελέγχους που απαιτούνται και να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας.

Να θυμάστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή. Αποφύγετε την επεξεργασμένη ζάχαρη και μειώστε την κατανάλωση λίπους. Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες.

Αν και ακούγεται πιο περίπλοκο από ότι είναι, κάντε ότι μπορείτε για να αποφύγετε το άγχος. Κάντε μερικές ασκήσεις yoga για να χαλαρώσετε. Το άγχος μπορεί να είναι η αιτία της στειρότητας στις γυναίκες.

Επιπλέον, εάν δε μείνετε έγκυος, μην απελπίζεστε. Μιλήστε με τον σύντροφό σας για την πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε άλλες ιατρικές μεθόδους ή να υιοθετήσετε.

 

 • Mortensen, L. L., Hegaard, H. K., Andersen, A. N., & Bentzen, J. G. (2012). Attitudes towards motherhood and fertility awareness among 20-40-year-old female healthcare professionals. European Journal of Contraception and Reproductive Health Care. https://doi.org/10.3109/13625187.2012.728015
 • Rybinska, A. (2014). Motherhood after the age of 35 in Poland. Studia Demograficzne.
 • Travassos-Rodriguez, F., & Féres-Carneiro, T. (2013). Maternidade tardia e ambivalência: Algumas Reflexões. Tempo Psicanalitico.